• Miralicia

    En förpackning NoEgg som ska motsvara 66 ägg kostar runt 30:- beroende på butik.

    Sen beror det lite på vad man ska använda det till om det är "lönt" att ersätta ägg med specialersättningsprodukter som No Egg, ofta går det utmärkt att bara hoppa över äggen i recepten och ersätta med annat.

    Bakar man med vanligt vetemjöl så är det betydligt enklare än om man samtidigt måste ha glutenfritt/naturligt glutenfritt.

    Där har jag bara hoppat över äggen i tex sockerkaka och ökat på mängen bakpulver - upp till 3 tsk bakpulver/sockerkaka, och ev om äggen stått för största delen av vätskan i ett recept att jag tillsatt lite mer vätska (vatten/risdryck/mjölk/juice etc) och ngn msk potatismjöl. Man ersätter i princip med 1 tsk bakpulver/ägg, men bara upp till max 3 tsk bakpulver tar man mer så slår bakpulversmaken igenom en hel del.
    Basrecept på mjölk- och äggfri sockerkaka: 4 dl vetemjöl, 2 dl socker, 3 tsk bakpulver, 2 dl vätska, ½ dl olja + ngn smaksättning.

    Äggstanning till pajer brukar jag göra en "falsk äggstanning", dvs det ser ut som äggstanning, men är gjort på majs (och smakar då naturligtvis en del majs också) - mixa en burk majskorn, med 1 msk olja, lite potatismjöl och lite risdryck/havredryck/havregrädde/kokosmjölk/mjölk/grädde/créme fraiche etc beroende på vad man tål, lite salt, peppar och ev andra kryddor.

    Linfröavkok använder jag ibland, men inte så jätteofta - är lite för bekväm för de extra moment och disk det innebär i vissa fall.

    Om det bara är ägg som man inte tål kan man även använda soja som ersättning för ägg - antingen att man tar bort äggen och lägger till ngn msk sojamjöl, eller tex om man ska göra pannkakor att man använder sig av sojamjölk och bara tar bort äggen.

    Jag brukar ha ett paket med NoEgg ståendes i skåpet, men det används inte så värst mycket. De saker som jag i första hand använder det till är som ersättning för vispade äggvitor till mousse/fromage, till frityrsmet eller för att göra majonäs. I övrigt så använder jag i princip bakpulver samt lite annan vätska + potatismjöl (+ev lite bakpulver beroende på) som ersättning för ägg i de flesta fall och bara utesluter äggen ur recepten.


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    SanTan skrev 2010-06-09 11:09:10 följande:
    Miralicia:
    Du verkar ha koll och en massas tips! Har du nått bra recept på ugnspannkaka som FUNGERAR!!
    Jag har testat bakpulver-recept men det blir ju bara helt platt och jättekonstig koncistens... (även om smaken är god)
    Jag skulle vilja ha en fluffig ugnspannkaka precis som den blir då man gör med ägg!
    Äggfri ugnspannkaka har jag inte gett mig på ... än i varje fall. Den ugnspannkaka som brukar göras här hemma är vanlig med ägg och mjölk till övriga familjen och sen äter jag och allergiska dottern plättar som är utan allt.

    Är det bara ägg som den måste vara utan, eller har ni fler allergier att ta hänsyn till?

    Hmm, det kanske ska få bli pannkaka här hemma till middag nån dag i veckan så kan jag experimentera lite.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Yosa skrev 2010-07-01 12:26:30 följande:
    OBS! OBS! OBS! OBS!

    GB´s halvliter paket vanilj innehåller äggula Fick vi erfara igår!
    Sias vaniljglass ( i varje fall 1,5-literspaketet) som tidigare innehöll ägg har nytt recept så de är utan ägg, men det är gjort relativt nyligen så det är risk för att båda sorterna finns ute i handeln fortfarande så kolla innehållsförteckningarna.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Karla79 skrev 2010-07-02 09:07:02 följande:
    Snabb fråga, har just hittat hit!

    Dietisten sa att vi behöver inte undvika kyckling (sonen är ägg och mjölkallergiker), jag undrar hur ni andra gör med kyckling eftersom jag har förstått att det finns olika rön! Och kalkon, är det OK? Tänkte ge en barnmat som heter potatis/majs/kalkon från HIPP.
    Kyckling och kalkon (och annan fågel) över lag är ok i de allra flesta fall vid äggallergi. Det är bara i enstaka fall som man behöver utesluta kyckling om man är extremt känslig för ägg. Anlednngen till det är att man ibland proteinberikar kycklingarnas foder med ägg och kalkberikar med äggskal (som kan ha lite äggviterester kvar) och att det sen när de slaktas finns små, små mängder äggprotener lagrade i musklerna=kycklingköttet.

    Men utan att ha några direkta statistiksiffror skulle jag vilja uppskatta det till att mer än 95% av alla äggallergiker inte har några problem med kyckling och att det är vanligare att man som fiskallergiker reagerar på kyckling än att man som äggallergiker gör det (konventionellt uppfödda kycklingar föds vanligtvis upp på uteslutande på fiskmjöl de första två veckorna = betydligt mer fisk som de får i sig och som kan lagras än den mängd ägg som de utfodras med om de äter nästan uteslutande fisk ca 1/4 av livet).

    Majskyckling föds upp i långsammare takt och på en mer begränsad kost än konventionellt uppfödda kycklingar (och ska inte äta fisk över huvud taget så vitt jag vet), så är man orolig så kan man börja med majskyckling om man vill testa kyckling innan man går över på vanlig.
    Men risken att vid äggallergi reagera på kyckling är väldigt, väldigt liten.

    Men om du ger barnmatsburkar - se till att kolla innehållsförteckningarna noga - i synnerhet när det handlar om pasta för en del pasta i barnmatsburkar innehåller ägg och en del gör det inte.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Yosa skrev 2010-07-02 20:07:56 följande:
    Mailade Buslandet i Norrköping häromdagen eftersom det står på hemsidan att man inte får ta med sig egen mat in dit. Frågade om de hade något äggfritt, garanterat äggfritt och beskrev att dotterns allergi var "allvarlig". Fick ett mycket trevligt mail tillbaka att jag självklart fick lov att ta med egen mat till henne så att det inte blir fel och att jag skulle säga till i kassan bara och då hänsvisa till den som skrivit mailet till  mig.

    Ville bara berätta för er här i tråden om ett mycket bra bemötande!  
    Min dotter var bjuden på kalas i Busfabriken i Linköping för ett par veckor sedan (mjölk, ägg, soja, sojasläktingar, konserveringsmedel mm) - visserligen inte lika allvarliga reaktioner som din dotter riskerar, men jag pratade med kocken på telefon innan och det var inga problem att fixa - förutom att det inte fanns någon glass/slush hon tålde (pga sojasläktingar respektive konserveringsmedel) utan det tog jag med en egen glasspinne till henne hemifrån. Hamburgertallrik men med nachos istället för pommes eftersom pommesen friteras i samma som kycklingnuggetsen och de innehåller ägg och sen vanlig läsk i mugg istället för festistetra. och hamburgarna serverades naturella med ett par gurkskivor och tomatbit bredvid.
    Och när det handlade om godispåsarna de fick när det var slut så fick jag gå in i personalrummet och själv läsa på burkarna och peka ut vilka sorter som fungerade för henne.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Yosa skrev 2010-07-29 21:17:26 följande:
    Familajens favoritkaka: kladdkaka ska nu anpassas till dotterns allergi. Kan jag ersätta 1 ägg rätt av med en tsk bakpulver? I receptet ska det avar 2 tsk bakpulver kan jag då ta 3 tsk nu istället då?
    Hur gör jag när det står vispa ägg, smör och socker vitt? Vispar jag då bara smör och socker och vispar vitt? och sen öka på bakulvret enligt ovan när det väl ska i?
    Jag tycker att det har varit väldigt svårt att få till en bra kladdkaka utan ägg när man har utgått från vanliga kladdkakerecept där man ska hitta på någon ersättning för äggen, jag har provat rätt många och ofta tycker jag att de blivit rätt flottiga som äggfria eller svåra att få att stelna till (lagom mycket) och inte bara vara smet.

    Men den här som är utan såväl mjölk, ägg och vanligt vetemjöl är riktigt bra
    utanallt.blogspot.com/2009/08/kladdkaka.html
    (bör funka med vanligt vetemjöl, mjölk/grädde och smält smör/margarin ochså om man bara vill ha äggfritt)
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Yosa skrev 2010-08-06 13:01:44 följande:
    Någon här som vet om det finns några äggfria lasangeplattor i butikerna?
    Finns flera sorter om du bara ska ha vanliga av vete. Barillas är väl med ägg har jag för mig, likaså färska, men nästan alla de lite billigare är utan ägg. 
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Twixie skrev 2010-08-10 12:12:39 följande:
    Någon som har bra tips på kladdig chokladkaka/tårta? Sonen har beställt till sin födelsedag men de enda recepten jag har hemma är med ägg i (recept som är väl beprövade ).
    Kolla i min blogg, där har jag två chokladkakor/tårtor, men de är utan mer än bara ägg.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Äggallergitråden