Inlägg från: lennartsdotter |Visa alla inlägg
  • lennartsdotter

    Katt som ätit râ kyckling..risker?

    bridezilla skrev 2010-02-11 13:58:23 följande:
    Egentligen är det ingen fara, som ovan har skrivit så är det ju naturligt för katter att äta rått kött. Skillnaden är att när katten äter ett byte så är det heöt färskt och inga människor har varit och pillat på köttet med sina händer (människor har ju som bekant drösvis med bakterier på händerna), när det handlar om kött som är köpt så har det dels hanterats av människor och dels är det inte helt färskt = ev. bakterier har haft tid på sig att växa till sig. Så enkelt sagt kan katten bli magsjuk. Om katten får ihållande diarréer är faran att den blir uttorkad.Men i regel har vi i Sverige ganska rent kött så de flesta katter kan äta rått kött köpt här utan att bli sjuka. Men man ska ju tänka på att katter kan bli sjuka av andra bakterier än vi människor.
    Jag är rätt säker på att kött av lisvmedelskvalité är renare (som i bär på färre och lägre halter patogener) än vilt katten tar själv. Smågnagare bär både parasiter och bakterier som smittar till katt.

    Men katten är ju anpassad för att käka sådan mat och kan därför hantera rätt elaka patogener bra.

    TS: Svenskt rått kött är inga problem. Det har mina katter levt på i snart 10 år. Huvudsakligen kyckling.
  • lennartsdotter
    bridezilla skrev 2010-02-11 14:27:38 följande:
    Ja precis, de parasiter och bakterierna är den van vid, den är inte van vid diverse bakterier som vi människor har på händerna Och som sagt, i Sverige är köttet bra, men det hindrar ju inte från att risken finns.Källa: Homemade Diets: Attributes, Pitfalls, and a Call for Action av Rebecca L. Remillard, publicerad i Topics in Companion Animal Medicine, Vol 23, Issue 3, p. 137-142 (August 2008)
    Om katterna tål att tvätta sig med tungan efter att vi har klappat dem med våra händer tål de väl kött som har hanterats av händer (som självklart har haft plasthandskar på sig)?

    Remillard är en amerikansk veterinär som skriver om amerikanska förhållanden och där kan sägas att tex. salmonella är ett stort problem. Även andra smittor som förs vidare via dåligt hanterat kött och allt detta beror på sämre nationell standard när det gäller hantering av kött i olika produktionsled.

    I Sverige är detta inte ett problem. Det kan finnas en möjlig risk för spridning av koccidier via kött men då främst via tex. lamm och andra betande djur som ofta hålls ute på grönbete. Dock inte särskilt vanligt i Sverige.
  • lennartsdotter
    bridezilla skrev 2010-02-11 15:54:07 följande:
    Vi kan ju vända på det; du hävdar alltså att det inte finns ngn möjlighet alls för en katt att bli magsjuk efter att ha ätit rått kött? Så länge köttet är från Sverige?
    Nej, det hävdar jag inte. Många privatpersoner är usla på livsmedelshygien så även om allt går rätt i alla produktionsled kan konsumenten själv sabba den goda kvalitén på köttet. Jag har än så länge inte hävdat någonting.

    Däremot hävdar jag nu att det mest troliga skälet till att en katt får diarré efter att den har ätit en köttbit är... ovana. Inte patogener.

    Katter som bara äter torrfoder får självklart rännskita om du stoppar i den någonting helt nytt, precis som mina katter skulle få rännskita av att helt plötsligt få kolhydrater. Det har ingenting att göra med kontaminerade råvaror utan om att kattens mage och tarm inte hinner ställa om sig till en ny kost.

    Samma sak händer med människor.
Svar på tråden Katt som ätit râ kyckling..risker?