• Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4
  • ErikaFika

    Lejon: Verkar som du fått tjata en del på de. Jag tog bara en logoped ur listan och skickade ett mail.. Vi bor norr om stan och det är inte den logopeden vi har nu som vi egentligen tillhör men det funkar prima ändå.
    Ett tips bara, kan ju alltid prova och se vad som händer om du mailar nån av logopederna direkt.
    Vi har Rosi Kilander Lopez, trivs bra med henne. Har hört att Pia ska vara bra, och även Karin Lundh. Det finns ju många fler.. Kan vara värt att prova.

    Idag var vi på inskrivningssamtal inför att lillebror ska sövas och röntgas på måndag, en del av ci-utredningen. Nästa tisdag får vi besked om det blir CI eller inte även för lillebror.
    Det blir en jobbig proccess att gå igenom nu, ser fram emot när vi kommer ut på "andra" sidan och allt är klart. Det värsta med utredningen tycker jag är sövningsmomenten.. Tycker det är så obehagligt att söva mina barn och lämna de i helt främmande händer och gå iväg för att vänta ut den mest långsamma väntan jag varit med om. Men försöker tänka positivt, att tänka på framtiden och hur bra det kommer att bli..

  • Zessan84

    Vart dålig på att skriva nåt här nu.. Har inte hänt så mycket sista tiden, o Viggos hörsel ligger fortfarande kvar på samma kurva. Hoppas att det kommer stanna där och inte bli sämre!


     


    Vilket bra citat Moloko! Jag funderar mycket över Viggos framtid, och mer o mer sällan kommer dom här jobbiga känslorna. Men dom kommer emellanåt och mycket handlar just nu om kompisar o dyl.. Hur det ska fungera med normalhörande i situationer som stranden, badhuset etc..

    Linnémamma; Vi upptäckte Viggos så, fast efter det besöket glömdes vi bort och vi hade inte en tanke på att vår son hörde dåligt. Ringde själv när han va 1,5 för att BVC tyckte det va likabra att kolla upp det..

  • Lejon Sthlm

    erikafika: när har det för dina pojkar blivit aktuellt med CI? förstår de som att de förut bara erbjöds döva, men nu också ges till gravt hörselskadade?? hur ska de höra för att de ska börja fundera på de? Tänker en del på att de kanske blir aktuellt för oss i framtiden om lillkillen har en typ av hns som försämras. Hör ci barn som "vanligt" dvs. att de hör alla register o stavelser, man säger ju att barn med medfödd hns där hörselcellerna är skadade hör "trasigt", hör CI barn "helt" eller hur skiljer sig hörselförbättringen med ci och hörapparater?
    Just nu har Leo en måttlig hns och tros höra runt 10dB med sina hörisar, så de är inte aktuellt men bara funderar på hur de funkar? Man har ju även börjat med en annan sorts implantat läste jag i Auris, för de som inte är döva, så jag funderar på om olika sorters implantat kanske blir framtiden??! Våra barns funktionsnedsättn. ligger ju verkligen rätt i tiden, TEKNIKENS tid ;)

    Om några år tror jag man kommit väldigt långt inom hörsel, verkar gå fort.


    ERIKAFIKA:har du någon mailadress till logoped?ska testa den vägen, för de verkar gå segt där på rosenlund. lycka till med lillebror, förstår de är tufft med "att lämna över" sitt lilla barn så där men tänk vilka förutsättningar ni ger honom!

    MÅSTE fråga er allihop som har barn i förskole ålder, när började era och hur långa dagar och hur många dgr i veckan har de orkat med??Beror de mkt på barnet o hur verksamheten ser ut..alla tankar välkomna!!funderar inför sonens förskole start i aug. då han bara är 14mån. får bara 1års uppehåll från min studieplats, men har ju möjlighet att ha väldigt korta dgr o anpassa mig efter Leo då jag studerar.storasyster började när hon va året,och hon älskade de från första start men hon är normalhörandes så funderar på hur de kommer gå för lillebror?

  • Zharmy
    Lejon Sthlm skrev 2010-04-09 08:42:25 följande:
    MÅSTE fråga er allihop som har barn i förskole ålder, när började era och hur långa dagar och hur många dgr i veckan har de orkat med??Beror de mkt på barnet o hur verksamheten ser ut..alla tankar välkomna!!funderar inför sonens förskole start i aug. då han bara är 14mån. får bara 1års uppehåll från min studieplats, men har ju möjlighet att ha väldigt korta dgr o anpassa mig efter Leo då jag studerar.storasyster började när hon va året,och hon älskade de från första start men hon är normalhörandes så funderar på hur de kommer gå för lillebror?
    våran linnéa går på dagis och är där heltid och älskade det från första dan och är fortf. tokig på helger där hon tjtar att få åka till dagis haha.
    vårängen språkförskola heter hennes dagis, ligger i huddinge kommun, 50 meter från ci kliniken.
    hon började vid 16 månaders ålder. i hennes klass finns 6 hörande och 5 hsk/ci och hon som döv. sen finns äldre gruppen med ca 10 barn tror jag.
    hela förskolan har även 2 avd hörande, 2 avd språkstörda och så våran 2 avd "döva" fast där finns hörande också....(pysslingen äger förskolan)
    hörande och döva gruppen träffas minst en gång i v, mycket mer faktiskt, och leker ihop och de har gemensam utegård också.

    eftersom linnea anv. tsp och det finns tsp miljö i hennes dagis så klarar hon hela dagarna..så din fråga kanske andra med barn som integrerats får svara på :)
  • Grodisar

    moloko: det var verkligen klokt sagt eller skrivet! nu föllde jag en tår!!det är ju såå sant! min sons förskolepersonal sa till mig en gång när vi pratade om Elsa.
    "Bara för att det inte blev som man tänkt sig, betyder ju inte det att det måste bli till det sämre, tänk ni har fått en underbar liten tjej och det är ni berikade med!!"

    Elsas CI-operation blir troligtvis ngn gång nu i vår. antagligen i maj ngn gång. Först ska vi träffa psykolog nu som ska komma hem till oss osv. Ja du vet juhela cirkusen kring detta...

    Kram och trevlig helg till er alla!!

  • Lejon Sthlm
    Zharmy skrev 2010-04-09 09:08:59 följande:
    våran linnéa går på dagis och är där heltid och älskade det från första dan och är fortf. tokig på helger där hon tjtar att få åka till dagis haha.vårängen språkförskola heter hennes dagis, ligger i huddinge kommun, 50 meter från ci kliniken.hon började vid 16 månaders ålder. i hennes klass finns 6 hörande och 5 hsk/ci och hon som döv. sen finns äldre gruppen med ca 10 barn tror jag.hela förskolan har även 2 avd hörande, 2 avd språkstörda och så våran 2 avd "döva" fast där finns hörande också....(pysslingen äger förskolan)hörande och döva gruppen träffas minst en gång i v, mycket mer faktiskt, och leker ihop och de har gemensam utegård också.eftersom linnea anv. tsp och det finns tsp miljö i hennes dagis så klarar hon hela dagarna..så din fråga kanske andra med barn som integrerats får svara på :)
    de hörande barnen är de syskon? eller har man valt att blanda ändå för att få någon form av integrering ändå?? funderar mkt på de här också och jag tror själv av min erfarenhet av att ha jobbat inom fsk, att de hänger nästan överhängande på verksamheten huruvida våra barn med hns klarar hela dagar eller ej, har ju dottern på denna fsk i hagsätra o känner till verksamheten mkt väl o de är väldigt fokuserade på att ständigt utv. och att möta ens krav o behov, så jag tror de kommer bli väldigt bra för Leo, våran utg. punkt har ju varit att inte behandla honom nå annorlunda än om han varit normal hörandes, utan att anpassa oss och situationer efter hans behov allteftersom detta uppenbarar sig el. att man stöter på problem, o inte måla upp problem innan.. låta Leo visa vägen helt enkelt precis som vi uppfostrat o förhållit oss till storasyster hans!

    han kommer gå i en ett års grupp där de alltid delar upp gruppen på 2 så de är max 7 åt gången innen el. ute förutsatt att hela gruppen e där, vilket aldrig är fallet. Många har korta dgr 9-14/15 då alla är födda 09 så de är otroligt lugnt och alltid verksamhet på g, att stojja runt existerar inte utan de är alltid ngn form av aktivitet o pedagogerna är alltid med o involverade.
     sen kommer han ha en kontaktpers. som håller kontakt me spec.pedagogen från rosenl. men vi är alla överens om att de i nuläget inte behövs ngn resurs då han hör så bra me hörisar, utan behövs de så tar vi de då.. de känns alla fall väldigt bra o jag hoppas de går vägen o att han stormtrivs :)
  • Lejon Sthlm
    Grodisar skrev 2010-04-09 12:51:30 följande:
    moloko: det var verkligen klokt sagt eller skrivet! nu föllde jag en tår!!det är ju såå sant! min sons förskolepersonal sa till mig en gång när vi pratade om Elsa."Bara för att det inte blev som man tänkt sig, betyder ju inte det att det måste bli till det sämre, tänk ni har fått en underbar liten tjej och det är ni berikade med!!"Elsas CI-operation blir troligtvis ngn gång nu i vår. antagligen i maj ngn gång. Först ska vi träffa psykolog nu som ska komma hem till oss osv. Ja du vet juhela cirkusen kring detta... Kram och trevlig helg till er alla!!
    ja man talar hela tiden om sorgen efter de barnet man inte fick eller sorgen över att ens egna drömmar för ens barn inte ska infrias men egentligen är ju lyckan över just de barn man fått med el. utan hörsel el med el utan öron eller va de må vara som inte tillhör normen, så mkt större än sorgen!! och de berikar ens liv även om de är tufft och de går upp o ner men man FÅR INTE GLÖMMA BORT GLÄDJEN och LYCKAN över de barn man haft turen att få. önskar nog att fler hade sagt till mig att va glad o lycklig över de jag hade o se allt de positiva, de är alla fall de ord jag försöker ge andra som hamnat i denna hörsel karusell..
    bvc sköterskan sa i ett tidigt skede när man misstänkte hns: att han är ju ändå Leo, en himla charmig liten kille!
    O de få orden värmde.
  • ErikaFika

    Lejon: Här finns en lista över alla som jobbar på höeselhabiliteringen http://www.karolinska.se/sv/Verksamheternas/Kliniker--enheter/Horsel-och-balans/Habilitering-barn--ungdom/Sa-nar-du-Hab-BoU/
    Leta dig fram till logopederna och välj en bara :)

    Storebror blev opererad kring 11 månaders ålder, han är nu 26 månader så har haft ci lite mer än ett år.. Fungerar super! Han var näst intill helt döv på vänster öra, så där fick han CI. Nu hör han upp till 25db på vänster öra. På höger hör han runt 40-60db med hörapparat så där är det inte riktigt akutellt med Ci ännu utan på höger han han sin hörapparat. Minns inte exakt vart gränsen går för att det ska bli aktuellt med CI, men tror någonstans runt 70-80db. Så för er kille verkar det ju fungera superbra med hörapparater!

    Storebror går på specialförskolan ute i sollentuna. Han går fyra dagar i veckan 8-14.30.  Det fungerar bra, men han är ganska trött när han kommer hem. Men vi är supernöjda. Hans språkutveckling går med rasade fart framåt både talande svenska och teckenspråket.

  • Zharmy
    Lejon Sthlm skrev 2010-04-09 12:53:40 följande:
    de hörande barnen är de syskon? eller har man valt att blanda ändå för att få någon form av integrering ändå??
    Jag frågade dem nyligen, vilka de 6 hörande var...
    en hade morföräldrar som var döva, en hade en faster som är döv, en hade en äldre syster i stora avd som har ci, de resterande 3 var hörande som inte riktigt hade ngn anknytning till döva men den ena var granne med barnet som hade döv faster och tyckte det vore berikat att barnet skue få fler språk unde ruppväxten.

    Man betonar bara att dagiset är för teckenspråkiga men hörande är väkomna m de vill ha extra språk liksom. bra för ci barnen också att umgås med dem liksom...

    2 språk tidigt är ju bra oavsett hörsel :)

    Kram
  • Lejon Sthlm
    Zharmy skrev 2010-04-09 15:19:03 följande:
    Jag frågade dem nyligen, vilka de 6 hörande var...en hade morföräldrar som var döva, en hade en faster som är döv, en hade en äldre syster i stora avd som har ci, de resterande 3 var hörande som inte riktigt hade ngn anknytning till döva men den ena var granne med barnet som hade döv faster och tyckte det vore berikat att barnet skue få fler språk unde ruppväxten.Man betonar bara att dagiset är för teckenspråkiga men hörande är väkomna m de vill ha extra språk liksom. bra för ci barnen också att umgås med dem liksom...2 språk tidigt är ju bra oavsett hörsel :)Kram
    ja absolut o även att de så tidigt lär sig att alla är olika o att de inte är nå konstigheter med de, jag förundras av hur storasyster bara köpte direkt att lillebror hade små vita apparater bakom öronen som blinkar, hon brottas me honom o behandlar honom precis som om de inte satt där i öronen haha de är bara alla vuxna där ute som inte kan låta bli o stirra o glo, men inte en kotte vågar fråga! bara barn som frågar o när de får svar så är de inget mer me de sen men de vuxna forts. glo de..
Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4