• Tonx

    Svenska dialekter!

    Vad pratar du för dialekt? Vad tycker du om andra dialekter?
    Har ni något speciellt ord eller uttryck som är typiskt för just den landsdelen?
    Vilken är Sveriges härligaste dialekt?

  • Svar på tråden Svenska dialekter!
  • Daimis
    Fling skrev 2010-02-22 20:54:55 följande:
    Jag är en riktig norrlänning, kommer från västernorrland, kramfors.. jag tycker själv att jag pratar "brett", min sambo förstår inte vissa ord jag säger! Som "släng ne på kasa"
    Alltså " släng den på soptippen" ordet "kasa" hade han aldrig hört förut.

    Men den dialekt jag blir mest irriterad på är faktiskt skånska. Vissa kan ju bara inte prata rent alltså! Och att man sätter in en skånska som TV hallåa fattar jag inte. DET är irriterande. Ne, den dialekten klarar jag mig hellst utan!

    Men om jag ska välja en dialekt som har härlig klang så är de faktiskt göteborska. :)
    Den har jag aldrig hört heller fastän jag bor 2 mil utanför kramfors.... fast jag är ingen inföding men iaf...
  • Eeemeeliee
    Bedan skrev 2010-02-22 20:59:19 följande:
    Jag pratar nog rikssvenska som gränsar till stockholmska. Är uppvuxen i södermanland med föräldrar och syskon som är stockholmare. Bor nu i Skåne sedan 7 år och är även sambo med en skåning. Har nog börjat anamma vissa skånska uttryck som "pittögd" istället för skelögd och lite annat roligt, och så säger jag "jaa" på skånska. Den fulaste dialekten enligt mig är nog sörmländska eller östgötska... och så Malmöitiska, för det är nästan helt omöjligt att höra vad de säger fast jag bott i Skåne så länge!
    Vad är det som är så fult med Sörmländska? :) Är själv en Sörmlänning. Vi pratar med mycket Ä, och drar ut på order lite grann, pratar tydligt också.
    Skulle vara kul och veta, för ibland känns det som om vi inte har någon dialekt här. Men många säger det iaf. Om man pratar Riksvenska så, det är lite jag. hehe. :)
     Jag älskar norrländskan! :D  Så härligt!
  • dessan59

    jag pratar stockholmska, men det är inget jag är stolt över. Vissa delar av Skåne har en dialekt. Typ Lund Hässleholm, Helsingborg. men blir det grötigare så är det fult tycker jag. Sen Norrlänska och Lapska är fint.

  • Mio

    Är lundensare så pratar lundensiska! En form av Skånska alltså! Förklaringen följer här! ;)
    "Lund har intagit en särställning. På grund av den stora inflyttningen från hela Sverige är det numera sällsynt med genuint lundensisk dialekt även om den finns där. Lunds ställning som universitetsstad har starkt präglat den dialekt som talas av infödda akademiker från trakten kring Lund. Denna upplevs av många andra skåningar som överdrivet tydlig och tillgjord vilket säkerligen har att göra med det stora antalet humanister från Lund med omnejd som är skolade i svenska språket och därför undviker de mest dialektala orden. De talar också i regel med svagare diftonger och bättre artikulation än vad som är brukligt i Skåne vilket får uttalet att avvika från det normala i denna del av Skåne. Denna lundensiska benämns av många "akademikerskånska"."

    Pratar med andra ord inte jättebred skånska men använder fortfarande ord så som "rullebör" (skottkärra), "fälleben" (krokben), "klydderöv" (besvärlig person) och "hutta" (kasta)! Får ofta höra "Man hör att du är från Skåne men jag förstår vad du säger!" ;)

    Jag tycker att finlandssvenska är urmysigt! (för visst räknas det?) Tycker att det låter så tryggt på något sätt! Sedan är ju dalmål himla härligt också! :)

  • Björckan

    Jag pratar antagligen trollhättedialekt eftersom jag är uppvuxen där. Inget jag själv tänker på dock. Önskar att jag pratade bohuslänska. Tycker att det är sveriges mysigaste dialekt. Är också lite kär i bullaremål...

  • stinurt

    fling... håller med dig fullt ut!! och jag hade också sagt kasa... fast då pratar inte jag som den grövsta direkt ;)

    brydd är det svenskt egentligen..?? (började fundera på de nu...)

    gälla/gälln (ovanpå lagårn (ladugården)... typ som förråd)

  • La Lola
    Eeemeeliee skrev 2012-06-16 19:52:00 följande:
    Vad är det som är så fult med Sörmländska? :) Är själv en Sörmlänning. Vi pratar med mycket Ä, och drar ut på order lite grann, pratar tydligt också.
    Skulle vara kul och veta, för ibland känns det som om vi inte har någon dialekt här. Men många säger det iaf. Om man pratar Riksvenska så, det är lite jag. hehe. :)
     Jag älskar norrländskan! :D  Så härligt!
    Nu är detta visserligen en 2 år gammal tråd men jag måste fråga iaf...Vad är "norrländska" för dialekt? Obestämd
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • linasld

    Jag pratar göteborgska men är ruskigt svag för dalmål och gottländska... Underbara dialekter!!

  • stinurt

    norrländska vet jag inte heller vad de e... pratar jämtländska här... (fast det är ofta som jag inte fattar nått om nån börjar prata grov jämtländska!!)

Svar på tråden Svenska dialekter!