• saffe

    Allergitråden

    Miralicia skrev 2010-01-07 21:31:27 följande:
    Nej, ska man testa så ska man ju till att börja med se till att jämföra innehållsförteckningar noga för att se om det är någon skillnad i de ingående vassleproteinerna och först om det varit helt olika vassleproteiner så kan det vara idé att testa. Annars är det bäst att satsa på Neocate direkt.
    Jag tror inte att det står exakt vad det är för vassle-protein...På Profylacen står det extensivt hydrolyserat vassle-protein. Altheran vet jag inte.
  • saffe
    Kavat skrev 2010-01-07 21:37:55 följande:
    Det är bara att påminna dem och stå på dig tjejen! Egentligen ska de ju tro på dig även om det vore första barnet, men nu har du ju levande "bevis".
    Jag ska! Största problemet är nog egentligen att jag varit alldeles "för duktig" på att hålla J ifrån sånt som hon inte tål. Så det har aldrig synts på henne att hon är allergisk. Läkaren tycker att hon "har så fin hud"! Jo, men det finns ju en bra anledning till det! Lusläsande av innehållsförteckningar och överbeskyddande vid besök hos andra...
  • saffe
    EL I skrev 2010-01-11 18:54:58 följande:
    Måste fråga. Hur länge kan utslag sitta i efter att de fått nåt de inte tål? t ex vid äggallergi?
    Just ägg-eksemen är det som tagit längst tid att få bort på min dotter. Det har tagit från ett par veckor till en månad innan dom försvunnit. Då har hon ändå inte fått i sig något, utan det har varit kontakt-eksem. Men det är nog väldigt olika hur lång tid det tar. Hennes mjölk-eksem försvinner på några dagar.
  • saffe
    JPL skrev 2010-01-12 09:22:17 följande:
    för egen del saknar jag verkligen goda pålägg till frukosten och det finns hårdost ("vanlig ost") av getmjölk att köpa. oftast rätt dyrt men det hade det varit värt om mina småttingar hade tålt getmjölk. man kanske tänker sig att det har en rätt speciell smak men det finns med trevlig neutral smak. 
    Har du något namn på en sort med neutral smak? Finns det i vanliga mataffärer eller är det special? Kan ju vara värt att prova...
  • saffe

    Hur fungerar det om man får avslag på vårdbidragsansökan? Att man kan överklaga vet jag, men om man får avslag igen är det kört för all framtid då? Eller kan man söka om igen efter t.ex 6 månader?

  • saffe
    Snutten skrev 2010-01-19 22:03:12 följande:
    om man får avslag på sin omprövning kan man överklaga det till länsrätten. Det kostar inget såvida du itne anlitar en dvokat. Du kan alltid göra en nyansökan, men för att ha en chans får det nog vara så att det har tillkommit något i så fall.
    Ok, tack för svar! Då väntar jag med att söka för mina 2 tills lilltjejen har fyllt 1 år. Är nog svårt att få beviljat tidigare...
  • saffe
    Kavat skrev 2010-01-20 13:50:15 följande:
    Japp, inskolning denna veckan. Egentligen hade hon kunnat börja "på riktigt" för det går superbra, men köket är inte redo så vi får vänta tills på måndag. Kokerskan i deras kök verkar dock toppen! Lätt att prata med och trevlig så jag hoppas att det löser sig bra. Nu kommer hon ju bara äta lunch och den maten kommer från ett annat ställe, så man får hoppas att de har koll där med...
    Spännande med dagisstart! Om du inte har något emot att jag frågar: Hur gammal är hon nu och hur mycket ska hon gå på dagis? Ska du fortsätta vara hemma med sonen? Jag bävar tills det är dags att skola in, just när det gäller maten.. När inte ens närmaste släktingar kan hålla reda på vad hon inte tål, hur ska det gå då.. Visst man lämnar ju intyg och så, men just att inte kunna ha stenhård koll på vad hon äter, så man vet vad som kan ha varit orsaken till: eksem, diarré osv... Ja,ja min 2-åring får va hemma ett tag till. Lillasyster är ju bara 6 månader...
  • saffe
    Kavat skrev 2010-01-20 14:16:29 följande:
    Hon är 4,5 år och har rätt bra koll själv på läget nu. Skäller på mormor när hon tar med fingrarna i hennes mat osv. Hon har ju hört mig och mormor är hopplös ibland... Fast världens bästa mormor ändå. I går var hon med sonen på öppna förskolan när jag var med på inskolningen och han hade fått skinka utan att det fanns någon innehållsförteckning! Jag skällde på henne och sa att hon inte fick ge om hon inte visste att det var ok. (Hon har absolut ingen koll på guar m.fl heller, men det är väl oftare mjölk i skinka än vete och annat. Han reagerar ju mest på ägg och sädesslagen..) Hon sa till sitt försvar : Men det såg ut som helt vanlig skinka.. Suck!Han var helstissig i går och hade klåda, men det är svårt att veta om det var från skinkan eller inte... Pust!Til saken ja. Hon ska gå 15 h/v och lilleman är 2,5 år och han hade jag inte vågat lämna på dagis än... Förmodligen kommer han att inskolas till hösten, men det blir i så fall bara 15 h/v för vi ska ha en liten till i slutet på juli. Känns toppen för då kan jag ta hem honom om det inte funkar t.ex. Men tanken är just nu iaf att han ska börja. Blir samma tider som dottern blir det då. De äter bara smörgås till soppa högst en gång i veckan på lunch och det fanns en annan kille som reagerade på ägg luftburet, så då bör det ju kunna fixas. Att man undviker ägg och smörgås-dagar alltså. Då slipper man ju värsta kontakt-risken... ? Maten ska de ju kunna fixa. Men vi får se. Han är ju betydligt känsligare än dottern... Så vi får väl se hur det funkar för henne först också innan jag ropar "hej". Å andra sidan så  har hon ju mycket annat typ E202, frukter och så som hon inte kan äta. Men eftersom hon har sådan koll själv, så tror jag aldrig att hon kommer att äta en ärta och inte ens äta på den tallriken om någon skulle lägga en ärta på den. Osynligt i maten har hon ju inte koll, men synligt, lär de inte kunna "lura" henne. Lillebror hade nog glatt stoppat i sig..
    Grattis till en liten till! Skönt att det finns dom som kan tänka sig fler barn trots     risken för fler allergi-barn.. Jag är oxå sugen på en bebis till, va 17, egentligen skulle det väl vara jobbigare om den inte vore allergisk oxå! Då skulle man ju få sanera hemma varenda dag... Så bra att din dotter har så bra koll på vad hon inte får äta! Det underlättar ju enormt!
  • saffe
    Amulett skrev 2010-01-20 19:18:14 följande:
    Haha. Jag testar ju mjölk på dottern nu och ska till läkaren för återbesök för mjölkallergin på sonen i morgon. Gissar på pricktest och troligen provocering efter det. Ibland vet inte vad jag vill. Antingen båda allergiska eller båda "friska" känns det som. Usch så krångligt att t.ex hålla tjejens grötkastning från sonen ... Samtidigt vill man ju att båda ska må så bra som möjligt. Och då har vi ju ändå bara mjölkallergi att ta hänsyn till, så vi har det ju riktigt lugnt och skönt jämfört med många andra!
    Ja, jag har haft samma dilemma som du.. Testade mjölk på 2-åringen för några veckor sen. Tyvärr i samma veva som hon blev "bebis på nytt" och lånade alla lillasysters bitleksaker...Skäms för att säga det, men blev nästan lite lättad när hon efter en veckas provocering visade så pass tydliga reaktioner så vi beslutade att avbryta för den här gången!
  • saffe

    Åhh, nu måste jag få "gnälla av mig" lite... Vi var på barnmottagningen för ett tag sen, dels för uppföljning av storasysters (2 år) allergier och dels för att visa upp lillasyster (6 mån) som oxå verkar vara allergisk mot mjölk,ägg, vete, soja. Vi träffade en ny läkare, allt gick bra, hon var förstående och det verkade som om hon trodde på mig! Jag sa att jag ville ha recept på mjölkfri ersättning till lilltjejen. Jag förklarade att jag hade provat både Nutramigen och Profylac vid flera olika tillfällen och att hon har reagerat på båda. Så jag ville ha utskrivet Neocate. Det hade hon aldrig hört talas om, men om jag köpte en burk och provade om den funkade, så skulle hon fixa recept! Sagt och gjort, jag har provat, det har gått bra och idag ringde jag om receptet.. Då hade hon pratat med en överläkare som tyckte jag skulle komma in med henne och göra ett pricktest på Nutramigenet, för att se om jag inte kunde ge det i alla fall! Till saken hör ju att vi pricktestade mot mjölk, ägg, vete, soja och det visade inget, så varför skulle det visa på Nutramigenet då! Stora tjejen har ju heller inte visat något på pricktest och RAST, utan endast på lapp-test. Så läkaren sa t.om det att det förmodligen inte visar sig på lillasyster heller, utan vi skulle få remiss till Linköping för lapp-test på henne oxå.. Så varför detta krångel med Neocaten? Tror hon att jag hittar på för skojs skull? Det har ju ingen betydelse för mig vilken ersättning hon äter, huvudsaken är ju att hon mår bra... 
    Usch ja, ursäkta att jag gnäller, men behövde skriva av mig lite..
    Jag vägrade i alla fall åka 8 mil för att pricktesta mot Nutramigenet, utan nu ska jag prova att ge henne det igen (!) så att jag kan ringa och tala om att det verkligen inte fungerar...Nu återstår ett problem, burken med Nutramigen1 som jag har hemma har varit öppnad i 1 1/2 månad, är det ok att ge av den ändå? Känner inte för att köpa en ny.. Eller kan jag ge av storasysters Nutramigen2 ? Den är ju från 6 månader, så det borde ju gå...

Svar på tråden Allergitråden