Inlägg från: Littlefriend |Visa alla inlägg
  • Littlefriend

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej,

    Hänger på den här tråden jag oxå.

    Är också typ 1:a sedan tonåren. Använder dexcom och Omnipod.

    Är nu gravid i vecka 9 och bara väntar på missfall. Känner mig så rädd.

    Samtidigt kämpar jag med illamående, tårar, inre stress och en omöjlighet att äta.

    Blodsockret ligger helt ok just nu men blir låg flera ggr/dag. Svårt att hantera låga värden då jag är rädd för rekyl. Får panik vid tanken på högt blodsocker nu när jag är gravid.

    Kollade ketoner i blodet ikväll som visade 0,3. Har endast ätit lite melon och ost idag och druckit saft då jag varit låg. Vet inte vad jag ska ta mig till. Är sjukskriven just nu iaf.

    Nån som känner igen sig eller har tips o råd? :(

  • Littlefriend

    Lady2 ja, det känns riktigt tufft faktiskt. Fick Primperan utskrivet igår. Får ta det upp till 3ggr per dag men jag tänker att får jag bara äta hyfsat nån gång i veckan så är det ok. Vill inte ta massa piller i onödan när jag är gravid. Provade en tablett igår och illamåendet var nog lite bättre men matlusten var ungefär densamma. Kunde äta lite mer iaf. Så svårt o ta bolusar oxå när jag bara äter lite. Men sen kanske lite till efter en stund. Hinner stiga mer än jag önskar. Sänker basalen i pumpen då o då när det ligger lite väl på gränsen. Samtidigt som jag tänker att fostret har det bra om jag ligger på 4,5-5,5.

    Ska träffa gynläkare igen under kommande vecka och om jag fortfarande äter så här dåligt tar de prover på mig.

    Visst är det overkligt med inskrivning och allt. Jag var för en vecka sen på inskrivning och hade svårt att förstå att det var mig hon pratade om. :)

  • Littlefriend

    Är i vecka 9. Gick över till pump för drygt ett år sedan o känner att jag nog haft det ännu jobbigare nu med pennor. Det är ju ändå ganska lätt att snabbt justera basalen med pump från timme till timme när man vet dagsformen. Använder Omnipod som är den enda slanglösa pumpen. Älskar den!

    Har ju också dexcom, CGM. Vilket underlättar att se BS var 5:e minut. Men så klart lite stressande. Jag har 5,3 inställt som målvärde nu under graviditeten. (Annars 6,0) omnipoden hjälper räkna ut bolus för att landa på 5,3 utifrån nuvarande BS och antal kolhydrater jag äter. Funkar vanligtvis klockrent men inte nu när jag äter så märkligt. Svårt att ha koll på kolhydrater när det blir en melon bit nu och en melon bit då osv.

    Har haft ganska mycket kontakt med min diab ssk nu i början av graviditeten. Hon vill inte att jag pressar mig lägre påbekostnad av hypoglylemier. Men jag vet ju att det är betydligt bättre för fostret om jag är låg och inte hög.

    Använder du CGM?

  • Littlefriend
    Lady2 skrev 2016-05-21 18:47:43 följande:

    Å då är du snart framme vid den magiska v 12! Får du göra ul då? Min förra grav gjorde jag ul då och efter det lättade det mycket för mig (allt såg bra ut)!

    Jag har dålig koll på det där. Jag diskuterade pump för några år sedan men sen blev det inte mer av det.. Men jag trivs med pennorna även om jag inte kan jämföra. Jag har haft cgm för längesen, men det var bara en kort period. Trodde jag skulle bli erbjuden det min förra grav men nej. Jag förstår vad du menar med att det stressar. Så hade jag också känt. Jag minns hur det var då jag provade (då var jag inte så motiverad att sköta min diabetes heller...)


    Var faktiskt på UL förra veckan. Underbart. Såg hjärtat och såg att den rörde på benen. <3 Men har även tid i 11+1 för KUB UL.

    Just nu kämpar jag med en rekyl som gick upp till 11,3 efter att ha blivit jätte låg efter middagen. Åt långt ifrån vad jag trott. Fick trycka i mig oboy och saft innan det till slut vände. Skulle dessutom köra bil precis då så det var rätt stressande. Är på väg ner igen nu tack o lov. Men hatar verkligen rekyler. Illamåendet är just nu lite bättre och så nu är jag rädd att nåt gått på tok.

    Även om CGM stressar mig så har den hjälpt mig massor. Fick den i januari för att planera graviditet och får ha den tills jag slutar amma om allt går som det ska.

    Vägrade själv pump i en evighet. Trivdes super med mina pennor. Men när jag erbjöds omnipoden utan slangar så gav jag den en chans och den har verkligen förbättrat mitt liv. Men man måste nog vara motiverad för att lämna bort pennorna.
  • Littlefriend
    Punk skrev 2016-05-21 19:52:11 följande:

    Hej!

    Jag är i v. 14 med fjärde barnet och har haft typ 1-diabetes sedan 1980.

    Ni som mår dåligt be att få näringsdrycker utskrivna! Har haft hyperemesis under tidigare graviditeter och det hjälpte mig enormt, dels smakar de gott och lindrar halsbrännan efter kräkningar, plus att man inte behöver få i sig så mycket för att vara säker på att den lill* i magen får i sig alla näringsämnen.


    Tack för tipset. Hur reagerade ditt BS på näringsdryckerna? Känns som att det kan skjuta i höjden ordentligt. Eller? Finns det inte receptfritt på Apoteket?
  • Littlefriend
    Lady2 skrev 2016-05-22 21:52:56 följande:

    Va mysigt med UL. Då känns det mer på riktigt. Fast du som mår så dåligt känner såklart av graviditeten ändå. Får man fråga hur det kommer sig att du gjort så tidigt UL? Jag har förstått att det funkar ganska olika beroende på vart man bor.

    Jag har funderat på hur jag ska göra med kub denna gången. Förra gången fick jag dåligt resultat som gav så mycket ångest och nervositet. Fruktansvärt. Men efter UL igen visade det sig att allt var bra.

    Jag har så fina värden på dagarna men vaknar på tog för högt. Inte kul att börja dagarna så. Tack för tips om din pump. Ska komma ihåg namnet på den:)


    Ja, det var verkligen underbart med UL. Jag fick göra tidigt UL pga att vi bestämde oss för KUB. KUB görs inte på orten jag bor och därför vill de ha ganska säkra datum och min mens var så oregelbunden.

    Trist att du ska vakna med höga värden. Men det är ju ändå ok om du ligger så bra på dagtid.

    Jag fick i mig potatismos och majs igår. Dock inte det bästa för blodsockret. Men just dåvarande jag glad att jag fick i mig nåt.
  • Littlefriend

    Någon som vet hur högt det är hyfsat ok att stiga i blodsockret när man äter? Det är ju så svårt med insulin när det är svårt att äta. Idag fick jag tillslut i mig en hel ostsmörgås till frukost för första gången på flera veckor. Men steg till 10,9. Har annars legat runt 4,5 under natten och runt 5 hela dagen och kvällen. Även över middagen.

  • Littlefriend
    Punk skrev 2016-05-25 12:27:14 följande:

    Littlefriend: Jag fick mina på recept, eftersom jag kräktes av allt. Gjorde som så att jag fick i mig två-tre klunkar, avvaktade och 1: Om jag fick behålla det  2: hur blodsockret steg efter ca. 15 min. Jag tror att de ska finnas receptfritt, men de på recept är bättre enligt min dietist. Var verkligen kris med att jag skulle få något i mig då, två barn i magen, hyperemesis och struma(!) Väger mer nu än som höggravid då och jag är normalviktig nu.


    Usch fy vilken jobbig graviditet du verkar ha haft. Ska träffa läkare imorgon och se vad hon säger om näringsdryck. Tack för tips iaf.
  • Littlefriend
    Lady2 skrev 2016-05-25 19:07:04 följande:

    Ok då förstår jag. Jag är i samma sits och funderar på om jag kommer få en tidigt UL för att se vilken vecka jag är i. Inskrivning nästa vecka så får se vad dom säger.

    10,9 är inget jag hade oroat mig för om jag var du om det sjunker sedan alt att ta extra insulin. Min förra grav steg jag alltid över 10 1.5 h timme efter frukost. Så jag tog extra insulin för att trycka ner det, men det slutade med att jag blev för låg. Så jag väntade med att kolla 3 h efter och då låg det bra. Jag fick aldrig någon förklaring på det riktigt men läkaren var nöjd med det.

    Dina värden låter helt perfekt så du ska verkligen va nöjd!!


    Hoppas du kan få ett UL. Det är ju så skönt att få bekräftat att det finns nåt där.

    Jag ska träffa gyn läkare imorgon och har tel tid med diabetes läkaren på fredag. Det känns bra. Behöver verkligen kontakt nu känner jag. Kollade ketoner igen ikväll och nu hade jag 0,6. Jag antar att det är lugnt när det är svältketoner men jag har aldrig haft högre än 0,2. Plus att jag inte känner kroppen som gravid. Försöker småäta men är så energilös. Har ångest över att orka ta mig in i duschen. Varit låg 4 ggr idag också. Vet inte hur jag ska orka ta mig genom flera veckor till så här.
  • Littlefriend
    Lady2 skrev 2016-05-27 19:14:23 följande:

    Igår fick jag äntligen tag i min diabetes ssk. Hon gratulerade och påminde om gränsvärde enligt deras önskan. Under 5.7 i fastevärde och under 8 efter måltid. Men absolut inga låga värden (!!) Ja det är ju inte alls svårt;)

    Hur har det gått för dig Little friend, med läkaren?

    Hoppas du fått hjälp med ditt mående. Det låter verkligen tufft.

    Hamnade på 11.2 i em. För lång tid mellan jag ätit. Justerat min lantus dos igen, kanske det som spökar.. Min ssk påtalade att man ofta behöver mindre insulin i början av grav. Kan nog stämma, men jag ligger kvar på samma som innan. Vill såklart ligga ganska pressat..


    Vad skönt att du fått kontakt med din sköterska.

    Ja du, inga låga värden....det är ju lätt. Vet ju precis vad du menar. Vill ju också pressa mig lågt och drar mig för att sänka insulinet pga rädsla att bli hög. Men idag har det varit hopplöst. Jag ligger nu på 3,9 och CGM visar att det sjunker mer. Så snart är det dags igen. Det blir 6:e eller 7:e gången jag är låg detta dygn. Pallar inte o dricka mer saft. Ska prova nu inatt och sänka pumpen med 30% i några timmar o kolla vad som händer.

    Vad funkar bäst för dig nu när du är låg? Jag kör saft/tetra Festis i väskan, mjölk eller oboy om jag är jätte låg, oftast. Dextro mår jag jätte illa av. Ren mjölk är också svårt ibland.

    Gynläkaren igår fixade näringsdryck. Inte toppen för blodsockret som åkte jojo men min hjärna kickade igång lite. Så det var skönt. Jag skulle höra av mig om det inte blir bättre. Men viktigt att jag får i mig B-vitamin vilket jag redan tar med Folsyra.

    Diabetesläkaren ringde idag och tyckte att mitt HbA1c hade sjunkit för mycket för fort sen sist jag tog för 2,5 vecka sedan. Att jag alltså ligger för lågt.

    Han sa att jag ska fortsätta hålla koll på ketoner och försöka reda ut om det verkligen är svältketoner och inte insulinbrist. Sen sa han oxå att det är ok att stiga upp till 10 korta perioder i samband med mat. Skönt att höra men jag vill verkligen inte stiga så ändå.

    Mitt mående är annars som tidigare. Vet inte hur jag ska orka. Det blir ännu tyngre när jag är låg hela tiden.
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare