Inlägg från: Mountains |Visa alla inlägg
  • Mountains

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Vilken bra tråd, den ska jag följa. Ska ha min andra i maj, hon föddes med akupunktur och lustgas. Den här gången vill jag inte ha lustgas, eftersom den gav mig stooora minnesluckor. Den här gången vill jag skippa all medicinsksmärtlindring och se om jag klarar mig med akupunktur och TENS. Ska börja läsa på lite andning och om dyktekninken.   

  • Mountains

    HAr nu varit och lånat två böcker som verkar bra. "Rädd att föda" av Susanna HEli och en annan som jag tror heter att möta förlosningssmärta av Gudrun Abascal. Nu vill jag bar att dottern ska leka själv en stund så att jag får mysa med mina böcker:)


    Någon som läst böckerna och har något att säga om dem?  
  • Mountains

    Madragora: humm lite trög här, men nu ser jag min felskrivning. Tog ett tag innan jag fattade


    Mamma till F: tycker också det låter negativt. När jag först hörde om boken tänkte jag att den inte var något för mig, jag är ju inte rädd för att föda. Däreomt vill jag förbereda mig så mycket jag kan för att hjälpa mig själv att föda utan medicinsksmärtlindring. 
  • Mountains

    Frivolten: Jag haar hittat cd och laddat ned den så jag kn ha den i ipoden, ska börja lyssna på den så snart jag hinner. 


    Är det ingen här som funderar på hur det blir om man ändå tar någon medicinsksmärtlindring? Jag tog lustgas förra förlossningen och det var helt planenligt, men när jag tänker på det hela så här i efterhand så vet jag att jag tyckte att det var mycket smärtsamt. Kan bero på att förlossningen gick väldigt fort och att allt blev okontrollerat. Hade gått profylaxkurs men jag hade svårt att få till det i det häftiga förloppet. 
     Hur som helst så är jag (jag vet att det är dumt) rädd för att bli besviken om jag tar smärtlindring. Kanske kommer detta ge sig i takt med att jag övar mig i avslappning och aktivt påbörjar min mentala förberedelse. 
  • Mountains

    Nu har jag bokat in mig och maken på en kur som Susanna Heli har och den är redan nu på söndag. Ser fram emot det! Är det någon annan som ska gå hennes kurs eller någon annan spännande kurs för att vara bättre förberedda för en förlossning utan ms?


  • Mountains
    Abrakadabra skrev 2010-03-01 07:48:48 följande:
    ->Mountains  Berätta gärna vad du tyckte om kursen, när du har varit där! Vi lutar åt Annas profylax, känner flera som har gått den kursen och är jättenöjda. Men kul att få höra om fler alternativ, vi har kikat på Susannas kurs också.
    Jag återkommer gärna med vad jag tyckte! 
    Gick Annas profylax förra gången och jag tycker att den var bra. Helis kurs är inte inriktad på andning utan med den mental biten så det kan bli fint komplement. Eller så blir allt snurrigt
  • Mountains

    Nu har jag varit på kursen "föda utan rädsla" med Susanna Heli och Liisa Svenson. Jag känner mig mycket nöjd med kursen och är glad att jag gick den. Den var kort och intensiv, fyra timmar, där de på ett inspirerande vis berättade om andning, avslappning, rösten och tankens kraft vid födandet. Jo, lite massage gick de även igenom Vi fick även öva mycket praktiskt på att slappna av. 


    Jag som även gått profylax (med förra barnet), tycker att detta kändes enklare, mer avskalt och självklart. Sedan är det ju aldrig fel att kombinera med profylaxandning i olika skeden. 
    Maken är nöjd även han, han tycker att han fick tydliga uppgifter och att insikt om att hans roll som min "coach" är viktig. Vi kommer vara ett team under förlossningen.
    Nu gäller det bara att öva mycket på avslappningen!
  • Mountains

    Linfra: Jobbigt att behöva välja. Du kanske får välja utifrån vem som verkar erbjuda den bästa vården för dig och din nyfödda. Lycka till!

  • Mountains

    Mammageno: Kollade också på filmerna i går samt lite andra detaljerade förlossningsfilmer. Dåååååålig idé. Nu ska jag bara hämta hem lite ny kraft och styrka:)

  • Mountains

    Monsterpankaka: Har börjat fila så smått och försöker hitta en trevlig ton som inte låter allt för krävande


    I övrigt så försöker jag öva med min avslappnings cd som följde med boken av g Abascal. Men det går såå dåligt, somnar jämt!
  • Mountains
    mrs coon skrev 2010-03-17 11:48:38 följande:
    Jag har också börjat använda den avslappnings cd:n och gud vad jag blir avslappnad.. Första gången jag använde den så somnade jag och sov riktigt hårt i timmar. Var alldeles groggy och jättetörstig när jag vaknade... Men jag har läst någonstans att det gör inget om man somnar för det undermedvetna tar ändå in "resten" av programmet...
    Det verkar var fler än jag som somnar mao. Bra att man tar in cd, trotts den goda sömnen, det bådar gott! 
    Skrev ett inlägg om detta på Facebook och fick raskt en 7-8 kommentarer från vänner som varit och är gravida som hade samma "problem". Men visst en tupplur sitter aldrig fel!
  • Mountains
    flizis skrev 2010-03-17 20:19:52 följande:
    Mountains: själv funderar jag på om jag måste sitta på en pall nästa gång jag lyssnar på denna skiva, lyckas somna varje gång. Kommer ungefär till slutet av själva avslappningsövningen sedan sussar jag så gott, missar nog de sista 20-15 min. Hoppas det är som mrs coon säger att man tar in det i alla fall.
    Hehe, pall är nog bra för då kan man knappast somna plus att det ör bra att kunna slappna av i olika ställningar!
  • Mountains

    Hej! Skulle behöva en del stöttning och peppning och hoppas att ni kan hjälpa mig. Gravid i vecka 35 och har hela tiden varit övertygad om att föda utan ms. Lyssnar på avslappningsskiva varje dag och har gått Susanna Helis kurs Föda utan rädsla och den var super bra och peppande. Har känt mig stark och positiv inför en förlossning utan ms. 


    Nu har allting vänt och jag tvivlar och förstår inte hur jag ska klara det här.  I torsdags var jag på en info för omföderskor (detta är mitt andra barn, födde förra gången med hjälp av akupunktur och lustgas. Snabb förlossning ca tre timmar) och på infon pratade de väldigt mycket om ms och alla dess fördelar. Jag känner mig så nedslagen efter detta och det känns som att alla tar ms och att det inte går att klara sig utan. 
    Börjar tvivla på min förmåga att klara av att  slappna av ordentligt och att förlosningen blir lång och utdragen. 
    Hoppas jag får fram mitt budskap, har en liten en här som står och sliter i mig och inte vill att jag ska sitta vid datorn. 
  • Mountains
    Kryssarinnan skrev 2010-04-12 09:41:57 följande:
    Hej på dig. Jag födde mitt första barn för 5 månader sedan, och kan ge dig min synvinkel: - Den mentala förberedelsen är det viktiga, och det är ju synd att det inte tas med på din BB-info. Men du vet ju hur DU känner, och du ÄR inte ensam :) Titta bara på alla oss här. - Nästan alla har tydligen en lättare andra förlossning än den första, om allt går som det ska. - Om du klarade dig bra med lustgas förra gången har du alla förutsättningar för att börja utan MS denna gång. Lustgas går snabbt att ta fram och börja använda, och också snabbt att sluta med, så det är en bra "back-up" vilket kan vara mentalt avlastande. Du kan t.ex. skriva detta i ditt förlossningsbrev. - Det finns absolut fördelar med MS i vissa situationer, om förlossningen t.ex. är väldigt utdragen och mamman är medtagen eller om smärtan är så stark att det inte funkar längre - då kan MS vara en bra väg att gå. Förneka inte det och känn dig inte misslyckad. Lycka till!
    Tack för dina uppmuntrande ord, jag behöver positiva tankar! Problemet med lustgas är att det under min förra förlossning gav mig minnesluckor och jag minns knappt något av min förlossning, så jag vill verkligen undvika det den här gången. Men det är också så att fler faktorer spelar in som du skriver. Jag är tex rädd att förlossningen blir lång och det verkar tufft. 
    Jag ska fortsätta med min träning och avslappning!
  • Mountains
    Abrakadabra skrev 2010-04-12 12:27:24 följande:
    >Mountains Jag befinner mig lite i samma fas, har gått från att vara peppad och övertygad till att tvivla på om jag kan … Har tyvärr mötts av en del ”ha, du får väl se när du är där, du kommer nog allt vilja ha bedövning då”. Även om det varit väntat med den typen av kommentarer så är det svårt att värja sig – de säger ju faktiskt att de inte tror att jag kommer att klara av att föda utan MS. Tack och lov har jag den senaste veckan också mött två som har fött utan MS och som är villiga att berätta om det – jag sitter och funderar igenom frågor just nu. Jag har börjat läsa på igen och försöker hitta tillbaka till det som gav mig inspiration och tillförsikt när jag först började förbereda mig för att föda utan MS. Innerst inne vet jag ju (som Espem) att jag kan och att mycket handlar om att hålla fast vid att lita på det. MS har förstås många fördelar och kan verkligen hjälpa dem som vill ha det (och även dem som inte tänkt sig att ta det, när förlossningsprocessen har låst sig ). Så ur den aspekten är det förstås bra att de berättar om det på kursen. Men eftersom MS också har många nackdelar så är det naturligtvis viktigt att även lyfta fram alternativen. Inte minst för att oavsett hur man i slutändan gör så finns det alltid en del av förlossningen fram tills man ev. tar MS som säkert blir betydligt mer hanterbar om man har förberett sig … Tja, det här blir väl inte så konkret eller hjälpsamt kanske, men du är inte ensam om att vackla – jag tror dock att vi kan hitta tillbaka. Och jag är övertygad om att vi KAN föda utan MS. I nuläget planerar jag att, utöver att som sagt läsa om sådant som har inspirerat mig tidigare, fortsätta (och satsa mer på) att träna på avslappning. Ska be de bekanta som fött utan MS att berätta vad som funkade/inte funkade för dem. Ska träna på faktisk smärthantering med andning och avslappning, både genom att be min sambo nypa mig och genom ”isbitsövningen” där man håller en isbit i handen (max 90 sek för att undvika frysskador, men längre än så blir ju inte heller värkarna). ->MadeleineW Välkommen till tråden! Jättetråkigt att du känner dig ledsen av att tänka på hur din förra förlossning blev Har du fått prata med någon (barnmorskan?) om förlossningen? Jag tror att det kan vara bra att få prata igenom för att förstå och bearbeta de delar som inte gick ”enligt planen”. Jag tror att du har helt rätt i att det blir lättare att hantera förlossningen andra gången när man vet mer om vad som väntar och ur den aspekten är mer förberedd. Det är ju fler som väljer (aktivt val, inte bara att de inte hinner) att föda utan MS vid andra förlossningen. 
    Ja jag har allt för många som inte kan låta bli att påtala för mig att de tycker att det är konstigt att jag vill försöka välja bort ms. Och i de diskussionerna är det en avvägning att förklara hur jag tänker kring det hela till att det kanske rent av blir prestige. Det verkar som om alla som tagit typ eda hyllar det till skyarna. 
    Nåja, jag ska kämpa på med mina avslappningsövningar och fortsätta tänka positivt så kommer det gå bra! Tack för input och stöttning!
  • Mountains
    mrs coon skrev 2010-05-20 12:55:45 följande:
    Jag började nog vela lite i söndags när jag fick vad jag tror var mina första förvärkar... Det riktigt molade i hela bäckenet och var jättejobbigt... Så i mitt stilla sinne medan jag låg och försökte slappna av och andas lugnt tänkte jag att om jag tycker detta är så jobbigt, hur jobbig ska då inte förlossningen bli... Jag måste vara galen som tror att jag ska klara det utan MS... Så jag tror att jag börjar få lite förlossnings"feber" (som resfeber fast, ja ni fattar)... Här har allt kännts jättebra ända tills det nu börjar bli lite allvar över det hela... Så jag vill fortfarande, men börjar tveka lite på om jag verkligen kommer att klara det...
    Känner igen mig så väl! Vaknade i natt och trodde det var igång och jag hade ont och fick värsta, som du skriver "förlossningsfebern". Negativa tankar i form av hur ska jag klara mer och hur ska jag ta mig till BB om jag får ondare. Men jag löste det med att ta två alvedon, då vet man snabbt om det bara är förvärkar och sedan  sätta på min avslappnings cd. Sedan låg jag och slapnade av och somnade så småning om. 
    Jag är nu på BF +2 och min BM gjorde hinnsvepning på mig igår. Mitt första barn kom en vecka innan bf, så tiden känns lång!
    Cybele: även jag ska ta till mig dina råd, tack! 
  • Mountains

    Har inte varit så aktiv i tråden men men nu är jag lite nervös inför morgondagen. Ska till BB i morgon kl 9 för att bli igångsatt, det känns lite speciellt att veta att i morgon smäller det! Ska ta det lugnt ikväll och tänka positiva tankar om att jag är lugn och tung medan jag har mina värkar. En värk i taget och sedan ska jag äntligen få träffa min lilla flicka! Hoppas på en lugn igångsättning den här gången, förra gången gick det hela på knappt tre timmar och det var intensivt. i min packning har jag, vetekudde och tens, sedan ska jag satsa på avslappning och dykning.


    Tack för en bra tråd!
  • Mountains

    Tack sparvöga! Jag återkommer och berättar om hur det avlöpte! 

  • Mountains
    Klipper in en liten berättelse om när jag födde min lilla flicka med hjälp av dykmetoden och avslappning för drygt en vecka sedan.

    Lillasyster var beräknad till den 18 maj, men lät vänta på sig. När jag var hos barnmorskan den 19 maj gjorde hon en hinnsvepning och konstaterade att jag var två cm öppen. Vi kom överens om att jag skulle sättas igång när jag gått en vecka över tiden, eftersom jag blivit gravid med hjälp av IVF behandling. Sedan var det bara att gå hem och vänta och hoppas att det skulle dra igång. Det enda som hände var att jag fick mera onda förvärkar, ingen bebis kom och den 26 maj åkte vi spända och förväntansfulla in till BB Stockholm för att sättas igång. Blivande storasyster var hemma med sin farmor och jag vinkade av henne med massor av känslor. Tänk att min lilla flicka skulle bli storasyster!


    Vi var på BB Stockholm strax innan kl 10 och blev väl mottagna av en barnmorska som snabbt konstaterade att hon kände igen oss. Det visade att hon var med på en del av min första förlossning för snart två år sedan. Ett annat sammanträffande var att vi fick samma förlossningsrum som vi den gången födde i. Ja, allt började kännas hemtamt med andra ord. Vi småpratade lite kring mitt förlossningsbrev och att jag ville föda utan medicinsk smärtlindring och att min tanke var att använda dykmetoden, viket kortfattat innebär att man är mycket avslappnad i hela kroppen, stänger av allt som hände runt om i rummet och vågar möta värkarna. Inte fly värken utan känna in hur den faktiskt känns. Jag var så klart mycket förväntansfull på om jag skulle klara av att slappna av så pass att det skulle fungera.


    Därefter tas en CTG kurva som visar på lite höga hjärtljud hos barnet och mitt blodtryck visade sig också vara för högt och jag får lite senare blodtryckssänkande medicin. På grund av detta tillkallades en läkare och även henne hade vi träffat tidigare. Hon beslutar att sätta en skalpelektrod på barnets huvud för att få en effektivare övervakning och då gick ju även vattnet. Vi väntade sedan en stund för att se om värkarna kom igång av sig själv, vilket de inte gjorde och ett dropp kopplas på för att starta på förlossningen. Vid 13 tiden känner jag hur det molar lite svagt då och då, hade jag inte känt efter hade jag inte ens noterat det. Kl 14 är det skiftbyte och en ny barnmorska kommer in. Känner omedelbart att det känns bra med henne och hon hade erfarenhet av dykmetoden och det kändes tryggt. Värkarna är ännu inte så mycket att tala om men jag slappnade av varje gång jag kände minsta sammandragning och blev tyst och gick in i mig själv. Det kändes bra och maken och barnmorskan var under tiden stilla och tysta, efter värken pratade vi som vanligt.


    När kl är 15 undersöker barnmorskan mig och konstaterar att jag är öppen tre cm. Okej tänker jag, det är lång tid kvar, men å andra sida hade det inte börjat göra speciellt ont. Barnmorskan föreslår att jag ska ligga lite på sidan en stund för att jag skulle slappna av lite mer och det var skönt att få ligga ner kände jag. Strax efter jag lagt mig känner jag att värkarna börjar göra ont och jag får kämpa med att vara avslappnad och dyka under värken. Nu börjar det bli jobbigt och jag är illamående men fortsätter att dyka in i värkarna. Maken sitter på en stol bredvid sängen och han frågar naturligtvis vad han kan göra för mig. Känner att jag bara vill att han ska sitta där, kan inte koncentrera mig om någon rör vid mig. Säger efter en stund till maken att jag funderar på om jag ska ta akupunktur för att få hjälp med min avslappning. Men jag är ändå tveksam och tänker att det kanske är lite tidigt att ta det redan nu. Maken ringer efter barnmorskan som förbereder nålarna och nu börjar det göra ont! Inte en chans att jag kan slappna av och dyka. Otroliga krafter river i hela min kropp och jag känner ett enormt tryck nedåt och nu går det inte att vara tyst. Tänkte att hur ska jag klara utan smärtlindring om det ska kännas så här. Barnmorskan frågar om hon får undersöka mig, men det vill jag absolut inte. Trotts mina protester tittar hon ner och utbrister ”halva huvudet är ute”. Där efter trycker hon på larmet för att få in hjälp. Jag baxas under protest upp på knä och får en värk till och flickan glider ut och jag plockar upp och tar min fina lilla bebis i min famn och säger hej min lilla flicka. Klockan har blivit 15.35 och jag är nu tvåbarnsmamma.




  • Mountains

    Tack för grattis! Jag måste säga att det var en drömförlossnig! Den gick precis lika bra och som jag hade hoppats på och jag tror att det lönade sig att jag lyssnade på min avslappnings cd varje dag i flera månader.

Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring