• midsomer

    Progesteron?

    Jag la in denna fråga på en annan rubrik först men insåg att den hamna fel. Jag undrar i alla fall om det är nån som tagit progesteron i naturlig cykel efter äl nån gång? I så fall när ska man exakt ta det? Jag vill verkligen inte sumpa befruktningen pga det därför vill man ju vara säker på att äl har varit! Men hur är man det? Är det först när det inte visar nån stegring på äl-testet eller?

  • Svar på tråden Progesteron?
  • Cissi74

    Jag har också hört att man ska börja så nära inpå ÄL som möjligt.
    Men har en fråga... Eftersom mensen kommer igång när progesteronnivåerna snabbt sjunkit om man inte är gravid, törs man då sluta den dagen man ska ha mens om man inte plussar? Det verkar ju som om allt för många ändå inte får utslag på gravtestet förrän någon dag senare... Fortsätter ni någon dag extra för att vara på säkra sidan eller slutar ni samma dag?

  • Kakmonster

    Som jag fattade så hjälper progesteronet gulkroppen att försörja embryot med hormoner (progesteron=gulkroppshormon) fram tills att moderkakan tar över vid ca 10-12. Jag visste inte att man skulle börja vid ÄL. Jag var hos en specialist och fick mitt recept utskrivet, så jag gissar att hon vet vad hon talar om, och det var hon som sa att jag skulle börja vid positivt grav-test. Är idag gravid i v 33. Tror progesteronet helt klart hjälpte mig. Har haft 4 tidiga missfall innan denna graviditet.

  • Cissi74

    verkar vara lite olika bud beroende på vem man frågar eller vart man läser.
    Har hört att man ska börja ta när man har ägglossning och ge sig när det är mensdags om det inte blivit nåt.
    Läste också att det finns risk med att sluta ta mitt under graviditeten eftersom en alltför drastisk minskning kan orsaka missfall (signalerar till kroppen att det är dags för tant röd). Så för att vara på den säkra sidan ska man fortsätta fram till tredje trimestern om man en gång börjat. Då har man så höga hormonnivåer så då ger det inget att fortsätta, men det skadar inte heller.
    Det finns så himla många olika bud så man blir ju "lite" osäker.
    Verkar ju hur som helst inte alltid vara någon fara att börja senare och sluta tidigare :)

  • Pimpinellan

    Jag börjar 1-2 dar efter äl och ska ta tills v.12 om jag blir gravid. Tar tills mensen kommer oavsett hur många dar det tar för jag testar aldrig. Kommer mensen= inte gravid så varför testa? Efter v.12 ska man inte ta proggissar för det kan vara skadligt för fostret och är hur som helst helt onödigt efter den veckan.

  • Nelly00

    Jag tar också proggisar, jag inseminerades 23 januari och startade med dem samma kväll.
    Jag hoppas att någon av er kan svara på detta: Kan inte mensen komma om man tar proggisar?

    Kommer den först när man slutar med dem?
    Min mens har inte kommit, den är två dagar sen. Men om det beror på proggisarna är det ju inget att glädja sig åt...Då kommer den ju när jag slutar med dem.

    Pimpinellan, kommer din mens även om du tar proggisar?

    Dessutom undrar jag: Har ni fått några biverkningar av dem? I mina förpackningar av progesteron fanns ingen bipacksedel. Väldigt irriterande, för då kan man ju inte läsa något om ev.biverkningar. Därför hoppas jag på svar här!

  • Pimpinellan
    Nelly00 skrev 2010-02-06 10:39:54 följande:
    Jag tar också proggisar, jag inseminerades 23 januari och startade med dem samma kväll.Jag hoppas att någon av er kan svara på detta: Kan inte mensen komma om man tar proggisar?Kommer den först när man slutar med dem? Min mens har inte kommit, den är två dagar sen. Men om det beror på proggisarna är det ju inget att glädja sig åt...Då kommer den ju när jag slutar med dem.Pimpinellan, kommer din mens även om du tar proggisar?Dessutom undrar jag: Har ni fått några biverkningar av dem? I mina förpackningar av progesteron fanns ingen bipacksedel. Väldigt irriterande, för då kan man ju inte läsa något om ev.biverkningar. Därför hoppas jag på svar här!
    Är man inte gravid så kommer mensen ändå trots proggissar,men det kan dröja. Jag vågar inte sluta förrän mensen faktiskt kommit för man vet ju aldrig,man kan ju varaav. Min längsta lutealfas var nu sist,17 el. 18 dar. När jag gjort IVF eller inseminerats har jag dock haft kortare lutealfas än vanligt,bara 12-13 dar så då funkar inte proggissarna alls på mig. Vissa går uppåt 3 veckor efter IVF,men min läkare och min klinik säger att då är det mest troligt ett tidigt m.f hur som helst även om man inte hunnit testa plus för så länge ska inte progesteron kunna skjuta på mensen.
    Biverkningar är vanliga pms-symtom som ömma bröst och dessutom mensvärk ibland och riklig mens.
  • Nelly00

    Tack för ditt svar.
    Det visade sig otroligt nog att jag var gravid! Helt fantastiskt. Jag tror att jag nu känner både biverkningar från proggisar och av graviditeten. Nu ska jag fortsätta med dem 2 ggr/dag i sex dar, sen en gång per dag i 20 dagar. Hoppas att det går bra med denna graviditet.

  • Katt12

    Hej, fick syn på denna gamla tråd - söker fakta om progesteron vagitorier i naturlig cykel. Min gyn tyckte att jag skulle prova detta ett par cykler innan vi går vidare m IVF. Direktivet var fr ÄL till mens, och jag frågade om han menar fr utslag på ÄL test till mens? Ja, det blir bra, sa han - men det kändes som att han "höftade till" svaret, och nu är han på semester. Det jag funderar på är när exakt man ska börja, för när jag söker info verkar det som att man bör vänta till precis efter ÄL. Finns det risk att ÄL kommer av sig om man tar för tidigt? Det vill man ju inte riskera. Behöver ägget stöd av progesterontillskottet direkt efter ev befruktning eller handlar det mest om att göra slemhinnan bättre förberedd för implantation (i så fall är det kanske inte lika bråttom..?). Någon som vet vad som gäller..?

  • annojb

    Katt2- jag har tyvärr inte all fakta kring detta men har fått berättat för mig och läst att man skall börja med progesteronet först efter att ägget släppt, annars finns det en viss risk att äl kommer av sig och därmed uteblir. Jag brukar själv ha tydliga äl- symtom under en vecka ca och märker nästan direkt morgonen efter att ägget har släppt då jag plötsligt inte alls känner av mina äggstockar som annars ömmar. Vet du inte när din äl skett kan du börja tempa dig. Tempa dig varje morgon innan du gör ngt annat, helst vid samma tidpunkt ca. Den dagen du höjt din temp med ca 1/2 grad eller mer, bör äl ha skett. Då kan du börja med progesteronet. Alt. Till temp är äl- stickor och du börjar därmed med progesteronet efter att ditt positiva test börjat bli svagare igen... Så har iaf jag förstått det hela. :0) Lycka till!

  • Katt12
    annojb skrev 2012-08-12 22:12:54 följande:
    Katt2- jag har tyvärr inte all fakta kring detta men har fått berättat för mig och läst att man skall börja med progesteronet först efter att ägget släppt, annars finns det en viss risk att äl kommer av sig och därmed uteblir. Jag brukar själv ha tydliga äl- symtom under en vecka ca och märker nästan direkt morgonen efter att ägget har släppt då jag plötsligt inte alls känner av mina äggstockar som annars ömmar. Vet du inte när din äl skett kan du börja tempa dig. Tempa dig varje morgon innan du gör ngt annat, helst vid samma tidpunkt ca. Den dagen du höjt din temp med ca 1/2 grad eller mer, bör äl ha skett. Då kan du börja med progesteronet. Alt. Till temp är äl- stickor och du börjar därmed med progesteronet efter att ditt positiva test börjat bli svagare igen... Så har iaf jag förstått det hela. :0) Lycka till!

    Tack för info! Jag hade på känn att det kan vara så som du skriver, att man bör vara säker på att ÄL har varit innan man drar igång. Smart att kolla via temp. Kruxet är att jag nästan alltid får migrän runt ÄL och måste ta tabletter som kan sänka temp:(. Jag får nog köra ÄL test, som ju visar att ÄL ska komma inom 24-36 h och ta första proggisen efter dessa timmar (brukar använda Clearblue med "glada gubben"-symbolen) alt byta till stickor av det slag du föreslår. Har du själv använt progesteron vagitorier? Hur gick det?
  • annojb

    Katt12 - nej, har inte provat vaggisar då jag just nu utreds för lågt progesteron, alt svag äl. Har däremot en stark känsla av att jag kommer behöva progesteron och kommer då köra på det naturliga alternativet, en kräm vid namn progesterall! Provade detta på eget bevåg vid min senaste äl nu i början av juli, blev gravid direkt men fick tyvärr missfall förra veckan... :0( Tror tyvärr att mitt mf beror på att jag slutade på progesteronet för tidigt då jag inte trodde jag var gravid... Fick minus på bim och slutade därför med krämen. När mensen inte kommit på 9 dgr tog jag ännu ett test som visade +! Lyckan varade tyvärr inte så länge men är själv övertygad om att progesterall krämen iaf hjälpte mig att bli gravid och kommer köra med denna även nästa gång! Dock med skillnaden att fortsätta även ngr dgr efter bim för att vara på säkra sidan! Lycka till!

  • Katt12

    Annojb, tråkigt med missfall. Hoppas du är lösningen på spåret så det går vägen nästa gång! Själv kommer jag få lov att sluta tidigt denna månad, då jag annars är rädd att mensen förskjuts vilket skulle kunna göra att nästa ÄL kommer när sambon är bortrest:( Suck, mkt som ska klaffa. Förresten, vad är egentligen "svag ÄL"? Trodde att antingen har man ÄL el inte, men har nu sett flera nämna detta m svag ÄL. Lycka till du med!!

  • annojb

    Katt12 - håller med, mkt som skall klaffa! Har oxå en an som reser en del i jobbet och är ju som sagt även rädd för att ev. Sluta med krämen för tidigt nästa gång... Samtidigt vill jag inte riskera att flytta fram en ev. Äl... Jaja, återstår först att se när min äl kommer tillbaka. Har varit blödningsfri sen i tisdags nu och på måndag är det 2 v sedan mitt mf var ett faktum. Hoppas kroppen kommer igång snabbt och att ett guldägg är på väg snart! ;0) Ja du, helt ärligt vet jag inte själv vad svag äl betyder... Men skulle tro att det innebär att man kanske inte ägglossar så ofta eller att de kanske är av dålig kvalitet. Mitt första blodprov i juni visade ett så lågt progesteronvärde som 4,6 och enl min gyn kan jag därmed inte haft ngn äl. Detta trots att han såg ett stort ägg på vul en vecka innan blodprovet togs. Han sa i efterhand att han redan vid vul tyckte att ägget var ngt för stort, så troligtvis har det blivit för stort och därmed obrukbart eller nåt?! Svårt att veta. Nu går så klart mina tankar att även detta ägget som nu blev befruktat, kanske var av för dålig kvalitet men pga krämen, ändå kunde bli befruktat och fästa ett tag... Men för svagt för att bli ett barn?! Spekulationer som gör mig galen! :0(

Svar på tråden Progesteron?