Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Ocean WoW skrev 2010-04-29 09:19:01 följande:
    Hey abuelita, din artikel finns inte på GPs hemsida men jag googlade idag och det är väldigt många bloggar och forum (bla Aspberger forumet) som diskuterar den. Det ska bli jättespännande att se resultat från sammanställningen som Akrobaten nämnde.
    Hej Ocean Wow, nej det verkar inte som att insändare finns i några nätupplagor över huvud taget. 
     Ska se om jag också hittar några bloggar och forum som diskuterar  den.

    Angående Halmstadstudien,  så är det ju mer än märkigt att ett icke evidensbaserat ingrepp ska behöva analyseras och vändas ut och in på, år ut och år in,  innan man kan tänka sig sluta med det. Om ens då? Istället för  att man forskar på det INNAN man börjar göra det.
    Som med så mycket annat inom  obstetriken, vilket Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet  pratar om på det här klippet ur

    ">Business of Being Born
  • abuelita
    Bibbif skrev 2010-04-28 21:55:28 följande:
    Passar på att fråga här, någon i Östergötland som haft en planerad hemförlossningeller har planer på?  (har för mig att det skrivits lite om hemförlossning i tidigare upplaga till denna tråd)
    Stämmer att vi då och  då tar upp hemförlossning här.  
     
    Det är några gamla föda-hemma-trådar här på FL som väckts vid liv nu också.  Tack vare att Lexikon varit runt och informerat om Facebook-gruppen
    Inför förlossningsfrihet i HELA Sverige 
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-29 10:41:04 följande:
    Måste bara säga att jag tycker det är jätte kul att det diskuteras mer och att det här tas upp på fler platser. Allt som kan provocera och få människor att tänka/reflektera över nya saker och som ger möjligheter till att ta ställning är positivt.Kul (:
    Ja  det är verkligen jättekul   Även om de flesta brukar reagera mer eller mindre negativt när de hör talas om sen avnavling första gången så har i alla fall tanken väckts. Och nu har de ju chansen att söka efter info själva.  Vilket de inte hade haft annars. Eftersom mvc och fl tiger om det här.
  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-04-29 18:53:17 följande:
    Abuelita: Jag fattade det som att man ska ha bebisen under placentanivå men jag kanske missuppfattat!? Visserligen fick hon sig en liten kallsup precis när hon kom ut och jag tror bm masserade henne lite extra för att komma igång, men det var tydligen aldrig någon fara varför hon ändå fick vara kvar! 
    Om det  är  i trådarna om avnavling här på FL du har läst på så har du missuppfattat. Men om du har läst på  hur de gör i Halmstadstudien så är det rätt uppfattat att barnet ska hållas under placentanivå i 30 sekunder innan det får komma upp på mammas mage. 

    Återkommer med lite om mina synpunkter på randomiserade avnavlingsstudier  där hälften av försökskaninerna, plus alla barn som inte deltar i studien,  offras .
  • abuelita

    Om man är fullt insatt i  tidig avnavlings negativa inverkan på barnets fysiska och psykiska hälsa och utveckling, och  dessutom vet att många studier redan har gjorts under  årens lopp,  som alla kommit fram till att barnet mår bäst av sen avnavling, då uppger man inte  för intet ont anande blivande föräldrar att det bara eventuellt  kan innebära att barnet får lägre blodvärden under de 6 första levnadsmånaderna.  Utan man kör med helt öppna kort. Dessutom  är det oetiska att använda  barn som försökskaniner  i syfte att bevisa att ett ingrepp i det naturliga födelseförloppet är skadligt. Något som alltså andra studier redan kommit fram till för länge sen (står om det i riktlinjerna
     

    Och man är rätt korkad när man står och talar sig varm för sen avnavling inför obstetriker, barnmorskor och neonatologer , i syfte att övertyga dem om att  det är bäst för barnet, och sen inte tänker på att det här faktiskt kan komma ut till allmänheten , fr.a.  de föräldrar vars barn man hade tänkt använda som försökskaniner utan att tala om för dem att man redan har full kännedom om  att tidig avnavling är skadligt.. Man borde tänkt på en viss arg mormor som vill sätta stopp för tidig avnavling fort som fanken eftersom hon inte vill att en enda unge till ska offras, och som därför tipsade media  om det här mötet (Dagens Medicin var dock den enda tidning som nappade) 

    Om man verkligen vill barnens bästa borde man göra allt  man kan för att stoppa det här så snabbt som möjligt, så att varenda unge  slipper  undan det här skadliga ingreppet,  och då fr.a. se till att media får kännedom om tidigare studier så att det kommer ut till allmänheten. Då  övertalar man alltså inte tv4´s medicinska reporter, som den arga mormorna då hade lyckats få så intresserad av det här  att det skulle gå ut stort  i  tv4-nyheterna,  om att de skulle vänta med att gå ut med det tills den här  studie var färdig. 
    Och man skriver faktiskt inte i mail till den arga mormorn att man ”av rent egoistiska skäl” inte vill att det här ska komma ut förrän tillräckligt många patienter rekryterats till studien.  För då är man riktigt korkad. 

    Vill  man barnens bästa så utsätter man dem inte  för sånt man vet är farligt. Utan man gör då en studie där man inte  offrar en enda unge.   ALLA  barnen ska naturligtvis blir sent avnavlade, i synnerhet de mest sårbara (medtagna och prematurer), och  sen jämför man deras hälsotillstånd med barn som  tidigare blivit tidigt avnavlade, genom att jämföra deras journaler.  Så som den arga mormorn försökte övertala den här herrn  att göra, och  som det  gick till  i den svenska studien som bevisade att de båda brittiska studierna som kommit fram till att k-vitamininjektion ökar risken för barnleukemi hade fel.

    Dessutom finns det ju inte ens någon anledning att göra ytterligare en studie, när det redan gjorts massor och fortfarande görs massor runt om i världen, för att kolla om ett  icke evidensbaserat  ingrepp som pågått i massor med år är farligt eller ej. Istället för att sluta med det bums!!! Man måste väl för 17  göra noggranna studier INNAN man börjar med ett ingrepp??? 

    Enligt George M Morley, som forskar på avnavling utan att offra  en enda försökskanin,  så pågår de här studierna för forskarnas egen skull. På skattebetalarnas bekostnad.
    Och hur 17 kan det komma sig att samtidigt som det  i riktlinjerna för avnavling rabblas upp  anledningar till  varför barnet  mår bäst av sen avnavling så kommer det här mitt upp i alltihop???? 


    ”En viktig randomiserad kontrollerad studie i Sverige har som primärt mål att utreda långtidseffekter av tidig respektive sen avnavling på blod- och järnparametrar hos barnen. Riktlinjer som presenteras i detta vårdprogram får och ska inte användas för att påverka vilka patienter som inkluderas i detta eller andra forskningsprojekt om avnavlingens betydelse. ”
     

  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-04-29 18:53:17 följande:
    Abuelita: Jag fattade det som att man ska ha bebisen under placentanivå men jag kanske missuppfattat!? Visserligen fick hon sig en liten kallsup precis när hon kom ut och jag tror bm masserade henne lite extra för att komma igång, men det var tydligen aldrig någon fara varför hon ändå fick vara kvar!SchumiFerarri: Jag förstår inte riktigt vad problemet med studien som Ola gjort? Att den genomförs sent eller över att han verkar tagit cred för att införa sen avnavling?Jag ser det som nåt positivt även om sen avnavling skulle införts tidigare, alltså oavsett studien på Halmstad länssjukhus!! Det är väl bättre sent än aldrig att införa rutin på sen avnavling!? Sen har ju inte han all talan för vilka rutiner som ska införas och iom studien så har vi ju fått som vi velat länge, eller? Men jag kanske har missuppfattat kritiken? 
    Hur kan du plötsligt, efter att du födde barn i  söndags,  blivit så insatt i allt som har med den här studien att göra,  när du visste så lite innan att du inte ens begärde sen avnavling?  Och hur kan du vara så insatt i att inte han har all talan för vilka rutiner som ska införas? 
    och hur kan man bara komma på en sån tanke som "att han verkar tagit cred för att införa sen avnavling" ??   {#lang_emotions_undecided} 

    Nej nu ska jag inte tjata med dig mer,  du har väl amning och blöjbyten att stå i.
  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-04-30 09:09:06 följande:
    Nu tror jag att ni två har missförstått hennes fråga. Jag tolkade det precis som hon för jag förstod faktiskt inte heller vad som var såååå farligt med lite fler studier. Hon (och säkert flera) ville ju bara veta vad ni menade och det har ni nu förklarat. Om jag förstår er rätt så har han använt barn i sin studie istället för att använda statistik (han har velat göra en fullständig empirisk studie) och det är inte bra. Jag tror vi köper det argumentet nu och tycker det är dåligt. Men jag måste faktiskt säga att bara för att en studie redan är utförd över hela världen betyder det inte att det är onödigt att samla in data och studera i Sverige. Det är SÄTTET det läggs upp man ska klaga på. Det var det hon (och jag) inte förstod.Inga sura miner nu? Bara ett litet missförstånd va?
    Närå, inge sura miner    Precis, det är SÄTTET det är fel på.
    Jag tycker det är bra med fler studier om de är helt och hållet etiska och inte en enda försökskanin offras.. Inte ens djurförsök alltså . Utan bara  samla in data..
  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-04-30 12:43:21 följande:

     
    Det har kommit så många konstiga inlägg om Halmstad (några riktigt mystiska meddelanden i min inbox också), både här på FL och i min blogg på Aftonbladet , så jag vet faktiskt inte vad jag ska tro.

    T.ex., den 18 oktober 2008, några timmar innan Rapports reportage  om att  riktlinjer för avnavling skulle införas  (det var jag som hade tipsat Rapport, annars hade det här förmodligen inte kommit ut till allmänheten) skrev sign Jeanette så här ( inlägg 470  )
     
    ”Hejhej!
    födde min lilla flicka den 10/10 i halmstad och fick en förfrågan om jag ville ha sen avnavling och det fick jag trots att navelsträngen var 1 varv runt halsen på henne. inga problem
    nu är vi även med i deras studie.


    Och i inlägg 480 skrev hon så här:


    ”när jag kom upp till förlossningen så frågade dom om jag skulle vilja vara med i deras studie och då få bebisen sent avnavlad. (är med i både sen avnavling samt tillväxt studie).
    så det tackade jag ja till och vi fick vara med


    I inlägg 548 frågar jag henne  : ”Vet du om avnavlingsstudien i Halmstad kommer fortsätta nu ? Jag menar, vem vill vara med i den nu efter att nyheten kommit ut om vad internationella studier visar? ”


    Men  ”Jeanette”  hade då redan försvunnit från tråden, och kom aldrig mer tillbaks.


    Jag tänkte då att den här personen kanske i själva verket var ”någon” som hade blivit kontaktat av Rapport för en intervju, och alltså visste att reportaget skulle komma  och därför skyndade sig hit för att skriva det här inlägget i ett försök att ge en ljusare bild av Halmstads förlossning, där man enligt flera inlägg  här i trådarna inte ens hade rätt att välja sen avnavling. Inte heller om man var med i studien, utan där blev barnen lottade till antingen gruppen med sen avnavling eller till gruppen med tidig avnavling (i en randomiserad studie går det väl alltid  till så? ) .


     Och i förrgår, när min insändare var i GP,  tänkte jag att nu kommer det kanske en sån där mystisk kommentar om Halmstad igen.
    Så du kanske förstår att jag blev misstänksam? Får nämligen inte dina inlägg att stämma överens med en nybliven mamma som är mån om sen avnavling.  Men om du faktiskt är det så ber jag om ursäkt för min ton. Skulle inte använt den tonen om jag trodde jag kommunicerade med en nybliven mamma.


    När inte ”Jeanette" kom tillbaks till tråden svarade istället  Champagne Moderator,    och hennes svar löd så här:  ( inlägg 551)


    Nix, den är avslutad. Jag fick barn i augusti och då hade de redan fått ihop rätt det antal barn de behövde för studien.” (alltså 2 månader innan " Jeanette" blev erbjuden att vara med i studien)


    I inlägg 553 svarar sen Champagen Moderator följande:  

    ”Jag frågade om jag fick vara med i studien, men dels tillhör jag inte Hallands län så det föll redan där, men personalen sa att de hade fått ihop de som behövdes för studien. ”


    Och i inlägg 556 så här:  ”Precis. De behövde 400 barn för studien och de kommer att följas i 5 år faktiskt”


    Men efter det här  har det kommit flera inlägg om att studien fortfarande pågick. Så det är verkligen förbryllande det här  {#lang_emotions_undecided}

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över