• MBert

    lussekatter

    Det finns en hel del tips som gör lussekatter saftigare och godare.
    Tips nr. 1 Använd smör, inte margarin. Det blir skillnad!
    Tips 2. Smält inte smöret utan låt det ligga framme och bli rumsvarmt och klicka ner det i smeten. Smält smör binder mer mjöl.
    Sen finns det de som föredrar att byta ut en del av smöret mot kesella.
    Arbeta degen länge så att gluten frigörs och binder gasbubblorna så jäser degen bättre, och blir fluffigare.
    Lägg russinen i blöt så de hinner dra åt sig vätska, annars drar russinen ur vätska ur bullarna.
    Spraya vatten på bullarna när de kommit in i ugnen.
    det är en del av tipsen jag kommer på nu.

  • MBert

    Tips när det gäller mjöl är dinkel och Manitoba cream. Det är vetesorter men dinkel binder mer vätska vilket gör bröd/bullar saftigare och Manitoba cream har högre proteinhalt vilket ger "segare" deg som håller fukt och gasblåsorna bättre. Det ska dock bearbetas länge innan jäsning för att få rätt effekt.

    Men när det gäller Kesella så är jag inte så imponerad. Många säger att det gör de saftigare, men jag tycker tvärtom. Man blir ju tvungen att tillsätta desto mer mjöl...

Svar på tråden lussekatter