Forum Allmänna: Vikt & Hälsa - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Äggallergitråden

  Tis 9 feb 2010 13:11 Läst 87220 gånger Totalt 1115 svar
  Tis 9 feb 2010 13:11

  Äggallergitråden: del 14


  Äggallergitråden: del 13
  Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

  Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
  Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
  (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

  Ovo betyder ägg.

  MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

  Läs mer på www.allergisidan.com och
  www.allergimat.com. Där finns även recet!
  Recept finns även på www.tasteline.com
  www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
  Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
  www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
  Utgången matrecept-tråd för allergiker:
  www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
  Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
  Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

  *****************************************
  ÄGGERSÄTTNING:
  Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
  -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
  -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
  -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
  -NoEgg (vanlig butik)
  -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

  Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
  1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
  Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

  Färser och köttbullar:
  Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

  Bullar:
  Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

  Matbröd:
  Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
  **************************************************

  Allergitråd:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
  NY Allergitråd:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
 • Tis 9 feb 2010 13:12 #1

  Välkomna!

 • Tis 9 feb 2010 16:31 #2

  Tack, kan inleda med att berätta att vi varit med dottern 3,5 år till barnmottagningen och hon fått prova äta ägg. Det blev ingen reaktion trots att hon fick i sig 1+3+10+30+100+300mg med 30min mellanrum.
  Nu ska vi prova lite försiktigt hemma ska bli spännande se om det "håller"

 • Tis 9 feb 2010 16:46 #3
  TinaZ skrev 2010-02-09 16:31:49 följande:
  Tack, kan inleda med att berätta att vi varit med dottern 3,5 år till barnmottagningen och hon fått prova äta ägg. Det blev ingen reaktion trots att hon fick i sig 1+3+10+30+100+300mg med 30min mellanrum. Nu ska vi prova lite försiktigt hemma ska bli spännande se om det "håller"
  Ååå, vad spännande! Hoppas det går bra!
  Hur gammal är hon nu?
 • Tis 9 feb 2010 20:32 #4
  TinaZ skrev 2010-02-09 16:31:49 följande:
  Tack, kan inleda med att berätta att vi varit med dottern 3,5 år till barnmottagningen och hon fått prova äta ägg. Det blev ingen reaktion trots att hon fick i sig 1+3+10+30+100+300mg med 30min mellanrum.Nu ska vi prova lite försiktigt hemma ska bli spännande se om det "håller"
  Härligt! Hoppas att hon vuxit från allergin
  (¯`°?.¸ ღ Melvin ღ¸.?°´¯) ♥ (¯`°?.¸ ღ Malte ღ¸.?°´¯)
 • Ons 10 feb 2010 08:37 #5

  Hon är 3,5 år nu och vi upptäckte det när hon var ca7mån och fick i sig ägg för första gången. Hon har såvitt vi vet inte fått i sig sen dess, men det har visat på pricktest varje år. Sista pricktestet visade en mycket liten, knappt synbar prick, därav provokationen.

 • Ons 10 feb 2010 13:24 #6

  Måste fråga er här....

  Läste för längesedan i denna tråden om någon som tagit vanlig glass och mosat ner det i en sockerkaksform som va som ett hjärta. På så sätt gjort en äggfri glasstårta genom lite fint strössel, godis och bär eller vad man nu vill ha. Men min fråga gäller då....
  - Ska man då smörja formen men något så att glassen lossnar sen? vad i så fall så att de inte ger färg på den vita glassen? Lite olja?
  - Kan man göra en som får frysa till sig och sedan ta loss den och lägga på ett fat i frysen för att sedan göra en ny i samma form utan att den första på fatet inte tappar fomen? har bara en hjärtform tyvärr...

  Någon här som har lite ideer kring detta? Tips mottages tacksamt?

  Dottern vill ha en hjärt-glass-tårta

 • Ons 10 feb 2010 13:24 #7
  TinaZ skrev 2010-02-09 16:31:49 följande:
  Tack, kan inleda med att berätta att vi varit med dottern 3,5 år till barnmottagningen och hon fått prova äta ägg. Det blev ingen reaktion trots att hon fick i sig 1+3+10+30+100+300mg med 30min mellanrum.Nu ska vi prova lite försiktigt hemma ska bli spännande se om det "håller"
  *håller tummarna*
 • Ons 10 feb 2010 14:32 #8
  Yosa skrev 2010-02-10 13:24:22 följande:
  Måste fråga er här.... Läste för längesedan i denna tråden om någon som tagit vanlig glass och mosat ner det i en sockerkaksform som va som ett hjärta. På så sätt gjort en äggfri glasstårta genom lite fint strössel, godis och bär eller vad man nu vill ha. Men min fråga gäller då.... - Ska man då smörja formen men något så att glassen lossnar sen? vad i så fall så att de inte ger färg på den vita glassen? Lite olja? - Kan man göra en som får frysa till sig och sedan ta loss den och lägga på ett fat i frysen för att sedan göra en ny i samma form utan att den första på fatet inte tappar fomen? har bara en hjärtform tyvärr... Någon här som har lite ideer kring detta? Tips mottages tacksamt? Dottern vill ha en hjärt-glass-tårta
  Det har jag inget minne av, men vi gör i stort sett alltid glasstårta i glassformar i olika smaker/lager. Jag smörjer inte med något men däremot så behöver den tina lite för att släppa från kanten. Och jag har bara använt formar som har lite sluttande sidor utåt, så att den lättare glider ur. Men det bör ju gå ändå.

  Nackdelen är ju då att den behöver tina lite för att släppa från formen och då blir den kanske inte perfekt form på. Men å andra sidan måste man ta fram dem i tid för att tina lite så att det går att skära. Beror ju lite på hur hård glass man har också förstås.

  När jag fryst in lägger jag alltid dubbla lager plastfolie på så att det blir tätt, annars så blir det is. Funderar på om det går att klä hjärtformen med plastfolie så att den lättare (?) går att ta ut efteråt. Akta bara så att det inte blir för stora veck av plasten med glass emellan.  Hm, ja, så hade jag nog testat om jag var du. Du får övnings"baka".
 • Ons 10 feb 2010 16:56 #9

  Yosa - När jag gjort liknande har jag gjort egen glass i någon form/bunke har jag ofta haft plastfolie som man "slickar" längs kanterna (alltså ser till att få så slätt det bara går). Då kan man lättare lyfta upp den sedan ganska lätt. Det som fastnar brukar försvinna när den börjar mjukna.

  Har man plats i frysen kan man ta vanliga pepparkaksformar som man lägger på ett plant fat eller form. Trycker i glass och ställer in i frysen. Men eftersom det är ganska tunt lager glass så kan man inte ta ut den i för god tid utan strax före man ska äta så den börjar mjukna men inte smälter. Fördelen är ju att om man har flera av samma form kan man ju ta olika smaker i formerna och sedan lägga de på varandra när man tagit ut dem och bygga "glasstorn". Hm, kanske lät komplicerat men det är faktiskt ganska lätt.


  (¯`°?.¸ ღ Melvin ღ¸.?°´¯) ♥ (¯`°?.¸ ღ Malte ღ¸.?°´¯)
 • Ons 10 feb 2010 19:49 #10

  Tack snälla för era svar. Kan även ha varit i mjölkallergitråden jag läst om just detta att frysa glass i annan form än vanligt paket. jag tror att jag testar att göra som ni skrev. ta plastfolie i min hjärt-form. Låta de frysa till och sen försöka ta ut det. Men sen behöver jag göra en likadan till. Tror ni då den första kan läggas på ett fat in i frysen (typ plast eller påse om då såklart) medan jag göra form nummer 2? Tycker inte den borde tappa form i och med att den är fryst och får stå i frysen hela tiden till de är dags för kalas.

  Vad kan man då garnera med? Strössel i form av hjärtan i olika färger var beställt från dottern. Kanske ha på lite sådana där rosa jungfrubröst eller nåt.

  Smart med pepparkaksformar! Vore ju kul att göra massa hjärtan i mellanstor pepparkaksform. Vore nåt till nästa år

  Men ni som gör olika lager...menar ni då olika lager med olika färg på glass eller har ni något annat? Typ sylt eller nåt så att de blir glasstårta?

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll