• Kavat

    Allergitråden

    Amulett skrev 2010-02-16 10:20:08 följande:
    Hittade en ny produkt (som iaf inte jag sett tidigare) i allergihyllan på ICA Maxi idag. Matlagningsgrädde baserat på ris (ekologiskt). Kan ju vara bra att få alternativ till havregrädden ibland. Isola Bio Riskräm heter den. Innehåller: vatten, ris, solrosolja, carobmjöl och havssalt. www.gustatus.se/Glutenfriavaror.htm (den som visas högst upp på bilden). Någon annan kan säkert svara på eventuella risker med carobmjöl
    Sojasläkting, tyvärr...
  • Kavat
    JPL skrev 2010-02-17 08:55:57 följande:
    Probiomax innehåller citronsmak från apelsinolja så det är kanske inget för citrusallergiker. Beroende på hur känslig man är. Annars är de goda och bra och killarna gillade dem på den tiden jag fortfarande våga ge dem det. Jag prenumererar på Råd och Rön och i senaste numret var det en insändare ang att d-dropparna innehåller butylhydroxianisol. Ett konserveringsmedel som är känt för att vara allergent och kan ge humörsvängningar och hyperaktivitet hos barn. Svaret var ett urvattnat att det ju är godkänt i EU och att vi i Sverige minsann gett (A)D-droppar sedan 1973. Som om det hjälper de som har reagerat sedan dess och inte vetat om det ...
    Suck! Jag är inte förvånad. Tack för infon!
  • Kavat
    mummy40 skrev 2010-02-17 18:44:57 följande:
    Probiomax innehåller citronsmak från apelsinolja så det är kanske inget för citrusallergiker. Beroende på hur känslig man är. Annars är de goda och bra och killarna gillade dem på den tiden jag fortfarande våga ge dem det. Jag prenumererar på Råd och Rön och i senaste numret var det en insändare ang att d-dropparna innehåller butylhydroxianisol. Ett konserveringsmedel som är känt för att vara allergent och kan ge humörsvängningar och hyperaktivitet hos barn. Svaret var ett urvattnat att det ju är godkänt i EU och att vi i Sverige minsann gett (A)D-droppar sedan 1973. Som om det hjälper de som har reagerat sedan dess och inte vetat om det ... Mmm,är precis vad jag misstänkte tidigt på Alex.Fick han D-dropparna så blev han etter värre:grinigare,och nåt så inåt missnöjd...Matas D-droppar märker jag ingenting av.Ni andra som fick dom med JPL:s goa hjälp,hur tycker ni dom är?
    Vi har ju haft Matas sen länge och här funkar de fint. Kunde ju inte ge sonen de svenska AD-dropparna för han blev ännu kassare, så jag bytte rätt snabbt.
  • Kavat
    Prince or Princess skrev 2010-02-17 19:47:41 följande:
    var får man tag på dessa matas d-droppar??
    Danmark. Jag har skickat bud med min kompis. JPL(?)  åkte dit en gång också.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-18 19:06:17 följande:
    Detta har nog inte så mkt med allergi att göra men måste fråga ändå eftersom många här tyvärr har barn som varit sjuka en hel del. Min sin på 14 månader (han som inte tål mjölk o soja) har fått magsjuka o har haft det i ca 2 dygn nu. I morse upptäckte mannen och jag att han var KNALLBLÅ om läppar, tå-och fingernaglar samt lite fläckvis i ansiktet... Det har sedan kommit och gått hela dagen (men mest på läppar och på kinder). Han är inte blå hela tiden men rätt ofta under dagen. Någon som varit med om samma?? Nåt man borde oroa sig för?? Han verkar inte ha problem med andningen (mer än sitt vanliga rossel). Hans f d röda kinder är numer lite melerade i blått...
    Åk in! Låter faktiskt läskigt och är han blå så kan det vara hjärtat också, så åk in och kolla honom. Ring först i och med att han är magsjuk så ni får gå bakvägen!
  • Kavat
    Prince or Princess skrev 2010-02-19 09:01:00 följande:
    hmm.. okej. är det de dropparna som är från 2 mån-1 år? Såg på deras hemsida att man kan beställa via nätet. Men det kanske fanns för äldre barn med?
    Ou, *springer och kollar* Japp, stämmer. Fanns bara en sort vad jag vet. Vi har med kokosolja som "bas".
  • Kavat

    Trållmor, vi brukar göra lite olika beroende på vem det är till.
     Våra närmaste kompisar klarar att fixa mat. I nödfall har jag med mig matburk om det skulle krisa och visa sig att de blandat i något som inte funkar. Brukar bli dubbelkoll så diskret som möjligt när vi kommer om jag misstänker att de inte har full koll. Men för det mesta så brukar de ringa både en och två gånger innan och kolla upp saker och så har jag t.ex sagt att rena kryddor funkar, men inte curry, grillkrydda (med vissa undantag) osv. Har man koll på vad de tillagar så brukar man ju kunna fallgroparna.
    Men efterrätt, tårta, godis osv är det svårare med. Vi har kompisar som har totalkoll på vad mina barn kan äta och där funkar det och de anstränger sig verkligen för att göra egen glass, godispåse mm som ALLA kan äta!
    Men det är de som vill fixa och lära sig. Jag brukar alltid föreslå att jag ska ta med efterrätt till oss för det är faktiskt superlurigt med alla våra allergier ihop. Ni har ju lite färre, så  egentligen tycker man ju att de borde kunnat fixa speciellt som hon verkade vilja göra rätt.

    Skitsvårt rent ut sagt. Jag har jätte svårt att säga till vad jag tycker och vill alltid erbjuda värden vägar ut. Alltså lätta alternativ för dem, utan att man trampar dem på tårna. Men som sagt, det beror helt på vilka det är och vilken tillställning det är.

    T.ex så tycker jag att våra närmaste släktingar borde kunna och vilja fixa mat som vi kan äta och nu börjar brorsornas familjer kunna mer och mer, så vi brukar få till maten.

    Men svågerns och svägerskans sons kalas åkte vi inte till. Jag skickade ett mail och frågade om vi behövde ta med oss något i matväg till kalaset och vad de hade tänkt bjuda på.
    Hon skickade ett mail med maten de skulle äta. Grillplanka, potatisgratäng, potatissallad, pastasallad och baugett med kladdkaka och grädde....  Ingen frågan om hon skulle fixa något annat till oss eller liknande utan bara en meny. Så med andra ord fanns det INGET på menyn som någon av oss kunde äta. Grillplankan kanske hade funkat, men hade aldrig vågat utan innehållsförteckning..
    Jag orkade inte ens ta och ringa henne och förklara. Kanske dumt, men hon vet ju att varken jag eller sonen kan äta pasta/vete och hon vet att barnen inte tål mjölk, så vad tänkte hon att vi skulle äta. Luft?
    Visst är det roligt för födelsedagsbarnet att få den mat han vill, men hon hade ju kunnat fråga om de skulle göra något så vi kunde äta också?!

    Men som sagt, det är skitsvårt, man vill inte säga för mycket som man ångrar och jag tycker inte heller att det är värt att bråka om allt. {#lang_emotions_sealed} Men visst blir man sååå besviken...

    Trist att barnen blev dåliga dessutom.

  • Kavat
    Snutten skrev 2010-02-21 22:09:17 följande:
    När Siri var 1,5 år så var vu bjudna på kalas hos min mans bror. Vi kom över tröskeln och så vände jag och Siri eftersom de andra barnen sprang omkring med sockerkaka och annat och smulade överallt. Vi hade ändå sagt innan att det var jätteviktigt att alla satt vid bordet och åt och sedan tvättade händerna. Efter det har de skärpt till sig. Dessutom är ju Siri snart 4 år och är väldigt försiktig med vad hon äter osv.
    Starkt gjort! Jag vet faktiskt inte hur jag hade gjort i en liknande situation, men skönt att det gav resultat.
  • Kavat

    Vem var det som hade barn som inte tålde plåsterhäfta?!?! Vad använder man istället???

    Fick en stor böld en bit under ena bröstet som de skar upp i går, så nu käkar jag antibiotika igen..
    Men till problemet, jag var tvungen att ta bort plåstret för jag höll på att klia ihjäl mig och är helt eksemig under hela häftytan. Måste ha någonsorts förband för det varar och blöder fortfarande och gör hiskeligt ont när jag kommer när det... Vad ska jag använda?!?! Behöver vara åtminstonde 3-4 cm x 3-4 cm för att täcka...

Svar på tråden Allergitråden