tjejhalmstad skrev 2012-08-17 18:23:42 följande:
Misslyckas hela tiden med tårtbottnarna. Hur gör ni och vad har ni för recept och form?
Gjorde idag i en springform i 22 i omkrets. Gjorde på 4 ägg, 2dl socker, 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl, 1tsk bakpulver.
Smörjer formen och tar på krage med bakplåtspapper och tar sedan ströbröd.
När den är klar i ugnen så sjunker den ihop på höjden en del och krymper fort runt kanterna. i botten skilljer det sen när jag skällpt upp den nästan 4 cm på hela tårtan än var formen är.
Och den blir konformad tårtan.
Skulle sen göra ovanvåningen och springformen då har 12 i omkrets och den blir hög och fin men då har jag fyllt formen väl men den sjunker ihop så mycket sen och blir liksom som ett krispigt/sockrigt täcke ovanpå som hänger från formen där uppe och när man sen då ska öppna formen eller börja skära loss den så är den liksom ihållig från "locket ovanpå" 1-2 cm tills sockerkakan börjar från den sockriga hinnn som blivit. Svårt att förklara plus att den krympt rejält i omkrets. Hade inte fått ut 3 fina delar av tårtorna. Den lilla formen gjorde jag dessutom 2 ggr. en gång med bakplåtspapper runt formen och andra gången utan för att se om det blev nån skillnad men det blev ungefär detsamma efteråt..
Va görs för fel? Har provat ett liknande recept också då jag hade påökat lite mer ingredienser men de har varit likadant resultat förutom några ggr har jag fått en hög fin jämn tårta som jag fått ut minst 4 höga delar av tårtan. Har vispat socker och ägg länge och nu på senaste tid vänt ner mjölblandningen.
Blir lite stressad inför nästa veckas bröllopstårtor..
Snälla hjälp mig.
Använde nu stora ägg och det kan ha betydelse? Vet att jag förr köpt på mig billiga ägg och de har varit imindre storlek. Har kanske använt dem i tårtan och att de då gjort att de blivit bättre resultat?
Tänkbara fel:
-gräddar i mitten istället för i botten.
-Öppnar luckan flera gånger under gräddningen
-Har i bakpulver för länge innan kakan kommer i ugnen så effekten hinner ta slut, ät att blanda ut det i lite mjöl i sidan om och ha i det sist.
-bakar för kort tid
-vispar äggen för kort tid. 10 min behövs, titta på klockan!
-vispar ner mjölet istället för att försiktigt vända ner det.
-tar ur formen för tidigt, låt den stå en timme eller två innan du lossar på kanten
Omdu är osäker på äggens storlek så gör enl tre-lika (samma recept du har men med hänsyn till äggs olika storlekar)