• livet leker

    Ni som ger era barn Happy Meal på McDonalds

    Jag brukar köpa det åt barnen, men efter att ha läst detta får jag mig en rejäl tankeställare... !!

    http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6815009.ab


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-21 13:41
    Jag är den medvetna typen som tänker på vad jag köper hem och vad vi äter, jag köper inte nått med sötningsmedel och läser ofta innehållsförteckningen.

    Jag fattar att McDonalds har konserveringsmedel i maten men ALDRIG att jag trodde att maten är nästintill konserverad.
  • Svar på tråden Ni som ger era barn Happy Meal på McDonalds
  • Lallamen
    Themis skrev 2010-03-22 14:23:34 följande:
    livet leker: Visst är det trist med för mycket tillsatser, men man kan inte stirra sig blind på bara E-nr heller, man måste ta hänsyn till vad det är för ämne. Från början tillkom E-nr också för att det skulle gå att skriva en innehållsförteckning som inte tog upp all plats på hela paketet. Citronsyra har ett E-nr, det betyder inte att jag tar skada av att äta en citron. När jag reder såsen hemma med maizenaredning så gör jag också en tillsats av majsstärkelse. Färgämnen från t ex morot (karoten), paprika eller gurkmeja (kurkumin) känns väl helt okej, azofärgämnen i godis däremot tycker jag man bör undvika.
    Bimsan - jag tror vi tänker ganska lika. Onödiga tillsatser eller tillsatser som finns där för att "luras" är just onödigt och dumt. Men att stå och ondgöra sig över att sylten innehåller E 440 och tycka alla är dumma som inte gör sylten själv, blir den för lös kan man använda pektin... (autentiskt exempel) - ja, då tycker jag att man ska läsa på lite.
    Konserveringsmedel som används i stora mängder för att mat som bör ätas färsk ska hålla sig i månader är väl ingen höjdare. Men man ska inte glömma att flera konserveringsmedel dessutom skyddar mot riktigt skadliga mikroorganismer som man verkligen inte vill att någon ska råka ut för. allt är inte så svart och vitt som vissa gärna vill tro
  • Senap
    livet leker skrev 2010-03-22 12:43:13 följande:
    Det är fint att lyssna mera på läkare än sig själv, andra läkare skulle sagt annat, så är det bara!
    Fast det där stämmer ju inte.  Alla föräldrar till matvägrare jag känner till har fått precis samma råd. Antagligen för att de fakta om matlust som man känner till förordar just det: att man måste börja med ATT äta, inte VAD.
    My sugar is raw
  • Mushroom
    mimspims skrev 2010-03-22 09:27:11 följande:
    På tal om pågen limpa, städade ur skafferiet i helgen och hittade en pågen lingongrova som hade bäst före datum 13.1.2010. Inget mögel och luktade nybakt!Det finns så mycket skit i allt man äter mcdonalds är inget undantag...
    vart fasiken har du köpt den? alla mina brödlimpor inklusive skogaholm, pågen blir gröna o mögliga efter nå vecka eller två..
  • Ulf Harrys Farsa
    Mushroom skrev 2010-03-22 16:08:53 följande:
    vart fasiken har du köpt den? alla mina brödlimpor inklusive skogaholm, pågen blir gröna o mögliga efter nå vecka eller två..
    Beror lite på miljön runt omkring också, i påsen finns nog inga mögelsporer innan du öppnat den.
  • Mushroom
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-03-22 16:16:07 följande:
    Beror lite på miljön runt omkring också, i påsen finns nog inga mögelsporer innan du öppnat den.
    nej detta gäller givetvis öppnade =) men ibland kan det finnas en halv pågenlimpa kvar t.ex o den är minst sagt grön efter 2 veckor om inte tidigare.. polarbröd t.ex blir ju på gränsen till möglig samma dag som bäst före datum kommer :O grymt irriterande.
  • brünnhilde

    Ett litet boktips mom fick mig att aldrig mer sätta foten på ett snabbmatsställe: Snabbmatslandet av Eric Schlosser. 

    Sist jag åt sådan smörja var år 2002.

  • Mamma Bondesson

    Vill bara börja med att säga att om man tror att McDonald's är "hälsokost" så är man ungefär lika smart som om man tror på allt man läser i Aftonbladet.

    Sen vill jag bara tillägga att jag har jobbat på McDonald's och ni som tror att det är "tillagningen" det felar på och inte råvarorna kan inte har mer fel. Bara för att det tar 45 sekunder att göra en cheeseburgare betyder det inte att råvarorna är dåliga. Det betder att man har bra maskiner som gör samma jobb som en stekpanna eller brödrost fast mycket snabbare. Hamburgare på en gatukök eller en bensinstation är precis lika "hälsosamma" som hamburgare på en hamburgarkedja. Skillnaden är bara att McDonald's är specialiserad på att göra just burgare och därför har de alla tänkbara verktyg för att få det att gå snabbt och smidigt.

    På McDoo kunde jag göra 6st McFesat på 2 minuter eller 8 cheeseburgare på 45 sekunder. Om jag ska göra en burgare på macken jag jobbar på nu tar det MINST 10 minuter. Samma råvaror. Annan utrustning.

    Köttet på McDoo är inte sämre eller bättre än köttet du köper i frysdisken. Brödet är inte sämre eller bättre än det som du köper i frysdisken. Grönsakerna är inte heller sämre eller bättre. De är precis lika besprutade och sketna som det du köper på grönsaksavdelningen på stormarknaden. Jag vet för att jag har jobbat där. Jag vet hur maten förvaras, jag vet hur snabbt maten blir äcklig efter att den tillagats och jag vet hur snabbt råvarorna blir dåliga om man inte hanterar de rätt.

    Om inte du odlar dina egna grönsaker, bakar ditt eget bröd av vete du själv odlat och malt, och steker din burgare från en kossa du själv matat upp från det att den var kalv så får du precis samma sketna mat på tallriken hemma som på McDoo. Skillnaden är att på McDoo tar det kortadre tid och kostar mer.

    Ni som tror annat kan fortsätta att läsa aftonbladet och tro att det är "nyheter" de serverar er. De är precis som McDoo: de vill tjäna pengar på något som kostar de så lite som möjligt och ger dig snabbt mat med lika mycket näring i som det är sanning i aftonbladtes nyheter. Är man bara lite smart så har man lärt sig att läsa mellan radera på det som aftonbladet skriver om och välja en lite hälsommare alternativ på McDoo än en fesen liten burgare med pommes. Det finns bra mat på McDoo om man bara är villig att välja rätt, likaså så finns det bra information i Aftonbaldet om man är villig att läsa på rätt sidor.

  • En till gul

    Jag tror inte heller McDonaldsmaten är så mycket sämre än mycket annat vi stoppar i oss. Jag är supernoga med maten, är uppväxt i en familj där vi åt mycket biodynamiskt odlat , hemlagade fiskpinnar etc. – men Clock och hamburgare var det BÄSTA jag visste när jag var liten. Jag grät utanför hamburgerrestaurangen till min mammas förfäran. Mina barn gillar liksom jag hamburgare, så vi går till McD ibland.
    Däremellan mumsar vi ekologiska grönsaker och hemrullade köttbullar.
    Allt behöver inte vara så svart och vitt.

  • Jag bryr mig inte vad ni tycker

    Äh lite skit rensar magen.

  • mliten

    Skulle ALDRIG ge mina barn något som är så processat (oavsett om det är McDonalds, Pågen eller vad f som helst) att det knappt kan kallas för mat längre-och inte skulle jag äta det själv heller.
    Alla andra "får" göra som dom vill.

Svar på tråden Ni som ger era barn Happy Meal på McDonalds