• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • helena76

    Sweetheartno1: Jobbigt när man missar! Man blir så less på sig själv...Bara att trycka ner värdet igen och börja om...

    LillaNY: jag hade inga cravings när jag var gravid med min dotter....men inte heller nu när jag väntar en pojke...så det är så himla olika! Har varit illåmående mer denna gången dock och haft mer acne!? Just det här med acne har jag för mig att jag läst ngt om att det brukar bli mer av om man väntar en  pojke....?! Men det är ju så klart rena rama gissningsleken..:)
    Har också en "smalare" men mer utstående mage denna gången, ska ju också kunna tyda på en kille....;)

    Nu ska jag bege mig till MVC för ännu ett CTG. Nu har jag börjat de täta CTG-beöken på slutetav grav. Många resor blir det... ;(

  • rosie101

    Hittade denna tråden för ett par dagar sen. Kul och läsa om andra diabetiker.
    Själv är jag (snart) 30 år och har haft diabetes typ 1 sen 1990. Har 2 barn (pojkar) sen tidigare och väntar nu mitt 3:e i juni (dock med ny kille ),

    Får åka till Örebro varannan vecka vilket blir en t.o.r resa på ca 16 mil, lite jobbigt då när jag kommer dit, får vänta minst 45 min för att prata med en läkare 5 min och sen åka hem igen, men men...

    Har för tillfället ett Hba1C på 5,6% men försöker få ner det ännu mer men just nu verkar det omöjligt.
    Är i vecka 28+1 och har fått höja mina doser extremt sista tiden, ändå ligger jag mellan 7-9 hela dagen hur mkt insulin jag än verkar ta.
    Tar Lantus fn 25+45 (morg o kv)
    Och Humalog 25 inför varje måltid.

    Detta blir också mitt 3:e snitt då jag blivit snittad 2 ggr får jag inte välja denna gång. Känns väl sådär.
    Mina pojkar har båda varit stora, 1:a född i v37, 4,4 kg, 2:a född i v39 5.5 kg. Så vi får se hur det blir denna gång.
    De tror att jag kommer få en tjej denna gång. Ska fråga nästa vecka igen då vi ska göra första TUL.

    Har också det där kända frukost fenomenet, spelar ingen roll vad jag äter till frukost, jag åker ändå upp i bs efter. Tar då extra insulin och blir jättelåg till lunch istället.

    BF är den 26 juni men lär väl bli 1-2 veckor innan, särskilt om bebisen växer i samma takt som sina bröder gjorde Glad

    Jätteintressant tråd som jag kommer följa då jag inte känner någon annan diabetiker och har inte innan FL hittat något bra forum heller.

    Ha de gott alla :)

  • rosie101
    fridanilsson skrev 2011-04-02 14:12:40 följande:
    hur många här som har diabtes typ 1 har haft missfall innan ni blev gravida??
    jag fick missfall i vecka 5, för en månad sedan,  min kompis som oxå har diabetes typ 1 fick missfall i v 12, hur pass vanligare e det med missfall hos diabetiker?
    hade iallafall turen att bli gravid på 1a försöket.. nu till helgen som kommer ska vi försöka bli gravida på nytt.
    har ett arbete med väldigt tunga lyft varje dag, det oroar mig som tusan om jag blir gravid på nytt och dessutom har diabetes och haft ett missfall precis innan, tror ni man kan begära att bli sjukskriven de första 12 veckorna pga det??
    Alla mina graviditeter (inne på min 3:e) har varit i stort sett oplanerade vilket har medfört ett högt Hba1C i början. Har legat på runt 8% samtliga gånger. Har dock tydligen väldigt lätt för att bli gravid och har aldrig haft ett missfall. Har dock hört att man som diabetiker har högre risk för missfall, särskilt då om man ligger högt i bs. Men kan också vara individuellt.
  • rosie101

    Har en fundering:

    Hur många här på forumet har blivit snittade pga för stort barn?

    Vad jag hört så blir det snitt ungefär 50% hos diabetiker. Och stort barn en vanlig anledning.

    När jag väntade 1:a så visade det sig vid TUL i v35-36 att bebisen redan vägde 4.5 kg vilket gjorde att en snittid bokades i v37. Dock 3 dagar innan, gick vattnet och jag fick åka in. Fick aldrig några värkar.
    Och då det redan var beslutat att jag skulle snittas så gjorde dom det dagen efter. Vilket jag tycker va lite fel då de kunde ha gett mig en chans att föda vanligt.

    För övrigt var det snittet en traumatiskt upplevelse då bedövningen inte funka helt och jag fick jätteont.
    Han vägde 4,4 kg (TUL:et gjordes ca 1,5 vecka innan snittet).

    Andra barnet växte inte lika fort i början och personalen på SMVC slarvade och gjorde inget TUL de sista veckorna. De ville se om jag kom igång själv för att kunna föda vanligt men det hände aldrig. När jag va närmare 39 v pratade jag med en läkare som tyckte att det va lika bra att boka snittid och som tur va fanns det en tid ledig veckan därpå, annars hade jag fått gått ännu längre.
    Ut kom en stadig grabb på 5525g.

    Så jag hoppas att de håller bättre koll denna gång så tösen inte behöver bli sådär gigantisk. Räknar med att bli snittad i v38 men vi får väl se. De har ännu inte sagt något om det. Vanligtvis snittas man dock i v 39 ändå.

  • rosie101

    Tilläg till mitt senaste inlägg:

    Att få stora barn ligger också i släkten. Min mamma (ej diab.) fick 3 barn, alla över 4 kg. Så det kan ju påverka lite också.

  • enita

    Känner mig dum som frågar det här och inte fattat hur det är - men vad är egentligen problemet med att barnen blir stora mer än att dom just blir stora? Alltså, vill man inte ha stora barn för mammans skull med tanke på förlossningen? Eller är det barnet som inte mår bra av att vara stort när det föds? Förstår ni hur jag menar? Skäms Är det bara storleken man inte vill ha för stor, eller är storleken också förknippad med andra problem? Föds man för liten/för tidigt så handlar det väl mest om kroppstemperatur och lungor (?) men när man föds stor..? Vad är det då?

  • Alema

    Frankofilen: Har äcklats av mint tuggummi som jag alltid åt innan men fick sluta med när jag blev gravid. Annars har jag inte mått illa eller kräkts. Bara lite små illamående nu i slutet men antar att det är normalt.
    Älskar äpplen fil och glass just nu men det har jag ju tyckt om innan med så vet inte om det är nåt spec lr så. Tycker saker kan lukta mkt godare typ som kanel, vanilj o kaffe. Och jag kan känna på "mils" avstånd om det ligger framme nåt godis eller så..
    När jag väl blir hungrig så säger det bara PANG och jag måste bara äta med en gång..

    Fridanilsson: Skulle väl vara sköldkörteln då.

    Sweetheart: Åh vad störande när man missar. Men som sagt bara ta nya tag igen!!

    Själv har man varit på TUL idag. Den vägde 2500 idag och låg PRECIS på normalkurvan. Flödet var fint och oxå mängden fostervatten!
    Nu är man "bara" gravid max 6 v till! Känns skönt då det börjar bli riktigt jobbigt att sova och jag börjar bli så less på den stenhårda kontrollen av sockret. Men men vad gör man inte för liten!

  • Alema
    enita skrev 2011-04-04 11:27:05 följande:
    Känner mig dum som frågar det här och inte fattat hur det är - men vad är egentligen problemet med att barnen blir stora mer än att dom just blir stora? Alltså, vill man inte ha stora barn för mammans skull med tanke på förlossningen? Eller är det barnet som inte mår bra av att vara stort när det föds? Förstår ni hur jag menar? Skäms Är det bara storleken man inte vill ha för stor, eller är storleken också förknippad med andra problem? Föds man för liten/för tidigt så handlar det väl mest om kroppstemperatur och lungor (?) men när man föds stor..? Vad är det då?
    När man ligger för högt i socker så får barnet producera eget insulin och lägger på sig extra fett vilket inte är så bra. Sen är det väl att det kan bildas vätska i lungor o så..  annars vet jag inte?
  • helena76

    Neita: Det blir ju ökade risker vid förlossningen också om man ska föda fram en gigantisk bebis! Det är ju inga garantier för att alla klarar få ut en stooor bebis! Jobbigt för mamman och säkert för bebisen med!
    Sen vet jag inte men tycker det borde vara lite mer risk för hypoglycemi hos barnet när det är fött...om det är vant att få en del energi från mammans blod, i magen?! Detta gissar jag bara, inget jag vet som sagt!

    rosie101: Välkommen hit!
    Det är väl risker för ffa hjärtmissbildningar om man börjar graviditeten med högt HbA1c, över 10 typ,vad jag har hört!? Jag har också haft lätt för att bli gravid och inte haft några missfall....men så har jag ju försökt sträva efter ett ok HbA1c och inte blivit gravid oplanerat. Har legat på ca 6 i HbA1c då jag blivit gravid båda gångerna. Säkert väldigt individuellt det där, som med allt annat.

    Är precis hemkommen efter CTG us. Allt verkade se bra ut, men hade en del förvärkar....Hade rejäla sammandragningar i spårvagnen på vägen dit också... Vet ngn här vad som räknas till värkar och vad som räknas till sammandragningar när man ser på CTG-kurvan på "toko%"-delen, som mäter värkarbetet och styrkan på värkarna?....hur många % ska man ha för att det ska räknas som en rejäl värk och ingen sammandragning?! Jag var uppe i 90% på en värk som höll i sig lite idag nämligen. Blev nyfiken... Har för mig jag har hört att förlossningsvärkar  börjar på ca 50% eller ngt?

    Ingen av er som hört om att man som diabetiker får börja minska på insulindoserna när förlossningen närmar sig!?

  • Med två små
    helena76 skrev 2011-04-04 12:57:16 följande:
    Ingen av er som hört om att man som diabetiker får börja minska på insulindoserna när förlossningen närmar sig!?
    Det har jag fått höra av mina barnmorskor! Vet inte om det stämde för mig dock, tyckte jag tog ungefär lika mycket insulin som tidigare innan det drog igång senast...
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare