Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Lia och bäbisen skrev 2010-04-28 10:31:17 följande:
    Så trevligt! =)Det är alltså i en "barnmorsketidning" eller nåt liknande som detta står? Jag är inte så hemma i våra grannspråk, även om norskan är lättare än danskan (och jag som ändå är skåning). Då bär det ju räknas som "bra och riktig information" som fler har lättare att ta till sig, tycker jag. Skoj!

    Det står på  Norsk Rikskringkastnings (NRK)  hemsida, Norges motsvarighet till SVT. (jag länkade ju så snitsigt i den blå texten  HEJA NORGE i förra inlägget   )


     
    Men det här, Sen avnavling er det beste for barnet, står på Jordmorforeningens  hemsida  (Norska barmorskeföreningen) . Och det  är  ta mej tusan den bästa artikel jag läst om avnavling!!!


    Oppsummering og konklusjon

    Ut fra det man i dag vet, er det ikke bevist at tidlig avnavling er bedre enn sen avnavling, verken for mor eller barn. Sen avnavling bør innføres som vanlig praksis både for premature og fullbårne barn, uavhengig av forløsningsmetode (19). Også barn som har vært utsatt for en asfyxi / hypoksihendelse, vil ha nytte av at navlesnoren får pulsere mens man iverksetter tiltak for å hjelpe barnet med overgangen fra intra- til ekstrauterint liv. At sen avnavling og resuscitering kan kombineres, er prøvd ut med godt resultat i et forsøk ved Haukeland Sykehus for en tid tilbake. Dette vil kreve et nytt syn på tverrfaglig samarbeid i resusciteringssammenheng og ikke minst et felles forståelsesgrunnlag. Jeg mener at den nye forklaringsmodellen representerer et slikt grunnlag, og at nøkkelen til å ytterligere redusere morbiditet blant nyfødte ligger her.

  • abuelita

    Hallå Göteborgare! 

    Jag fick just veta att jag fått in en insändare om avnavling i GP i dag   

    Ska kolla om det går att hitta den i nätupplagan.

  • abuelita
    abuelita skrev 2010-04-28 13:24:17 följande:
    Hallå Göteborgare! Jag fick just veta att jag fått in en insändare om avnavling i GP i dag   Ska kolla om det går att hitta den i nätupplagan.

    Jag hittar det inte i nätupplagan. Men den här texten skickade jag in till GP (säkert har de kortat ner den lite)


    Nyfödda behöver sitt blod!


    Trots att både  WHO och svenska riktlinjer  rekommenderar sen avnavling  har förlossningsklinikerna i VG-regionen  som praxis att klämma av navelsträngen bara  sekunder efter födseln.  Men detta är ett icke evidensbaserat ingrepp,  som man började med en gång i  tiden  och sen har fortsatt med av bara farten.  En av de första läkarna som insåg det galna i det här och som förgäves försökte sätta stopp för det  var Erasmus Darwin, Charles Darwins farfar.


    Vid tidig avnavling  blir upp till 50% av barnets blod   kvar i moderkakan. En mycket kraftig blodförlust alltså . Men enligt moder naturs plan ska navelsträngen  fortsätta  försörja barnet med syre under de första ca 3-5 minuterna efter födsel medan det resterande blodet i moderkakan pulserar över,  samtidigt som lungorna gör sig redo att överta andningen. Och i det här blodet  finns stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar. Bl.a. dopaminproducerande celler, något som personer med ADHD saknar. Här har vi kanske förklaringen till att ADHD, Autism m.m. ökar lavinartat nu  sedan navelsträngsblod  (blodet i moderkaka och navelsträng) blev  eftertraktat inom stamcellsforskningen, och  avnavlingen därmed sker tidigare än någonsin ?


    Enligt  Hälso- och sjukvårdslagen har man som förälder rätt att få sån här information, och man har  rätt att begära sen avnavling även på de  sjukhus där detta inte är praxis.  Men trots det informerar inte mödravården i VG-regionen  om detta..

  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-04-28 14:27:10 följande:
    Är du säker att den publiceras idag?Grattis!
    Det var en förlossningspedagog i Göteborg som berättade det i Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt för en stund sen. Hon skrev att det var dagens tidning.

    Har du GP och inte hittar den?

    Tack för grattis
  • abuelita

    Fick nu bekräftat  i tråden Sen avnavling inte möjligt i Göteborg?, här på FL,   att min insändare är i GP i dag

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-28 19:31:39 följande:
    Heja Linda! Du är en klippa
    Tack Anna!!   Du är minsann också en klippa .
  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-04-28 20:27:07 följande:
    Hej alla! Har följt denna tråden litegrand under min graviditet och var helt inne på sen avnavling och skulle ta upp det med bm på sista besöket men fick en annan då min bm fastnat utomlands pga askmolnet. Jag glömde helt att säga nåt om att jag önskade sen avnavling så jag tänkte, kan ta upp det på fl sen bara (skrev aldrig nåt brev). Detta blev såklart inte heller aktuellt då jag inte direkt tänkte på just det just dp . MEN, bor i Halmstad och här har en barnläkare genomfört en studie om just sen avnavlig och sedan följt upp de barnen som blev avnavlade sent kontra de som inte blev det ett år efter fl. Studien håller just nu på att sammanställas. När min dotter föddes i söndags tog det ett tag innan hon kom upp på min mage och jag tänkte bara att de tar ph provet men sen när hon väl kom upp hade hon inga peanger på navelsträngen utan det satt bm efter hon hamnat där och min man fick klippa strängen. Således blev hon sent avnavlad därav att hon låg kvar nedom placentanivå mellan mina ben . Bm som förlöste mig gick igenom fl med mig igår och berättade att det är sagt att man ska avnavla sent på Halmstad fl nu då man ser mer fördelar med detta än nackdelar. KUL! Så jag fick iaf som jag ville utan att be om det !

    Hej Akrobaten och grattis till dottern!

    Undrar vad din bm menade med att man ser mer fördelar än nackdelar med sen avnavling? Vad skulle det vara för nackdelar i så fall? 

    Får jag fråga hur du känner till det här om avnavlingsstudien i Halmstad? Har det stått i lokaltidningen eller berättade de det på mvc eller förlossningen?

    Lustigt, jag hade tänkt ställa frågan här i tråden idag om någon visste något om Halmstad eftersom det var så länge sen det hördes något därifrån. Men det som kommit tidigare om Halmstad har varit väldigt konstigt. Den ena uppgiften stämmer inte med den andra.
    Och vad jag vet har det inte stått något i några tidnigar  om vad studien kommit fram till. Men det här, som kanske inte var menat skulle komma ut till allmänheten?,  råkade jag hitta: 
    Sammanfattning
    Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder . 

    Högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder innebär behandlingskrävande gulsot, alltså det som förlossningspersonal under så många år trott orsakas av sen avnavling och därför har klampat tidigt. Det borde ju vara jätteviktigt att det här kommer ut till allmänheten så fort som möjligt eftersom många fortfarande tror att sen avnavling orsakar det här, och därför har bråttom men avnavlingen.  Men  har det ens stått  något i lokaltidningarna i Halland vad avnavlingsstudien kommit fram till? 

    Barnläkaren du nämner är förmodligen den läkare i Sverige som har mest kunskaper om nackdelarna med tidig avnavling. Bl.a skickade jag en massa information till honom, och även till förlossningschefen i Halmstad, redan innan de  började  med  sin studie. Info som jag i min tur hade fått från några av världens ledande experter på det här området (bl.a George M Morley, Judith Mercer, David  JR Hutchon, Sarah J Buckley och  Eileen Nicole Simon).  Och det här hade han förstås hjälp av när han talade för sen avnavling på perinatalmötet i Stockholm hösten 2007, då han övertygade resten av församligen om att sen avnavling är att föredra. Det som alltså ledde till att riktlinjer för avnavling togs fram, och  presenterades ett år senare.  

     Vilken tur du hade då, att det inte blev omedelbar klampning trots att varken du eller din man sa till om det, utan istället bara tänkte på att de kanske tog pH-provet. 
    Det låter faktiskt som att de hade bråttom på med penagerna. Men det kanske hann pulsera färdigt?
     


     

  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-04-28 22:59:08 följande:
    Jag jobbar som syrra och läste först om studien i min facktidning sen florerar det ju så klart på arbetsplatsen. Ola nåt heter läkaren och om jag fattat det hela rätt så är inte sammanställningen klar ännu! var för övrigt han som undersökte min tjeja efter fl. Min bm uttryckte kanske sig inte riktigt så, hon menade nog enbart på just höga billirubinvärden, som för övrigt min dotter ska kollas om för imorgon då hon fördubblat sitt från dygn 1 till 2, 123 till 243. Ang klampningen så gjorde de alltså inte det förrän navelsträngen pulserat färdigt, frågade inte om de tog ph i pulserande eller om de bara klämde åt snabbt med fingrarna och sedan lät det pulsera färdigt. Peangerna kom på först efter att hon kommit upp på min mage och då hade hon legat en stund mellan mina ben. Det är iaf tydligt i min fl journal att hon fick sen avnavling.
     Mådde hon dåligt så att de gav henne någon extra hjälp för att komma igång, eftersom det dröjde så länge innan hon fick komma upp på din mage?  I så fall var det ju bra att de gjorde så istället för att navla av och ta iväg henne  för upplivning.  Men annars  tycker jag det verkar konstigt  att hon inte fick komma upp på din mage förrän navelsträngen redan hade pulserat färdigt.

    Så  de skriver alltså in sen avnavling i journalen trots att det är allmän praxis ? Ja  hade det inte varit det skulle ju din dotter blivit tidigt avnavlad eftersom ni inte hade begärt sen avnavling.

    Som sagt, det är väldigt mycket som är konstigt med Halmstad {#lang_emotions_undecided}
  • abuelita
    LillaVild skrev 2010-04-28 16:43:59 följande:
    Jag är snart klar med mitt förlossningsbrev, eller önskelista Tyckte det var på tiden, är ju i vecka 38 nu Så måste tacka alla som delat med sig av tankar, information och egna brev för hjälpen!!! Och hoppas att alla får de förlossningar de drömt om
    Hoppas du också får den förlossning du drömt om
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över