• Feline

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej på er!
    Känns som om jag varit borta jättelänge härifrån när jag läser ikapp, men nu är vi färdigflyttade och klara.

    Måste bara börja med att önska Grattis! till K Kavat :)

    Loren
    Vi kör på rätt lika som K Kavat just skrev. I början kan det kännas lite besvärligt men nu tänker vi inte direkt på det längre.
    Vi har separat skafferi (en stor låda) för gluten-varor. Allt annat har vi bland det glutenfria så behöver man inte fundera över om man yrt gluten över sockret eller vad det kan vara.

    Enstaka smulor då och då skall inte vara någon fara alls, men om man slappnar av för mycket dagligdags är det lätt att det blir för mycket. Dotterns läkare rekommenderade oss att vara noga i det dagliga. Då gör det inget om det sker ett misstag då och då.

    Märket Eldorade har vi helt slutat köpa. Dottern reager alldeles för ofta på sådant hon kan äta av alla andra märken (t.ex. glukossirap som det inte står (vete) efter) så det känns inte som ett säkert alternativ ens när det fungerar.

    Murvel30
    Lillebror här hemma är 15 månader nu och jag bad dem testa honom så fort jag märkte att något påminde om hur dottern varit när hon var lika liten. Eftersom hon har diagnos tog de mig på allvar redan från första samtalet (!) Har för mig att han var runt 8 mån men det löste sig med lite laktosreducerat och då kan det ju växa bort i bästa fall.


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline

    Hej vivianne, och så kul att du vill baka så alla kan äta! :)

    Nu har jag inget bra recept att ge dig, men ett alternativ är FRIAs vita formbröd. Det använder vi här hemma när vi skall göra smörgåstårta och det fungerar mycket bättre än något hembakt bröd (åtminstone om man inte är världsbäst på att baka själv).


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline

    Vet någon av er om Eldorados godis är glutenfritt? Kanske ni vet någon sådan där käck förteckning som många andra tillverkare har?

    De har en hyfsat ny lakritsmix som är jättegod och jag vill så gärna att dottern får smaka lite lakrits ibland, men jag vågar inte ge henne om ingen säger att det är OK. Lakrits innehåller ju gluten rätt ofta men det står inget i innehållsförteckningen så förhoppningsvis skulle det fungera i det här fallet.


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline
    bonnieloveskim skrev 2010-05-31 14:33:58 följande:
    jag brkar läsa innehållsföteckningen på alla godispåsar.. det är så olika.
    men står det inte nåt som går under gluten så är det väl bara att äta
    Jo, men ända sedan dottern fick diagnosen brukar jag höra varningar om just lakrits med jämna mellanrum. Det är mest därför jag känner mig så osäker.

    I innehållsförteckningen står bland annat 'lakritsextrakt' och 'salmiak'  - är det säkra saker om det inte står något mer?

    Dessutom så står glukossirap högt upp på listan och jag tänkte att kanske någon känslig hade smakat och kunde säga om de märkt av något eller inte.
    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline
    Klaveret skrev 2010-06-13 21:07:19 följande:
    Hej celiakiföräldrar!
    Jag undrar hur ni tänker kring godis? Är ni nitiska och läser på alla lådor med lösgodis, eller tänker ni att mängden gluten är så liten att det inte spelar någon roll? 
    Vi köper aldrig lösgodis till vår dotter utan alltid förpackat godis, och då har jag läst innehållsförteckningen noga. Eftersom vi själva är så noga känner jag att jag kan slappna av när hon får godis av andra än oss på t.ex. kalas eller hemma hos kompisar.
    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline
    Wicked witch skrev 2010-06-19 21:35:20 följande:
    Vår läkare sade att spår av vete är ok, men inte spår av gluten.

    ...
    Oj, alla som sagt något till mig om dotterns celiaki har varit mer än tydliga att spår av vete är lika illa som spår av gluten. Är det något nytt, eller vad säger ni andra?
    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline
    benjamin 040722 skrev 2010-06-23 09:17:10 följande:
    Hej!

    Misstänker att min dotter har celiaki. Men skulle vilja veta hur ni upptäckte celiaki hos era barn? Vad fick er att börja utreda?
    Mager men med en uppsvälld och alltid genomrutten mage var vad som fick mig att börja oroa mig.

    Utslag i ansikte samt på armar och ben var vad som fick läkarna att ta det på allvar.
    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline

    Era barn som ätit glutenfritt såpass länge att de frisknat till helt (ni vet vad jag menar med med frisk) - upplever ni att de har mer ont i magen än andra barn?

    Usch, jag är kanske bara orolig av mig, men vår 5-åring har varit friskförklarad sedan över 2 år men hon har fortfarande ont i magen jätteofta. De hittade en extra sak som hon var överkänslig mot (stärkelse) och det har blivit bättre sedan dess, men ändå. Fortfarande mår hon inte så bra som varje barn förtjänar, och nu hittar läkarna inget mer.
    -känns det igen på något sätt hos er?


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Feline
    Albasmamma skrev 2010-09-07 08:58:19 följande:
    En till fråga till er kunniga. Ni som har gjort gastroskopi (tunntarmsbiopsi), hur länge fick ni vänta på svaret? Kan doktorn se på en gång om det är celiaki eller måste man vänta länge?
    Som med allt annat här så beror det på ;)
    När dottern gjorde sin första gastroskopi såg läkaren med en gång att allt ludd var borta och vi fick svar på minuten att hon aldrig mer fick äta gluten. Om det inte syns så tydligt tar det 2-3 veckor att få svar från lab... och i värsta fall så är det som någon här fick höra: fläckvis celiaki, och då kanske de inte ser det alls förrän de gör en ny gastroskopi på annat ställe i tarmen.
    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt