Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Petrellie skrev 2010-01-15 11:10:51 följande:
    Efter lite blodförgiftning i Thailand mm har även jag hittat till den nya tråden.Jag har två kollegor som är gravida i ungefär samma vecka som jag så jag har börjat prata sen avnavling med dem (båda förstföderskor). Den ena tjejen hade hört det nämnas av sin barnmorska, på Danderyds sjukhus, och den enda information de fått var att de fick välja tidig eller sen. Vilket märkligt sätt att informera om en sådan viktig sak. Min kollega hade ju därmed tolkat det som om det fanns för- och nackdelar med båda varianter.
    Oj Petrelli, det låter inget vidare med blodförgiftning i Thailand! Själv hade jag magsjuka där, i Bangkok,  för 40 år sen, och det var inget kul alls.

    Det är så konstigt det här, både med den luddiga informationen och att de tydligen inte har sen avnavling på Stockholmssjukhusen, vilket jag faktiskt fick intrycket att de införde strax efter att riktlinjerna presenterades i oktober 08. Även om åtminstone KS klampade redan efter 30 sek - 1 minut, så verkade det ändå inte som att det klampades så tidigt som före första andetaget i Stockholm..

    Insamling och bankning av navelsträngsblod ska ju börja (eller kanske redan har börjat?) i Stockholm och Skåne också. Så då blir de väl förstås tvungna att återgå till att klampa omedelbart för att ta pH-provet,  som i Göteborg, istället för att ta det från pulserande navelsträng. Det krävs ju så tidig avnavling för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakan till blodbanken
    ..
    Det vore  väldigt värdefullt om ni som ska föda i Stockholm kan hjälpa till att ta reda på hur det är med avnavlingsrutinerna där nu, och försöka luska i om när de ska börja med insamling av navelsträngsblod, eller om det kanske redan har börjat, och vilka sjukhus det gäller?

     Redan 11 september skrev sign Mollan i inlägg 851  i 7:e  tråden om avnavling: www.familjeliv.se/Forum-2-13/m44999576-84.html
     
    ”min jobbarkompis som ska ha tre veckor efter mig var på föräldrainfo på sös i förrgår. Jag bad henne fråga om senavnavling var standard hos dem. Hon fick till svar att de slutat med det för det visas sig ge negativa effekter?! Någon som vet vad de menar?Vi ska till bb stockholm om några veckor och vill då ha sen avnavling.
    Födde på ds 06 och frågade om den men fick till svar att det var inget man utförde då det inte fanns några klara fördelar. ”
  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-15 12:21:44 följande:
    Låter som det som vi fick lära oss under utbildningen, och det som brukade praktiseras på förlossningen. Amma först, när barnet inte vill ha mer, barnskötning, därefter fika och telefon
    Låter jättebra! Hur länge sen var det du gick utbildningen? 

    När jag jobbade som uska/barnmorska på förlossning och BB på 80-talet var det inga barnmorskor som begrep det här. Och när mitt barnbarn föddes i april 07 var barnmorskan där och skulle peta och ha sig och trycka barnets huvud mot bröstet. Och dessutom babbla om moderkakan och visa upp den och fråga om den fick användas till forskning,  vilket varken min dotter eller svärson kom ihåg efteråt. Man har ju liksom annat att fokusera på när man just fått barn.  Men jag, den uppmärksamma  och kritiska mormorn, registrerade förstås allt. 
    Det var nätt och jämt jag lyckades få barnmorskan att låta bli navelsträngen. Hon tyckte förstås jag var jättejobbig. Det var nämligen klampning före första andetaget som gällde på SÖS då.
     Det var då jag bestämde mig för att en gång för alla sätta stopp för det här vansinnet (jag började  med den här "kampen" redan på 80-talet, men nu tog den verkligen fart igen).
  • abuelita
    abuelita skrev 2010-01-15 13:01:19 följande:
    Låter jättebra! Hur länge sen var det du gick utbildningen?  När jag jobbade som uska/barnmorska .
    Råkade skriva fel. Jag jobbade INTE som barnmorska utan barnsköterska (hade tidigare jobbat  på neonatalavdelning på St Görans Barnsjukhus i Stockholm. Jag är alltså utbildad barnsköterska, med vidareutbildning inom neonatalvård)
  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-15 13:13:50 följande:
    Nyligen. Vi fick även lära oss att man klampar och klipper när navelsträngen pulserat klart. Att man inte behöver använda CTG mer än 20 minuter och sedan stänga av den och istället lyssna med tratt om allt är ok. Den "naturliga" förlossningen helt enkelt. Men verkligheten överensstämmer ju inte med skolan. (Samma sak när jag läste på lärarprogrammet...skolan och verkligheten är sällan överensstämmande). För min egen del börjar jag få panik, eftersom jag ska föda om några veckor, den enda tillgängliga förlossningen är Falun (som enl. min BMMVC har tidig avnavling som rutin), som saknar badkar, som har små, sterila förlossningsrum (slitna! min pappa kommenterade det och sa att de var hemska redan när min lillasyster föddes för 18 år sedan...), inte ens en toa på förlossningsrummet... Känner att jag kommer att bli ett monster mot personalen med alla krav och önskemål, och bränna alla mina chanser till en framtida anställning...
    Alltså, det är ju INTE KLOKT att man får lära sig det rätta på utbildningen och sen när man kommer ut i arbetslivet så stämmer det inte alls!! 

    Förstår verkligen att du börjar få panik när det är som det är på Falu lasarett. 
    Hade för mig att du tänkte föda hemma, men nu har jag nog blandat ihop dig med den där andra barnmorskan igen, som faktiskt också bor i Dalarna.
  • abuelita

    Blgebo, för ca 1½ år sen var det ett par på Aftonbladetbloggen  (de träffades faktiskt genom bloggen   ) som fick barn på Mora BB. De hade fått info av mig  (jag bloggar också på AB) om sen avnavling, men deras bm  på mvc berättade att de redan hade sen avnavling  på Mora BB, även vid snitt.  Och det  här barnet förlöstes  faktiskt  med snitt, och sen avnavling. 

    Hur kan de ha så olika avnavlingsrutiner på sjukhusen i Dalarna!?  Vad uppger de för skäl till tidig avnavling i Falun?

  • abuelita

    Jag föreslår att alla här i tråden som inte vet hur det är med avnavlingsrutinerna på era respektive sjuhus, eller som redan vet att det är tidig avnavling där,  mailar till förlossningen och frågar, och sen avlägger rapport här. Är inte det en bra ide´?

    Där man vet att det är tidig avnavling kan ju mailet förslagsvis se ut så här:

    " Hej !  Eftersom jag  läst i ett diskussionsforum att ni  tillämpar tidig avnavling vill jag  nu ta reda på om det verkligen stämmer. Om det gör det skulle jag  även vilja veta  vad det i så fall beror på?  Er målsättning är ju att ge god och säker vård med  hög medicinsk kvalitet, så det vore ju då märkligt om ni inte  följde  WHOs och IFOGs rekommendationer, liksom svenska riktlinjer.  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609  


    Eftersom PH-prov går att ta från pulserande navelsträng och risken för för höga bilirubinvärden  vid 2-3 dagars ålder  inte ökar vid sen avnavling, enligt  avnavlingsstudien i Halmstad http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910  ,    så undar jag vad det i så fall skulle finnas  för anledning att inte låta bebisarna får allt sitt blod?"

    Och där man inte alls vet om det är tidig eller sen avnavling kan man ju ändra lite i början. 
    Eller hitta på något helt eget. Jag ville bara hjälpa  lite på traven om någon inte alls kan komma på vad man ska skriva. 

    Och sen , när vi har samlat ihop ett antal svar från olika förlossningskliniker, skulle vi kanske kunna skicka in dem till någon tidning och visa hur olika bud det är som gäller för  svenska barn när de föds.? Vad tycks??

  • abuelita
    Lia och bäbisen skrev 2010-01-15 16:04:06 följande:
    Låter absolut som en idé att samla info från de olika! När jag mejlade sjukhuset i Kristianstad så fick jag svar redan dagen efter, så det var verkligen ingen stor bedrift! I kristianstad tillämpar de numera sen avnavling som rutin. Däremot vet jag inte om de låter den pulsera färdigt om man itne ber om det...men det ska jag såklart säga till om! =)Sååå...KRISTIANSTAD; sen avnavling.

    Det är ju kanoon !!
     
    För  ett år sen var det en förlossnings-uska som som läste mina trådar om avnavling som var bussig nog  att åta sig att skriva till de förlossningskliniker hon hittade mailadresser till och fråga om deras avnavlingsrutiner.
    Även om man inte hittar mailadress till förlossningen kan man skriva till sjukhuset (vissa har registrator och vissa har mailadress)  eller till Landstinget,  och förslagsvis döpa mailet "Förlossningen" .   

    Hon mailade sina frågor 28/1- 09. Bl.a. till  Kristianstad. Har för mig att jag visat dig det här tidigare:

    Kristianstads sjukhus:
    ”Vi har ju sedan några år tillbaka rutin på att ta navelsträngs pH. Därför
    har vi klampat snabbt. Vi har nu läst och hört rekommendationerna att
    klampa senare så vi försöker att inte klampa så snabbt och att
    undersköterskan tar pH snabbt utan klampning. Men det är mycket olika vi gör
    just nu. Snitten klampas ju också tidigt. Vi har fått ny
    förlossningsöverläkare och vi diskuterar detta just nu hur vi ska göra. Så
    återkom gärna lite senare i vår så kanske vi har fått en ny bättre rutin på
    detta. ”

    Höglandssjukhuset i Eksjö , Jönköpings län.

    ”Vi börjar med sen avnavling 1 feb för alla. Efter 2-3 min permanent avnavling. Barn under moderkakans nivå de första 30 sek.  Med sectio skall vi också använda oss av sen avnavling.”


    Akademiska sjukhuset i Uppsala

    ” Vi har lagt om våra rutiner och väntar nu med avnavling några minuter och
    då har oftast pulsationerna i navelstr upphört och barnet fått de blod  som
    fanns i placenta. Vid kejsarsnitt väntar vi ca 30 sek och försöker hålla
    barnet under placenta höjd under tiden placenta löses, därefter klampas
    navelsträngen och klipps av så att barnet kan tas till mamma och vidare för
    kontroller.
    Hoppas att detta är svar på dina frågor ”


    Hudiksvall
    " Trevligt med lite frågor. Det har ju dykt upp artiklar som belyser hur naturen har tänkt sig med den här saken.
    Här i Hudiksvall har vi följande avnavlingsrutiner:
    • Vid vaginal förlossning och ett barn som mår bra (dvs de flesta gånger) avnavlar vi efter 3-5 minuter eller då pulsationerna i navelsträngen upphört. Moderkakan sitter ju kvar en stund efter barnets födelse.
    • Vid kejsarsnitt sker avnavlingen tidigare eftersom moderkakan hämtas ut direkt efter barnet och då kan ju heller inte tranfusionen mellan den och barnet ske på samma sätt. Kanske efter 1 minut.
    • Om ett barn vid förlossningen är medtaget och behöver ett akut omhändertagande avnavlas det direkt efter födelsen. Det kan gälla barn som inte andas eller har väldigt långsam hjärtfrekvens mm.
    Hoppas att du fått svar på dina frågor.”

    BB Stockholm:
    ” Vi har som rutin att det är sen avnavling , alltså när pulsationerna upphört  i navelsträngen när barnet är  ca 3min .Vid kejsarsnitt så sker avnavlingen i regel tidigare och då inom ca 30 sek. också beroende på hur barnet mår. Hoppas dessa svar räcker”

    Men vi kan ändå inte vara säkra på att de här sjukhusen  inte har ändrat sina rutiner nu. Det är trots allt nästan ett år sen de här svaren kom.

  • abuelita

    Någon som vet vilka svenska sjukhus som tillämpar kängurumetoden fullt ut? Vad jag förstått är det fortfarande inte många. Märkligt nog,  eftersom denna förträffliga, och så självklara, metod  blev känd i Sverige redan i början av 80-talet och  Karolinska i Solna  tillämpade den då  ”på försök”, men slutade tydligen sen, av någon underlig anledning..

    Jag har skrivit ett par blogginlägg om kängurumetoden, om någon vill läsa:
    http://blogg.aftonbladet.se/15613/2009/05/1201103
    http://blogg.aftonbladet.se/15613/perma/494142/

  • abuelita

    Kom  nu att tänka på det jag lärde mig om spädbarnskolik när jag var med i International Society of Prenatal and Perinatal Psychology and Medicine (ISPPM) på  80-talet :   När Vagusnerven, som sitter i barnets nacke, blir skadad av att barnmorskan drar i huvudet vid själva framfödandet, kan barnet få kolik eftersom den här nerven påverkar matsmältningsystemet.  Dessutom fick jag lära mig att spädbarnskolik inte förekommer  i de kulturer där mamman alltid bär barnet med sig i en bärsjal.


    Jag vill också lägga till att det man tror är kolik kanske inte alltid är kolik. Barnet kan ju ha ont på andra ställen än magen. Huvudvärk t.ex., eller rent av migrän, vilket är mycket troligt att barn som blivit  för tidigt avnavlade kan drabbas av. Och de som i regel blivit allra tidigast avnavlade är de som redan mådde dåligt när de föddes, liksm prematurer och snittbarn. Med tanke på att de då berövas syresupporten från navelsträngen och upp till 50% av sitt blod är det egentligen konstigt om de INTE får huvudvärk.  Eller hur??

    Det här blogginlägget handlar om  ISPPMs världskongress i Jerulsalem 1989, som jag närvarade vid, om någon vill läsa: http://blogg.aftonbladet.se/15613/2007/07/486369

  • abuelita
    JessicaM skrev 2010-01-16 17:47:49 följande:
    I senaste Vi föräldrar gravid (nr 6 dec 2009-jan2010) Har de skrivit en artikel om avnavling och kommit fram till att allt fler väljer sen avnavling. De BB som är med i undersökningen är:Mälarsjukhuset i Eskilstuna: "Sen avnavling, det har vi gjort i åtminstone 10år".Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg: "Tidig, men om föräldrarna specifikt ber om sen avnavling kan man göra så".Universitetssjukhuset Mas, Malmö: "Det är väldigt olika hur länge man väntar men säkert fem min, tills det verkligen har slutat pulsera. Det går att ta ph-provet utan att klampa så det gör vi".BB Stockholm: "Vi avnavlar sent och väntar alltså några minuter innan vi klampar av".Umeå universitetssjukhus: "Vi har sen avnavling och väntar tills blodet har slutat pulsera".Östersunds sjukhus: "Vi avnavlar sent men vi klampar av först och tar ett prov, sedan släpper vi den klampen och låter blodet pulsera färdigt innan vi avnavlar".Universitetssjukhuset Örebro: "Det beror lite på om man måste ta ph-prov direkt så klampar vi direkt. Annars försöker vi vänta åtminstone någon minut, men det ska alltid gå att ta ph-provet".
     Hej JessicaM!  Jättebra att du tipsade om detta !! 

    Jag har kommenterat denna artikel i min förra tråd om avnavling. Ska leta fram det inlägget.   Återkommer....
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.