Inlägg från: Littlefriend |Visa alla inlägg
  • Littlefriend

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Ja, det går nog åt rätt håll. Jag tror verkligen illamående skulle vara borta nu om jag fick i mig mat. Mår bara illa då magen är tom nu. Har inte börjat med järntabletter än och bävar lite för det med just med tanke på magen. Ska till bm nästa vecka så får se vad hon säger då.

    Hade tel kontakt med sköterskan idag och hon ville att jag ska sänka pumpen ännu mer. Men eftersom jag är så rädd att bli hög så smygsänker vi. Har fått instruktioner att sänka lite varannan dag och främst till kvällar o nätter då jag är låg flera ggr per natt.

    När får du göra NIPT testet? Jag hade ögon inplanerat sen tidigare när jag var i v 8 så fick första gången överstökat direkt. Avskyr oxå ögonundersökningen. Nu var det strålande sol dagen jag var där o ssk var jätte gullig och försökte ge mig så lite droppar som det bara gick så jag skulle kunna vara ute sen. Skulle bli kallad igen efter 3-4 mån pga graviditeten.

    Trevlig midsommar till er alla!

  • Littlefriend

    Tidigt besök hos barnmorskan idag. Fick höra hjärtljuden. <3 Den lever. Vilken underbar känsla. Och livmodern växer som den ska.

    Jag har fått fortsatt sjukskrivning ett par veckor till. Ska sen prova jobba 50% och se hur det fungerar med blodsockret. Är rädd att jag inte kommer kunna hålla mig lågt på jobbet nämligen då det inte funkar med känningar hela tiden i mitt arbete.

    Jag fortsätter att må lite bättre. Vissa dagar bättre än andra. Försöker småäta även om det också ger mig lite ångest. Trötthet håller sig dock kvar och tycker nästan den blivit värre.

    Va skönt att du fått se ett lite hjärta velicius01. Riktigt fina nyheter.

    Hur gick midsommar Lady2? Berättade du om graviditeten?

    Jag har inte fått något riktvärde vad gäller HbA1c. Men 4,4 låter ju farligt lågt. Hur kan de motivera det?

  • Littlefriend

    Fick samtal från diabetessköterskan idag igen för o följa upp. Frågade om hba1c. De har målvärde 38-48mmol/mol under graviditet. Det är väl olika värden man använder i landet antar jag men 4,4% motsvarar nog 25 mmol/mol tror jag om man googlar lite. Så det verkar ju vansinnigt om de vill ha dig så låg.

    Lady2, jag är gärna med på peppning om motion. Promenerade 15 min i måndags kväll. Kändes ju rätt bra. Men tröttheten gör det tungt. Ska försöka 15 min minst ikväll oxå. Jobbigt och svårt när man är låg hela tiden oxå.

    Jag ligger just nu o väntar på en häftig rekyl. Sjönk från 5,3 till 2,2 på några minuter. Det blev både saft och oboy. Är helt slut nu.

  • Littlefriend

    Skönt att du fått semester! Njut! Så mycket du kan iaf pga graviditeten. Men roligt att det känns så rätt att ni berättade. Hoppas ögon och NIPT gått bra.

    Jag har haft läkarbesök denna vecka. Hos diabetesläkaren. Hade 43 i HbA1c och de tyckte jag låg lite för pressat och har för höga krav. Mest oroväckande var väl alla känningar. Han påtalade också att jag ska höra av mig om det blir problem när jag börjar jobba i nästa vecka.

    Har börjat känna av livmodern som växer och ligger jag ner känner jag den ganska bra. Men väntar med spänning på fosterrörelser. :)

  • Littlefriend

    Va skönt att det gått bra för dig. Jag har haft små blödningar på ögonen flera gånger. Det är inget att oroa sig för. Det är om det blir mycket som de vill behandla med laser. Har aldrig hört att det skulle ha samband med högt blodtryck. Jag har alltid haft lågt jag också. Nu när jag var till läkaren var det 100/65. Känner mig yr mellan varven.

    Ja, jag har oftast minst 2 känningar per dag. Ibland upp till 6st. Dock brukar jag hinna bromsa ibland innan det går under 3,0 tack vare dexcom. Känner ibland av det runt 3,2 men oftast inte förrän under 3,0. Innan graviditeten kände jag av under 3,9.

    Jag hade min semester inplanerad i juni så inget på kommande tyvärr. Men en vecka i september har jag iaf planerat. Men ja, jätte skönt med förstående läkare. Känner mig ganska orolig inför jobbet. Dels för tröttheten och matproblemet som kvarstår till viss del. Men också så klart för blodsockret. Jag kan omöjligt ha koll hela tiden på jobbet. Och jag måste vara fokuserad på jobbet. Och ibland blir inte matrasten av när det är tänkt.

    Byxorna har börjat spänna på kvällarna nu. Även mjukisbyxor och leggings. Framförallt om jag haft mycket på gång och rört mig mycket under dagen. Det blir vecka 17 imorgon. Har bm, läkare och ultraljud om 3 veckor.

    Jätte konstigt att du inte fått några tider. Tycker du kan ringa redan nu och höra varför.

  • Littlefriend

    Ja, tiden rusar förbi. Ganska skönt måste jag säga. Kanske det kan närma sig RUL snart oxå. Har kunnat ha mina kläder utan problem. Men nu börjar byxor alla nederdelar obekväma. Magen växer för varje dag och igår köpte jag mig faktiskt ett par mamma shorts. Ljuvligt sköna måste jag säga. Äntligen inget som spänner.

    Tack! Blodsockret kommer väl stiga bara av stressen att börja jobba. Vi får se hur det går.

    Ringde du för o kolla om tid till bm? Hur ofta har du kontakt med diabetesläkaren nu under graviditeten?

  • Littlefriend

    Var ute och promenerade i solen idag i 30-40 min. Blev låg under promenaden och direkt efter promenaden. Hur går det för dig lady2 med o röra på dig? Jag har varit rätt dålig på det till idag. Det gick ändå hyfsat med blodsockret när det var så varmt också. Sen blev jag sugen på spenatsoppa. Åt en stor brödbit till soppan, hade nog hoppat över brödet om jag inte promenerat. Men nu visar dexcom pil neråt igen.

  • Littlefriend

    Ja, magen ska komma fortare när man är omföderska så det är nog helt normalt.

    Va bra att du ringde så du fick det ordnat ned tider. Tokigt att du föll mellan stolarna.

    Trist att du inte tycker läkarbesöken ger så mycket. För mig har det varit så himla bra.

    Duktig är dy med motion oxå. Jag hade druckit oboy innan promenaden i söndags faktiskt så jag tyckte att jag hade bra utgångsläge men tydligen inte.

    Jag vet inte hur jag ska orka promenera nu när jag jobbar.

    Det har varit tufft. Extremt trött. Gått hyfsat med blodsockret hittills men det är ansträngande psykiskt. Låg ett helt arbetspass kring 5 i blodsocker. Och då så när jag pumpen större delen av dagen, som mest med 40%. Och tog betydligt mindre bolus än jag brukar även om jag åt minimalt. Det är stressande med rädslan att bli låg. Hur ska man orka massor med veckor så på jobbet?

  • Littlefriend

    Ja, jag ska nog prata med läkaren. Är jag bara hemma så är jag ju nästan glad o vara låg. Hellre låg än hög liksom. Men rädslan kommer i o med att jag inte kan bli låg på jobbet. Är ju låg i en timme ibland. Vilket jag blev efter jobbet en dag när jag som tur var slutat tidigare. Låg mellan 2,7-3,3 i en timme.

    Visst är det svårare med mat man inte lagar själv? Svårare att dosera insulinet rätt o svårare att äta rätt över lag. Dock sa dietisten till mig "bättre att du äter snabba kolhydrater som pasta än att du inte äter alls och måste dricka saft sen. Pastan har mer näring än saft även om båda är snabba kolhydrater". Försöker tänka på det ibland när det enda jag vill ha är vitt bröd tex.

    Jag har fortfarande inte gått upp i vikt men inte gått ner mer sista två veckorna i alla fall. Magen putar för fullt. Kan inte dölja den. Men eftersom den är så långt ner än så kan nog folk tro att jag bara är tjock eller åtminstone vara tveksamma om det är bebis eller inte. Kommer på mig själv att gå med händerna på magen ofta. :) Tyckte jag kände nåt diffust där inne igår. Men svårt o veta om det bara var gaser.

    Mitt Hb har sjunkit lite men är fortfarande helt okej så jag slipper järn än så länge åtminstone. Det tackar magen för. Haha.

    Hoppas du får svar på ditt HbA1c imorgon o att du blir nöjd med det. Att du hade två värden runt 12 igår är ju ingen fara säger ju alls. Så vi måste nog peppa varandra att lita på det. Men jag vet att det är olustigt som tusan.

    Hoppa helgen varit fin!

  • Littlefriend

    Sjukskriven på nytt nu. Känns skönt faktiskt. Det blev en enorm psykisk stress att försöka jobba.

    Usch va olustigt att bli så låg i affären. Jag blir jätte stressad av att bli låg ute bland folk. Kan ju inte prata normalt ibland när hjärnan blir så seg o det blir pinsamt ibland kan jag tycka. Men jag tror som du att symtomen vid känning varierar beroende hur snabbt det sjunker.

    Konstigt med ditt hba1c. Eller konstigt är kanske fel ord. Men 31 låter ju farligt lågt. Har du fått tag på henne och hört om det stämde?

    En vecka till ultraljud för mig nu. :) Är ganska säker på att jag kände sparkar häromdagen och idag. Men det är inte ofta jag vågar vara säker på att det är barnet. Undrar om det verkligen är sparkar då?!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare