• Niinis

    Cerclage?

    Här har ni en till som haft cerklage! har bara postivita erfarenheter om det! Fick min lilla tjej i augusti i v.39-4 (cerklaget klipptes bort v.37) sängläge hela graviditeten förutom innan v.14 och efter v.37. Mitt sattes på KS i solna. Fick det akut i v.17 då jag öppnat mig och endast hade kvar 1,5cm av tappen. Har tidigare fått 2 barn i v.24 varav min dotter Angelina dog (2003) Och så har jag en pojke Johannes som klarade sig och är idag 5 år (snart 6) och en pigg och frisk pojke!Jag har försvagad livmoderhals, eller vad det nu kallas.

  • Niinis
    MagdaA skrev 2010-08-20 15:47:31 följande:
    Hej tjejer!

    idag har jag varit och träffat några vänner på stan, åt lunch på ett café och hade väldigt trevligt. skönt att komma iväg lite och umgås. en av tjejerna ska ha barn vilken dag som helst, hon är 6 dagar över BF nu, men inte en tendens till att det är på gång.

    gjorde några små ärenden på stan, gick inte så långt, men fy 17 va ont jag har i fogarna, redan! å bara vecka 14... man undrar var detta ska sluta. var samma sak när jag väntade första barnet (dottern, som vi förlorade) då hade jag jätteont och det började tidigt. med sonen hade jag inte alls så här ont, så man undrar ju...en flicka nu? Dessutom mår jag inte alls lika illa nu som med sonen, det gjorde jag inte när jag väntade dottern heller.

    Grazila: nu hade jag ju cerklage förra gången, så en försvagning bör ju ändå finnas, men iom att utgångsläget är ett annat nu så känns det ändå som ett bra beslöut att avvakta några veckor till. hur det än är så är ju insättningen en risk och även sen när man har cerklaget, större risk för infektioner.

    men som sagt, just nu känner jag mig lugn, ska bli spännande att se hur det ser ut vid nästa koll. och, det känns bra att få prata lite med en annan läkare då, en annan åsikt kanske?
    Hej Magda och grattis till graviditeten!!! Tänkte bara säga några ord, har läst denna tråd då och då, och angående att man ska avvakta och så nu för din del när det gäller cerklage, måste bara säga att jag tycker det verkar lite konstigt. Så bra som det gick sist med cerklage, och så "dåligt" det gick utan cerklage, önskar bara att du ska slippa få akut cerklage som jag fick med ALina, det är så mycket mer riskabelt och komplicerat. Nästa gång vill jag och ska jag ha cerklage tidigt redan. Jag hade en normal tapp i v.13, och på nästa koll i v.16 hade jag endast 3mm kvar av tappen!! Alltså hade den förkortats 4cm på 3 v! Detta kom som en chock för mig, och tack och lov gick det väldigt bra, fast det såg ju dystert ut. Ville bara påpeka att OFTA börjar läkarna vela fram och tillbaka, vill att man ska avvakta osv, själv är jag väldigt skeptiskt mot det och tycker att för oss där cerklage funkat bör få det tidigt igen för att slippa eventuella för tidiga öppningar. Var bara tvungen att skriva detta. Skulle nog be en annan läkare om en åsikt också. LYCKA TILL NU MED BEBIS MAGDA OCH NI ALLA ANDRA!!Hjärta
  • Niinis
    MagdaA skrev 2010-08-21 16:40:18 följande:
    har bestämt mig för att ringa spec mvc på mån och försöka få kollen lite tidigare. men fortf till den andra läkaren, för en annan åsikt.
    bra Magda!! vill verkligen INTE oroa dig, men det är altid bättre att vara på säkra sidan, Jag öppnade mig förut först i v.22, och trodde förra graviditeten att det skulle vara lugnt till dess iaf, men blev VÄLDIGT överaskad över att redan i v.16 vara nästan helt öppen utan känningar. Därför pga min erfarenhet ville jag skriva till dig. Jag har tyvärr träffat en massa läkare, och vissa är inte så duktiga tyvärr, så jag har lärt mig att INTE lita på allt de säger och söka en annan läkare, eller KRÄVA tidigare koll osv. Tycker det är väldigt konstigt med tanke på din historia (och en lyckad graviditet med cerklage) att läkaren änns tänker tanken att kanske inte sätta cerklage denna gång. Jag hoppas allt gå jätte bra för er, och det kommer det att göra men stå på dig kära vän! Gå på en koll tidigare, försök få ett cerklage!
  • Niinis
    Schäfer skrev 2010-09-03 07:16:12 följande:
    Magda: vad skönt att allt såg bra ut!!! Förstår dock inte varför de "fegar" med cerklaget...jaja...de är ju läkare och vet säkert bäst!?

    Själv hade jag lust att strypa någon i veckan... väntar och väntar ju på min kallelese till läkaren på specen. Tillslut ringde jag och kollade om dom satt upp någon tid. Tid? Va, nä de hade inte fått någon remiss!? {#emotions_dlg.djavulsk}
    Ringde då till mödravården som direkt började ursäkta sig och de lovade att de skulle faxa in remissen med noteringen "hanteras snarast"...
    Att det ska vara så svårt!? *suck*

    håller med dig schäfer! Tycker också det är konstigt att de "fegar" med att sätta cerklage när en person HAR försvagad livmoderhals, och alla som vet något om det vet att då kan man typ öppna sig tyst från den ena dagen till den andra. Så om det ser bra ut igår, betyder det inte att det inte kan hända något några dagar senare bara. Vill inte skrämma dig Magda, men hoppas att på att du får ett cerklage snart, vet själv hur dramatiskt det plötsligt blir om man öppnar sig och får ett akut cerklage, önskar så att du ska slippa det! Min läkare sa att v.16 är fortfarande ok att sätta cerklage, men därfter ökar riskerna och möjligheten att det ska lyckasblir mindre och mindre. Så bäst är det ju att sätta tidigt, typ v.13-15. Förstår faktist inte alls varför de fegar med dig, då du visat ha bra effekt av ett cerklage. Tyvärr blir jag inte förvånad heller då jag vet att läkare kan göra MÅNGA fel (bland annat det schäfer nämnde) så det jag lärt mig är att man måste stå på sig och KRÄVA saker, annars kan mycket gå fel. Jag fick kräva en massa infektions prover och allt annat möjligt då jag var gravid, saker som inte hade blivit av om jag inte tjatat om detta.


    Önskar så att det går bra för dig Magda!!

  • Niinis
    MagdaA skrev 2010-09-03 08:38:32 följande:
    tack tjejer!

    även om ni skrämmer mig så är det såklart ett stöd på samma gång. på tisdag ska jag på nästa koll. mao bara 5 dagar emellan. då ska jag träffa en annan läkare och jag kommer ställa krav. nu är min ordinarie läkare borta 2 veckor så kanske ska jag passa på att få en op-tid bokad då

    kram på er!
    det låter jätte bra!!!! Perfekt att träffa en annan läkare! Detta kommer gå super!! {#emotions_dlg.flower}
  • Niinis
    MagdaA skrev 2010-09-06 10:17:56 följande:
    Jag är så less idag! Känner mig totalt överkörd och förbisedd! VARFÖR säger läkaren och bm åt mig att ringa så fort det är nått, å sen när man ringer så är det endå ingen som lyssnar. Ingen som har tid eller lust att ta emot mig. Bara blundar och går förbi. Läkaren har sagt åt mig att 1 dag kan göra stor skillnad, endå blir jag tvungen att få vänta flera dagar för att få komma...

    Jag har igår och idag pratat med flera idioter. jag är så less på det här sjukhuset nu! Det finns 2 st, en läkare och en bm som jag har nått som helst förtroende för. Läkaren är borta 2 veckor och bm är så upptagen att hon inte har tid att ringa.

    Undrar varför jag gav mig in i den här röran igen? Undrar om jag nånsin kommer att orka igen. graviditeter och barn, det ska va en sån underbar tid i ens liv. Men det blir ju bara en tid av oro, tårar och besvikelse.

    Ska jag ens fundera på en till graviditet efter den här så kommer jag kräva skriftligt av min läkare att jag får cerklage i vecka 14-15 nästa gång. Annars vägrar jag. Eller så kräver jag att dom skriver en specialistvårdsremiss så att jag får åka till Umeå, där verkar det ju iaf jobba folk som har nått i hjärnan.

    har en tid till en läkare i morgon, inte min ordinarie dock, men jag kan lova att jag kommer inte va nån trevlig patient i morgon.
    känner så igen mig, hade precis samma problem sist jag var gravid, men det blev bra till slut! och det kommer det bli för dig med! kämpa på!!!!
  • Niinis

    fick veta idag att jag är gravid. gick till vc för att jag mått så illa och varit yr, haft småblödningar 1 vecka. Hon envisades med att ta grav test, men jag tyckte det var onödigt. Vi har skyddat oss så väl, jag förstår inte alls????? Det är i princip det värsta som kan hända just nu, min dotter är bara 1 år!!Gråter jag vet varken ut elleri n. ska jag behålla eller ej är frågan just nu. Vart vänder man sig först?

  • Niinis

    blää för allt, mannen här är väldigt ledsen, typ helt knäckt, inga fler barn, sjukhusinläggningar, sängläge, cerklage och allt vad det är. Han klarar inte av mer. Hur ska det gå för dottern på 1 år som fortfarande är väldigt mamma fäst, ammar (vilket jag vill fortsätta med!) åååh, vad sjutton sk a jag göra???vill priortiera min dotter, samtidigt som det känns hemskt att avbryta ett liv pga det. VARFÖR skulle jag vara med om detta? så fel timing! Vi har INGEN hjälp av mor och farföräldrar heller, så sängliggande skulle jag inte kunna vara! Min dotter går inte änns på dagis och ska inte göra det förrän mars 2011! mannen är inte med på noterna alls, han vägrar göra detta igen. Jag vill inte heller egentligen, allt är för färskt (cerklage, sammandragningar, den hemska förlossningen) vill egentligen bara njuta av mitt lilla underverk som jag redan har Gråter och sonen också såklart.

    Men hjärtat säger att gör jag en abort kommer jag inte komma ur det utan psykiska men, jag har altid sagt, jag gör aldrig en abort. nej fyfan alltså vilken sits.

    känns så jäkla orättvist då skyddat oss till max och så händer detta!

    ska till sös gynakuten idag, uppdaterar sen!

  • Niinis

    och ang läkare, var det du och jag chäfer som hade samma? hon på KS professorn? henne skulle jag vilja gå till isåfall, OM jag behåller. för då kommer jag få cerklage. är det svårt att få tider till henne?

    hur länge måste man vara inlagt efter att man fått cerklage?

  • Niinis

    hej igen!

    Nu har jag och mannen pratat igenom det mesta medans sonen var i skolan (vill inte att han ska veta i nuläget) och han kommer stötta mig helt och hållet säger han, han vart så schockad första dagen därav reaktionen. Han är också emot abort samtidigt som han är livrädd för vad vi kommer utsätta detta barn för (ev. att födas för tidigt och bli sjukt osv) samtidigt som vi både känner lite att lämna det åt ödet, vi har ingen makt över det.

    Så han är med på noterna, altid nåt:)

    Men nu till mig, är LIVRÄDD för att gå igenom allt igen, cerklage insättandet och alla sammandragningar (har redan fått!) och förlossning, ja herregud, ska jag gå igenom allt det IGEN??

    Känner mig alldeles maktlös, ena sekunden vill jag gå och göra den där aborten, glömma allt, lägga mig bredvid min dotter på natten och veta att mamma inte kommer lämna henne.

    Men samtidigt har jag en tredje i magen att tänka på, jag menar hur stora "men" kan min dotter som är 14 mån få av att vara med pappan sin några nätter, ev sluta amma osv. Ja det finns väll värre saker ändå??
    hon har ju en superbra pappa som tar bra hand om henne!

    Jag åkte aldrig till akuten, ska beställa tid till antingen professorn, eller till någon gynekolog. på måndag ringer jag och bokar en tid.

    nu ska jag sova, orkar inget nuförtiden, detta är lite för mycket att ta in just nu:(

Svar på tråden Cerclage?