Inlägg från: SockerStinn |Visa alla inlägg
  • SockerStinn

    Tårttråden del 17

    jakthustru skrev 2012-07-24 23:17:19 följande:
    Täcka tårtor:
    ... Dessutom får jag alltid "rynkor" längst ner på tårtorna. Ser enkelt ut att täcka, men det blir aldrig riktigt bra. Snälla hjälp mig, annars kommer jag tröttna på "tårtandet"!
    Ha gott om sp. Om den precis räcker till blir det väck, en dm på varder sida extra som sen skärs bort ska vara lagom. Lägg på p på toppen av tårtan och dra sedan lätt i sp:n medan du sakta täcker övre kanten av tårtan och arbetar dig neråt. Blir det lite veckigt så lyft det sista och gör om. Det tar lång tid i början innan man får in snitsen, jag har inte fått in den än så mina tårtor tar tid. 
  • SockerStinn
    JessicaochMarkus skrev 2012-08-11 22:05:11 följande:
    Choklad, vanilj eller kokos? citron? passionsfrukt?
    Tack! Vilket tycker du är godast? Nu tog jag svartvinbärsmousse och täckte med chokladglasyr - Mmm! Men kanske ska testa något annat nästa gång. 
  • SockerStinn
    tjejhalmstad skrev 2012-08-17 18:23:42 följande:
    Misslyckas hela tiden med tårtbottnarna. Hur gör ni och vad har ni för recept och form?

    Gjorde idag i en springform i 22 i omkrets. Gjorde på 4 ägg, 2dl socker, 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl, 1tsk bakpulver.  
    Smörjer formen och tar på krage med bakplåtspapper och tar sedan ströbröd.

    När den är klar i ugnen så sjunker den ihop på höjden en del och krymper fort runt kanterna. i botten skilljer det sen när jag skällpt upp den nästan 4 cm på hela tårtan än var formen är.
    Och den blir konformad tårtan.

    Skulle sen göra ovanvåningen och springformen då har 12 i omkrets och den blir hög och fin men då har jag fyllt formen väl men den sjunker ihop så mycket sen och blir liksom som ett krispigt/sockrigt täcke ovanpå som hänger från formen där uppe och när man sen då ska öppna formen eller börja skära loss den så är den liksom ihållig från "locket ovanpå" 1-2 cm tills sockerkakan börjar från den sockriga hinnn som blivit. Svårt att förklara plus att den krympt rejält i omkrets. Hade inte fått ut 3 fina delar av tårtorna. Den lilla formen gjorde jag dessutom 2 ggr. en gång med bakplåtspapper runt formen och andra gången utan för att se om det blev nån skillnad men det blev ungefär detsamma efteråt..

    Va görs för fel? Har provat ett liknande recept också då jag hade påökat lite mer ingredienser men de har varit likadant resultat förutom några ggr har jag fått en hög fin jämn tårta som jag fått ut minst 4 höga delar av tårtan. Har vispat socker och ägg länge och nu på senaste tid vänt ner mjölblandningen.

    Blir lite stressad inför nästa veckas bröllopstårtor..

    Snälla hjälp mig.

    Använde nu stora ägg och det kan ha betydelse? Vet att jag förr köpt på mig billiga ägg och de har varit imindre storlek. Har kanske använt dem i tårtan och att de då gjort att de blivit bättre resultat?                     
         
    Tänkbara fel: 
    -gräddar i mitten istället för i botten.
    -Öppnar luckan flera gånger under gräddningen
    -Har i bakpulver för länge  innan kakan kommer i ugnen så effekten hinner ta slut, ät att blanda ut det i lite mjöl i sidan om och ha i det sist.
    -bakar för kort tid
    -vispar äggen för kort tid. 10 min behövs, titta på klockan!
    -vispar ner mjölet istället för att försiktigt vända ner det.
    -tar ur formen för tidigt, låt den stå en timme eller två innan du lossar på kanten

    Omdu är osäker på äggens storlek så gör enl tre-lika (samma recept du har men med hänsyn till äggs olika storlekar) 
  • SockerStinn

    I många recept står det att äggen ska vara rumsvarma. Varför? Vad blir det för skillnad på slutresultatet om äggen är kalla?

    Länge undrat men inte vågat fråga. 

  • SockerStinn
    Moonlight83 skrev 2012-08-18 04:28:41 följande:
    Angående att äggen ska vara rumstemererade så brukar det ju ofta stå det när man tex gör chokladmousse.Om äggen är kalla och man tillsätter smält choklad som är varmt så skär det sig lätt och det blir en grynig chokladmousse.
    Jo då är det ju uppenbart. Jag tänlte just på tårtbottenrecept och muffinsrecept när man ispar ägg och socker. 
  • SockerStinn
    gugeligu skrev 2012-08-26 20:22:18 följande:
    liten fyller 1 om 2 månader och jag vill göra någon kul och snygg tårta. jag avskyr marsipan så det lär bli mmf överdrag... men vad ska man göra för något? tänk att jag har typ nada saker och inte vill spendera en förmögenhet. har lite färg typ och lite puver för sp samt några saker att ha smäkt choklad i tex en fin snäcka , så ge mig någon bra idé så blir jag glad ;)
     
    Om du inte vill ha för sött kan du ju ha grädde på. Hur känner du för färger till en ett-åring? Man kan ju göra i form att ett djur eller annat och färga grädde/göra mousse att täcka med. Drake? Larv? På youtube får du upp en del förslag om du söker på howdini cakes. Vad tycker ditt barn om? Djur? Bilar? Insekter? Ett gosedjur? En sagofigur? Utgå gärna från det för att göra en mer personlig tårta.
  • SockerStinn

    Håller på med en blom-kruke-tårta (som ska bli klar på söndag kväll). Jag ska göra en vit kruka, tänker ha en kant upptill liknande en terakotta-kruka. Behövr man vika den en bit över bottnen för att den ska fästa bra, eller går det bra att bra limma på med vatten eller lim? Vad blir snyggast? Oavsett får jag ta smulor från det jag skurit till formen för att få upp höjd på tårtan; jag ska spritsa på rosor ovan på det och krukan kommer vara vid och låg - för att vara en kruka, inte tårta Tips på vägen tas tacksamt emot! Kommer lägga en spade och snigel i marsipan runt.

    Detta blir lite av en spontam-tårta, så jag har inte kunnat köpa hem färger, därav vit kruka ist för terakotta. Men det blir nog lika bra det.  

  • SockerStinn
    SockerStinn skrev 2012-08-31 20:32:20 följande:
    Håller på med en blom-kruke-tårta (som ska bli klar på söndag kväll). Jag ska göra en vit kruka, tänker ha en kant upptill liknande en terakotta-kruka. Behövr man vika den en bit över bottnen för att den ska fästa bra, eller går det bra att bra limma på med vatten eller lim? Vad blir snyggast? Oavsett får jag ta smulor från det jag skurit till formen för att få upp höjd på tårtan; jag ska spritsa på rosor ovan på det och krukan kommer vara vid och låg - för att vara en kruka, inte tårta Tips på vägen tas tacksamt emot! Kommer lägga en spade och snigel i marsipan runt.

    Detta blir lite av en spontam-tårta, så jag har inte kunnat köpa hem färger, därav vit kruka ist för terakotta. Men det blir nog lika bra det.  
    Glöm det, det var så roligt att göra den tårtan att den blev klar i förtid. Hoppas nu bara den inte blir torr uppepå eftersom den inte är helt täckt. 
Svar på tråden Tårttråden del 17