• samban

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Mat ägda = matvägra. Autocorrect is a bitch.

  • samban
    mfe skrev 2012-01-09 00:18:18 följande:
    Jag gav valet till min sambo faktiskt så han fick läsa på och han sa nu att han vill ge det för han tycker att jag förstorar upp det. Så det blir nog att ge det men en sak som jag kommer stå på mig är sen avnavling (visst heter det så?)

    Min sambo litar på mig, vilken jag upplever är lite ångestskapande. Om något skulle hända skulle jag känna att ansvaret är endast mitt. Jag har dock eventuellt fått en möjlighet att få tag på oralt k-vitamin som jag kan ge istället för sprutan.
  • samban

    Jag undrar också vad som ärsyftet med ph-provet... Min barnmorska sa att det är för att kolla det där med Rh positiv eller negativ...

  • samban
    Mantra skrev 2012-01-09 15:16:52 följande:
    Men har dom verkligen tidig avnavling på de flesta sjukhusen nu? För jag tycker det verkar tvärtom. Där jag ska föda har de endast sen avnavling. Ibland känns det som att vissa tror att sjukvården VILL de nyfödda allt ont?! Så är det ju ändå inte?

    Det är ju en definitionsfråga litegrann. Som jag fattat det finns det en del kantiga rutiner inom sen avnavling. Ex säger min barnmorska att 3 minuter räcker det att vänta, då klampas och klipps den. Men i vissa fall kan det ju ta femton minuter för navelsträngen att sluta pulsera. Om man då ändå klipper efter 3 minuter, är det nog sen avnavling då? Bäst vore det ju om rutinen var att först när navelsträngen är vit och slapp klampas det, oavsett om det tar fem eller tjugofem minuter. Eller kanske att moderkakan får födas ut innan man gör något åt navelsträngen. jag vänder mig mot dem rutinfixering som verkar finnas kring detta område. Det verkar ju inte finnas några garanterade svar på någonting när det gäller förlossningar, FÖRUTOM just när det gäller avnavling, k-vitamin och liknande. Om jag frågar min barnmorska något om förlossningen svarar hon oftast att "alla förlossningar är unika och skiljer sig från varandra, precis som alla graviditeter.". Däremot kan hon tvärsäkert säga att det ALLTID räcker att vänta tre minuter, för då har ALLA navelsträngar pulserat klart. Och ALLA barn måste få k-vitamin eftersom ALLA barn har brist på nämnda vitamin och därmet riskerar ALLA barn att få blödningar. Och ALLA kvinnor behöver få en livmodersammandragande injektion när ungen är ute. Förstår du hur jag menar? Jag tänker att graviditeter och förlossningar är olika varann och att man därför inte kan ha för många rutiner kring dem. Om rutinen vore att man alltid väntar med ett ingrepp tills behovet uppstår hade det varit en annan sak. Jag tror inte heller att sjukvården vill nyfödda ont, absolut inte. Däremot är sjukvården, som jag upplevt den, hårt knuten till rutiner och traditioner. Som "patient" kan man lätt bli överkörd och ibland får jag känslan av att man ska vara glad och tacksam och göra som man blir tillsagd.
  • samban

    Sen kan jag absolut erkänna att jag kanske har fixerat mig en smula vid de här ämnena... ;) utan att vara alltför konspiratorisk vill jag ändå försäkra mig om att det verkligen går till så som min sambo och jag bestämt.

  • samban
    BELLAm2 skrev 2012-01-09 16:45:46 följande:
    Ph-provet tas för att "kvalitetssäkra". Helt enkelt för att veta hur syretillförseln var precis innan födseln. Ska tas innan barnets första andetag för att inte bli missvisande. (jobbat på BB)
    Tack! Kan man avsäga sig detta prov? Fyller det någon funktion annat än att sjukhuset får veta om barnet råkat ut för syrebrist?
  • samban
    Mantra skrev 2012-01-09 18:18:58 följande:
    Sen avnavling på det sjukhus jag ska föda betyder till den slutat pulsera, det är ju vad sen avnavling betyder, inte efter ett visst antal minuter. Alla förlossningar är ju unika, man kan inte ha kontroll över precis allt, och sjukhuspersonalen får ganska svårt att sköta sitt jobb om de ska läsa och komma ihåg tre fyra sidor långa brev.. Bäst man får en långsam förlossning då! Personligen vill jag ha avnavling efter strängen slutat pulsera, helst inga nålar på mig pga fobi samt hjälp att spricka så lite som möjligt. Men där går gränsen. Jag vill inte experimentera med k vitaminet tex,bara pga saker jag läst på nätet, dom är utbildade, det är inte jag, såpass litar jag på sjukvården, dom vill knappast mitt barn illa, så fördelarna måste överväga.

    Ja då har ju ditt sjukhus den "rätta" definitionen på sen avnavling. På mitt sjukhus har de gjort en rutin av det och väntar ca tre minuter och kallar det för sen avnavling. Självklart kan man inte ha kontroll över allt, men vissa saker är så viktiga för mig att jag inte kan kompromissa med kontrollen. Medicinska ingrepp på mig och mitt barn hör dit. Jag vill absolut bli tillfrågad, informerad och få en motivering vad det än gäller för ingrepp. Får jag fråga vilket sjukhus du ska föda på?
  • samban
    Mantra skrev 2012-01-09 19:49:52 följande:
    Näl! Det står i mitt förlossningsbrev att den ska pulsera klart oavsett, men jag tycker det går lite långt när man ska ha med allt..det är prover, sprutor, avnavling, vaccin osv. Har vissa ingen som helst tilltro till sjukvåden i landet? Dessutom är tonen ofta så hård, breven verkar inte så vänliga.. Man kan ju inte ta för givet att man ska bli illa behandlad tex.. Och det händer ganska ofta att de inte hinner läsa breven pga snabba förlopp osv.. Det är inte lite vissa kräver att de ska komma ihåg under förlossningen liksom! Jag skriver från en telefon idag och har lite svårt att hålla koll på olika inlägg osv och svara en och en..

    Jag tycker inte det är ett dugg överdrivet att vilja besluta över vilka medicinska ingrepp som görs på mig eller mitt barn. Jag har tilltro till sjukvården, men vet också att jag inte vill ha vissa saker som sjukvården förespråkar. Jag vill själv bestämma vad som sker med mig och mitt barn, det är viktigt för mig och min sambo att vi är insatta i vad som sker och varför. Jag vet inte vilket brev du upplever som ovänligt, men jag tycker att de flesta förlossningsbrev jag läst varit både ödmjuka och vänliga. Det ligger ju i mitt intresse att komma väl överens med de som närvarar vid min förlossning och eftersom jag kanske inte kommer vara mitt mest kommunikativa jag under förlossningen har jag valt att skriva ner mina önskemål i ett brev. Visst kan det hända att de inte hinner läsa mitt brev, men om jag inte hade skrivit något brev alls hade jag ju aldrig fått en chans att skriftligen föra fram mina åsikter. Om man nu, som du, är helt okej med vaccin, sprutor och prover så är det väl bra för dig? Jag vill inte ha allt det där och åberopar rätten att slippa. Alla nöjda och glada.
  • samban
    Mantra skrev 2012-01-09 19:56:47 följande:
    En fråga: baserar ni era beslut ang barnets vård enbart på vad ni läser på nätet? Eller är någon här överhuvudtaget utbildad? Och hur vågar ni i såna fall basera barnets behandling efter detta? Detta gällande tex k vitamin, vaccin, blodprover osv.. För jag tror ju att sjukvården väljer det alternativ med flest fördelar.. Jag vågar inte besluta om såna viktiga saker mot ett sjukhus känner jag. Sen avnavling är ju en helt annan sak, den kan ju bara ge positiva konsekvenser.

    Jag baserar mina beslut angående mitt barn på information från FASS, forskningsrapporter, sunt förnuft och inre övertygelse. Jag tror tex inte det är bra att injicera kaustiksoda i nyfödda barn (finns i injektionen med k-vitamin) och jag tror inte det är bra att injicera syntetiskt hormon i mig om det inte är nödvändigt. jag äter inte ens p-piller eftersom jag är så skeptisk till att mixtra med hormonhalten i kroppen. Jag tror inte det är bra att störa bondingen mellan föräldrar och barn för att mäta, väga och ta blodprov på barnet. För min del får alla göra som de själva tror är bäst.
  • samban
    Mantra skrev 2012-01-09 21:01:24 följande:
    Men hur kan allt som sjukvården står för vara farligt för dig och barnet? Anser du att alla vaccin är farliga? På riktigt? Att ha någon eller ett par punkter är för mig okay, men vissa verkar ju systematiskt neka till i princip allt, det verkar för mig aningens hysteriskt. Jag jobbar absolut inte inom sjukvården, och eftersom jag inte är utbildad så litar jag på sjukvården. Som jag sagt innan så är avnavlingen något enbart positivt, men att neka k vitamin och vaccin kan ju trots allt få konsekvenser. Hade det varit färdigforskat om det hade det ju tagits bort såklart! De vill ju inte barnet illa på sjukhusen. Det finns ju forskning åt höger och vänster, men vem som helst kan ju forsla och skriva om det liksom..jag vill inte på något sätt uppröra er, jag undrar mest hur ni tänker. Den här tråden är på sätt och vis väldigt negativ mot sjukvården runt förlossning och tidvis väldigt hård. De kan inte bara ändra på sina rutiner utan att det är bevisat och färdigforskat om det, då räcker det inte med lite ny forskning. Jag tycker detta med avnavlingen ändras i rasande fart! De flesta sjukhus verkar numera göra det.

    Vet inte om du svarar till mig nu? Jag har bara nämnt k-vitamin, avnavling och ingrepp som inte är medicinskt motiverade. Vaccin har jag aldrig nämnt eftersom jag inte tagit ställning till det än. Jag misstänker dock att jag kommer ge enligt vaccinationsprogrammet. Om man nu vill neka till allt, kan man inte få göra det då? Jag blir inte upprörd över att du gör annorlunda, men du verkar bli upprörd över de beslut som folk här i tråden har fattat. Människor gör ju vad de tror är bäst för sina barn. Somliga tror att vaccin är bäst, andra tror tvärtom. Skönt att man kan välja tycker jag!
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över