• EL I

    Allergitråden

    Snutten skrev 2010-02-27 18:02:52 följande:
    Problemet är väl just nu att de inte får servera fisk när hon är där. Men vad hade de gjort om hon gick heltid?
    nä me ndå får de väl utesluta fisk helt, barnen som tål det får väl äta det hemma???

    De kan ju för sjutton gubbar inte behöva 2 veckor för att få till mat till henne o om fisken skulle vara problemet så förstår jag verkligen inte!! som sagt, vad hade de gjort om hon gått varje dag??

    Kan du inte prata med kommunen o se vad de säger? de kanske har andra regler eg än vad förskolan vill påskina?
  • EL I
    Snutten skrev 2010-02-28 11:32:50 följande:
    Hahaha! Jag "råkade" starta en tråd om dagisproblemet. Dvs "har dagis rätt att kräva schemaändringar två veckor i förväg?". Diskussionen spårade naturligtvis ur och det finns folk som på fullt allvar menar att de inte tycker att Siri ska gå på dagis för då får deras barn inte fisk och att vi ska flytta så hon kan gå på ett allergidagis. Däremot verkar det finnas ganska många ställen som har det kravet att man ska lämna in ändringar långt i förväg. Jag stör mig lite på att hos oss gäller det bara Siri och itne de andra barnen.
    haha FL slutar aldrig att förvåna!
    Jag har aldrig mött så många trångsynta människor i hela mitt liv som man möter på FL. Synd att folk inte har förståelse för andra människors  liv.
    Hur svårt kan det vara att ge sina barn fisk hemma om man vet att de inte får fisk på dagis??? Usch vad arg jag blir när jag läser vad du skriver!!
  • EL I

    haha börjar inse nu att jag kanske ska begränsa i vilka delar av forumet jag läser för jag blir bara såååååå arg på en del här på fl så man kan ju bli galen!!

  • EL I

    alltså om du har dålig syresättning i blodet så syresätts ju även tarmarna dåligt för det är ju kärl som försörjer tarmarna så de funkar...

    jo jag vet nog att jag borde ta tag i det men eftersom hans "symtom" även kan vara bara vanlig "kink" enligt i alla fall andra jag pratar med som kanske inte är så insatt (fast inkl den allergiläkare jag pratade med på vårt sjukhus) så blir jag så osäker och känner mig ungefär som flera i denna tråd, att jag bara hittar på. mjölk och soja är ju så tydligt.
    men jag ska helt klart ta tag i det och ringa och fråga i alla fall! de borde ju kunna säga ganska så snart i linköping om det är nåt som bör utredas eller ej.


    Kavat skrev 2010-02-28 18:55:25 följande:
    Jag har ingen erfarenhet av hjärtproblem, men att han blir blå låter inte alls bra och borde kollas upp ordentligt!!! Att han blir blå när han äter känns ju som att det kan vara förknippat med mat. Att något han äter gör att han inte syresätter sig, men har faktiskt ingen aning om/hur mycket sådant kan påverka. Jag tycker du ska kolla med en riktigt duktig läkare som kan sådant här och gör en riktigt utredning och kolla upp det ordentligt! (Och då menar jag inte bvc läkaren...) Jag tycker även att du ska ringa och se till att du får ett patchtest/lapptest och även få prata med duktiga läkare inom allergier och då framför allt sena reaktioner. De du hittills har kommit i kontakt med verkar ju inte ha haft några kunskaper om de sena reaktioner som din son har. Jag tror ärligt talat inte att ni kommer komma så mycket längre på egen hand. Man kan inte bara gissa och inte göra något åt det. Antingen så får ni ta bort saker HELT ur kosten i 2 veckor och sedan provocera eller så behöver ni göra ett patchtest för att kanske få fler svar. Att bara fortsätta gissa utan att göra något åt det kommer inte lösa några problem eller funderingar som du har. Så ring dem i Linköping! Angående syresätta tarmar??? Alltså det är väl blodet man syresätter? Är inte sjukvårdskunnig, så det här får någon annan svara på. Men däremot vet jag att allergi kan ge rossel, sömnsvårigheter, rastlöshet, kräkningar, diarrér, eksem (röda kinder) och alla andra symptom som du räknar upp. Han låter precis som min lille kille var innan vi fick bort ALLT han inte tålde. Han skrek när han vaknade på natten och han hade uppenbarligen ont, fastän han ibland inte visade så tydliga tecken på det. Men han var nöjd när man underhöll honom, i kortare perioder, eller om han t.ex var på BVC, en massa nytt att kolla på osv. Hemma gnällde han mest och ville bli buren och sitta i knät HELA den vakna tiden. Han hade jätte svårt att somna själv och sova kunde han inte några längre stunder. Han var oerhört lättväckt och kunde inte somna om själv.
  • EL I
    Miralicia skrev 2010-02-28 20:44:01 följande:
    ELI: Ang din teori/fundering om dålig syresättning i blodet vs dålig syresättning av tarmarna och att det skulle vara orsak till "allergiproblemen" så vill jag börja med att säga ett ordentligt nja-nej till det. Att han blir blå i samband med måltider är gissar jag kan bero på en allmänt dålig syresättning av kroppen. I normalfallet märks kanske inte så mycket, men i samband med måltider/när det kommer mat i magsäcken så styrs ju cirkulationen om så att blodflödet ökar ju i bukaorta som förser matspjälkningskanalen med syrerikt blod och även leverarären eftersom det behövs ett ökat blodflöde för att magsäckens peristaltik ska klara av att "knåda" maten och för att näringsämnen ska kunna tas upp från tarmarna och transporteras ut i kroppen. Eftersom blodflödet omfördelas så att det ökar kring matspjälkningskanalen så minskar det i andra delar av kroppen och därav att det syns på läppar och naglar, då det är de första ställen som tecken på dålig syresättning syns. Sen vad den dåliga syresättningen beror på är betydligt svårare att spekulera kring eftersom det kan vara så många saker som ger dålig saturation - svårigheter för hjärtat att pumpa ut blod med tillräcklig minutvolym, dåligt med syretransporterande hemoglobin i blodet eller svårigheter för blodet att syresätta sig i lungorna tex. Hur har han haft det med viktuppgång/tillväxt sedan han föddes? Har han gått upp långsamt i vikt eller har han följt sina kurvor hyfsat? Hur är det med magen och diarré nu när han är utan både mjölk och soja? Jag skulle i varje fall inte låta det gå så lång tid som ca 10 månader innan jag kollade upp och krävde att få kolla upp ordentligt om det var så att mitt barn blev blått om läpparna varje gång det åt någonting. (Kan du inte låna en saturationsmätare från jobbet mellan två arbetspass? Eller om du tar med honom till jobbet och tar en saturation där (gärna mellan måltid och i samband med måltid) och kanske även "snylta" en kuvett och tar ett kapillärt hb på honom för att se hur det ligger till - lite beroende på vad du arbetar på för avdelning/mottagning förstås.  Även ett blodtryck skulle ju vara intressant att se hur det ligger.)
    absolut att blåheten runt läpparna beror på det har du helt rätt i, tänkte mer generellt på att han skulle ha en dålig förmåga att syresätta sig och därför får ont i magen, men det kan vara helt fel.
    jo skulle kunna ta honom till jobbet en dag o få lite saker testade, jobbar ju på en kirurgiska avdelning med inrikting på kärl och magtarm...

    Han har varit stor hela tiden. Han föddes 2 v för tidigt och vägde 3.5 kg och sen har han legat ungefär 1 kurva över på vikten hela tiden och normalkurvan på längden. Han  har nu matvägrat i ca 1½ vecka och dricker bara i stort sätt. I dag har han ätit 2 små köttbullar... annars har han druckit 1 flaska ersättning efter mkt trugande samt knappt en flaska välling o lite vatten och nyponsoppa, men man får truga väldigt. Så nu märker jag att han gått ner i vikt både på utseendet, kläder och bärandet men han var magsjuk för ca 2 v sen så det är säkert av det.

    Det jag funderar mest på är just det du skriver, hjärtfel...att han helt enkelt inte orkar pumpa runt och därför blir blå när han käkar...de har ju lyssnat på honom o det har varit ok men alla fel kan man ju inte höra direkt...

    jag har ju varit i kontakt med bvc ang hans blåa läppar 2 ggr, en gång när han var 6 månader och sen nu då han blev blå hela han, men enligt dem var det ingen fara... men jag ska ringa dem nu i veckan i alla fall o boka in en tid. vårt bvc är trots allt väldigt bra och sköterskan lyssnar mkt så jag tror hon kan hjälpa mig att gå vidare med detta trots allt. läkaren de har på bvc är överläkare på barnkliniken vi tillhör så han är bra o kunnig
  • EL I
    Miralicia skrev 2010-02-28 21:49:10 följande:
    Det enda kopplingen dålig syresättning och magont som jag kan komma på är väl om det skulle bli så dålig syresättning att musklerna i tarmväggarna krampar pga dålig syretillförsel så att det bildas mjölksyra i de muskelcellerna. Men då borde det väl rimligtvis synas betydligt tydligare tecken på allmänt dålig syresättning innan det går så långt som att musklerna i tarmväggarna skulle krampa antar jag. Slemmig/rosslig (pga slem?) i luftvägar och diarré, magont ger ju även lite funderingar åt CF-hållet även om det är betydligt mer ovanligt. Att det är slemmigt i luftvägar och därför svårare att syresätta och att diarré även kan bero på ökad slembildning i magtarmkanalen och nedsatt förmåga att bryta ner och ta upp fett. Det kan ju ge rätt många olika symtom - en del har bara ett fåtal/enskilda relativt lindriga separata symtom och andra flera och svårare symtom och med stor individuell variation. Det enda egentligen gemensamma för alla är att de har extra salt svett. Det som inte stämmer in på det är väl att han inte haft svårt att gå upp i vikt. En vild tanke som flög genom skallen om man ska fundera kring annat än allergi eller hjärta.
    ja precis det var det första jag tänkte på att då borde han ju inte gå upp i vikt så mkt som han gör, han är ju åt det mulliga hållet...
    hmm ja ja lite svårt att spekulera, lika bra att ta tag i det och ringa och be dem utreda!

    tack så jättemkt för alla svar.
    Man blir ju så fundersam när det är många "små" symtom men inget tydligt som liksom blir lätt att ta på...
  • EL I
    Prince or Princess skrev 2010-03-02 19:54:27 följande:
    okej! vad innebär det egentligen?
    en sjukdom man absolut inte vill att ens barn ska ha

    stor slemproduktion som gör att man lätt får infektioner och man får problem att upprätthålla andning o sånt själv så småningom. man har även fel på bukspottskörteln som gör att man har svårt att tillgodogöra sig näringsämnena...

    de som har diagnosen cf blir ofta inte så jättegamla men det kan skilja en hel del. när jag jobbade på lungmedicin så lärde jag mig att de sällan blev äldre än 30-35 år...
  • EL I

    var tvungen att googla på det det där med åldern för det var ju några år sen. det stod att medellivslängden nu var ca 50 år så det var ju lite bättre än det jag minns...

  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-03 21:12:54 följande:
    HJÄLP! Glukosbelastning - någon som vet om det är rent socker eller glukos från ??????
    Dospulver Glukos 75 g vattenfri. ATL V nr 323188 Apoteksbolaget.
    Beställs från apoteket. Förvaras torrt.

    Detta hittade jag när jag googlade. Sedan späds det med vatten, om det hjälper dig nåt...
Svar på tråden Allergitråden