• malush

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Jag ska föda mitt första barn i sommar och söker andra som har lite samma tankar kring förlossningen som jag har. Jag söker alltså er som aktivt vill förbereda er på en förlossning utan medicinsk smärtlindring. {#lang_emotions_sunny}

    Mina tankar just nu kretsar kring dyktekniken..

    {#lang_emotions_flower} Vill att detta ska vara en tråd där vi kan stötta varandra på ett positivt sätt och inte känna oss dumma med våra olika funderingar {#lang_emotions_flower}

    Vore även kul att höra från er som redan fött och under graviditeten förberedde er på en förlossning utan medicinsk smärtlindring. Hur gick det för er? {#lang_emotions_smile}


    Bf ♥100723♥
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-20 23:36

    MS = medicinsk smärtlindring
  • Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring
  • mammageno

    JO!! klipp in!!   

    -tack aubelita, det är bra att inte glömma något!

  • Krake

    Om jag skulle skriva ett förlossningsbrev, skulle jag koncentrera det i några få korta punkter, typ:


    * Vill ha sen avnavling
    * Är inställd på att föda utan medicinsk smärtlindring
    * Använder mig av dyktekniken med profylaxandning som backup
    *...
    *...
    Jag gissar att detta är mest effektivt, eftersom ett sådant brev är lättare och går snabbare att läsa för stressad vårdpersonal. Då är chansen större att brevet får önskad verkan. Om man skriver ett långt brev med löpande text, skulle jag vara rädd att det inte hinns med, och då kommer ju inte ens de allra viktigaste bitarna, typ sen avnavling, med.
    När det gäller det psykosociala, själva stämningen, skulle jag hellre prata igenom det med min medföljare, så att han eller hon tar på sig att sköta den biten, än att försöka förmedla det i text.
  • Monsterpannkaka
    mammageno skrev 2010-03-16 20:48:31 följande:
    JO!! klipp in!!   -tack aubelita, det är bra att inte glömma något!

    "Hej alla barnmorskor!


    Kennet och jag väntar vårt första barn coh vi är väldigt spända och förväntasnfulla. Vi vill ha en lugn och harmonisk förlossning oc hvi har övat innan för att känna oss trygga tillsammans. Bland annat har vi gått en kurs som heter Föda utan rädsla där vi lärde oss mycket om andning och närvaro; att säga Ja till värkarna.


    Vi uppskattar om ni hjälper oss at tha kontrollen genom att informera oss om allt som händer. Jag har en historia med sexuella övergrepp och har lätt för att bli rädd i intima situationer och vill få mina gränser respekterade. Jag vill inte ha med några studenter vid min förlossning och jag vill slippa bli undersökt "stup i kvarten".


    Aktiva fasen: Önskar spendera så mycket tid som möjligt i badkar, dusch. Är vi i förlossningsrummet vill vi ha dämpad belysning och lugn och ro. Vi tror mycket på naturlig smärtlindring; dvs avslappning och naturligt oxytocinutsläpp.
    Vill ej ha Epidural, utan vill bli uppmuntrad att använda mig av pilatesboll, vetekudde, lustgas.


    Vill EJ ha värkstimulerande dropp - om det inte är absolut nödvändigt och då ska CTG-övervakning finnas.


    Vid paus mellan öppningsskede och utdrivningsskede vill jag vila. Vi önskar oss inte att bli pådrivna utan tror mycket på kroppens egna förmågor. Jag vill krysta i min egna takt utan att bli stressad men tar gärna emot uppmuntran.


    Vi vill EJ att framfödandet ska påskyndas ex genom att dra i barnets huvud.


    Inte heller vill jag ha den livmoderssammandragande injektionen som ges vid detta tillfälle.


    Den första stunden är jätte viktig för oss!


    Vi vill att barnet kommer direkt till oss, invirad i en handduk- som vi själva torkar av barnet i.

    Navelsträngen ska EJ klampas och Ph-prov får tas från pulserande navelsträng.


    Vi vill inte bli störda alls under den första timmen, enligt Michel Odent´s rekommendationer. Önskar att ni ej suger rent svalg och näsa om det inte är nödvändigt, utan hellre att barnet vänds med ansiktet nedåt och får hosta ur vätskan själv. Mätning, vägning och annat får vänta.


    Vid sjukdom eller medtaget barn:


    Om ni bedömer att HLR skall ges önskar vi att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder för att få så mycket av sitt blod som möjligt. Är de tväldigt bråttom vill vi att man mjölkar ur navelsträngen i den mån man hinner.


    Vi har stort förtroende för er kompetens och vet att ni kommer göra allt för vårt barn. Det vill vi också göra. =)"

    kommentarer, tack  :)


  • mrs coon
    Mountains skrev 2010-03-15 20:54:33 följande:
    Monsterpankaka: Har börjat fila så smått och försöker hitta en trevlig ton som inte låter allt för krävande I övrigt så försöker jag öva med min avslappnings cd som följde med boken av g Abascal. Men det går såå dåligt, somnar jämt!
    Jag har också börjat använda den avslappnings cd:n och gud vad jag blir avslappnad.. Första gången jag använde den så somnade jag och sov riktigt hårt i timmar. Var alldeles groggy och jättetörstig när jag vaknade...

    Men jag har läst någonstans att det gör inget om man somnar för det undermedvetna tar ändå in "resten" av programmet...
  • mammageno

    Jättebra brev! jag kopierar gärna om det är OK? verkligen superbra.
    Jag tycker att punkta är bra ide´med, jag förstår att de behöver översikt men jag tyckere att ditt brev monsterpannkaka är inte långt.
    kaske man behöver förmedla känslan över hur jag menar, då ger sig det andra? iaf för mig som är beroende av förståelse över min rädsla.

    Jag har lånat (ännu en) bok om att möta rädslan eftersom det är ett av mina stora utmaningar, jag är ju inte rädd i egentlig mening, utan är medveten om att jag har knutor på själen som jag behöver jobba bort.

    i den finns en särskild FL plan om vad jag har för tankar om att hantera rädsla om det är någon som vill kan jag skriva ner det. eller ja, jag gör det ändå jag hoppas att någon har hjälp av det;

    Brev till barnmorskan:

    Jag har varit rädd för förlossningen.(här kan man skriva varför och hur det gett uttryck, det är mitt eget tillägg) Det jag funderat över är:

    Jag har försökt bearbeta detta genom att:

    Jag skulle önska att du som bm. försöker stötta mig genom att:

    När jag skall föda kommer jag att ha NN med mig. NN kommer stötta mig genom att:

    NN vill att du som bm stöttar NN och mig genom att:

    Jag har några specifika önskemål inför mitt födande, nämnligen:

    Andra viktiga komentarer:

  • mammageno

    Det om avnavling och livmodersammandragande har jag med, och om stöd som är finkänsligt.

    Och att jag vill föda utan MS: och så naturligt som möjligt.

    Längre än så har jag inte kommit tror jag..

    (visste ni att det finns vissa indikationer på att de som inte vill ha MS föder utan och upplever smärtan hanterlig, och de som är öppna mot SM tar det ofta i någon form ofta i slutet, och de som tycker att SM är självklart tar det i stor utsträckning, även tidigt (men ingen värdering i detta från mitt håll) 

    Jag bad dem låta mig vara i princip i det brev jag skrev 1:a ggn, och det blev för mig väldigt respekterat, nästan FÖR bra, jag upplevde bm som lite för försiktig/osäker och att hon lät oss med vår "okunskap" få vara vilket jag tycker är fantastiskt men nu vill jag inte ha det så tror jag. 
    Hon visste ju inte dock hur dåligt mentalt jag var rustad för att vara så naken och utsatt och utan rätt tekniker. Jag kännde mig oerhört respekterad.

    Jag har lagt upp en plan nu iaf. för min förberedelse, så den NÖTS in i mitt undermedvetna:

    Varje dag;

    Träna avslappning/andning.
    läsa Böcker och berättelser som tex. här och skriva dagbok, prata om det.

    Två dagar i veckan

    Yoga en träning och en mental (en i grupp och en hemma)
    Längre fram; träna TENS

    Saker jag skall Göra övrigt:

    Skriva en "artikel" om hur jag gjort för att övervinna mina spärrar/rädslan (inspierarad av atrikel på bannern ovan) Låssas som jag redan gjort det och fött galant som ett slags postulat/manifestation.

    Skriva förlossningsbrev

    Besöka Förlossningen, två ggr, en som besök i grupp och en för att ev. gå själv. 

    Få tid hos Aurora

    Gå på Healing eller massage en gång nära bf. Det är kommer kännas som pricken över i, ett avslut, och där jag inte skall bearbeta utan bara få en massa positiv energi uppbunkrat.

    Jag fick höra om en kvinna som gav upp eller ett ord som jag gillar "surrender" och då släppte alla spänningar, även de som hon inte visste hon hade, de är ju coolt, och eftersom jag inte förstår hur jag skall släppa allt till kroppen är ju att ge upp lättre att göra rent konkret. Gett upp har man väl gjort, och känt vad skönt, jag har gjort allt jag kan...


    Förlåt om mina "N" försvinner, min knapp är bortpillad av en sexårig pilleplutta!
  • mammageno
    mammageno skrev 2010-03-17 14:24:12 följande:
    Jag fick höra om en kvinna som gav upp eller ett ord som jag gillar "surrender" och då släppte alla spänningar, även de som hon inte visste hon hade, de är ju coolt, och eftersom jag inte förstår hur jag skall släppa allt till kroppen är ju att ge upp lättre att göra rent konkret. Gett upp har man väl gjort, och känt vad skönt, jag har gjort allt jag kan...
    Jag menar under förlossningen gav hon upp
  • Ana

    Äntligen har jag läst hela tråden! Oj oj det tog ett tag!

    Hej alla!
    Jag är inne på samma spår. Kände efter förra förlossningen nov 2008 att jag ville ha något annat denna gång.

    Jag har fastnat för dyktekninken och generellt den totala avslappning som den bygger på. Har varit i samtal med kvinnan som uppfann dyktekniken och verkligen bearbetat min förra förlossning. Därför kommer jag inte skriva om den om ingen frågar så klart...

    Jag fick även skriva min mardrömsförlossning  och drömförlossning. Jag var lite motvillig eftersom jag inte gillar att tänka negativt men det var mkt bra. Jag känner att jag kan lägga mina värsta farhågor och min förra förlossning (var absolut inte hemsk) bakom mig.

    Jag har också bytt BM till en som kan dyktekniken. I mitt brev till BB-sthlm har jag önskat att få en BM med erfarenhet av dyktekniken. Hoppas på min BM eller CE (grundaren till dyktekniken). De jobbar båda på bb-sthlm.

    Mina förberedelser förutom samtal är mammayoga, Susanna Helis bok, långa bad och jag väntar på att få Att möta förlossningssmärtan på posten.

    Nu är det i alla fall nära, BF 9/4.
    Ska bli så spännande!!!!

  • Mountains
    mrs coon skrev 2010-03-17 11:48:38 följande:
    Jag har också börjat använda den avslappnings cd:n och gud vad jag blir avslappnad.. Första gången jag använde den så somnade jag och sov riktigt hårt i timmar. Var alldeles groggy och jättetörstig när jag vaknade... Men jag har läst någonstans att det gör inget om man somnar för det undermedvetna tar ändå in "resten" av programmet...
    Det verkar var fler än jag som somnar mao. Bra att man tar in cd, trotts den goda sömnen, det bådar gott! 
    Skrev ett inlägg om detta på Facebook och fick raskt en 7-8 kommentarer från vänner som varit och är gravida som hade samma "problem". Men visst en tupplur sitter aldrig fel!
Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring