• Äldre 2 Jan 20:02
  87599 visningar
  1316 svar
  1316
  87599

  Allergitråden

  Allergitråden


  VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

  Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
  www.allergimat.com och
  www.celiaki.se

  Astma-tråden:
  www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
  Mjölkallergi hos bebisar:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
  Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
  www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
  Äggallergitråden:
  www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
  Sädesslagsallergitråden:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
  Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
  www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

  Den gamla allergitråden:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

  Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
 • Svar på tråden Allergitråden
 • Äldre 7 Jan 19:50
  #51

  Vi kommer sällan från Öppna förskolan eller om vi varit hemma hos någon annan utan att han får dessa röda eksem. MEN, nu har vi lyckats flera dagar i rad, hemma hos Blå Myran (som även hon har en sädesslagsallergiker), hemma hos min bästis som alltid städar extra och lagar allt så att vi kan äta (alltså inga mackor eller annat i luften) och hemma hos min mamma och idag åts inga smörgåsar. Så fort det äts smörgås i närheten brukar han bli så där...

 • Äldre 7 Jan 19:54
  #52
  Kavat skrev 2010-01-07 19:46:08 följande:
  Låter precis som min son... Jag kan inte ta i honom om jag inte tvättat mig nyligen. Det räcker att någon tar i havre/vete och sen i honom utan att han ser ut så som ELIs son...Det är speciellt ansiktet, kinderna som blir utsatta, samt händerna men har han kortärmat så blir armarna eksemiga och röda osv. Och i hans fall är det BARA kontak. Märks supertydligt.Sen om han nu dessutom skulle komma ut i kyla efter att ha fått vete/havre på sig så blir han illlröd!Jag smörjer ett tjockt lager med Locobase Repair flera gånger per dag där det behövs och det gör att han blir lite mindre känslig mot kontakt.
  jo, jag har provat flera olika krämer och jag tycker nog att locobasen är bäst, även om den inte hjälper helt.. 
  Jag ska försöka få min man att städa lite bättre efter sig i köket..Han tror väl inte riktigt att det kan bero på smulorna, eftersom inte våran andra dotter reagerat på det nån gång. Å andra sidan så behövde hon ju aldrig ligga på köksgolvet när hon var liten...
 • Äldre 7 Jan 19:57
  #53
  saffe skrev 2010-01-07 19:23:20 följande:
  Det jag inte förstår är hur den kan vara mjölkfri när det är laktos i? Trodde inte man kunde ta bort mjölkproteinet från laktosen, eller hur man ska säga.

  Det finns ju "medicinskt ren laktos", dvs enbart laktos som har renats ordentligt så att den är utan protein och "laktos". Den senare varianten är den som förekommer i livsmedel och numera även i en del läkemedel och som innehåller rester av protein. Den första varianten är ju betydligt krångligare och dyrare att framställa och när det handlar om livsmedel så är det ju inte samma krav på renhetsgrad från protein än när det är medicinskt ren laktos.

  Laktos i sig består av två sockermolekyler - glukos och galaktos som sitter ihop och bildar disackariden laktos som är en kolhydrat, medan proteinerna är protein uppbyggda av aminosyror. i mjölk så är det ju blandat, men det är ju inte så att kolhydratmolekylen laktos och proteinerna i mjölken är bundna till varandra så de sitter ihop utan "renar" man tillräckligt när man framställer ren laktos eller kasein/vassleproteiner så kan man separera kolhydrater och proteiner, men betydligt mer krävande än om man inte behöver ha samma reningsgrad.

  Nutra, profylac och Altera är ju att alla tre är ju baserade på hydrolyserat mjölkprotein av olika slag - vilket i sig har en väldigt speciell smak vilket är problemet med alla hydrolyserade ersättningar så att de skiljer sig extremt mycket från såväl bröstmjölk som vanlig komjölksbaserad ersättning. I Altheran har man tillsatt ren laktos för att få den att smakmässigt mera likna bröstmjölk och annan "vanlig" ersättning. Bröstmjölk innehåller ju rent naturligt mer laktos än vad vanlig komjölk gör (och därmed även vad komjölksbaserade ersättningar gör).
 • Äldre 7 Jan 20:02
  #54
  Miralicia skrev 2010-01-07 19:57:03 följande:
  Det jag inte förstår är hur den kan vara mjölkfri när det är laktos i? Trodde inte man kunde ta bort mjölkproteinet från laktosen, eller hur man ska säga.Det finns ju "medicinskt ren laktos", dvs enbart laktos som har renats ordentligt så att den är utan protein och "laktos". Den senare varianten är den som förekommer i livsmedel och numera även i en del läkemedel och som innehåller rester av protein. Den första varianten är ju betydligt krångligare och dyrare att framställa och när det handlar om livsmedel så är det ju inte samma krav på renhetsgrad från protein än när det är medicinskt ren laktos.Laktos i sig består av två sockermolekyler - glukos och galaktos som sitter ihop och bildar disackariden laktos som är en kolhydrat, medan proteinerna är protein uppbyggda av aminosyror. i mjölk så är det ju blandat, men det är ju inte så att kolhydratmolekylen laktos och proteinerna i mjölken är bundna till varandra så de sitter ihop utan "renar" man tillräckligt när man framställer ren laktos eller kasein/vassleproteiner så kan man separera kolhydrater och proteiner, men betydligt mer krävande än om man inte behöver ha samma reningsgrad.Nutra, profylac och Altera är ju att alla tre är ju baserade på hydrolyserat mjölkprotein av olika slag - vilket i sig har en väldigt speciell smak vilket är problemet med alla hydrolyserade ersättningar så att de skiljer sig extremt mycket från såväl bröstmjölk som vanlig komjölksbaserad ersättning. I Altheran har man tillsatt ren laktos för att få den att smakmässigt mera likna bröstmjölk och annan "vanlig" ersättning. Bröstmjölk innehåller ju rent naturligt mer laktos än vad vanlig komjölk gör (och därmed även vad komjölksbaserade ersättningar gör).
  Tack så mycket för det utförliga svaret! Då är ju inte althera nåt  för henne ändå, eftersom den, precis som nutra och profylac, inte är helt mjölkfri. Synd eftersom laktosen gör att den smakar bättre! Ska försöka få en läkare att skriva ut neocate istället..
 • EL I
  Äldre 7 Jan 20:03
  #55
  Kavat skrev 2010-01-07 19:46:08 följande:
  Låter precis som min son... Jag kan inte ta i honom om jag inte tvättat mig nyligen. Det räcker att någon tar i havre/vete och sen i honom utan att han ser ut så som ELIs son... Det är speciellt ansiktet, kinderna som blir utsatta, samt händerna men har han kortärmat så blir armarna eksemiga och röda osv. Och i hans fall är det BARA kontak. Märks supertydligt. Sen om han nu dessutom skulle komma ut i kyla efter att ha fått vete/havre på sig så blir han illlröd! Jag smörjer ett tjockt lager med Locobase Repair flera gånger per dag där det behövs och det gör att han blir lite mindre känslig mot kontakt.
  ok men har era barn varit såhär från början?
  Detta kom ju plötsligt för min son, på en dag bara.
  jag trodde först det berodde på att han hade feber för det kom i samband med det om jag inte minns fel, men det försvann inte. Då läste jag att den där "femte sjukan" kan ha röda kinder men när det inte försvann efter några veckor så la jag även det åt sidan.
  Inte tillstymmelse till eksem innan detta...har nu haft det VARJE dag i 3 månaders tid.
 • Äldre 7 Jan 20:05
  #56
  EL I skrev 2010-01-07 20:03:23 följande:
  ok men har era barn varit såhär från början? Detta kom ju plötsligt för min son, på en dag bara. jag trodde först det berodde på att han hade feber för det kom i samband med det om jag inte minns fel, men det försvann inte. Då läste jag att den där "femte sjukan" kan ha röda kinder men när det inte försvann efter några veckor så la jag även det åt sidan. Inte tillstymmelse till eksem innan detta...har nu haft det VARJE dag i 3 månaders tid.
  Det kom när han var runt 9 månader, om jag minns rätt. Kom från ingenstans. Fanns också där bara en dag och försvann aldrig helt men lugnade sig, blossade upp och höll på så.
 • EL I
  Äldre 7 Jan 20:07
  #57
  Kavat skrev 2010-01-07 20:05:48 följande:
  Det kom när han var runt 9 månader, om jag minns rätt. Kom från ingenstans. Fanns också där bara en dag och försvann aldrig helt men lugnade sig, blossade upp och höll på så.
  och det är vete allergin alltså?
  reagerade han på nåt annat sätt innan typ magont eller dålig sömn eller nåt sånt?
 • Blå Flygar­e
  Äldre 7 Jan 20:08
  #58

  E L I: Jag hade tagit en kur mildison (2 v) på det och sen en tjock kräm på det. Gärna miniderm som mjukar upp hård hud om den är "krokodilig", den är mjukgörnade ett par ggr per dag och så en tjock som skydd.

 • Äldre 7 Jan 20:10
  #59

  Eli: Fundera även på om du inte ska prova o utesluta ägg ett par veckor!

 • Äldre 7 Jan 20:13
  #60
  EL I skrev 2010-01-07 20:07:29 följande:
  och det är vete allergin alltså? reagerade han på nåt annat sätt innan typ magont eller dålig sömn eller nåt sånt?
  Vete och havre!
  Därför han blev sämre när jag började med mjölkfritt..

  Men som sagt, det behöver ju inte vara sädesslag för er. Kan ju vara ägg eller något annat som gör att han reagerar på liknande sätt.

  Får han i sig så spyr han, får ont i magen, blir gnällig, sover dåligt och hade svårt att somna, sov inte så länge innan han vill äta för att han hade ont i magen osv...

  Får han det bara på sig så reagerar han inte så mycket, mer än att det kliar ibland och han har rivit hål på det och vi är ju sjuka jämt, så immunförsvaret påverkas i allra högsta grad.
Svar på tråden Allergitråden