• saffe

    Allergitråden

    JPL skrev 2010-01-05 15:02:05 följande:
    bra att det funkat för er trållmor, men jag vill nog varna för att fokusera enbart på vikten. alla mina har gått upp som raketer i början. det har avstannat märkbart först i ettårsåldern. då är de ändå multiallergiska. jag skriver det för att vården är så fixerade vid relationen mjölkallergi=viktnedgång att de verkar missa de andra allergikerna.
    Kan bara hålla med! Min dotter har gått upp bra i vikt hela tiden! Lite avstannande vid ett-årsåldern , men nu när hon är 2 är hon en riktig knubbis! Då är hon ändå allergisk mot mjölk, ägg, soja, vete och havre...
  • saffe

    Någon som vet ifall Althera kan vara ett alternativ för en som reagerar på dom minimala mängder mjölk som finns i Nutramigen och Profylac? Eller är det Neocate som gäller då?

  • saffe
    Det jag inte förstår är hur den kan vara mjölkfri när det är laktos i? Trodde inte man kunde ta bort mjölkproteinet från laktosen, eller hur man ska säga...
  • saffe

    Min yngsta dotter (6 mån) ser oxå ut så där i ansiktet. Jag har funderat på om det kan bero på att hon får ligga på en filt i köket (enda stället som storasyster inte kan komma åt henne). Jag äter ju utan allt, men min man smular ner köket med knäckebröd varje morgon... Hon blev bättre över jul när min man var hemma och vi kunde ta hand om varsitt barn= mindre tid på köksgolvet.. Sen blossade det tyvärr upp och blev värre än innan när jag lyckades få i henne lite större mängd av Profylacen..Så hon verkar vara mer känslig mot både vete och mjölk än vad hennes storasyster är..

  • saffe
    EL I skrev 2010-01-07 19:39:11 följande:
    ok så du menar att din dotter ser ut så pga hennes veteallergi?
    Jo, jag misstänker att det kan vara så! Eftersom hon blev bättre när hon inte tillbringade massa tid bland knäckesmulorna... Men nu senast så tror jag dom kom tillbaka pga den minimala mängd mjölk som finns i Profylacen... Men jag vet inte säkert, det kan ju vara nåt annat.. Det är svårt o smörja nu när det är så kallt oxå.Det blir till o hålla sig inomhus...
  • saffe
    Kavat skrev 2010-01-07 19:46:08 följande:
    Låter precis som min son... Jag kan inte ta i honom om jag inte tvättat mig nyligen. Det räcker att någon tar i havre/vete och sen i honom utan att han ser ut så som ELIs son...Det är speciellt ansiktet, kinderna som blir utsatta, samt händerna men har han kortärmat så blir armarna eksemiga och röda osv. Och i hans fall är det BARA kontak. Märks supertydligt.Sen om han nu dessutom skulle komma ut i kyla efter att ha fått vete/havre på sig så blir han illlröd!Jag smörjer ett tjockt lager med Locobase Repair flera gånger per dag där det behövs och det gör att han blir lite mindre känslig mot kontakt.
    jo, jag har provat flera olika krämer och jag tycker nog att locobasen är bäst, även om den inte hjälper helt.. 
    Jag ska försöka få min man att städa lite bättre efter sig i köket..Han tror väl inte riktigt att det kan bero på smulorna, eftersom inte våran andra dotter reagerat på det nån gång. Å andra sidan så behövde hon ju aldrig ligga på köksgolvet när hon var liten...
  • saffe
    Miralicia skrev 2010-01-07 19:57:03 följande:
    Det jag inte förstår är hur den kan vara mjölkfri när det är laktos i? Trodde inte man kunde ta bort mjölkproteinet från laktosen, eller hur man ska säga.Det finns ju "medicinskt ren laktos", dvs enbart laktos som har renats ordentligt så att den är utan protein och "laktos". Den senare varianten är den som förekommer i livsmedel och numera även i en del läkemedel och som innehåller rester av protein. Den första varianten är ju betydligt krångligare och dyrare att framställa och när det handlar om livsmedel så är det ju inte samma krav på renhetsgrad från protein än när det är medicinskt ren laktos.Laktos i sig består av två sockermolekyler - glukos och galaktos som sitter ihop och bildar disackariden laktos som är en kolhydrat, medan proteinerna är protein uppbyggda av aminosyror. i mjölk så är det ju blandat, men det är ju inte så att kolhydratmolekylen laktos och proteinerna i mjölken är bundna till varandra så de sitter ihop utan "renar" man tillräckligt när man framställer ren laktos eller kasein/vassleproteiner så kan man separera kolhydrater och proteiner, men betydligt mer krävande än om man inte behöver ha samma reningsgrad.Nutra, profylac och Altera är ju att alla tre är ju baserade på hydrolyserat mjölkprotein av olika slag - vilket i sig har en väldigt speciell smak vilket är problemet med alla hydrolyserade ersättningar så att de skiljer sig extremt mycket från såväl bröstmjölk som vanlig komjölksbaserad ersättning. I Altheran har man tillsatt ren laktos för att få den att smakmässigt mera likna bröstmjölk och annan "vanlig" ersättning. Bröstmjölk innehåller ju rent naturligt mer laktos än vad vanlig komjölk gör (och därmed även vad komjölksbaserade ersättningar gör).
    Tack så mycket för det utförliga svaret! Då är ju inte althera nåt  för henne ändå, eftersom den, precis som nutra och profylac, inte är helt mjölkfri. Synd eftersom laktosen gör att den smakar bättre! Ska försöka få en läkare att skriva ut neocate istället..
  • saffe
    Miralicia skrev 2010-01-07 20:41:02 följande:
    Jag har inte sett nån utförlig innehållsförteckning på vare sig profylac eller Althera så jag kan inte göra nån närmare jämförelse. men både Profylac och Althera är baserade på hydrolyserade vassleproteiner, men jag vet inte vad det är för vassleproteiner i de olika är det svårt att jämföra. Men det finns ca ett 20-tal olika vassleproteiner och man kan vara olika känslig för olika proteiner så om man kan tyda sig till att det är olika vassleproteiner så kan det kanske vara idé att testa även med Althera innan du går på Neocate - att även om hon inte tål Profylacen så kanske Althera skulle kunna vara ett alternativ om den innehåller andra sorters vassleproteiner så är det ju inte säkert att hon reagerar mot dem.
    Hmm, knepigt, kanske ska prova althera i alla fall då.. Tänkte mest eftersom hon reagerat på både nutra och profylac (dvs både kasein och vassle), så var det bara 100% mjölkfritt som gällde!
  • saffe
    Blå Flygare skrev 2010-01-07 21:03:50 följande:
    Jag hade inte brytt mig om att testa den, mycket lidande för vad om det inte funkar. Känns som rätt liten chans att det ska funka.
    Jag väntar till nästa vecka när jag ska till barnmottagningen och frågar dom.. Men är lite orolig att jag får kämpa lika mycket med lilltjejen som jag gjorde med J. Ingen trodde mig ju eftersom det inte visade nåt på pricktest eller RAST. Jag hoppas att dom ska ha "lärt sig en läxa" med tanke på att det visade på många allergier på lapp-testet, men man vet ju aldrig.. Minnet är kort hos en del...
Svar på tråden Allergitråden