Inlägg från: Astarte |Visa alla inlägg
  • Astarte

    Dödsstraff - för eller emot? Varför?

    Är det dags för den nu igen? Emot, för att ingen har rätt att döda.

  • Astarte
    Väntarochlängtar skrev 2009-12-10 17:52:51 följande:
    Men om det är en massmördare då? Har inte han/hon förbrukat "rätten till liv" om han/hon har berövat andra människor deras liv?Skulle du känna likadant om det gällde ditt barn tror du ?
    Rätten till liv får man vid födseln, den är inte beroende av en människan handlingar. Den kan inte förtjänas eller förbrukas, den är given. Den andra frågan är klassisk, men jag tycker inte att det är upp till anhöriga eller offer att avgöra straff. Det passar inte i ett civiliserat samhälle.

    Frågan om fängelserna uppgift togs upp lite på nyheterna (vilken kanal det nu var) igår, om du vill lägga in det i arbetet.
  • Astarte
    Kamikazee skrev 2009-12-10 17:59:34 följande:
    Det går aldrig att motivera varför en statsmakt ska kunna få ta liv. Visst finns det människor som man tycker har förbrukat sin rätt att leva - men det är en personlig åsikt och känsla och en sådan bör aldrig lagstiftas.Om man däremot är säker på vem som är den skyldige i en rent vedervärdigt brott så tycker jag döden är ett altför lindrigt straff. Pedofiler och våldtäktsmän som förstör liv, skulle få manuell kastrering, utan bedövning. Skulle någon ge sig på min dotter så skulle jag inte tveka att ta till våld om jag fick tag på den personen. Istället skulle jag använda en sytråd och knyta hårt om pungen på han, så att det inte blev nån blodtillförsel och sedan skulle han få se det hela långsamt ruttna bort och trilla av...Ja, döden är för lindrigt för vissa...
    Fast där använder du ju implicit principen "ju säkrare vi är - desto hårdare straff" och den tycker jag luktar väldigt konstigt.

    Självklart kan jag önska livet ur Josef Fritz och lilla Bobbys föräldrar, men det ändrar inte min åsikt om dödstraff.
  • Astarte
    Kamikazee skrev 2009-12-10 18:22:40 följande:
    Njaa, inlägget ska väl läsas som min personliga känsla. Och som jag skriver bör man aldrig lagstifta på en känsla - så rent juridiskt och ur statligt sett synpunk så är jag varken för dödstraff eller tortyr. Men det är självklart att ett straff ska kännas. Att en person som våldtagit ett barn får 6 mån fängelse är för mig inte ett straff nog. Sedan förstår jag inte riktigt vad du menar med "ju säkrare vi är..."  . Straff kan aldrig vara avhängigt säkerhet. Det är bara att titta på USA, som strävar efter att bli så säkert som möjligt - men istället genomsyras av rädsla för sin nästa och har en otroligt hög brottslighet, och som vidare har oproportionella straff, över rimlighetens gräns. Jag menar 150 års fängelse - kom igen?! Ska man begravas i sin cell och inte få byta gravplats innan de åren har gått?
    Jaha, jag är med. Har väl pratat om frågan och hört argumenten för många gånger, så jag läste för fort och antog för mycket. Ber om ursäkt.
  • Astarte
    Mayoranya skrev 2009-12-16 14:30:56 följande:
    Det finns i min mening två frågor som man kan ställa:1. Är det möjligt att en oskyldig person döms till döden?2. Är det möjligt att reversera döden? Den dagen svaret på dessa frågor är identiska så kan vi börja diskutera andra aspekter. I dagsläget skiljer sig svaret.
    Fast det är väl där som förespråkarna brukar komma dragande med sin brasklapp om att det går bra "bara man är helt säker". . .
Svar på tråden Dödsstraff - för eller emot? Varför?