• EL I

    Vi som har barn som är förstoppade

    Tänkte starta upp en tråd till oss som har barn som är förstoppade och har problem med sina magar.

    Kan vara skönt att få prata om problemen barnen har, mat som de bör/inte bör äta, toalett/blöjproblem, laxermedel etc.

    Jag hoppas det är någon som vill hänga på för det skulle betyda mycket för mig att få prata med de med samma problem.

    Har själv 2 söner och båda har problem med förstoppning. Det innebär skrik, gnäll, mycket laxermedel, problem med att sluta med blöja, kunna hålla sig för att gå på toa, rädsla för att bajsa, tänka på vad de får i sig för mat och inte får i sig för mat etc.

    Hänger ni på??

  • Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade
  • Lena2008

    Min svärmor jobbar som kokerska på ett dagis, och hon går ofta på föreläsningar om barnmat osv. Hon fick under en föreläsning höra att barn inte bör äta fullkornsprodukter innan 2 års ålder, de fibrer som finns i grönsaker och frukt är fullt tillräckligt. Efter 2 års ålder bör man introducera fullkorn försiktigt och inte ge dem det alltför ofta upp till 8 års ålder. Svensk välling och gröt innehåller ju fullkorn från ca 8 månader!


    Jag har försökt undvika fullkornsprodukter och ge min dotter mycket att dricka under dagen, eftersom det hjälper magen att bearbeta de fibrer som ingår i maten naturligt. Sedan 8-månaders ålder går hon på toaletten för att bajsa. Hennes bajs är helt perfekt i form och konsistens. 
    Jag vet att dessa tips inte hjälper alla, men det kanske hjälper någon :)
  • Miniigirl
    EL I skrev 2010-03-11 10:14:05 följande:
    ja egentligen så är det väl så att du ska ge samma mängd varje dag oavsett hur avföringen ser ut, för risken finns att förstoppade barn får förstoppningsdiarré och då tror man de är lösa i magen och då slutar man med laxermedel och så blir de ännu mer förstoppade, så får de mer diarré och sen ger man stoppande saker för man tror de har "vanlig" diarré...så blir de ännu mer förstoppade...hmm you get the picture Så jo du borde ge samma dos varje dag. 3-5 ml är ganska lite om det är så att han har svårt att få ut bajset. Då borde han nog få mer OM han inte mår dåligt av laktulosen i sig...en del blir ju väldigt gasiga och får ont av det.
    kanske ska börja med att ge samma mängd per dag då! och prova det ett tag och se hur det går!

    Jag vet inte om jag märkt något på honom, han var ganska gnällig första dagarna, kan ju varit gaser eller liknande! men det är inget jag märkt sen efter det!

    eftersom dom sagt 5 ml till mig,, vågar jag inte ge honom mer än så! Just nu har jag inte något förtroende alls får våran bvc sköterska, hon har gjort en mängd grejer som jag inte tycker är okej!så¨jag ska byta! just nu har det blivit att jkag går dit och väger och mäter och säger att allt är bra, trots att jag nog hade behövt hjälp med några grejer...jättedumt jag vet..menmen!jag känner ju att kjag ändå haft lite koll på situationen(det har ju inte blivit värre iafall)
  • verrron

    Min 4-åriga dotter har problem med förstoppning. Sedan aug 09 fram till nu har hon legat inlagd 4 gg på barn för urakuta förstoppningar.
    Vi har forlax (eller nåt sånt heter den väl?) och movicol junior (men den avskyr dottern) hon får 1-2 påsar per dag och får klyx vid jämna mellanrum. Dessutom får hon vid behöv speciella lavemang på sjukhuset. Hennes förstoppningar kommer och går och i vissa perioder kan hon må riktigt bra. Men när hon blir riktigt dålig så hjälper oftast inget hemma och då måste hon bli inlagd..

  • EL I

    Låter som många som har problem med magarna så himla jobbigt att det inte bara kan funka!

    Mycket bra tips från alla håll! Det tar man till sig.

    Ang blodpudding så får min yngsta son tokont i magen av det Ingen aning om varför men det kan han bara inte äta...visst han får diarré men magen blir stor som en ballong även om han bara ätit 1-2 skivor!

  • Seka
    Gaby 01 skrev 2010-03-10 20:10:55 följande:
    Det var när vi var inne akut så sa den läkaren att hon skulle köra på Lactulosen en vecka men sedan trappa ner för att tarmen inte skulle vänja sig. Dock så var han inte en barnläkare och jag skulle tro att en sådan vet bättre, men dubbelkolla gärna, det skadar aldrig.
    Det övergår mitt förstånd hur det ändå finns läkare som säger sådant här, när det räcker med att lyfta luren och fråga en kollega, eller kolla i läkemedelsinfo.

    Lactulos är jättevanligt, det gess till barn, vuxna, gamla...och är inte vanebildande. Det skall verkligen inte behövas en barnläkare till att veta det.
  • EL I
    Seka skrev 2010-03-11 12:40:12 följande:
    Det övergår mitt förstånd hur det ändå finns läkare som säger sådant här, när det räcker med att lyfta luren och fråga en kollega, eller kolla i läkemedelsinfo. Lactulos är jättevanligt, det gess till barn, vuxna, gamla...och är inte vanebildande. Det skall verkligen inte behövas en barnläkare till att veta det.
    NÄ precis. vi har patienter som ätit det i åratal och sen är det bara att plocka bort det när deras problem är åtgärdat! inga problem!
  • Seka

    Hej
    jag har ungefär samma historia som Jomi, med skillnaden att för oss tog det 7 år att få hjälp. Nu går vi hos specialister som inte annat kan göra är be om ursäkt för hela sin yrkeskår när det får höra om den icke-hjälp och ofta direkt vansinniga råd vi fått.
    Att läsa här från olika inläggsskrivare att "bvc sa så...och läkaren sa si..." den ena förbaskade dumheten efter den andra får mig bara att vilja grina. Jag tycker så himla synd om er för jag vet vad ni går igenom.

    Att jag som bara är en vanlig mamma uppenbarligen vet mer(och har brytt mig om att ta reda på) än både ett antal barnläkare och bvc som ni har varit i kontakt med, det fattar ni ju själva - DET ÄR INTE RÄTT.

    Vår rutin idag (som som sagt tagit 7 år att komma fram till ) är 2 påsar movicol/dag och klyx varannan dag. Eftersom min son haft dessa problem hela sitt liv så har givetvis potträning mm blivit lidande, där får vi köra med myrsteg för att bryta ned motstånd och rädslor mot toan.


    jomi skrev 2010-03-11 10:24:49 följande:
    Min historia: Har en dotter på snart 3½ varit förstoppad sen ca 6 månaders ålder... Orkar inte dra alla tråkiga historier om okunniga läkare mm UTAN: LACTIPEX dospulver som lätt blandas i saft eller som vi tar yoggi smakar inget!!!! 1 påse morgon och 1 kväll! Nu sist fick vi tömma henne med resulax varje dag samma tidpunkt i ca 10 dagar sen kunde vi inte plåga henne mer...... NU bajsar hon varje /varannan dag aldrig mer sällan gör inte ont utan snarare kan vara liiiiite löst ibland! Skulle hon inte bajsa efter dag2 blir det resulax! (tyvärr) TOG 3 ! år innan vi fick rätt råd från rätt läkare...det var när vi åkter in akut för att hon hade så ont och kräktes saliv ingen mat utan bara magsaft...... Han sa att ge resulax VARJE dag vid samma TIDPUNKT kan vara jätte viktigt för då vänjer man tarmar mage hjärna att vid den tidpunkten är det dax...det håller i sig efter nu ca 3 månader....... Självklart kommer det bakslag men nu är vi mer observanta,samt beredda på vad VI kan göra+att hon är så pass stor att man kan förklar för henn så hon förstår varför det gör ont mm.... MEN det har varit så jäkla trassligt för en så självklar sak!!!! stackars BARN! synd att det oftas noncharleras av läkare och sköterskor
  • örtagård

    Vi är väldigt många som har dessa tråkiga problem.

    Som uppmuntran för er med yngre barn. Min stora är ju fem och även om många dagar är kämpiga med magen kan vi ofta prata om den. Det är ett enormt framsteg gentemot totalvägran att bajsa och sitta på toan för två år sedan.

    Att söka hjälp snabbt tror jag är bra för visst kanske vår lille kille har mindre besvär 'än sin syster från början men vi tog också tag i dem tidigare.

    Vad jag ofta upplever är att oinsatta tycker man ska låta dem vara, sköta magen själva, inte "göra någon affär" av det, låta dem vara helt enkelt. För oss fungerar det inte då hon blir stopp tills det blir vätskebrist och kräkningar helt enkelt. Kankse skulle vi inte hamna där nu när hon är välinställd på movicolen och förstår innerst inne att hon måste gå på toa.

    Ofta  blir hon mycket argsint och irriterad när magen krånglar. Det påverkar maten jättemycket. Vi har valt vägen att locka och truga ner mat och tala om vikten av att äta. För oss har det funkat och hon äter bättre och bättre allts mer självständigt. Det är bara så hemskt att vara matälskare och se att ens barn inte tycker något smakar gott och veta det beror på något mer än en "fas".

    För att hon ska må bra sköter vi toa och mat i huvudsak hemma. Hon tycker båda de momenten är mycket jobbiga borta. På dagis bajsar hon inte och har aldrig gjort. Narturligtvis är det inte bra för magen att hon håller sig hela dagen. Hon började dock bajsa på toa och potta när vi träffat barnkirurgen och han talat om hur viktigt det var . Men vi har lång väg kvar till spontana besök.

  • örtagård

    Ang potträning - vi har länge använt tv som avslappning. Nu fukar det med högläsning. Vi har  inte pressat på.

    Sonen som aldrig fick sådan problem som syrran, har varit helt oproblematisk att få torr. Vi har tom pottränat honom på ett rätt traditionellt sätt som jag aldrig trodde skulle vara något för oss men det funkade fint på honom.

    Nu hoppas jag vi kommer lite mer rätt på från början med vår lilla som bara är några månader. Är det någon som har någon uppfattning om barngröt - industrigröten. Jag har ett intyck av att den haft stoppande verkan på min. Vanlig havregrynsgröt funkar fint men det har de inte fått förrän vid året.  Nu tänkte jag vänta till sex mån med smakisar (första fick vid fyra och andra vid fem) men kan gröten vara en bov tro. Hur blir det med järnet på sådana små om man skippar den? man kan ju göra egen med paltbröd i har jag läst om. Tips? Hur viktigt kan järnet vara om man nu kan vänta till sex mån med smakisar och inte kan förväntas vara uppe i några större portioner på några månader. Det är ju inte mängder järn ändå de kan få i sig och sen är de ju så stora att de praktiskt taget äter vanlig mat. Jag har läst på en hel del om amning och att det järn som bröstmjölk innehåller tas upp lätt av kroppen..

  • Seka

    Men du är han testad för gluten??


    EL I skrev 2010-03-11 12:08:11 följande:
    Låter som många som har problem med magarna så himla jobbigt att det inte bara kan funka! Mycket bra tips från alla håll! Det tar man till sig. Ang blodpudding så får min yngsta son tokont i magen av det Ingen aning om varför men det kan han bara inte äta...visst han får diarré men magen blir stor som en ballong även om han bara ätit 1-2 skivor!
Svar på tråden Vi som har barn som är förstoppade