• Mar ia

    Vi som har barn som är förstoppade

    Ja, jag har en son som är 4 år som har problem, exakt så som du beskriver att dina söner har. Han har varit så här i flera år nu och den 24 mars ska jag äntligen till läkaren och hoppas då på att få ordentligt med råd, inte bara att ge lactulos och lösande mat.

  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-10 19:56:03 följande:
    Min stora son är 3,5 år nu och han har varit förstoppad sen han var 1 v och vi har varit hos läkare sedan han var 6 månader men egentligen inte fått mkt mer hjälp än laxerande. de har tagit glutenprover men negativt. Nu senaste halvåret har vi fått höra att han antagligen är mjölkprotein allergisk.son nr 2 är 15 månader och är mjölkproteinallergisk o äter mjölkfritt men är ändå förstoppad så de misstänker även någon annan allergi men än så länge så avvaktar vi att testa vad.hur mår din son då? mår han jämt dåligt eller kommer det och går? hur reagerar han när han mår dåligt?
    Allmäntillståndet är ju bra. Han klagar inte ofta på att han har ont i magen eller så men däremot är ju magen väldigt uppsvälld eftersom han äter hur mycket som helst men det kommer inte ut ordentligt. Han är i stort sett dålig hela tiden och han säger ofta att han inte vill bajsa. Jag har fått honom att sluta helt med blöja för jag sa bara nej till honom (mycket protester tyvärr men det fungerade) och då gick han på pottan eftersom han inte vill bajsa på sig.

    Idag har jag proppat i honom vindruvor och päron för att få igång magen men jag vet inte om det kommer fungera för han ska till sin pappa imorgon och vara där hela helgen. Vindruvor har fungerat förut så jag hoppas det släpper.
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-10 20:10:49 följande:
    ni som har större barn som är förstoppade, har de fortfarande  blöja? om inte, hur har det gått med blöjavvänjning och hur går det att gå på toa för dem?
    Som sagt Teo har slutat med blöja men han kan inte kontrollera sitt bajsande så det kommer oftast i kallingarna först när han inte klarar av att hålla sig längre. Sen springer han in på pottan och gör en ganska liten miniklutt eller så har det bara fastnat i rumpan så jag får torka. Det kan han göra 5-6 ggr på en dag om han är riktigt dålig. Det är mer så att han naturligt håller sig än trycker ut, han verkar inte kunna få ut det, han säger ofta att han måste vänta på bajset.
  • Mar ia

    Tilläggas bör det kanske att han gör likadant med blöja på sig så tyvärr hjälper det inte med att gå tillbaka ett steg.

    Nu ska jag glo lite på teve o sen sooooova, hääärligt.

    Ses imorgon!

  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-10 20:40:55 följande:
    men han äter bra i alla fall? vår son äter nästan inget när han är förstoppad vad duktig du var som fick honom att sluta med blöja sådär!
    Ja, han äter som en häst. Det finns inget stopp ibland känns det som och det känns ju inte riktigt bra eftersom det inte kommer ut ordentligt. Det kanske inte är förstoppning han har men enligt alla jag pratat med så tycker dom att det låter som det.

    Din son kanske har kopplat ihop att det som man stoppar in ska oxå ut? Kommer dom på det så kanske dom inte vill äta eftersom det gör ont att bajsa.

    Duktig och duktig. Kände mej som världens sämsta mamma som sa nej när han grät och skrek "hjälp" och allt möjligt. Jag var nog mest frustrerad över att jag inte kunde hjälpa honom. Jag och killen har ju velat fram och tillbaka om det är så att han är larvig eller om det är så att han verkligen har problem. Ibland har det ju fungerat bra.
  • Mar ia

    Jag har fortfarande inte lämnat tråden, haha, men nu så....

    Ska kolla på fuskbyggarna...

    Natti natt

  • Mar ia

    Ojoj, vad det skrivs, jag hänger knapppt med.

    Jag frågade förut om dom alla äldre barn här inne med förstoppning oxå har problem med att inte föda? Min lilla kille äter ju som en häst.

  • Mar ia

    Vi har som sagt fått läkartid den 24:e, är det något jag ska tänka på? Jag ska inte acceptera microlax och laktulos iaf för det har vi kört och det hjälper inte. Fram till läkartiden tänkte jag ge honom så mycket laxerande mat som möjligt. Kan ni ge förslag som man blir dålig i magen av?

  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-13 08:02:34 följande:
    Fast barn har känsligare slemhinnor. Används mkt till vuxna men barn ska man helst ha resulax eller klyx till...
    Okej.

    Jag hoppas verkligen att jag kommer slippa att hålla på med sånna laxermedel för jag mår själv så otroligt dåligt av att göra det, känns som övergrepp. Vi får väl se hur helgen varit efter min vindruve, Proviva och laktulos diet .
  • Mar ia

    Idag kommer grabbarna hem igen och det ska bli intressant hur 4-åringen har varit i magen sen jag proppade i han vindruvor, laktulos och grejer innan han åkte till pappa. Jag hoppas han har varit lite lös i magen för då kanske det går att hjälpa honom lite lättare.

  • Mar ia

    Nääee.. det var ingen ändring. Dagisfröken sa att det varit som vanligt. Lite klet som fastnar överallt... suck! Blir uppgiven...

  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-15 17:15:26 följande:
    men har inte pappan gett nåt under dagarna han varit där??
    Nä, det är ett stort problem oxå. Han anser inte att det är något problem med hans mage eller att det är så viktigt om man inte ger varje dag. Det är därför jag känner oxå att det vore bra med ett läkarintyg eller vad man ska kalla det så han fattar att det är allvar. Han har ju inte dom lika mycket som mej så han märker väl inte av det antar jag.
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-15 18:15:46 följande:
    Hur ofta är han där? Kan ju vara svårt att prata med varandra kanske annars vore det ju bra om han fick vara med på läkarbesöket eller så så han verkligen får höra det själv. Annars kan det kanske bli sådär att han inte lyssnar för att det är du som säger det (vet inte vilken relation ni har o så men...)Nä det är ju verkligen inte bra Son vår stora son, han får ju movicol varje dag... han har ändå inte bajsat i dag ännu så vi får se går det mer än 2-3 dagar så brukar han får rejält ont
    Tyvärr har vi ingen vidare bra relation till varandra men jag kan ju försöka få läkaren att skriva ut nånting som jag kan ta med mej och visa honom.

    Vad tråkigt att det strular sig för din son. Min får ju inte direkt ont i magen men han blir väldigt uppblåst och pruttar väldigt illa. Han kanske har ont men han säger ingenting om det och han matvägrar inte heller. Lite kommer det ju ut ibland iallafall och det kanske är därför han inte får ont (det är inte helt stopp).
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-15 19:31:04 följande:
    ja o alla barn reagerar olika. min stora son verkar inte direkt uttrycka smärta förrän det går så långt att han blir blek, kallsvettig och kräks och vrider sig i smärta... som tur är så kommer inte det så ofta utan kanske en gång varannan månad. ja det vore nog bra om du berättade för läkaren om din och sonens pappas relation och säga hur viktigt det är att du får nåt som du kan visa för honom - för sonens skull!
    Glömde att skriva att dom är hos pappa varannan torsdag kväll till måndag morgon, så det är ett par dagar.  Vad jag förstår av alla som skrivit här är det väldigt noggrannt med att han får medicinen samma tillfälle varje dag så det måste jag nog få läkaren att skriva för annars struntar pappan i det.
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-16 18:01:01 följande:
    Det jag fått lära mig om förstoppning är att ge laxermedel VARJE dag, försöka få regelbundna toalettvanor (gärna även när de har blöja men absolut när de är blöjfria). Det innebär ofta att man har regelbundna mattider också eftersom det brukar  resultera i att även toalettvanorna blir mer regelbundna. Lång tid när de är på toa så de inte blir stressade. Sätta dem på toa direkt efter varje måltid även om det inte kommer nåt.Med blöja är det som sagt lite svårare, men går det så är det bra att vänja dem vid toa även om de har blöja så inte det blir nåt jobbigt (vilket det brukar bli när de är förstoppade)Ja be doktorn skriva ner hur viktigt alla dessa saker är!! Så pappan verkligen fattar det! Att han ska göra det för sin sons skull och inte låta bli för att göra dig irriterad. Det är inte DU som råkar illa ut utan han son!
    Det ska jag absolut göra. Tack för dina råd.
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-17 08:45:47 följande:
    kanske dålig tarmmotorik som gör att hon inte kan få ut bajset, kanske inte så hårt utan att hon tar i på fel sätt?
    Det är det som jag tror min grabb har, hur löser man det?
  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-17 18:23:16 följande:
    ja du jag vet faktiskt inte med barn. Kanske nåt de växer ifrån?? Vuxna får ibland bli opererade pga att de har kronisk förstoppning men jag tror/hoppas att barn växer ifrån det men jag är osäker eftersom jag inte är så inne på barns magar rent medicinskt utan bara det jag upplevt med mina barn. Jag tror också vår stora son har dålig tarmmotorik till skillnad från vår yngsta som är allergisk
    Mm... vi får väl se om läkaren säger nått vettigt.
  • Mar ia

    Igår var jag hos läkaren med grabben och hon skickade vidare oss till barnspecialisten. Hon ville ta prover på honom nästa vecka för att se om han har näringbrist eller dåliga blodvärden. Så det är bara att vänta på remissen dit.

    Jag har fått honom att bli av med det värsta via resulax men det är ju ingen långvarig behandling direkt. Ger laktulos varje morgon tillsammans med proviva. Tänkte jag skulle pröva köpa Activia yoghurten oxå så får vi se om den kan göra lite skillnad.

    Nu åker han till pappa över helgen så då vet jag tyvärr inte hur det går, vi får se hur han är i magen när han kommer tillbaka.

  • Mar ia
    EL I skrev 2010-03-25 10:09:22 följande:
    har du pratat nåt med hans pappa? Ger han honom nåt laxerande där överhuvudtaget?
    Jag nämnde för honom att jag gav laktulos fortfarande som vi bestämde förra sommarn men att det inte fungerar om det inte intas varje dag, då blev han helt tyst i telefon, så jag tror inte han har gett något men jag hoppas han gör det nu.

    Jag kommer åka till labbet på tisdag nästa vecka efter han varit hos pappa, det kan ju ha en viss betydelse, sen får vi se när remissen kommer.
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade