• Kavat

    Äggallergitråden

    Minifer skrev 2011-04-22 22:27:40 följande:
    Yosa: Jo de sa det till oss också, men jag vet inte om jag litar på det. På hudkliniken vi var innan vi bråkade till oss en remiss till barnkliniken sade de att de inte trodde på allergier. Och att vi skulle smörja vår 12 veckors bebis med en klass 4 kortison, men inte berätta på apoteket vad vi skulle ha den till för då skulle de inte sälja den till oss. Med andra ord ansåg de att faktumet att få utslag av något man äter bara är trams. Detta har gjort mig misstänksam mot vården och därför har jag svårt att lita på att det verkligen bara är ägg. Så det betyder jättemycket att få höra era erfarenheter :)
    Mina barn har mycket eksem till och från. Men i de perioderna de inte får i sig saker de inte tål är de helt eksemfria. Tyvärr innebär det att sonen har en del eksem främst på vinterhalvåret när man är inomhus då han reagerar på kontakt med ägg, vete och havre. Han behöver inte ta i det själv utan det räcker att man inte tvättat sig efter att ha ätit och tar i något som han senare tar i.. Så han är superkänslig...

    Dottern är eksemfri i stort tills vi provocerar något.. Hon vill så gärna äta frukter.. Men hon får främst eksem och klåda av de flesta frukter som äpple, päron, ananas, apelsin, jorgubbar mm.
  • Kavat

    Oj, vad det skrivits här. Har helt missat.

    Jobbigt med ambulansfärder!

    Angående nötallergi, så är ni väldigt välkomna till allergitråden också om ni inte hittat någon annan lämplig, där hänger föräldrar med väldigt blandade allergier på barnen, fast de flesta har flera allergier.

    Och angående nötallergi. Vilka nötter? Jordnöt är ju släkt med soja och tål man inte soja är det vanligt att man reagerar på baljväxter också.

    Lite allmänt om nässelutslag och eksem så brukar det ha en orsak. Sen om det är mat, kvalster, djur, tvättmedel eller saker man inte kan göra något åt är oklart. Men jag skulle faktiskt vilja påstå att alla eksem beror på något i omgivningen eller som intas som man inte tål.

    Angående amning och allergier så går allt mamman äter genom bröstmjölken, tyvärr. En del bebisar fixar det  utan att det märkt, men mina har inte gjort det utan reagerat mycket via amningen också. Sen när de börjar äta själva så kan en allergi bryta ut och då kanske det inte funkar längre att äta och amma, fastän det funkat tidigare. Alltså att allergin blir värre.

  • Kavat
    Yosa skrev 2011-08-09 20:06:37 följande:
    ...be även personalen om att ge ditt barn en plats på en kant så han inte kan ta någon annans sked eller ägg. Påminn dem om att sopa upp ägg från golvet noga efter frukosten om ditt barn är en liten en som gärna sätter grejer i munnen som den hittar på golvet. Vill inte skrämma dig! Bara hjälpa!
    Fortsätter....
    Och tvättar händerna NOGA på alla som ätit ägg. Varnar lite för att kalla såser brukar innehålla majonäs. På vårt dagis har jag hur många gånger som helst hört att de har tagit bort ägg. (De har tagit bort kokt ägg pga en annan kille.) Men de har fortfarande RÅTT ägg i majonässåser till lunch...
  • Kavat
    SanTan skrev 2011-08-10 09:29:12 följande:
    Jättebra informationslapp och jättebra att du tar allergin på allvar, men jag kan någonstans känna att du drar på lite för stora växlar. Hon har aldrig påvisat någon reaktion för äggallergi, hur vet ni då att hon är så superkännslig som det verkar vara i din lapp?

    Misstolka mig nu inte, jag menar inget illa, jag tycker absolut man ska ta allergier på allvar.

    Hur kommer det sig att ni pricktestade ägg?

    Min yngsta dotter visade STARKT positivt på ägg på pricktest. Hon fick en riktigt stor fläck. Hennes reaktion om hon fick i sig ägg, eller tog i ägg, eller om vi stekte pannkakor hemma (luftburet) var då att hon fick eksem och klåda. Ingen på luftvägarna, trots så stark allergi. Hon reagerade på svin-influensa vaccinet som vi tog på allergicentrum för säkerhets skull, och då reagerade hon med blossande röda kinder som la sig efter 15 minuter efter hon fått Aerius av personalen.

    Trots att hon hade så kraftig allergi har det aldrig varit några problem med att pyssla med äggkartonger tex.
    Vi har aldrig lämnat någon speciell lapp till personalen, bara ett läkarintyg till kokerskan och till avdelningen och det har aldrig varit några problem!

    Har du testat om Ruben har kontaktallergi mot ägg? Knugga lite kokt ägg på hans arm.
    Jag håller faktiskt inte med riktigt. Hon har ju skrivit att han aldrig fått i sig och att de inte vet, men att det visade på pricktest. Tänk om han får andnöd när han tuggar på en äggkartong (om det nu skulle tillåtas)? Han är ju så liten. Det är väl onödigt att chansa på dagis där de har många andra barn och inte kan ha full uppmärksamhet på hennes son. Jag tyckte det var jätte bra skrivet.
    Men du har en bra poäng i att de borde kolla upp hur han reagerar på ägg i kontakt och kanske även blodprov för att veta ungefär hur allergisk han är.

    Nettie1
    Jag tycker att er läkare kunde gjort RAST så ni kan få en "siffra" på allergin. Fick ni ingen uppgift på pricktestet? Reagerade han när de la droppen på huden. Fick han nässelutslag av pricktestet?

    Vår läkare gjorde något test förutom RAST som kollade hur han ev skulle reagera och det visade att risken var att han skulle få en allvarlig reaktion. Vet dock inte vad det hette. Min mellan hade bara 3 på RAST när vi kollade honom när han var 7 månader. Nu är han 4 och har inte kollats sedan dess. Men han reagerar med nässelutslag och klåda inom fem minuter från att ta i ett ägg, eller någon som hållt i ägg, utan att tvätta sig osv.
    Men enligt läkaren så behövde det inte vara så att man skulle få en allvarlig allergisk reaktion. Alltså nässelutslagen hängde inte alltid ihop med allergin. Det fanns de som kunde äta det men inte ta i det sa hon. Men i hans fall hängde det ihop, så han får varken äta eller ta i ägg.
  • Kavat

    Rättar mig själv. Han kollades alltså vid 3 år med det där speciella testet som jag inte vet vad det heter...

  • Kavat

    Tyvärr är ju just kombinationen mjölk, ägg och sojaallergi vanligt. Ta det lugnt med havren och ersätt med ris och kokos och annat också. Variera så gott det går.

  • Kavat

    Jag har ett vanligt pannkaksrecept i min sädesslagsblogg (utan ägg, mjölk, vete) som är riktigt goda. De är på NoEgg och bakpulver. För mycket bakpulver så blir det inte bra, men heller inte för lite.

    Tar man bort enbart ägg i tjockpannkaka så kan man även ta lite extra mjöl i. Men jag har ännu inte lyckats med tjockpannkaka (alltså fluffig sådan) "utan allt."

  • Kavat
    Billabong skrev 2011-08-23 22:45:55 följande:
    Minifer: Vet du varför de gör RAST (blodprov) på honom istället för pricktest?
    På mina barn har de inte vågat göra pricktest då de är så allergiska... Alltså de är rädda för att de ska få en stor reaktion av pricken.
    Men jag har ju kommit på allergierna under amning för att de skrek hysteriskt, blåsor i rumpan, kräktes, hade eksem osv.

    Men de visar båda på snabba reaktioner, alltså både pricktest och RAST. Men på RAST får man en mätbar siffra för det mesta inom en vecka. På pricktest får man svar direkt och så gör de en bedömning om hur allvarlig reaktionen är.
  • Kavat

    Scan har en "allergifri" fabrik där de gör korv, leverpastej mm. Så bl.a. Scans bredbara är ok. Arboga har en mjölk ägg och glutenfri. Finns fler. Men läs alltid på och vill man vara helt säker köper man någon av de man vet är ok också.

  • Kavat
    Twixie skrev 2011-09-03 08:06:58 följande:
    Någon som vet om en fördröjning av reaktion generellt innebär förbättring eller försämring av allergin? Testade med rått ägg på sonen. Blev inget märke (tidigare har det kommit inom fem minuter och stora kvaddlar). På eftermiddagen dagen efter så började det klia precis där plåstret suttit och han fick som små röda knottror... men det var iaf 16 timmar efter!
    Han fick helt enkelt en sen reaktion, funkar som patchtest funkar kan man säga. Vet inte hur det har gått innan. Men båda mina stora barn visade både på RAST (snabb reaktion) och på patch (långsam reaktion). Sena reaktioner innebär i praktiken att de brukar få eksem och ofta magproblem när de utsätts för ägg.
Svar på tråden Äggallergitråden