Inlägg från: bridezilla |Visa alla inlägg
  • bridezilla

    Katt som ätit râ kyckling..risker?

    Egentligen är det ingen fara, som ovan har skrivit så är det ju naturligt för katter att äta rått kött.
    Skillnaden är att när katten äter ett byte så är det heöt färskt och inga människor har varit och pillat på köttet med sina händer (människor har ju som bekant drösvis med bakterier på händerna), när det handlar om kött som är köpt så har det dels hanterats av människor och dels är det inte helt färskt = ev. bakterier har haft tid på sig att växa till sig. Så enkelt sagt kan katten bli magsjuk. Om katten får ihållande diarréer är faran att den blir uttorkad.
    Men i regel har vi i Sverige ganska rent kött så de flesta katter kan äta rått kött köpt här utan att bli sjuka. Men man ska ju tänka på att katter kan bli sjuka av andra bakterier än vi människor.

  • bridezilla
    lennartsdotter skrev 2010-02-11 14:06:19 följande:
    Jag är rätt säker på att kött av lisvmedelskvalité är renare (som i bär på färre och lägre halter patogener) än vilt katten tar själv. Smågnagare bär både parasiter och bakterier som smittar till katt. Men katten är ju anpassad för att käka sådan mat och kan därför hantera rätt elaka patogener bra. TS: Svenskt rått kött är inga problem. Det har mina katter levt på i snart 10 år. Huvudsakligen kyckling.
    Ja precis, de parasiter och bakterierna är den van vid, den är inte van vid diverse bakterier som vi människor har på händerna Och som sagt, i Sverige är köttet bra, men det hindrar ju inte från att risken finns.

    Källa: Homemade Diets: Attributes, Pitfalls, and a Call for Action av Rebecca L. Remillard, publicerad i Topics in Companion Animal Medicine, Vol 23, Issue 3, p. 137-142 (August 2008)
  • bridezilla
    lennartsdotter skrev 2010-02-11 15:37:45 följande:
    Om katterna tål att tvätta sig med tungan efter att vi har klappat dem med våra händer tål de väl kött som har hanterats av händer (som självklart har haft plasthandskar på sig)? Remillard är en amerikansk veterinär som skriver om amerikanska förhållanden och där kan sägas att tex. salmonella är ett stort problem. Även andra smittor som förs vidare via dåligt hanterat kött och allt detta beror på sämre nationell standard när det gäller hantering av kött i olika produktionsled. I Sverige är detta inte ett problem. Det kan finnas en möjlig risk för spridning av koccidier via kött men då främst via tex. lamm och andra betande djur som ofta hålls ute på grönbete. Dock inte särskilt vanligt i Sverige.
    Jag har skrivit (två gånger) att köttet i Sverige är bra. Men risken finns fortfarande.  Speciellt om man inte tänker på skillnader i olika länders kötthantering och ger katten annat kött.
    Personligen så ser jag en skillnad i bakterier som vi har på händerna som vi tvättar bort med jämna mellanrum och bakterier som vi har på händerna (och som lika gärna kan hamna på plasthandskar man har på sig om man tar på sig dem felaktigt) och för över på en köttbit som ligger i rumstemperatur och därmed kan växa till sig (bakterierna då, inte köttbiten{#lang_emotions_tongue_out}).
    Jag har aldrig skrivit att var och varannan katt som äter rått kött går och får magsjuka, men OM en katt får diarré efter att ha ätit rått kött så är det en tänkbar förklaring. TS frågade ju vad det fanns för risker med att ge sin katt rå kyckling och jag svarade på det. Men jag har aldrig påstått att det är något som händer hela tiden.
  • bridezilla
    lennartsdotter skrev 2010-02-11 15:37:45 följande:
    Om katterna tål att tvätta sig med tungan efter att vi har klappat dem med våra händer tål de väl kött som har hanterats av händer (som självklart har haft plasthandskar på sig)? Remillard är en amerikansk veterinär som skriver om amerikanska förhållanden och där kan sägas att tex. salmonella är ett stort problem. Även andra smittor som förs vidare via dåligt hanterat kött och allt detta beror på sämre nationell standard när det gäller hantering av kött i olika produktionsled. I Sverige är detta inte ett problem. Det kan finnas en möjlig risk för spridning av koccidier via kött men då främst via tex. lamm och andra betande djur som ofta hålls ute på grönbete. Dock inte särskilt vanligt i Sverige.
    Vi kan ju vända på det; du hävdar alltså att det inte finns ngn möjlighet alls för en katt att bli magsjuk efter att ha ätit rått kött? Så länge köttet är från Sverige?
Svar på tråden Katt som ätit râ kyckling..risker?