• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Dipsy
    Hallandstös skrev 2010-10-19 10:54:30 följande:
    Hej tårtexperter!
    Jag har en fråga och hoppas det är okej att ställa den här...

    Min fråga gäller egentligen inte en tårta utan en smörgåstårta som jag vill färga "toppfyllningen" svart på. Så jag tänkte att ni måste vara experter på det här med färg.

    Vilken typ av färg ska jag ha för att det ska bli svart och inte grått?
    Jag behöver ju ha en färg som inte sätter någon smak.

    Tacksam för hjälp.
    wilton har en färg som blir svart...och smakar inget...
  • ejja81
    Dipsy skrev 2010-10-19 09:51:32 följande:
    Min favorit är vaniljcreme alternativt hallongrädde och chokladpudding är väldigt underskattat....
    nä är för vanligt!  kör alltid på samma vanliga,,,Nu vill ajg ha choklad botten å vanilj mouse,,,,  någon som kan hjälpa mig....är det gott..tipps på ltie finare å godare tårtor önskas
  • Sussie

    Hej! Fler än jag som har problem med sprickor när ni täcker tårtan med sockerpastan?
    Jag använder Ballinas sockerpasta.. Vet inte vad jag gör för fel :( Sen när jag lyfter tårtan lyfts även sockerpastan upp så sockerpastan blir knövlig. Tror att det kanske beror på att jag inte använder smoother nog mycket men vågar ju inte det med risk för ännu fler sprickor. Känns väldigt tråkigt. Någon som har en lösning på det hela? Tacksam för alla förslag! :)

  • Sigrid

    Jag har fått en förfrågan om att göra en bil i 3D, alltså hela tårtan ska se ut som själva bilen. Jag har fått en bild på den bil som de vill att tårtan ska likna.

    Hur gör man?

    Bakar man långpannebottnar. Fyller och sen skär ut bilen? Och täcker sen. ??????
    Känns lite nervöst. Jag är inte säker på att jag lyckas göra bilen så lik originalet, vill inte att de ska bli besvikna.

    Alla tips tar tacksamt emot!


  • mrsjossie

    Hej!
    Doptårtan jag hade på beställning hann klart i tid, puh!

    Nu väntar beställning nr 2. En tårta till en 30åring som arbetar som brandman och ishockeydomare. Tårtan ska vara för 110 gäster (!). Hur hade ni gjort med detta tema? Antal tårtor?
    Brainstorma gärna med mig
    Vore ytterst tacksam!


  • Zelmilainen
    mrsjossie skrev 2010-10-19 20:36:35 följande:
    Hej!
    Doptårtan jag hade på beställning hann klart i tid, puh!

    Nu väntar beställning nr 2. En tårta till en 30åring som arbetar som brandman och ishockeydomare. Tårtan ska vara för 110 gäster (!). Hur hade ni gjort med detta tema? Antal tårtor?
    Brainstorma gärna med mig
    Vore ytterst tacksam!
    3 tårtor för drygt 35 pers? en med 30 år, en med brandman och en med hockey? kanske våningstårtor alla tre? beroende på storlek...

    tycker han om nåt spec i godis/frukt/bärväg?

     
    ejja81 skrev 2010-10-19 20:41:28 följande:
    göra doptårta!  vad har ma i å vad är lättast att göra!? 
    tycker de om nåt spec i godis/frukt/bärväg?
    det bidde inget av det...
  • Lenilus
    Angel13 skrev 2010-10-19 09:09:02 följande:
    med risk för att ställa en fråga som frågats fler än en gång....fastare tårtbotten till en topsyturvy cake? har googlat men hittar endast amerikanska recept och kan inte deras mått.. har nu provat två olika bottnar med de är för fluffiga/luftiga. Tips på var hitta/söka :)
    Jag använder mig oftast av denna botten nrä jag bygger våningstårtor. Den är stabil och god. Borde kanske fungera till topsy turvy. Värt att pröva iaf!

    6,25 dl vetemjöl
    5 dl socker
    1 tsk bakpulver
    1/5 tsk bikarbonat
    1 tsk vaniljessence
    3 dl mellanfil
    4 äggvitor
    115 g mjukt smör

    Rör ihop de torra ingredienserna. Vispa ner vanilj, mellanfil och smör. Vispa ihop. Vispa sen ner äggvitorna och vispa tills du får en jämn smet. Grädda i ugnen på 175 grader. Det tar ca 1 timme, står 30-35 minuter i mitt recept, men det är alldeles för lite. Jag har inne minst en timme, men det beror säkert på vilken ugn du har.
  • mrsjossie
    Jo anna skrev 2010-10-19 13:41:12 följande:
    Vart köper ni tårtkartonger?
    Jag har köpt från en Ica-affär som har catering. Fråga även på lokala bagerier/konditorier.
    Sussie skrev 2010-10-19 16:11:15 följande:
    Hej! Fler än jag som har problem med sprickor när ni täcker tårtan med sockerpastan?
    Jag använder Ballinas sockerpasta.. Vet inte vad jag gör för fel :( Sen när jag lyfter tårtan lyfts även sockerpastan upp så sockerpastan blir knövlig. Tror att det kanske beror på att jag inte använder smoother nog mycket men vågar ju inte det med risk för ännu fler sprickor. Känns väldigt tråkigt. Någon som har en lösning på det hela? Tacksam för alla förslag! :)
    Jag använder också Ballinas pasta men har aldrig varit med om att den spruckit. Jag brukar i alla fall göra så att jag spacklar tårtan jämn med smörkräm eller grädde. Smörkrämen blir grymt jämn om man arbetar med den länge (jag använder en slickepott modell mindre för detta). Sedan kavlar jag sockerpastan, dock inte för tunt och jag använder rikligt med maizena. Lägger sedan ihop "locket" försiktigt för att sedan lyfta över det. Är tårtan riktigt stor så "viker" jag locket två gånger, eftersom locket är så pass tjockt så blir det heller inga märken eller sprickor.
    En smoother underlättar arbetet med en "mjuk hand" går minst lika bra.
    Kanske är det så att du helt enkelt kavlar den för tunt? Maizena är nog också bra för att binda ihop.
Svar på tråden Tårttråden del 17