Hej. Kul att det blir lite prat om bakmaskiner igen.
Vad fick du för någon? Du skrev att den är liten...
Det bästa är att hitta ett eget grundrecept som passar din maskin och sen modifiera det utifrån egna ideer. Det är väl inte så lätt i början men så småningom så...
Här är ett grundrecept som passar de flesta bakmaskiner, men om din bara tar 280 g mjöl (280/60=4,7 dl vetemjöl) så bör du kanske halvera det. Det är en stor fördel att ha viktangivelser och en digital köksvåg som kan nollställas mellan de olika ingredienserna. Då är det bara att hälla direkt i degbunken och sen sätta på plats i maskinen...
1,5 tsk torrjäst 5 g
7,5 dl vetemjöl 450 g
1,5 tsk salt 9 g
2,1 tsk strösocker 9 g
1 tsk olja 7 g
3,0 dl vatten 300 g
ca 5 g (ca 1,5 tsk) torrjäst. Grovt bröd kräver mer jäst, vitt bröd mindre.
420-450 g mjöl (ca 7,5 dl mjöl totalt), eller rättare sagt "torra varor", varav minst ca 1/3 bör vara vetemjöl för att hålla ihop det bäst. Det kan vara även gryn, kross, kli, fröer, nötter, russin m.m.
6-8 g (1-1,5 tsk) salt
ca 10 g (2-3 tsk) socker, kan även vara sirap, honung, sylt eller russin. Kan uteslutas men förbättrar jästegenskaperna. Jäser bort.
ca 5 g fett. Kan vara olja, flytande margarin eller en klick smör
ev. 1-3 tsk brödkrydda, t.ex. anis, fänkål, pomeransskal, kummin mm. även örter, vitlök, riven ost...
300 g (3 dl) degvätska, vilket vanligtvis är vatten eller mjölk, men även kan vara fil, yoghurt, juice, öl eller t.o.m överbliven soppa.