• elaisa
    Äldre 9 Mar 09:45
    451680 visningar
    6745 svar
    6745
    451680

    Cerclage?

    Hej Dallas, jag har cerklage. Gick på specmvc för att kolla cervix fr v14 och vid andra besöket i vecka 17 upptäckte de att min cervix minskat fr 6cm till 13mm med en bredd funnelling. Jag las in direkt och dagen efter satte de in ett cerklage. Har sedan dess varit sängliggande och är nu i vecka 31, trodde aldrig jag skulle komma så här långt! läkarna har hela tiden poängterat vilken riskgraviditet det är. Med vila o liggläge kommer man långt!

    Lycka till!

  • elaisa
    Äldre 9 Mar 12:23
    #8

    Ja, man vänjer sig efter ett tag men visst blir denna tillvaro väldigt speciell med mycket oro. Jag var också väldigt aktiv innan, men när jag blev gravid i augusti började jag ta det lugnare pga sent missfall innan då det fanns misstankar om cervixinsuffiens, skulle antagligen fått missfall i exakt samma vecka(18) om det inte upptäckts o cerklage satts.

    För mig har det funkat väldigt bra ,har inte haft några infektioner el problem av cerklaget men då tar ju jag det extremt lugnt, ligger ner 22-23h/dygn...

  • elaisa
    Äldre 9 Mar 13:40
    #9

    Ja, man har ju verkligen världens bästa skäl till att ligga ner{#lang_emotions_smile} Mitt cerklage sattes ju akut på 13mm tapp så jag har ju tagit det super lugnt och varit så orolig vid minsta känning i tappen. Men jag tror faktiskt inte jag skulle fixa att göra om detta, då får vi nöja oss med ett barn. Vi har sen tidigare en son på 4 år och den graviditeten gick jag till 39+6!

  • elaisa
    Äldre 9 Mar 23:10
    #11

    Grazila, nej min första var helt normal ganska mycket smdr men inget som jag då uppfattade som onormalt. Vid nästa grav öppnade jag mig tyst i v 18 o kom in med fosterhinnan utbuktande och det gick inte att stoppa missfallet. Eftersom jag gick hela tiden ut vid min första grav. var läkarna lite osäkra på om jag verkligen hade försvagad  livmoderhals/tapp men fick iallafall remiss till specmvc för att kolla tappen som tur va!

    Har du någon aning om varför du har cervix insuffiens? Jag misstänker att ngt hände vid min första förlossning då jag sprack ganska illa men läkarna kan inte ge någon direkt förklaring...

  • elaisa
    Äldre 18 Mar 18:18
    #20

    Jazzkatten, men då har du kanske inte försvagad cervix till och börja med, min tapp har aldrig mätt mer än 20mm efter cerklaget sattes och funnelingen har blivit bredare och bredare ju större/tyngre bebisen blir så mitt sängläge fortsätter tills det anses ok att föda.

  • elaisa
    Äldre 18 Mar 19:59
    #24
    Grazila skrev 2010-03-18 19:13:42 följande:
    Jaha, mitt öppnande har varit trattliknande, alltså uppifrån och blivit bredare o bredare Och nu tror jag bebishuvudet faktiskt trycker mot cerklaget och det svider och sticker till ibland. Har haft en konstig spännbands känsla över nedre magen idag och pratat med förlossningen. Imorgon bitti fick jag tid för koll o ctgkurva på specmvc om det inte blir värre då skulle vi åka in i kväll. Jag ligger blickstilla i sängen tills vidare{#lang_emotions_smile}
  • elaisa
    Äldre 19 Mar 11:33
    #28

    Jazzkatten, hur går det till när de tar bort cerklaget?

  • elaisa
    Äldre 22 Mar 14:21
    #34

    På Sös i Stockholm, men det är ju ganska ovanligt. Sist jag var på koll i veckan berättade läkaren att de sätter cerklage på några stycken/år och då föds det över 5000 barn på Sös per år. En omdiskuterad åtgärd eller som en läkare sa i mitt fall "som att välja mellan pest o kolera"
    Nu har allt gått bra hittills och jag har klarat mig utan infektioner och komplikationer men oron finns här hela tiden. Har du försvagad cervix?

  • elaisa
    Äldre 20 Apr 13:08
    #59
    Grazila skrev 2010-04-20 12:13:46 följande:
    Hej Dallis, vad underbart! Jag har faktiskt inte fått höra ngr hjärtljud än :/, men var på RUL för 3v sen o fick se det lilla livet :D. Var på inskrivning för 2 v. sedan hos BM (bara haft kontakt med gyn o specen innan). Nu är jag i v.22 och ska åter till specen imorron för kontroll av cerclaget (som jag för övrigt inte märker av alls). Magen börjar ju bli lite större nu, så man vill se att knuten sitter ordentligt och att bandet inte släppt efter för mycket. Det sitter ju inte lika hårt efter ett tag, som när det är precis nysatt. Det är sååå härligt att kunna njuta av sin graviditet, för det gör jag verkligen nu. Inte för tung, pigg o glad och inte nåt illamående kvar, knappt några sammandragningar :) super helt enkelt! Det enda, om man nu får gnälla lite, är att jag inte blir kvitt en envis luftvägsinfektion... Hur mår du i övrigt?
    Vad härligt Grazila! Jag har ju tänkt att aldrig mer...om det här nu inte gick bra men det verkar ju vara en helt annan sak att ha ett cerklage satt under mer kontrollerade former. Du är inte sjukskriven va?
    Idag är bebisens sista prematura dag i magen 36+6! känns helt overkligt att kommit så här långt, trodde verkligen inte det i november när cerklaget sattes. Nu hoppas jag att hon vill stanna i magen tills det är dags den 3 maj men om inte så blir det också bra{#lang_emotions_sunny}
  • elaisa
    Äldre 20 Apr 16:01
    #61
    Grazila skrev 2010-04-20 15:26:08 följande:
    Ja, det är ofattbart att det hela snart är över och vi kommer få en liten bebis{#lang_emotions_smile}

    Nej, cerklaget är kvar, de tyckte att det var bäst att ta det i samband med kejsarsnittet. Jag tar det hyfsat lugnt ännu även om jag nu är fullgången....kroppen är ju verkligen inte i toppform efter 5 månaders liggläge. Men jag hämtar o lämnar på dagis sen i måndags och fixar hemma så mycket jag orkar men har ännu inte känt av cerklaget som tur är trots sdr.
  • elaisa
    Äldre 22 Apr 11:17
    #65
    Grazila skrev 2010-04-21 13:32:13 följande:
    Nån mer som börjar bli allergisk mot gynundersökningar? Förut kände jag mig ganska luttrad och brydde mig inte så mycket... men idag kändes det riktigt jobbigt... liksom att "alla" har varit där och glott vid det här laget... Stygnet såg iaf jättebra ut och cervix 34-35mm, lite kortare än sist... då var den 40mm i v 22, men ngr mm hit eller dit...?! Åter om 2 månader... skönt att slippa en stund nu! 
    Va skönt grazila! De där mm hit o dit kan vara hur hårt de trycker med vagstaven, ett hårdare tryck desto längre mått sa min läkare på Sös sist vi var där och mätte men sen beror det väl på dagsformen också...
    Jag känner mig rätt så härdad nu när det gäller gynundersökningar o mäta tappen.
  • elaisa
    Äldre 24 Apr 12:48
    #71
    tigerkaka skrev 2010-04-24 09:22:02 följande:
    hej ! jag fick mitt cerklage satt nu i onsdags, kom hem på torsdagen och fick en urinvägsinfektion, hade så ont att jag fick trippa runt på tå , men nu har jag pencillin. det är mitt första cerklage och jag är jätteorolig, känns inte som jag fått tillräckligt med information förutom det som jag läst på nätet. någon fler som haft problem med urinvägarna under sitt cerklage? eller haft nån blödning eller liknande. jag har inte haft nån blödning än men man kan ju undra hur man ska bete sig om man får någon :). i går var min första lugna dag hemma, och jag är redan rastlös, vad ska man tänkas hitta på, det är som sagt ett tag kvar... nån som har några tips? jag är i vecka 14. ha det gott allihopa, nu blir det frukost.
    Hej, till mig sa de att första 2-3 veckorna var risken för infektion störst så håll koll på tempen o får du feber åk in direkt så kanske de kan häva infektionen m antibiotika. Är det ett preventivt cerklage du fått?
  • elaisa
    Äldre 26 Apr 11:31
    #77

    Hej,

    någon som kan beskriva hur det känns när man "känner av" cerklaget vid tex tryck el sdr o värkar? Jag har sista dagarna ibland känt av en lite svidande känsla.
    Kan det vara bebisen som trycker mot cerklaget?

  • elaisa
    Äldre 26 Apr 18:28
    #79
    Grazila skrev 2010-04-26 13:00:19 följande:
    Tack Grazila!
    Då är det väl det jag känner..Jag mår bra det är ju helt fantastiskt att kunna röra sig igen men kroppen protesterar efter ett tag och jag måste lägga mig ner dels av sdr men också ryggont.
    Är idag 37+5 och ska förlösas med kejsarsnitt om exakt en vecka måndagen den 3 maj, ks känns lite läskigt men vi ska dit på torsdag på förbesök o info o jag hoppas bli lugnad då{#lang_emotions_smile}
  • elaisa
    Äldre 2 May 17:09
    #84

    Hej!

    Har ju skrivit lite i den här tråden och imorgon är det äntligen dags! Vi skrivs in 7.10 på SöS och snittet bör ske någon gång mellan kl 9-10....
    Det har varit en lång skakig resa med mycket oro men nu är vi snart i mål.

    Vill ge hopp till alla er som är mitt i det och kanske inte ser slutet än - min graviditet var en högrisk grav m hotande förtidsbörd från vecka 17 då cerklaget sattes akut. Inte trodde vi att bebisen skulle vara kvar i magen så här länge! Men vila o sängläge gjorde susen, så lycka till o kämpa på!

    Kram Elaisa

Svar på tråden Cerclage?