• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • kim86

    Jag sticker i lill-ring och långfingret, men jag sticker långt ner på sidorna osv, blir ju typ max 2 stick per finger /dag. så sålänge man sprider ut dem är det lugnt tycker jag..

    pekfingrarna ska du inte sticka i... stick hellre i handen eller underarmen då..

  • kim86

    Hej tjejer..
    Varit hos BM nu. Hjärtljud 145, sf hela 27..!! är nu i v 26, eller går in i v 26 imorgon..
    är lite stort, ligger i övre gränsen som sagt. Vad kan detta bero på. ngn som vet vad ni hade vid denna tiden? 
    allt annat såg bra ut, o ska på TUL+flödesmätning+läkarbesök+CTG i v 30 så om 4 veckor.. 

  • Maddie72

    Hej, det var ett tag sedan jag skrev här. Men nu är jag lte deppig. Var hos diab.läkare idag och mitt bs har inte sjunkit nånting sedan sist för 3 veckor sedan. Shit, jag som trodde att det skulle vara bra. Men icke. Fick tillsägelse att pressa mig ännu mer. Men visst, det är bra att de säger ifrån, jag känner mig så dålig bara. Dålig diabetiker vill man ju inte vara, spec inte då man är gravid. Suck! Men jag ar en del rekyler som ställer till det och jag är väl för snabb och ta extrainsulin, småduttar en del och få då känningar.  Några tips, nån?

    Har arbetat sista dagen innan sommarlovet, arberar som lärare. Diab.läkaren ville sjukskriva mig efter sommaren. Men shit... gå sjukskriven enda till mitten på november, blir tot 3 månader. Men jag ska skärpa mig ännu mer nu under ledigheten och hoppas att jag får ner mitt bs. nu jäklar!! Så får vi ta ställning till sjukskrivning senare i sommar.

  • harvärldensunderbarastefamilj

    kim härligt att allt såg bra ut!!! GRATTIS!!! Kan tyvärr inget om div värden osv ännu så kan inte hjälpa dig där.

    Maddie- vad har du för Hba1c? E som du en som duttar en massa o har idag haft en superbergodal dag. Men så länge man gör så gott man kan så går det ju faktistk inte att göra något mer.

    Har iaf fått koll på nätterna nu o ligger kanon så det känns skönt!!

  • Maddie72

    Hade HbA1c på 6,3. Har låtit det sjunka sakta, eftersom jag förra graviditeten sjönk så snabbt att jag fick fel på ögonen. men men. Har försökt pressa mig idag vilket ledde till bs på 1,9. Har kanske varit så varmt idag att det inte behövts så mkt insulin. Jaja.. bara att ta nya tag. Känt bebis massor idag. Är nu i vecka 20.

  • harvärldensunderbarastefamilj

    maddie- 6,3 e ju faktiskt helt ok (när man inte e gravid iaf tycker jag) o om du har lyckats sänka det så skall du ju vara glad. Förstår rädslan med ögonen men om du bara går på täta kontroller så hinner de ju se om du får några kärl som går sönder o kan då lasra dem. =) Hur har det gått med ögonen efter förra grav? Har de repat sig? Grattis till delmål i v 20!!! Halva tiden kvar bara nu för dig härligt!!

  • Maddie72

    Villhabarnigår - HbA1c låg senast nu på 6,3 och enl läkaren är det inte acceptabelt. Måste ner till 5 nånting. Det har gått bra med ögonen sedan förra grav. Inget har blivit sämre i allafall. Ska först dit igen i mitten på juli. Vi får hoppas att inget har förändrats.

    Hur långt har du kommit i graviditeten? Går det bra tycker du?

  • harvärldensunderbarastefamilj

    maddie- förstår att det skall ner till runt 5 men samtidigt får man inte glömma att du kämpar för att få det bättre o att du ändå har sänkt det som jag förstod det!! Skönt att ögonen hållit sig lugna sen sist. Enligt min ögonläkare så e det de som ligger med höga Hba1c som löper risk för att drabbas när de tvärsänker sig.

    e bara i v 7,2 så jag skall till gyn på månd o se om de kan se någe där inne eller om även detta slutar i MA som det gjort de två tidigare ggr. Men annars så går det väl ok, hade ett ingångs Hba1c på 5,5 o vet att det e sänkt nu då jag ligger mkt jämnare o lägre. =)

  • Maddie72

    villhabarnigår -  mitt HbA1c började på 7,1. Förra graviditet började det nog högre och jag bara toksjönk det och fick problem med ögonen. men som sagt, jag får kämpa lite bättre nu.

    Vad trist att du fått MA de senaste 2 gångerna. Shit vilket bra HbA1c du har!!  Håller alla tummar och tår för dig.

  • Protea

    Hej!

    Idag ar jag v12+0!!! Kanns toppen och ska pa ultraljud pa tisdag!

    Tycker att det later knepigt med ett Hba1c pa under 5. Nar jag haft Hba1c pa mellan 5 och 5.5 har jag blivit tillsagd att det ar for lagt da det betyder att jag maste ligga for lagt ofta.

    Jag hade ett ingangs Hba1c pa 7.5 och nu senast 6.6 och det var perfekt sa de at mig. Jag har fatt inforamtionen att blodsockret ska ligga mellan 4.8 och 5.9 innan mat och mellan 5.5 och 7.8 en timme efter mat.

    Jag ar ocksa larare och vi slutar inte forran den 21 juli och har da 6 veckors sommarlov. Jag har fullt schema i host och hoppas kunna jobba tills i mitten av november men det beror pa hur jag mar. Jag kommer att kollas varnnan vecka i sista trimestern och traffar da bade diabetesspecialicerad barnmorska och sedan ett helt team med diabeteslakare, diabetessjukskoterska och 'obstitrician' (vad heter det pa svenska?!) innan dess blir det en gang i manaden om allt gar bra.

    Jag kommer att fler ultraljud an vanliga gravida och det blir 7 totalt. Jag tackar och tar emot all hjalp och stod jag kan fa!

    Jag ar sa grymt sugen pa fil och ser fram emot att aka hem till Sverige den 23e juli i en vecka!

    HUr star ni ut i varmen? Hur paverkar den erat blodsocker?

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare