• Lillasnigel07

    Allergitråden

    Miralicia: - Din kladdkaka i din blogg, det står att de torra ingredienserna skall hällas på det andra i formen, men sen inget om man ska röra ner det. Hur ska man göra? Tänkte baka med dottern i morgon.

  • Lillasnigel07
    Miralicia skrev 2010-01-21 20:25:51 följande:
    Jag redigerade i inlägget och la in en rad på slutet om det, har haft strul att svara på kommentarer i bloggen för tillfället och inte hunnit försöka få ordning på det. Det är bara att strö över det torra över själva smeten och sen hälla det kokande vattnet över. Och sen snabbt in i ugnen utan att blanda något innan. Det blandar sig själv eller vad man ska kalla det i ugnen när kakan jäser under gräddningen.
    Spännande. Har gjort så många misslyckade försök med andra recept! Ska kanske testa den i morgon...
  • Lillasnigel07
    Tack för hjälpen. Har du smakat den?

    Miralicia skrev 2010-01-29 20:50:39 följande:
    SoyaToo har en risgrädde på sprutflaska, men den är betydligt mer sällsynt i butikerna än sojagrädde och sojaspraygrädde. Själva flaskan ser ganska lika ut. bild på risspraygrädden på förstasidan www.soyatoo.com/ SoyaToos rissprutgrädde innehåller gummi arabicum (E414)
  • Lillasnigel07
    Angel Gbg skrev 2010-01-30 20:35:08 följande:
    Jag har smakat denna risgrädde hemma hos Blåmyran som verkar vara upptagen. Kan säga att jag INTE gillande den... först när du tar den i munnen... åhhh va gott! du hinner preciiiiiiiiis tänka innan det kommer en asvidrig eftersmak i munnen.... Nepp jag som tål soja kan säga att den är mycket godare...
    Ok, då ska jag nog undvika den eftersom jag tycker soja-produkter är mindre goda än havre!
  • Lillasnigel07
    Kavat skrev 2010-02-09 16:45:36 följande:
    Kolla i mjölkallergitråden för bebisar så finns det säkert fler! Men har hört fler med samma problem där. Semper ska komma ut med en ny mjölkfri välling, men finns ännu bara i vissa matvaruaffärer.
    Ursäkta om jag frågar igen, men du har så bra koll på vad som står på hyllorna... Har Kvantum fått in den vällingen. Kollade inte efter den o köpte sinlac som vanligt förra veckan...
    De kunde nog inte ta in Garbos hamburge- o korvbröd, för det stod inte med i upphandlingen på ICA, men de kunde påpeka det till Garbos så de försökte få med det på icas upphandling. Konstig väg att gå tyckte jag...
    Ska ringa Garbos o höra om man kan beställa...
  • Lillasnigel07

    Måste slå ett slag för dalvan Ceridal. Dottern hade eksem runt ögonen (tror det var att ho blev så torr av kylan) och slickningsdermatit runt munnen. Efter två dagars smörjande (morgon och kväll) försvann det, då hade jag hållit på länge med Miniderm utan effekt!

  • Lillasnigel07
    Miralicia skrev 2010-02-11 17:11:36 följande:
    enkel variant - att göra lite "morotskakeliknande" tårta i form av sockerkaka, och sen toppa med ett lager smörkräm och sen lite godis på toppen? Enkelt basrecept för sockerkaka - 4 dl vetemjöl, 2 dl socker, 3 tsk bakpulver, + ngn smaksättning (vaniljsocker, kakao, kanel, kardemumma, citron, mosad banan mm), ½ dl neutral olja (raps/solros etc), 2 dl vatten. Blanda alla torra ingredienser i en skål, häll i vätskan och rör ihop till en slät smet. Olja en form och mjöla med potatismjöl. Häll upp i formen och grädda som vanlig sockerkaka (175 grader). Känn med provsticka. Du skulle kunna göra dubbla satsen ovan en eller ett par gånger och grädda den i en långpanna och sen när den är klar med smörkräm och godis skära i bitar. anpassa med lite högre gräddningstemperatur och lite kortare tid. Smörkräm kan du göra av mjölkfritt margarin (Carlshamn/Milda), florsocker + ngn smaksättning (vaniljsocker, kakao, citronskal tex) som du rör ihop och sen brer över och gör lite mönster med en gaffel i. (Rosa hallonsmörkräm - rör mjölkfritt margarin med lite tinade hallon kraftigt med elvisp och blanda ner florsocker, lite mer florsocker än för vanlig smörkräm) Toppa med godisar, tex geléhallon, Ahlgrens bilar, Haribo gelénappar, PimPim hallonbåtar, Zoo, Fruxo mm - de flesta gelegodisar brukar funka, kolla innehållsförteckningarna. Men köp förpackat godis och inte lösgodis. Vill du ha chokladigt kan man t.ex blanda ut chokladpuddingspulver med kokosmjölk eller havregrädde (kokosmjölk blir bäst och godast i mitt tycke)
    Underbart recept! Ja brukar dock ha i vichyvatten ist för vanligt vatten. Blir fluffigare har jag fått för mig. (Riktigt vichyvatten o inte ramlösa el vichy novoeu o dyl). Någons om gjort det fast med glutenfrit mjöl?
  • Lillasnigel07
    Kavat skrev 2010-02-10 17:58:39 följande:
    Jag har inte varit där på 1,5 vecka, så jag har inte kollat. Ring dem och fråga, de är super om man ringer också och springer och kollar i hyllorna!
    Coop Kungsbacka hade fått in mjölkfria vällingen! Köpte dock ingen då vi har annan hemma för tillfället... 
  • Lillasnigel07
    Kavat skrev 2010-02-22 19:16:39 följande:
    Vem var det som hade barn som inte tålde plåsterhäfta?!?! Vad använder man istället??? Fick en stor böld en bit under ena bröstet som de skar upp i går, så nu käkar jag antibiotika igen.. Men till problemet, jag var tvungen att ta bort plåstret för jag höll på att klia ihjäl mig och är helt eksemig under hela häftytan. Måste ha någonsorts förband för det varar och blöder fortfarande och gör hiskeligt ont när jag kommer när det... Vad ska jag använda?!?! Behöver vara åtminstonde 3-4 cm x 3-4 cm för att täcka...
    Nu vet jag inte hur känslig du e, men det brukar funka med att spraya Cavilon under plåstret och att hellre använda op-site postop (de "plastiga" som man kan duscha med) än Mepore (de vita mer "tygiga"). Cavilon lägger sig som en skyddande barriär som låter huden andas, men blir "en extra hud", men klart att den kan innehålla kemikalier som du kanske inte tål, men jag har aldrig sett någon få reaktion av den. Köps rec-fritt på apotek. Ganska gyr, men dryg...
  • Lillasnigel07
    Aurora82 skrev 2010-02-23 13:04:56 följande:
    OBS kanske låter i mitt inlägg som att jag inte orkar göra en ny lista till kocken, skriver ju helflummigt märker jag... det är inte det utan att jag har ju gett dem en lista och uppdaterat om det hänt något nytt. Men nu meddelar kocken att listan är nedklottrad - varför kan hon inte skriva rent den själv ? Jag får även ta med egen pasta till kocken för det kan de inte köpa in själva. Ska det verkligen behöva vara så?
    Jag har efter mycket kämpande och flera timmar minus i flexen på jobbet (pga alla diskussioner med tantan i köket på dagis) fått igenom att de beställer dotterns bröd på ett annat, speciellt bageri, då hon inte tål något hos deras upphandlare. Jag fick stånga mig blodig, men annars skulle jag få stå o baka bröd varje vecka o ta med!!! (Det tyckte kocken var bästa lösningen, att jag skulle baka allt, ja lättja kan man ju alltid ta till). Så om du prkar vara lite påstridig o påpeka att alla barn har rätt till mat de tål, du betalar lika mycket som alla andra mm. Lycka till!
  • Lillasnigel07
    Kavat skrev 2010-02-24 19:44:26 följande:
    Ingen aning om det är någon speciellt man inte tål?! Nu har jag testat akutens plåster, micropore (?) tejp/kirurgtejp och kompress samt vattentåligt plåster och allt kliar lika mycket och är jätte rött och eksemigt när jag tar bort tejp/plåster. Var och köpte 2 till varianter idag, sensitive och en annan variant av "skavssårsplåster" som jag tänkte använda som tejp och se om det funkar. Beställde också Cavilon, hoppas att det gör susen!
    Kom på en annan sak som e bra om man inte tål plåster o det e Mepilex. Vet inte om det går att köpa på apoteket. Är ett "skum" med silikon under som man har på känslig/skör hud, då brukar man inte behöva cavilon under. Den sugen upp om det vätskar sig. Kan sock vara svårt att få att sitta kvar om man inte har något över ex en linda el dyl.
  • Lillasnigel07
    Lillasnigel07 skrev 2010-02-25 08:58:42 följande:
    Kom på en annan sak som e bra om man inte tål plåster o det e Mepilex. Vet inte om det går att köpa på apoteket. Är ett "skum" med silikon under som man har på känslig/skör hud, då brukar man inte behöva cavilon under. Den sugen upp om det vätskar sig. Kan sock vara svårt att få att sitta kvar om man inte har något över ex en linda el dyl.
     Nu kom jag dessutom på att Mepilex finns som Mepilex border o den kan man ha som enda förband (börjar nästan bli ringrostig i plåstersammanhang redan..., får nog uppdatera mig själv snart!)
  • Lillasnigel07
    EL I skrev 2010-02-25 09:06:59 följande:
    hihi skrev det i natt men mitt inlägg måste försvunnit. Mepilex border är perfekt om man har känslig hud...
    Nä, det var jag som inte hunnit läsa så mkt i tråden, såg det när jag skickat mitt inlägg ;)
  • Lillasnigel07
    Kavat skrev 2010-03-02 21:54:44 följande:
    Mineralolja? Hm, det är väl Blå Myran som har koll på det där och Miralicia kanske? Minns en tjej för något år sedan som trodde sitt barn var allergiskt mot mjölk, men det var just minderm och de salvorna hon reagerade på, så visst händer det. Vet alltså inte om det just var mineraloljan, men bebisen tålde inte salvorna. Har för mig att Weleda är utan mineraloljor, om det nu kan vara det... Har du testat Locobase Repair? det är inte så många ingredienser i den heller. Min lille är ju väldigt känslig mot mycket, men den funkar och så har vi Protopic "istället för" Mildison.
    Vår dotter reagerade med urtikaria på Locobase och blev bättre, men långt ifrån bra, på Mildison tills någon sa att den är baserad på locobase. Då fattade vi sambandet.  
    Ceridal är toppen och som kortison Hyderm som inte innehåller konserveringsmedel.
  • Lillasnigel07
    Miralicia skrev 2010-03-02 23:11:21 följande:
    Om man vill ha så rena salvor som möjligt så är Hydrokortison SALVA den receptfria kortisonsalva/kräm som innehåller minst saker. Skillnaden mellan salva och kräm är konsistensen - salvan är fetare och lite mer tjockflytande Innehåll utöver hyrdokortison 10 mg - hjälpämnen i de olika salvorna: Hydrokortison - SALVA: Lättflytande paraffin, vitt vaselin Hydrokortison - kräm Nipastat (konserveringsmedel), cetomakrogol 1000, cetostearylalkohol, lättflytande paraffin, vitt vaselin, citronsyra, natriumcitrat, renat vatten Hyderm - kräm: vitt vaselin, hydrerad rapsolja, isopropylisostearat, myristylmyristat, glycerolmonostearat, cetostearylalkohol, makrogolstearat 100, vattenfri citronsyra, natriumcitrat, butylenglykol och renat vatten. Mildison - kräm: Cetostearylalkohol, makrogol 25 cetostearyleter, lättflytande paraffin, vitt vaselin, metylparahydroxibensoat (E218), vattenfritt natriumcitrat, vattenfri citronsyra, renat vatten. Uniderm - kräm: klorkresol, cetomakrogol 1000, cetostearylalkohol, vaselin, flytande paraffin, citronsyra vattenfri, natriumcitrat, natriumhydroxid och renat vatten.
    Ok. Har faktiskt inte läst på alla, men eftersom Hydermen var utan konseveringmedel tyckte jag den lät bra och det funkade för oss. Men det var hemskt mkt fler ämnen i den ändå! Tack o lov har vi sluppit använda kortison på väldans länge, men ska ha ditt tips i åtanke nästa gång!
  • Lillasnigel07
    Snutten skrev 2010-03-11 18:50:00 följande:
    Jag tror att Siri reagerar med eksom i asnsiktet på besprutade vindruvor. Är det någon som vet var i Göteborg man kan köpa ekologiska osprutade grönsaker och gärna vindruvor, eftersom det är en av få frukter hon kan äta.
    Jag vet att ICA kvantum på Kungsmässan i kungsbacka har ibland (vet inte om de alltid har, men mamma har köpt det där ibland), men det e ju en bit att åka kanske...
  • Lillasnigel07

    Något barn som reagerat på små mängder "vanligt" ägg, men inte på ekologiska? Vår dotter reagerade när hon åt ca 1/3 rent ekologiskt ägg, men inte sedan dess när vi haft det i sockerkaka o mat, men när hon blev bjuden på kaka gjort på "vanliga" ägg spydde hon efter exakt en timme, men mådde bra sen igen. Känns inte som det var nån tillfällighet! Efter det har vi gett kaka med ekologiska ägg utan reaktion.

  • Lillasnigel07

    Åt en underbart god tårta utan allt igår! Modifierade lite recept o lite hitte-på. Alla älskade tårtan. Ni som har recbloggar får gärna lägga in den i er blogg!


    Kokos- och chokladtårta med bär


     Tårtbotten


    Linfröavkok motsvarande 3 ägg (3 msk linfrö, 3 dl vatten som kokas och silas)


     


    1,75 dl socker


    200 gr kokos


    1 dl glutenfri mjölmix


    1 tsk bakpulver


    150 gr smält mjölkfritt margarin


     


    Vispa linfröavkok och socker. Blanda torra ingredienser och häll i. Smält smöret, låt svalna och häll i. Låt smeten vila 15 min. Smöra och bröa en springform med kokos.


     


    175 grader nedre delen av ugnen 60 min. Låt stå på en plåt eftersom det kan rinna ut fett ur formen.


     


     


    Chokladsås


    1/2 burk kokosmjölk (ekologisk är krämig)


     


    100 g 70% choklad – mjölkfri


    50 gr mjölkfritt margarin


    2-3 msk kakao – efter smak


    ¼ - ½ dl socker – efter smak


     


     


    Värm kokosmjölken – ska INTE koka. Lägg i chokladen, låt smälta. Lägg i margarin, låt smälta. Vispa i kakao och socker efter smak. Ställ i kylen för att stelna.


     


     


    Garnering med Hallon & Björnbär


     


     Bred ett ca 2 cm tjockt laget chokladkräm på botten, Lägg på avrunna bär. Servera med grädde alt Go green Vispi el liknande


     


     


    Lycka till!


Svar på tråden Allergitråden