Inlägg från: PennyJenny |Visa alla inlägg
  • PennyJenny

    Cerclage?

    Hej tjejer

    Här har ni en ledsen PennyJenny. Har varit och mätt min livmodertapp idag i v18+6. Den är bara ca 2 cm lång och öppen upptill :( Imorgon ska vi till specialister i Lund för att diskutera cerklage. Min doktor jag hade idag var jättedålig och skrämde upp mig rejält att detta kanske inte slutar så bra osv.

    Är jätterädd och så fruktansvärt ledsen, vill inte förlora min bebis Gråter

    Får dock större hopp när jag läst era historier här. Jag har tre barn sedan tidigare och har haft problem med öppen/kort cervix med alla tre, två är födda prematurt. Men aldrig såhär tidigt som nu.

    Får man ont efter cerklage? Lättar eller ökar sd??? Finns det stor risk att ett cerklage snarare triggar igång en förlossning än hejdar?

  • PennyJenny

    Hej

    jag är ny här i tråden, skrev nåt inlägg för ett tag sedan men då fick jag inte cerklage inlagt. tjatade dock till mig en ny tid i tisdags i lund och det är jag glad för - jag var öppen två cm och hade buktande hinnblåsa ner i kanalen.

    Efter två nätter vaknar jag och går på toa och får fullt med slem och blod och tänker att nu är det kört. Ner till förlossningen där vi får världens underbaraste läkare som ganska fort säger att vårt barn kommer födas till 99% inom några dagar. Eller så kan han prova att lägga ett cerklage men riskerna är stora.  Vi väljer såklart det sistnämnda. jag var helt panikslagen kan jag säga och sååååå rädd!!!

    Nu är det dock 3 dagar sedan det sattes och jag går ff på bäcken, ligger hela tiden. Hur länge låg ni innan ni fick gå på toa osv? Jag är i v21+3 idag och livrädd för att gå upp!!

    Berätta gääääärna solskenshistorier där sena cerklage satts akut och som slutat väl. Känner mig så liten, rädd och ledsen just nu. Har förlorat ett barn innan och vill inte gå igenom den sorgen en gång till.

  • PennyJenny
    Grazila skrev 2010-06-28 09:42:46 följande:
    Hej PennyJenny, jag kan bjuda dig på en solskensberättelse.

    Min historia är väldigt lik din, fast jag var lite mer öppen när jag kom till Lund i Maj -2006. Då var jag i v. 22+0. (Tittar tillbaka här i min gamla dagbok för att svara på dina frågor.)
    Precis som du fick jag en försiktig prognos, att det "finns en chans att bebisen får några veckor till i magen, men den kan lika gärna komma imorgon ifall cerklaget läggs".
    Dagen efter satte man in ett cerklage och jag hade Tractaciledropp samt Diklofenaktabletter för att motverka smdr. Redan dagen efter släppte de upp mig på toaletten faktiskt, men det var också det enda jag fick göra i 2 veckor. 24+0 lät de mig gå 5 meter till dagrummet och sitta en stund.
    I v 25+1 fick jag äntligen åka hem med strikta förmaningar om att ta det ytterst lugnt och mest ligga.

    31+6 gick vattnet och jag hamnade på sjukan igen 10 dagar, men hinnorna gick ihop så cerklaget klipptes inte mot alla odds, utan istället gick fortsatta graviditeten enligt plan med läckage av och till. Cerklaget togs i v.37 och min pojke föddes i v.39+3 :)

    Det kan alltså gå bra, fast vägen dit är tuff. Varje dag är ett delmål. Styrkekram!
    Åh, tack!!! Precis sånt här jag behöver få höra!!! Jag ligger ff i sängen och har inte gått på toaletten, 4 dagar sedan cerklaget sattes idag. Är så förtvivlat rädd!! Hade bricanyldropp flera timmar efter cerklageinsättningen. Nu får jag tabl + Diklofenak. Hur länge fick du Diklofenak? Och fick du gå upp och duscha? Har inte duschat på snart en vecka... Känner mig aningens äcklig med bara "katt-tvätt" i sängen...

    Själv blir jag snittad senast v32-34 pga en livmoderdefekt. Kommer därför inte skrivas ut härifrån utan vara här fram till snittet.

    kram
  • PennyJenny
    Grazila skrev 2010-06-28 12:55:23 följande:
    Diklofenak var helt uttrappat efter första veckan. Sen fick jag bara T. Bricanyl vid behov. Det hände inte många gånger faktiskt att jag behövde. Bara oroväckande en gång, efter Betapredinjektionerna (22+5 och 22+6), fick ganska täta smdr då av någon anledning. Kan vara för anspänningen när man kände att ett viktigt delmål var så nära. Magen blev lugnare de dagar jag kunde slappna av bättre. Men huuuu så svårt det är!

    "Duschtillståndet" fick jag i v.23+0. Men då hade jag faktiskt smygduschat ett par gånger nån minut i taget eftersom att duschhandtaget satt precis intill toastolen. Man känner sig ju som en Gorgonzola när man ligger och bara kan svabba sig i sängen :) Men det är det ju i värt!
    "Fördelen" med sängliggandet då (om man nu ska drista sig till att hitta på en fördel) skulle väl vara att man får babyfötter, mjuka, goa, helt utan förhårdnader och valkar...

    Hoppas du ligger vid ett fönster!? Första veckan låg jag i en isoleringscell kändes det som. Gjorde mycket för psyket när jag fick komma till ett stort eget rum med utsikt! Och du som har ett stort antal veckor framför dig. Tryggt ställe att vara på iaf, det kände jag där.
    tack för svaret :) Nu har jag klarat av första toalettbesöket. Var vettskrämd men det gick bra... Ikväll blir det nog dusch för min del, det var helt ok enl dr som "skulle kunna släppt ut mig på stan bara jag hade vågat"! Han menar att det är ingen fara att vara uppe rent "tyngdlagsmässigt" utan det är om jag får sd som det är fara på taket. Därför ska jag bara vara uppe litegrann nu för jag lätt får sd när jag är uppe och går.

    Är inte så långt gången ännu så jag ligger på KK. Min sambo har fått bo hos mig hela tiden, helt underbart! Snart blir nästa mål att få flytta upp till avd44.

    Jag fick oxå ökade sd av Betapredsprutorna i mina andra graviditeter, det är tydligen vanlig biverkning av dom :/
  • PennyJenny

    Kan bara stämma in med föregående talar ang buktande hinnor och cerklageläggning. Vi hade ENORM tur i oturen att just vår dr arbetade den morgonen när det hände mig på sjukhuset här i Lund. Första dr vi träffade och som la in oss sa ingenting om cerklage alls. Men så gick ju slemproppen och det började trycka på så vi åkte ner till förlossningen där "rätt doktor" jobbade.

    Han tvekade först men kom sen fram till att vi skulle testa lägga cerklage, vi hade en 50/50 chans att det skulle gå sa han. Och det gick ju över förväntan, han lyckades "dra ner" kanterna lite och sy under hinnorna som han inte lyckades få upp fullt. Jag hade ju heller ingen infektion som tur var.

    Har gråtit många tårar här, faktiskt just pga detta - att det ska avgöras om ens barn ska få en chans til liv beroende på vilken dr som jobbar. Bara tanken ger mig rysningar.... vi var helt klart på rätt ställe vid rätt tidpunkt, det förstår jag ännu mer nu efter att ha läst era inlägg...

    ...........................

    Det är nu 5 dagar sedan mitt cerklage sattes. Undrar om ni kan känna att det ilar/hugger till i livmodertappen ibland vid vissa rörelser eller när bebis trycker på mkt??

  • PennyJenny
    Grazila skrev 2010-06-29 20:48:03 följande:
    Ja, det där med ilningar och hugg känns igen. Haft lite då och då. Nu oftare, som jag är tyngre och bebben starkare.

    Jaa, mycket väl formulerat om vilka chanser man får! Det finns liksom inga riktlinjer, utan beslut verkar ibland fattas enbart utifrån åsikter samt intresse. Vissa läkare ser möjligheter i metoden och inser betydelsen av chansen den drabbade familjen får. Sedan nämnde någon erfarenhet. Ett akut cerklage är riskabelt. Vattnet kan gå under arbetet, värkarbete kan triggas igång och man får klippa direkt efter och resurserna kan anses lagda på fel patient etc... Det är ju inget som någon helt oerfaren på området bör ge sig på, kan jag tänka mig :/
    Ok, skönt att höra att det känns igen. Jag nojjar ju för ALLT!!

    Dr vi fick är den som lagt i stort sett alla cerklage här i Lund de senaste 10-15 åren, så hade nån annan mött mig på förlossningen den dagen hade jag till 100 procent varit mamma till ytterligar en ängel nu. Skrämmande...
  • PennyJenny
    MagdaA skrev 2010-06-30 08:22:03 följande:
    här är det neg idag. vaknade med rejäl blödning å molvärk känns so det är kört samtidigt som ja försöker att inte kasta in handduken, har ju haft blödningar de andra graviditeterna också. Fått tid för vul kl 13.
    Ebba har fått en lillebror! Vår Älskade Alexander är här!
    Lycka till idag, jag håller tummarna!!! Vilken vecka är du i?
    Thalis skrev 2010-06-30 09:36:11 följande:
    Själv ska jag på VUL idag för att jag har så himla ont!!
    Diskutera aldrig med idioter,de drar ner dig till deras nivå och vinner tackvare erfarenhet.
    Lycka till du också!!
  • PennyJenny
    MagdaA skrev 2010-06-30 15:21:57 följande:
    tillbaka från läkaren. har nu sett ett litet pickande hjärta Hon kunde inte hitta nått fel. blödde inte heller nått mer vad hon kunde se. ett litet foster med ett pickande hjärta och en lång livmoderhals! 40 mm. så lång har jag nog aldrig haft, känns lovande att börja så iaf. Hon sjukskrev mig 50% i 2,5 vecka, sen får vi se hur det blir framöver. Ska träffa chefen i morgon fm och diskutera hur jag kommer jobba framöver.

    Thalis: hur gick det för dig?
    Ebba har fått en lillebror! Vår Älskade Alexander är här!
    Härligt!!! Grattis :)
  • PennyJenny
    almam skrev 2010-07-02 10:48:09 följande:
    Penny Jenny

    Läste att du fick ett sent cerklage. Tänkte bara berätta att förra graviditeten så hamnade jag på akuten i vecka 20. Det upptäcktes att mitt cervix var i princip helt borta och jag hade stor tunellering. De la in mig på sjukhuset (malmö) men sa rakt ut att jag skulle ge upp. Bebisen hade ingen chans att klara sig. De ville inte sätta in cerklage eftersom de var rädda att jag hade en infektion.


    Men vi gav inte upp. Efter 10 dagar var min bebis fortfarande i magen så i vecka 22 fick jag cerklage.


    Jag hade mycket ont efteråt. Massor med sammandragningar.


    Kom hem efter 4 veckor på sjukhuset. Hemma så låg jag bara i sängen och gick på toan när jag verkligen var tvungen. Och jag verkligen bara låg. Jag satt aldrig. Eftersom en barnmorska berättade att tom när man sitter så trycker man på cervix och det var inte bra. Läkaren tyckte att visst kunde jag ta en runda i lägenheten men nix det gjorde jag inte. I vecka 27 så mätte de cervix och den var drygt 1cm trots cerklage så de gav mig kortison och trodde att bebisen skulle komma. MEN nej det blev ingen bebis. Jag bara låg och låg. Lärde mig äta liggande. Cerklage togs bort i vecka 37 och vecka 38+0 så kom hon. Vår mirakel bebis.


    SÅ KÄMPA PÅ. GE ADRIG UPP. Rör dig inte mycket vad än de säger.


    Denna gång så fick jag en tidig cerklage men vatten gick i vecka 21. Alla trodde att det var över men NEJ. Jag har nu varit inlagd på sjukhuset i drygt 6 veckor och har i princip ingen vatten kvar men bebis är i magen. Är i vecka 27+3.


    Jag ligger också i Lund, avd 44. Vilket rum ligger du på? Vad heter läkaren som satte cerklage?


     


    KÄMPA KÄMPA KÄMPA!!


    Ojojoj, vilken dramatik!! nä, alltså jag ligger här och tänker så göra i minst två veckor till. skiter i vad dr säger. Jag gör allt liggande, surfar, äter, läser, dricker - you name it! Är dock uppe på toa och duschar.

    Ligger på avd 49 men ska få flyttas upp till 44:an nästa vecka om jag ff är gravid då (vilket jag innerligt hoppas!!). Dr som satte cerklage och som även följer upp mig sedan dess är Dag W-S. Du har säkert träffat honom under dina veckor här :)

    Lycka till! Vad härligt att du kommit så långt!
  • PennyJenny
    kicki08 skrev 2010-07-03 08:01:06 följande:
    PennyJenny: HEJ!!  Vi träffades i novembertråden, minns du?
    Vi har fått lite information därinne vad som händer dig och bebis. Och alla är jätteoroliga för dig och hurrar för både dig och bebisen därinne! Vi håller tummarna stenhårt!
    Alla skulle bli jätteglada om du kom in och sa hej och berättade lite hur du mår
    kram på dig gumman! Vi tänker verkligen på dig!
    Såklart jag minns :) Jag har inte glömt bortt er alls, men just nu hänger jag bara i de trådar jag absolut bara måste hänga i vilket innebär denna och ett par till där det finns människor i samma jobbiga sits som jag är i juar nu. Har just nu väldigt svårt för att vara inne på novemberbarn, innan jag vet om mitt barn kommer överleva detta eller ej. Men jag lovar att om jag kommer några veckor till så barnet åtminstone har en hygglig överlevnadschans tassar jag över till er igen och delar er glädje och sorg i tråden :) Krama om alla och hälsa så gott så hoppas vi att jag kan knipa flera veckor till! Ha det så fint!!
Svar på tråden Cerclage?