Låt flickor få vara flickor, och pojkar få vara pojkar!
Haraaz skrev 2010-02-19 23:12:53 följande:
Precis vad jag tänkte... Om man nu ska vara jämställd så är det väl inte särskilt jämställt att neka flickor klänning medan man tillåter pojkar ha det?! Låt barnen välja själv isåfall...Genom att erbjuda "mer" av det som inte är så traditionellt typiskt för könet, så jämnar man ut skillnaden, och optimerar förutsättningarna för barnet att inte hämmas av sitt sociala kön.
Gävleprojektet är ett exempel på en lyckat försök att sudda ut ojämlikheterna. Där fick förskolepersonalen frågan om de tyckte att de behandlade pojkarna och flickorna lika oavsett kön, varpå de (likt övriga oupplysta Sverige) svarade "självklart". För att bevisa detta filmade de sig själva i sitt arbete med barnen, och upptäckte att det absolut inte var som de trodde. Tvärtom! De bemötte barnen olika utifrån kön.
De komplimerade flickorna för andra saker än pojkarna, och flickorna fick hjälpa till i större utsträckning än pojkarna.
När flickorna tappade bort - låt säga en sko - så fick de fundera och klura på var den kunde vara och var de hade haft den sist, osv.
Men när pojkarna tappade bort samma sak så blev flickorna i större utsträckning tillfrågade om de sett skon, och flickorna blev med ens involverade i pojkarnas letande. de fostrades således redan i unga år till att hålla ordning och reda, inte bara på sina egna saker, utan på pojkarnas också.
För att ändra detta så bestämde personalen sig (tillsammans med genuspedagoger) att bemöta barnen på andra sätt, och "öva" på det som var typiskt för det andra könet. Som vår kloka TS redan nämnt så handlade det såklart inte om att tvinga pojkar att leka med dockor och flickor att leka med bilar!
Flickorna uppmuntrades till att ta för sig mer, stå på sig, och de fick heller inte lika mycket komplimanger för sitt "söta" hårspänne, "fina" skor eller "gulliga" tröja. Pojkarna å sin sida, fick öva på att bli mer fysiska, de tvingades uttrycka sig bättre (mindre gap och skrik för att få igenom sin vilja) och de fick lära sig att vänta på sin tur.
Resultatet lät inte vänta på sig, och eftersom detta projekt inleddes på mitten av 90 talet så har man haft förmånen att följa dessa barn upp i åldrarna. Gymnasiet rapporterade att det gick väldigt bra för pojkarna. De beskrevs som sociala, lyhörda och kommunikativa. Alltigenom positivt.
Flickorna beskrevs på annat sätt. De var generellt sätt mer bökiga och högljudda än sina "icke-gävleprojekt" klasskamrater.
Detta beror i sin tur på att vi har en annan toleransnivå för flickor än för pojkar. Jag pluggar till socionom och har läst en del om det här med omhändertagande av tonåringar, och hur det skiljer sig när man resonerar kring vilka kriterier som ska uppfyllas för att någon ska anses "på fel spår". En flicka kan ex omhändertagas för att hon lever promiskuöst! En pojke skulle man aldrig omhänderta av en sådan anledning. Överlag har man en lägre toleransnivå för flickor än för pojkar, vilket är intressant när man tittar på resultatet av gävleprojektet.
Pojkarna - som ju egentligen hade mer "flickiga" egenskaper - beskrevs positivt, medan flickorna - som betedde sig som vilken pojke som helst - stack ut från den typiska föreställningen om hur en flicka ska te sig.
Det kan vara värt att fundera över!