Inlägg från: sirisdotter |Visa alla inlägg
  • sirisdotter

    maltodextrin i välling...?

    Intressant, förvånar inte mig.  Snabb kolhydrat uppges maltodextrin vara, ingår i sportdrycker, används när man brygger öl hemma.

    Det verkar inte ha varit någon katastrof att mitt barn vägrade alla tänkbara vällingsorter!

  • sirisdotter
    sannzibar skrev 2010-03-30 23:09:07 följande:
    vilken välling prov fick ni hem? märke på vällingen?
    Sempers Mild välling, havre verkar bl a massa ingredienser även innehålla ovan nämnda ingrediens.  På Sempers hemsida anges inte ingredienser, man måste logga in för att få reda på dem!
  • sirisdotter
    Blå Flygare skrev 2010-03-30 23:10:13 följande:
    Maltodextrin är en kolhydrat, men smakar mindre sött än socker. Altså bör det vara mindre populärt hos barnen. Jag tror det tillsätts ist för socker eftersom folk har sån sockerhysteri, så blir det sånt istället. För kolhydraterna behövs (eller anses behövas).
    Snabba kolhydrater, behövs de?
  • sirisdotter
    Blå Flygare skrev 2010-03-30 23:10:13 följande:
    Maltodextrin är en kolhydrat, men smakar mindre sött än socker. Altså bör det vara mindre populärt hos barnen. Jag tror det tillsätts ist för socker eftersom folk har sån sockerhysteri, så blir det sånt istället. För kolhydraterna behövs (eller anses behövas).
    Så kan det vara!   Hittade reklam för en välling.  "inget socker tillsatt"  står det.  Och maltodextrin bland ingredienserna...
  • sirisdotter
    sannzibar skrev 2010-03-30 23:19:03 följande:
    jaha ok min dotter har druckit Enago vällingen sen hon var ca 8 mån (är idag 2 år)
    Undrade vad Enago innehåller, vet du ?
  • sirisdotter

    Verkar som även Enago välling innehåller maltodextrin (däremot inte Enago´s grötar).

  • sirisdotter
    sannzibar skrev 2010-03-30 23:36:30 följande:
    Enago inehåller det härvitamin A D E C K B12  B6tiaminriboflavin niacinpantotensyrafolsyrabiotinnatriumkalciumfosformagnesiumjärnzinkjodselenär det nåt av dessa ämnen som ej är bra?
    Jag har aldrig funderat över maltodextrin, blev nyfiken p g a tråden. 

    På nätet anges maltodextrin som ingrediens i Enago välling (Butik Hemlängtan),
  • sirisdotter
    Teskedsmamman skrev 2010-03-30 23:46:11 följande:
    Hämtat ordagrant ur mitt livsmedelslexikon:Maltodextrin: En form av majsstärkelse, som inte skall förväxlas med malt.Innehåller ej: Gluten, laktos, mjölkprotein eller sojaprotein.Kolla över vilken innehållsförteckning som helst, finns i det mesta....
    Blir det bättre av att det finns "i det mesta"  av industritillverkad mat?

    Finns inte med på havregrynpåsen - vi åt havregrynsgröt barnet och jag, eftersom barnet vägrade välling och jag alltid ätit gröt.
    Inte heller på röda ekomjölkspaketet, eller A-fil, inte heller på mild yoghurt-paketet bådca Eko).  Knappast i vinbären från kolonin eller äpplena från grannen.
  • sirisdotter
    LinaP skrev 2010-03-31 00:20:40 följande:
    Sökte på : Varför maltodextrin i välling?. Men hittade nåt annat intressant www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28720
    Min sängläsning i går kväll blev avsnittet Välling, sid 210-211(pocketupplaga)  ur Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara 2008.(fortsättning på succén Den hemlige kocken 2007). Kontentan är densamma som i länken du hittat från Nilssons hemsida.

    Han uppger i boken att svenska späd- och småbarn varje år suger i sig fabriksvälling för mer än 300 miljoner kronor.  Och att Semper intygar att deras välling "är framtagen i samråd med svenska barnläkare och näringsexperter".  Inköpt expertis, anser Nilsson.
    "Vad har dessa vetenskapligt skolade experter kommit fram till att en sex månaders bebis kan tänkas behöva?"  Han räknar upp 23 ingredienser i mild havrevälling från Semper. "Den manipulerade kolhydraten MALTODEXTRIN"  kommer på plats 8.

    I den långa listan går visserligen att spåra den klassiska vällingens två grundingredienser, men de är i grunden ganska näringsfattiga och förekommer här i så kraftigt industriprocessade versioner att de berövats sina naturliga näringsämnen. Vitaminer och mineraler tillsätts istället på konstgjord väg i denna vår svenska nationaldryck.

    Att öppet ifrågasätta denna cementerade vällingkultur är det inte många som vågar göra. De få gånger det sker blir det stort offentligt rabalder och kritikern kan räkna med att få såväl barnmatsindustrin som enskilda föräldrar på sig.

    Kritiken går ut på att vällingen kan orsaka glutenintolerans och att den hos föräldrarna snabbt tenderar att konkurrera ut amningen, eftersom den uppfattas som mer praktisk och mer mättande, vilket ju kan förbättra nattsömnen för både barn och förälder.

    Att lika tidigt introducera fast föda har däremot inte denna negativa efffekt på amningen.

    Från svensk horisont är det nästan ofattbart att man i övriga världen kan klara sig utan att ge välling till sina allra minsta.  Ändå behöver man bara gå till Norge för att upptäcka att det är fullt möjligt att i stället förse minstingen med gröt som till en början blandas med bröstmjölk, och att man ganska snart kan introducera kokta grönsaker och därefter småportioner av familjens mat."
     
    Tack TS, för att du fick mig att fördjupa mig i mysteriet svensk barnvälling!
  • sirisdotter

    Ja Sliii, jag är glad för det.  "Investerade"  i Nilssons båda böcker, när jag var i Pocket-shop sist.  De har legat på sängbordet ett halvår.  Började läsa den första, sedan fängslade nog någon annan bok.  Att ha dem som uppslagsverk kändes i natt perfekt!

    Vet att när tonåringen bodde hemma beställdes hemgjort potatismos (ganska högt GI) efter hård träningsdag  (kampsport).  Och det skulle ätas DIREKT efter hemkomst.  Till vardags passade inte så snabba kolhydrater, enligt tonåringen (samma barn som totalvägrat alla vällingar).
    Är ledsen, din teori törs jag inte uttala mig om.

    Superintressant med beräkningen av rekommenderad vällingdos och kaloribehov!  Starta gärna ny tråd!

Svar på tråden maltodextrin i välling...?