• Äldre 12 Mar 15:38
    107094 visningar
    1284 svar
    1284
    107094

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • Äldre 12 Mar 15:40
    #1

    Idag kom bulletinen. Alltid lika kul när den dyker upp i lådan!

  • Ahrodi­e
    Äldre 12 Mar 18:49
    #2

    pillar in ett litet "hänga med" inlägg


    Mamma till 6 härliga ungar =)
  • Himla valv
    Äldre 13 Mar 21:11
    #3
    mammact skrev 2010-03-12 15:40:33 följande:
    Idag kom bulletinen. Alltid lika kul när den dyker upp i lådan!
    Håller med {#lang_emotions_laughing} Tummen upp {#lang_emotions_sunny} Det infriar hopp varje gång man läser den tycker jag. Vilken tur tråden har dig "mammact" som förnyar tråden gång på gång, tack för det {#lang_emotions_heart}

    Kram
  • Äldre 14 Mar 10:49
    #4

    Tack för ny tråd! {#lang_emotions_flower}

    Ahrodie, Väldigt intressant att läsa om utbrotten din dotter hade vid glutenintag i andra tråden.

    Vi misstänker ju att något är knas med dottern här, hon får helt hysteriska utbrott och har slutat äta en massa saker osv. Allt efter dagisstart. Här hemma äter vi i stort sett sädesslagsfritt nu i och med att varken jag eller sonen kan äta och han är känslig för kontakt. Testade henne för ett år sedan ungefär (men då åt hon ju knappt sädesslag, då jag fått min diagnos)
    Men på dagis får hon ju i sig nu. Sen vet man inte om det är en "fas" eller inte. Att det är mycket nytt osv. Eller åldern (snart 5) Jag vill verkligen inte att det ska vara celiaki på henne heller, men tyvärr finns det ju en viss risk med tanke på min diagnos.. När de ätit pasta på dagis så brukar hon komma hem och klaga av magont och hon fisarna luktar apa ett par dag.

    Sen äter ju inte vi lök heller här hemma (maken blir kass av det) så det kan ju vara sådant också. Men då borde hon inte blir så arg och ilsk!?
    Funderar på att ringa allergologen och snacka lite. Kanske borde man bombadera henne med pasta här hemma och se om det visar något på transglutaminans denna gång?  Men är det allergi, liksom lillebror, så är det hemskt att plåga henne i "onödan". Tog transglutaminans på henne för ungefär ett år sedan, precis efter min glutendiagnos, men då åt hon ju knappt sädesslag alls, ett par smörgåsar i veckan kanske..
    Usch och fy, man vill ju bara att de ska må bra.

  • Ahrodi­e
    Äldre 14 Mar 15:25
    #5

    Kavat: Det verkar som om Joline reagerar på det sättet för allt hon inte tål. Vi både har rapporter om samt har sett själva hur hon helt plötsligt får "vansinnesutbrott" och bara skriker och kastar saker omkring sig i cirka 30 min, sedan är det bra. Här kom det "igen" strax efter att hon började efter juluppehållet och det dessutom var en ny ordinarie fröken på dagis. Jag misstänker STARKT att den fröken från början inte var helt insatt i vad hon får och inte får äta.. Efter att jag spänt ögonen i fröknarna och frågat om dom ändrat kosten så slutade nämligen detta, för att helt plötsligt uppträda då när jag tidigare skrev om jordgubbsylten. Det var samma sak då, fast då upptäckte ju jag att hon var prickig . Vi har bytt till hallonsylt, samma märke och hittills har det gått bra!

    Du, det låter ju misstänkt ändå. Här kan fisarna lukta apa då och då, och jag misstänker att det är när hon fått i sig ämnen, förmodligen någor skojigt E-gluten-mjölk relaterat som hon inte tål. Kan du inte typ provocera liiite hemma och ta ett hemtest för att få en indikation?


    Mamma till 6 härliga ungar =)
  • LLIISS­AA
    Äldre 14 Mar 15:35
    #6

    Hej, hoppas jag får hoppa in här och ställa en fråga.

    Min dotter är 5 år och fick förra veckan göra en gastroskopi för att finns orsaken till hennes magonda, dåliga tillväxt och blåsor i munnen. Läkaren sa att ingen speciellt synts men att de tagit prover ifrån tarmen, magsäcken och strupet. Min fråga till er är om det redan syndes på gastroskopin att de hade gluten intolerans eller fick ni det bekräftat när provet undersökt i från tarmen?

    Hon klagar även ofta över ont i kroppen och är ständigt trött. Magen går i perioder om förstoppat, till löst och normalt fast det är mindre ofta bra. Hon är väldigt gasig, avföringen är i bland brun, eller gul och i bland alggrön. I bland är det även svårt att spola ned avföringen, man kan få spola 4 ggr! I bland när hon äter börjar hon gråta för att det gör så ont men vissa dagar går det bra. Jag känner mig tokig över det här. Sedan förra sommaren har hon gått ner över en SD kanal i både längd och vikt. Hon har även svår astma, eksem och gastro esofagalreflux.

    Vad tror ni, kan det vara gluten intolerans? Svaret skulle komma om 1-2 v, något blodprov har vi inte tagit, vi har lämnat avföringsprov förra veckan. 

  • Ahrodi­e
    Äldre 14 Mar 15:48
    #7

    LLIISSAA: Hos oss har det bara synts i blodprov, inget syntes på biopsin men dom sa då att det kan hända att just där dom tog så är tarmen inte skadad. Hennes fysiska och till viss mån psykiska reaktioner fick istället bli avgörande tillsammans med blodprov. Jobbigt för din dotter det låter ju som om det skulle kunna vara både det ena och det andra! Flera här i tråden har erfarenhet av olika intoleranser och allergier så kanske någon kan ge bra tips.


    Mamma till 6 härliga ungar =)
  • LLIISS­AA
    Äldre 14 Mar 16:10
    #8

    Tack, kanske ska efterfråga det där blodprovet om inte biopsin visar något. Tycker bara att något borde det vara. I sommras behandlades hon även för zinkbrist och det borde ju kunna ha ett samband med tarmarna.

  • Äldre 14 Mar 16:34
    #9
    Ahrodie skrev 2010-03-14 15:25:38 följande:
    Kavat: Det verkar som om Joline reagerar på det sättet för allt hon inte tål. Vi både har rapporter om samt har sett själva hur hon helt plötsligt får "vansinnesutbrott" och bara skriker och kastar saker omkring sig i cirka 30 min, sedan är det bra. Här kom det "igen" strax efter att hon började efter juluppehållet och det dessutom var en ny ordinarie fröken på dagis. Jag misstänker STARKT att den fröken från början inte var helt insatt i vad hon får och inte får äta.. Efter att jag spänt ögonen i fröknarna och frågat om dom ändrat kosten så slutade nämligen detta, för att helt plötsligt uppträda då när jag tidigare skrev om jordgubbsylten. Det var samma sak då, fast då upptäckte ju jag att hon var prickig . Vi har bytt till hallonsylt, samma märke och hittills har det gått bra! Du, det låter ju misstänkt ändå. Här kan fisarna lukta apa då och då, och jag misstänker att det är när hon fått i sig ämnen, förmodligen någor skojigt E-gluten-mjölk relaterat som hon inte tål. Kan du inte typ provocera liiite hemma och ta ett hemtest för att få en indikation?
    Kan ju tillägga att dottern har, liksom jag hade innan min diagnos, blåsor i munnen till och från. Det där med reaktion är ju så svårt i och med att hon har så många allergier också så vad är vad? Missar de på dagis eller är det nytt..?

    Skönt att hallon funkade för er. Men trist om/att de fuskar.
  • Äldre 14 Mar 16:40
    #10
    LLIISSAA skrev 2010-03-14 15:35:29 följande:
    Hej, hoppas jag får hoppa in här och ställa en fråga. Min dotter är 5 år och fick förra veckan göra en gastroskopi för att finns orsaken till hennes magonda, dåliga tillväxt och blåsor i munnen. Läkaren sa att ingen speciellt synts men att de tagit prover ifrån tarmen, magsäcken och strupet. Min fråga till er är om det redan syndes på gastroskopin att de hade gluten intolerans eller fick ni det bekräftat när provet undersökt i från tarmen? Hon klagar även ofta över ont i kroppen och är ständigt trött. Magen går i perioder om förstoppat, till löst och normalt fast det är mindre ofta bra. Hon är väldigt gasig, avföringen är i bland brun, eller gul och i bland alggrön. I bland är det även svårt att spola ned avföringen, man kan få spola 4 ggr! I bland när hon äter börjar hon gråta för att det gör så ont men vissa dagar går det bra. Jag känner mig tokig över det här. Sedan förra sommaren har hon gått ner över en SD kanal i både längd och vikt. Hon har även svår astma, eksem och gastro esofagalreflux. Vad tror ni, kan det vara gluten intolerans? Svaret skulle komma om 1-2 v, något blodprov har vi inte tagit, vi har lämnat avföringsprov förra veckan. 
    Hej!
    Jag har två multiallergiska barn och har själv gluten-och laktosintolerans.

    Om hon har mycket eksem så nog kan det vara gluten, men även allergier mot födoämnen. Så har de inte tagit tester mot både ock så tycker jag absolut du ska se till att komma till någon som är kunnig inom barnallergi.
    Tyvärr så visar inte sena reaktioner, som eksem ofta är på pricktest och RAST (som är allergitesterna de brukar ta). Men däremot så kan man göra patchtest/lapptest som kan visa på sena reaktioner (kolla längst ner i trådstarten på www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html)

    Så mitt råd är: se till att få tag i en bra barnallergolog och gör transglutaminans (gluten-blodprov) samt blodprov för de vanligaste födoämnena och sen ev. gå vidare med patch/lapptest.
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt