• Solaika

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    frecklefart90 skrev 2012-06-24 14:01:43 följande:
    Förstår att du blir nervös.
    Här finns lite tips på ofarliga prova hemma-metoder att få bebisen att vända sig. Än finns det tid Glad
    www.spinningbabies.com/baby-positions/breech-...
    Du har rätt att tacka nej till både vändningsförsök och bäckenröntgen. I min värld är det fullkomligt vansinnigt att bedöma om kvinnor kan föda barn i säte genom att röntga bäckenet eftersom bäckenet är olika stort beroende på vilken ställning man är i.
    Ina May Gaskin har haft massor med förlossningar på sitt birth center där allt har gått jättebra (med sätesbebisar och jättebebisar med mammor vars bäcken fått stämpeln odugligt av läkare)

    Min bebis har också legat i säte med fötterna först och det har blivit ett väldans party i magen när jag har provat vissa av övningarna.
    Den som fungerat bäst för mig är att stimulera akupressurpunkten på lilltån (övre hörnet på lilltånagelns yttre sida) i en 15-20 minuter på varje sida morgon och kväll 5 dagar i rad.
    Man kan göra med moxa som i videon på sidan eller sätta fast en klänypa på tån eller sitta och trycka eller massera punkten.
    Jag har ingen aning om hur det fungerar men har fått en otrolig respons från bebisen som från att ha legat i klockrent fotsäte och sparkat mot cervix och konstant skallat mina revben nu byter ställning hela tiden Hen ligger till höger, vänster, högt och lågt och sparkar överallt och är omöjlig att bestämma läget på nu så vi ska kolla på ultraljud nästa vecka.
    Men åh, jag missade ju ditt svar! Tack för länken! Ska absolut kolla upp allt sånt  
    Bebis rör sig helt klart i magen.. på nätterna spretar det i båda sidorna samtidigt o huvudet putar lixom ut mkt längre ner på magen. Men sen när jag reser på mig på morgonen så åker huvudet upp under revbenen igen.. Funderar nästan om fötterna har fastnat men det borde de ju inte kunna göra..(?) 
    Det retar mig att ungen HAR legat rätt men sen vänt sig igen.. men jag pratade med min mamma efter att vi varit på förlossningen i torsdags.. o hon sa att jag vände mig väldigt sent i hennes mage o att jag inte var fixerad när förlossningen satte igång (jag är första barnet i syskonskaran) trots att hon gick över tiden 4 dagar.. Kan sånt vara ärftligt typ?.. Vi skojade o sa att det e klart man inte vill ligga upp o ner hur länge som helst  
    Men tänk om det är så.. att det kan vara ärftligt när barnet vänder sig.. (även om det låter otroligt i mina öron).. och så får vi datum för vändning som misslyckas o då datum för snitt.. sen har han vänt sig av sig själv men ingen kollar det innan snittet.. 
    Jaja.. många röriga tankar i huvudet.. hoppas han vänder sig rätt av sig själv eller med hjälp av mig iaf.. 
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    abuelita skrev 2012-06-24 22:57:22 följande:
    Ja den länken var ju en knaslänk. Jag gör ett nytt försök : www.facebook.com/delayedcordclamping/posts/46...

    Man hamnar då i en Fb-grupp om sen avnavling, där man kan se videon direkt utan att behöva logga in först, vilket man däremot måste göra på YouTube.  
    Den här mamman föddes också med rumpan före, så kanske det rent av kan vara ärftligt (som du undrade över i #6331  ) ?   

    Jag visste faktiskt inte att man röntgar mammans bäcken nuförtiden.  Är  alltså inte röntgen lika farlig längre?  Jag tänker nu närmast på det som Marsden Wagner pratar om på
    ">den här videon
    .        

    Förstår verkligen att du inte vågar föda hemma.    

    Tänk också på att vid planerat snitt behöver navelsträngen mjölkas eftersom placentatransfusionen brukar fungera dåligt när det inte finns några livmodersammadragningar. Och det är extra viktigt att barnet då inte befinner sig i högre nivå än moderkakan eftersom gravitationen kan få blodet att rinna tillbaks då.

    The cesarean section neonate
      "At elective c-section, the uterus is seldom contracting, and thus does not generate placental transfusion. The child is usually delivered onto the thighs of the mother, above the level of the placenta, and gravity forces blood backwards through the umbilical vein (it has no valves) into the placenta in the flaccid uterus. The pulsating umbilical arteries also contribute to engorgement of the placenta. Cord clamping that is delayed for 30 or 60 seconds in this situation can result in much more blood loss than immediate clamping incurs; what appeared to be a very normal child at the moment of birth may reach the resusci-tation table 60 seconds later cord-clamped, apneic and in hypo-volemic shock. NeoReview’s advice [18] to “wait a minute,” like a little learning, may be a dangerous thing."
    Jag är ju inte född med rumpan först men jag vände mig väldigt sent enligt min mor. Mycket har varit likt i våra graviditeter trots att jag väntar en pojke o mamma bara har flickor.. så varför skulle inte vändningen kunna vara lika oxå..? Skillnaden är väl att man inte är lika tålmodig med sånt idag som för 29 år sen när jag föddes. 

    Läkaren sa iaf att man kollar om bäckenet är tillräckligt stort.. mer vet jag inte tyvärr. Men fortsätter han ha fötterna först så är det ju kört med vaginal förlossning oavsett. Den risken törs jag verkligen inte ta.

    Ah.. så om man får planerat snitt så behöver man i regel sprutan med livmodersammandragande oxå? Om det inte finns några sammandragningar naturligt..
    abuelita skrev 2012-06-25 19:05:19 följande:
    Jag väntar också på att någon ska förklara det här.  Själv har jag aldrig hört talas om att stora bebisar oftare får guslot.   Att det skulle bero på att de har " för mycket blod" låter som .....ja jag vet inte vad. Men jag vågar sätta en tunna älgskit på att det inte finns minsta gnutta sanning i det.
    Nej jag tycker det låter väldigt märkligt.. Barnet hon väntar nu förväntas oxå bli stor för tiden.. så hon har lovat att fråga om även detta barn får gulsot. 
     
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    abuelita skrev 2012-06-25 20:29:03 följande:
    1. Ja kanske det rent av kan vara ärftligt ?

    2.  Hoppas att någon som läser den här tråden vet om det går att mäta bäckenet utan att röntga? 
    Nej det förstår jag. Att du inte vågar föda hemma i så fall. Har även svårt att tro att det går att hitta barnmorskor som vågar det.  

    3.   Ja jag skulle tro att man inte klarar sig undan sprutan då. Men jag vet inte säkert. Hoppas någon annan här vet?

    4.  Skulle tro att den som gav henne de uppgifterna hör till dem som tror att att det är farligt för nyfödda att inte bli "åderlåtna"  (tidigt avnavlade)       

     
    1. Ja, det verkar ju inte allt för otroligt faktiskt.. 

    2. Hade inte vågat föda första barnet hemma även om han legat rätt.. Jag vill ha tillgång till snabb hjälp om det behövs men inte påtvingas något.

    3. Får se om någon vet mer.. men det känns ju troligt att man behöver den för att få de sammandragningar som behövs. 

    4. Skulle inte förvåna mig.
    Blgebo skrev 2012-06-25 22:53:58 följande:
    Små barn SGA, barn som är födda prematurt, sugklocka, asfyxi, immuniseringar... nu har jag säkert glömt ngn, men jag kan inte komma ihåg att vi nämnde stora barn som riskgrupp. Jobbar på BB, och vi har en del gula barn, men det är främst de som är lätta prematura + barn till Rh- mammor som får gula barn. De som är överburna blir mer sällan gula, deras lever är mer mogen. Barn som får "för lite mat" kan också bli gula.
    Sedan finns det grupper av utländsk härkomst som kan ha vissa tillstånd som påverkar. Men det har ju inget med storleken att göra.

    Svårt att uppskatta storlek utan röntgen. Det är ju flera olika mått man mäter, inte bara ett totalmått. Man kan ha olika form på bäckenet, vara trängre upptill eller nertill osv...
    Ja, det är vad jag kan minnas från den tid jag jobbade (som usk) på BB oxå.. Det som stora barn riskerar är ju snarare lågt blodsocker.. 

    En annan fråga.. Detta med K-vitamin.. i mitt förlossningsbrev har jag skrivit såhär:

    * Ge inte barnet K-vitaminsprutan! Om inblandning av instrument förekommer kan eventuellt sprutan få ges efter att vi tillfrågats

    Nu sitter jag o knåpar på ett alternativt förlossningsbrev ifall det nu blir planerat snitt. Hur ska man ställa sig till K-vitaminet vid snitt? Vid vaginal förlossning utsätts ju barnet för bakterier och annat nyttigt (som tex det k-vitaminet vi har i avföringen) som finns i vår bakdel ( ) Det missar de ju vid snitt. Man kanske kan begära att "bara" halva dosen ges? 


    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    abuelita skrev 2012-06-26 00:34:48 följande:
    Det tror jag faktiskt att de flesta  barnaföderskor vill,  alltså ha tillgång till snabb hjälp om det behövs men  inte tvingas på något. De flesta litar nog på att det är så på sjukhuset. Men många omföderskor, som haft negativa upplevelser på sjukhuset,  vill inte sätta sin fot där igen och vill därför föda hemma nästa gång. De flesta som väljer att föda hemma är alltså omföderskor.

    Om man är rejält påläst, som du , och har medföljare som också är rejält pålästa och dessutom har skinn på näsan och mål i mun,  ökar förstås chanserna betydligt för att det ska bli en säker sjukhusförlossning.

    De flesta experter, alltså även de som är för hemförlossning,  anser att förstföderskor bör föda på sjukhus. Men det finns faktiskt riktiga superexperter som anser att förstföderskor bör föda hemma.  Den världsberömde franske obstetrikern Michel Odent t.ex:  

    Pushing for Primips (Primips= förstföderskor)


     " We asked Dr. Michel Odent one time if it was OK to have the first baby at home. He replied, “Zis is zee most important birth to have at home because if a woman has a beautiful, sexual experience with her first birth then perhaps she can go to the hospital with her second or third. She will never let them do anything to her because she knows her body works from that first birth.”  Läs mer...


    Jag litar absolut inte på att det är så på sjukhuset.. jobbar ju där själv o vet hur det kan se ut.. inte just på förlossningen nu då men över lag.. det e inte bara på förlossningen man kör över folk.. Men jag vet vad jag vill, jag läser allt jag orkar, jag tjatar på min sambo o tvingar mamma att läsa allt jag läser.. O är det nån som inte är rätt för att öppna munnen o säga ifrån så är det min mor. Så om allt går som jag vill o det blir en vanlig vaginal förlossning så är jag faktiskt inte så orolig över det.. 

    Jag kan förstå tanken att föda hemma med första barnet.. men det FINNS ju faktiskt de som inte kan föda vaginalt o det vet man ju inte innan.. Jag tror mer på att se till att vara påläst och våga lita på att kroppen vet vad den gör.. och att ha nån med sig som kan stå upp för en när/om man inte kan/orkar stå emot själv. 
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika

    Ja, nog är hon lycklig allt Hon är liiite nervös att han ska komma tidigt dock.. De åker till Sydamerika på fredag o kommer hem två veckor innan bf nämligen Inte för att jag tror att han kommer tidigt såvida det inte blir snitt då. Men det brukar ju vara nån vecka innan. Inte två.

    Hade nån av er en tanke kring min fundering om k-vitaminet vid snitt?

  • Solaika
    abuelita skrev 2012-06-26 10:38:22 följande:

    Oj då, ska hon åka till Sydamerika ( själv var jag i Colombia i höstas, på nostalgiresa tillsammans med min man och äldsta dottern.  Vi tre bodde där under 3 år på 70-talet ) . Då får vi hoppas hon hinner tillbaks innan det är dags.


    Angående K-vitamin, så känner jag att jag har för lite kött på benen för att våga ge några råd.  Men det har skrivits en hel del om K-vitamin här i tråden, så om du vill läsa igenom det så innehåller denna länk alla inlägg där  K-vitamin förekommer.


     


    Ja, hon o pappa ska iväg. Pappa ska lära sig dyka i Brasilien och mamma ska på nån konferans i Chile innan hon oxå ska till Brasilien  

    Tack, ska ta o läsa igenom allt om k-vitamin igen tror jag.. jag kan ju en del om preparatet i sig genom mitt yrke.. men hur det är i samband med förlossning o bebisar är jag mer osäker på.. vid en vanlig förlossning utan problem vill jag inte ge det. Men snitt är ju långt ifrån samma sak.. hmm..  
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    Blgebo skrev 2012-06-26 16:56:14 följande:
    Har läst en del, och i litteraturen står att det kan uppkomma hjärnblödningar utan att det varit några riskfaktorer innan. Det är ovanligt, men det händer.
    Okej.. men nog borde väl halva dosen räcka? När den "ordinarie" dosen är så enorm.. man har ju fler koagulationsfaktorer i blodet än K-vitaminet.. 
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    abuelita skrev 2012-06-26 17:48:49 följande:

    Något att ha i åtanke;  på Darlington Memorial Hospital i England, där ALLA barn blir sent avnavlade, alltså även de medtagna,  ges inte K-vitamin alls till nyfödda. David Hutchon, som jobbade på det sjukhuset tills han gick i pension nyligen (  det var han som införde neonatal  HLR med intakt navelsträng där) , berättade det för mig, men eftersom han inte är så insatt i K-vitamin-frågan så kunde han inte svara på mer än så,  utan bara att inga barn ges K-vitamin där, varken injektion eller oralt.


    Sen är det nog också  värt att ha i åtanke att ingen verkar kunna svara på varför dosen till nyfödda är så hög som den är.  Inte ens Läkemedelsverket.  Jag blev i alla fall inget klokare på det svar som HB fick från dem #6258


    Usch, det är en svår fråga det här.. Varför forskas det inte mer på ämnet  
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika

    På onsdag ska vi till specialistmödravården på kontroll och ev vändningsförsök om lillen fortfarande ligger i säte. Vilket det känns som han gör. Jag har då inte känt honom vända sig o buffarna känns likadana som innan, förutom att han uppenbarligen blir starkare för varje dag  
    Så nu håller vi tummarna för att allt går som det ska på onsdag!  


    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    abuelita skrev 2012-07-01 19:32:49 följande:
     Då håller jag också tummarna ! 

    Läste du artikeln i #6377  ?  Handlar bl.a.om en sätesförlossning.  
    Tack!
    Orkade tyvärr inte läsa på engelska.. alldeles för lite sömn sista dygnen.. ska försöka ge mig på det imorn om jag får sova bättre inatt. Problemet är ju inte att han ligger i säte egentligen.. utan att det är fötterna som är först.. hade rumpan varit längst ner så hade ju problemet varit betydligt mindre.  
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    abuelita skrev 2012-07-01 21:10:35 följande:
    Ja det är ju förstås värre än när rumpan är först.

    Kollade nu artikeln igen och barnet föddes med fötterna föst (hemförlossning).   Men hon var riktigt medtagen, så inget att rekommendera kanske.

     
    Nej, eftersom resten av kroppen kan komma ut innan man är helt öppen så är ju risken att huvudet fastnar o det känns det verkligen inte värt att riskera. Så nä, går det inte att vända på honom så blir det snitt. Tyvärr, men då får man göra det bästa av det.. 
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika

    Jag slipper snitt!! Ja, om inget oförutsett händer förstås.. men skitungen har iaf vänt sig rätt nu och ligger med huvudet nedåt så nu återgår vi till att förbereda oss för en så naturlig förlossning som möjligt


    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika
    Blgebo skrev 2012-07-04 10:04:54 följande:
    Härligt!!
    Hur skönt som helst
    abuelita skrev 2012-07-04 13:00:34 följande:
    Men se där,  vilken duktig skitunge!! 
    Eller hur? Kul att få se honom på UL en gång till
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Solaika

    Tänkte tala om att vi har fått vår lilla son nu. Ingenting blev som jag ville men jag är ändå nöjd. Efter 34 timmars värkarbete varav 4 timmar kämpande mot krystvärkar (bara öppen 8 cm) och nästan 3 timmars krystning trots att jag inte var fullt öppen så gick det inte mer utan det slutade i ett akutsnitt. Där visade det sig att det aldrig hade funkat vaginalt då han låg snett med huvudet o hade fastnat. Det hela slutade med både EDA och spinalbedövning. Jag valde till slut att ge K-vitaminet eftersom jag blev osäker på hur den enormt påfrestande förlossningen skulle påverka sonen. Men en underbar barnmorska dubbelkollade OCH trippelkollade med mig innan hon gav det. Och hon visste att sen avnavling var det viktigaste för mig av allt. Nu förlorade JAG en del blod så de vågade inte låta det pulsera klart av sig självt då de behövde börja knyppla ihop mig.. men mjölkade innan de klampade så han fick ordentligt iaf.
    10/8 kl 05.26 föddes iaf 55 cm, 4106 g Victor. Världens finaste unge med MASSOR med hår på huvudet Vi kom hem igår o mår rätt så bra.. Min mage är ju såklart öm o jobbig men vad ska man vänta sig när man får magmusklerna avskurna

  • Solaika

    Tack Jag e faktiskt ändå nöjd med förlossningen trots allt. Jag inser att det aldrig gått att föda naturligt utifrån hur han låg. Inför syskon i framtiden ska jag kräva att de kollar upp mitt bäcken och kalkylerar risken för att samma sak ska hända igen. Han fixerade sig aldrig förrän vattnet gick o det kan ju gjort att han kunde hamna så snett.

    Vad gäller klampa o klippa vid akutsnitt vet jag inte varför. Jag har inte min journal utan bara barnmorskans ord. Hon gjorde vad hon kunde utifrån situationen som jag förstod det. På nåt sätt blev läget en aning akut för min del pga blödning. Hellre då att de ser till att jag överlever. Hellre lite för lite navelsträngsblod än moderslös.

    Får jag mer svar från journalen sen så ska jag återkomma med det

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över