• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Dipsy

    socker pasta funkard et att göra figurer i det eller måste man ha mp...hur gör man det själv??

  • Sussie

    Hej! Nu behöver jag eran hjälp angående vad jag kan ha gjort för fel. Använde 80g gelatin godis och 3 dl grädde. Sen idag när jag tog ut min fluff ur kylen så var det bara en gelatin klump ides inte ens börja försöka vispa den till något när den var så hård. Vad kan ha gått fel? Eller är det bara så att 80g gelatingodis är för mycket till 3 dl grädde? Tacksam för alla svar!

  • maggan75
    Sussie skrev 2010-10-16 14:21:56 följande:
    Hej! Nu behöver jag eran hjälp angående vad jag kan ha gjort för fel. Använde 80g gelatin godis och 3 dl grädde. Sen idag när jag tog ut min fluff ur kylen så var det bara en gelatin klump ides inte ens börja försöka vispa den till något när den var så hård. Vad kan ha gått fel? Eller är det bara så att 80g gelatingodis är för mycket till 3 dl grädde? Tacksam för alla svar!
    Jag har för mig att jag använde 50-60 g Ahlgrens bilar när jag gjorde fluff  så det är nog så att 80 g är för mycket för så blev min förata gången.
  • MissMurrig

    Halloj! Lite HJÄLP!

    Jag gjorde en tårtbotten i en form på 24cm, gjorde det vanlig receptet med 6 ägg. Den blev inte så hög, men det räckte precis. Så nästa gång gjorde jag på 8ägg, och hade inne den liiite längre i ugnen, men den sjönk ihop och blev lägre än den första, och lite ofärdig i mitten.... Hur gör ni när ni gör större tårtor? Ändrar ni temperaturen i ugnen och/eller har längre tid i ugnen. Hur gör ni när ni ska ta ut den, för att den inte ska sjunka ihop? 

    Lyckas bara varannan gång eller så... men behöver råd, orkar inte, och har inte direkt råd att göra 2-3 bottnar/tårta... då tjänar man ju på att köpa färdiga bottnar, även om det inte blir riktigt "äkta" då. 

  • Zelmilainen
    Zelmilainen skrev 2010-10-15 21:45:30 följande:
    nån som vet nåt bra recept på passionsfruktmousse? kan man göra som med den enkla hallonvarianten, dvs ta frysta hallon och blanda i snabbmarsan (förutsatt att man kört passionsfrukten i tex juiceextraxtor eller mixer), eller blir det helkonstigt?
    puffar för min fråga... har sett receptet i jfls blogg, men det känns för komplicerat för mig, hehe. skulle behöva nåt enklare... *L*
    det bidde inget av det...
  • got2b

    Jag har två frågor och hoppas att någon kan svara på dem.
    Finns det någon fysisk butik i Skåne/Blekinge man kan handla tårttillbehör i? Skulle gärna vilja se sakerna innan jag köper nämligen. De ska sälja färger och formar och så.
    Är helt ny på det här därför tycker jag att det svårt att veta vad man ska beställa.
    Har ni någon absolut favoritbutik på nätet som verkligen är bra att beställa från (ifall det inte finns några butiker)?

    Hoppas att någon kan svara (och att jag inte postade i helt fel tråd).

  • Zelmilainen

    finns länkar i ts ang butiker på nätet iaf. osäker på vart deras faktiska affärer ligger dock..


    det bidde inget av det...
  • Smulan1979
    MissMurrig skrev 2010-10-16 14:36:11 följande:
    Halloj! Lite HJÄLP!

    Jag gjorde en tårtbotten i en form på 24cm, gjorde det vanlig receptet med 6 ägg. Den blev inte så hög, men det räckte precis. Så nästa gång gjorde jag på 8ägg, och hade inne den liiite längre i ugnen, men den sjönk ihop och blev lägre än den första, och lite ofärdig i mitten.... Hur gör ni när ni gör större tårtor? Ändrar ni temperaturen i ugnen och/eller har längre tid i ugnen. Hur gör ni när ni ska ta ut den, för att den inte ska sjunka ihop? 

    Lyckas bara varannan gång eller så... men behöver råd, orkar inte, och har inte direkt råd att göra 2-3 bottnar/tårta... då tjänar man ju på att köpa färdiga bottnar, även om det inte blir riktigt "äkta" då. 
    Jag har ett recept är du tar;

    4 ägg
    4 dl socker
    2 dl potatismjöl
    3 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    2 dl hett vatten

    Rör ihop de torra ingredienserna (inte socker). Vispa ägg och socker. Vänd i de torra ingredinserna. Häll på hett vatten. Vänd ihop så att vattnet och smeten blandar sig. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm. Helst med "extra kanter" på (jag brukar sätta bakplåtspapper runt kanten). Detta för att kakan kan bli så hög att den rinner över annars.

    Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader C, i 45-50 minuter. OBS! Öppna inte luckan innan den är klar. Svårt att veta säkert första gången ,men det tar troligtvis minst 45 minuter.

    Jag gillar bäst detta recept för det är inte så mycket ägg. Tycker det annars smakar så hmm äggigt Sen så blir den väldigt hög och fin.

    Om jag gör större, så gräddar jag lite längre, men jag ändrar inte värmen i ugnen.
  • Moonlight83
    Egensinnig skrev 2010-10-16 07:48:31 följande:
    Som jag förstått det behöver man inte fodra om massan innehåller gelatin. Dock är det ingen garanti mot syrliga fyllningar som bryter ner/fräter sockerpastan. Men då kan man göra en ring av grädde el annan fyllning runt kanten och lägga det syrliga innanför så får man en barriär.

    Jag kan inte leva utan min vinyl som jag kavlar ut på, pizzasärare, 2 smoothers och kavel.
    Till dekoration använder jag utstickare - blommor, cirklar, bokstäver, kantdekorationer. Sedan är ju pastafärger nästan ett måste, man kommre långt m basfärgerna men jag har nog smalat på mig en 30 st nu - för att det är kul och enkelt!
    Vad är det för vinyl du kavlar ut på?
  • MissMurrig
    Smulan1979 skrev 2010-10-16 20:04:17 följande:
    Jag har ett recept är du tar;

    4 ägg
    4 dl socker
    2 dl potatismjöl
    3 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    2 dl hett vatten

    Rör ihop de torra ingredienserna (inte socker). Vispa ägg och socker. Vänd i de torra ingredinserna. Häll på hett vatten. Vänd ihop så att vattnet och smeten blandar sig. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm. Helst med "extra kanter" på (jag brukar sätta bakplåtspapper runt kanten). Detta för att kakan kan bli så hög att den rinner över annars.

    Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader C, i 45-50 minuter. OBS! Öppna inte luckan innan den är klar. Svårt att veta säkert första gången ,men det tar troligtvis minst 45 minuter.

    Jag gillar bäst detta recept för det är inte så mycket ägg. Tycker det annars smakar så hmm äggigt Sen så blir den väldigt hög och fin.

    Om jag gör större, så gräddar jag lite längre, men jag ändrar inte värmen i ugnen.
    Tack, och detta räcker för en form på ca 24cm? Jag har ju gjort så innan typ, fast med det lite "vanligare" receptet, och det funkar i den mindre formen med orginalmängden, men när jag tar mer, så blir det inte lika högt och färdigt... 

    Om jag vill göra ännu större än ditt recept, ska den vara inne längre då?  
Svar på tråden Tårttråden del 17