• LinaP

    maltodextrin i välling...?

    Fick hem en provportion välling häromdagen. Vi kollade innehållsförteckningen och såg att den innehöll maltodextrin. Min man är ganska insatt i allt sånt där som har med tillsatser i mat, E-nummer osv att göra. Och han menade att det är så dåligt av dem att tillsätta det i välling, för det enda det gör är att ge en "kick" till barnet. Lika som man får en "kick" av kolhydrater. Men just maltodextrin som också finns att köpa i pulverform, som t.ex. kroppsbyggare tar efter träning, är till för att man ska få den absolut snabbaste "kicken". Jag vet inte hur jag ska förklara bättre. Jag menar inte "kick" som i hyper, drogliknande eller så. Kanske nån förstår...

    Så, tillsätter de det i vällingen för att barnet ska tycka det är gott, vilja ha mer och få en må bra känsla efteråt? Eller har det nån annan funktion? Nån som vet? Eller har nån teori?

  • Svar på tråden maltodextrin i välling...?
  • sirisdotter
    Teskedsmamman skrev 2010-03-30 23:46:11 följande:
    Hämtat ordagrant ur mitt livsmedelslexikon:Maltodextrin: En form av majsstärkelse, som inte skall förväxlas med malt.Innehåller ej: Gluten, laktos, mjölkprotein eller sojaprotein.Kolla över vilken innehållsförteckning som helst, finns i det mesta....
    Blir det bättre av att det finns "i det mesta"  av industritillverkad mat?

    Finns inte med på havregrynpåsen - vi åt havregrynsgröt barnet och jag, eftersom barnet vägrade välling och jag alltid ätit gröt.
    Inte heller på röda ekomjölkspaketet, eller A-fil, inte heller på mild yoghurt-paketet bådca Eko).  Knappast i vinbären från kolonin eller äpplena från grannen.
  • sannzibar
    sirisdotter skrev 2010-03-30 23:36:08 följande:
    Verkar som även Enago välling innehåller maltodextrin (däremot inte Enago´s grötar).
    Hon åt enagos gröt förr nu äter hon vanlig havregrynsgröt men hon vill fortfarande ha vällingen oja som trodde det var bra för henne att äta/dricka välling hm ska nog försöka avvänja henne med den. 
  • LinaP
    sannzibar skrev 2010-03-30 23:43:18 följande:
    Enago Inehåll . det står i denna ordning på paketet Delvis hydrolaserat mjöl ris vete majs havre veg olja palm raps olja risprotein maltodextrin mineraler kalcium järn jod majstärkelse aminosyror  L -lysin L-valin  L-isolueusin L-tyrosin emugleringsmedel mono-di glycerider av citronsyraestrar vitaminer C E niacin pantotensyra tiamin riboflavin B6 A folsyra K biotin D och b12 och solroslechitin
    Eftersom maltodextrin står rätt så högt upp på listan, så kan man anta att det är ganska mycket av det i. Alla innehållsförteckningar har inte från mest till minst. Men många.
  • LinaP

    Dottern drack välling tills hon var lite över ett år. Och nu när man tänker efter så förstår man varför den där vällingen var så extremt uppskattad. Hon var aldrig så glad som när man kom med den där vällingflaskan, den gick före ALLT. Ganska läskigt ändå. Jag menar, hon hade knappt fått smaka nåt med socker i överhuvudtaget. Men hon fick nåt som innehåller nåt likvärdigt 2 gånger om dagen i nästan ett år. Inte konstigt att det var så gott...

  • sannzibar
    LinaP skrev 2010-03-31 00:20:40 följande:
    Sökte på : Varför maltodextrin i välling?. Men hittade nåt annat intressant www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28720
    Det var intresant läsning
    jag amma bara en månad sen gick det inte så hon fick profilac som ersättning sen var det bvc som rekomderade EnaGo gröt + välling sen dess har man kört på det
  • LinaP

    Jag blev lite nyfiken bara. Rekommenderade bvc ett speciellt märke till er? Var det av nån speciell anledning? (laktos överkänslig eller så)

  • sannzibar
    LinaP skrev 2010-03-31 00:35:15 följande:
    Jag blev lite nyfiken bara. Rekommenderade bvc ett speciellt märke till er? Var det av nån speciell anledning? (laktos överkänslig eller så)
    Hon är komjölksallergiker tål ej mjölkprotein 
  • MaNiMi

    Ibland verkar alternativen till socker inte vara så väldigt mkt nyttigare..
    Palmolja känns ju också lite sådär med tanke på vad den ställer till med på vissa ställen miljömässigt..

  • Dr Mupp

    Det här är ingredienslistan på den välling som våra barn äter

    Havremjöl
    mjölk

    {#lang_emotions_cool}

  • sirisdotter
    LinaP skrev 2010-03-31 00:20:40 följande:
    Sökte på : Varför maltodextrin i välling?. Men hittade nåt annat intressant www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28720
    Min sängläsning i går kväll blev avsnittet Välling, sid 210-211(pocketupplaga)  ur Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara 2008.(fortsättning på succén Den hemlige kocken 2007). Kontentan är densamma som i länken du hittat från Nilssons hemsida.

    Han uppger i boken att svenska späd- och småbarn varje år suger i sig fabriksvälling för mer än 300 miljoner kronor.  Och att Semper intygar att deras välling "är framtagen i samråd med svenska barnläkare och näringsexperter".  Inköpt expertis, anser Nilsson.
    "Vad har dessa vetenskapligt skolade experter kommit fram till att en sex månaders bebis kan tänkas behöva?"  Han räknar upp 23 ingredienser i mild havrevälling från Semper. "Den manipulerade kolhydraten MALTODEXTRIN"  kommer på plats 8.

    I den långa listan går visserligen att spåra den klassiska vällingens två grundingredienser, men de är i grunden ganska näringsfattiga och förekommer här i så kraftigt industriprocessade versioner att de berövats sina naturliga näringsämnen. Vitaminer och mineraler tillsätts istället på konstgjord väg i denna vår svenska nationaldryck.

    Att öppet ifrågasätta denna cementerade vällingkultur är det inte många som vågar göra. De få gånger det sker blir det stort offentligt rabalder och kritikern kan räkna med att få såväl barnmatsindustrin som enskilda föräldrar på sig.

    Kritiken går ut på att vällingen kan orsaka glutenintolerans och att den hos föräldrarna snabbt tenderar att konkurrera ut amningen, eftersom den uppfattas som mer praktisk och mer mättande, vilket ju kan förbättra nattsömnen för både barn och förälder.

    Att lika tidigt introducera fast föda har däremot inte denna negativa efffekt på amningen.

    Från svensk horisont är det nästan ofattbart att man i övriga världen kan klara sig utan att ge välling till sina allra minsta.  Ändå behöver man bara gå till Norge för att upptäcka att det är fullt möjligt att i stället förse minstingen med gröt som till en början blandas med bröstmjölk, och att man ganska snart kan introducera kokta grönsaker och därefter småportioner av familjens mat."
     
    Tack TS, för att du fick mig att fördjupa mig i mysteriet svensk barnvälling!
  • LinaP

    Sirisdotter: Vad roligt att jag fick dig att ta reda på mer.

    Alternativen till socker tycker jag är så mycket sämre. Sen är det så fult av tillverkarna också att gå ut med att den är "osockrad". Javisst, den är inte söt. Det är en stärkelse. Men det bryts ner redan i munnen och "omvandlas" till socker i kroppen. 

    Om man jämför med kroppsbyggare som dricker maltodextrin efter träningen. De vill ha sockret så fort som möjligt ut i blodet och för att energin ska snabbt komma ut. När det kommer snabbare och mer ut i blodet så borde det ju vara mer belönande. Då borde de ju kunna äta det till en viss gräns också, att om man går över den så borde man bli slö istället. Detta är inte fakta, utan mest teori. Nån som är kunnig får gärna rätta mig?

    Så när ett litet barn dricker  välling, så borde man kunna anta att om man dricker för mycket = somnar. Likvärdigt med "sockerkoma" eller "paltkoma"?

    Sen gjorde jag och min man en intressant uträkning idag som jag funderar på att starta en ny tråd om. Vi räknade ut att dotterns energibehov låg på 550 kcal per dag. Så hittade jag en av hennes gamla vällingförpackningar i skafferiet, och så mycket välling som hon fick i sig, 2 gånger per dag, det var ungefär 400 kcal (Då vi följt vällingpaketets doseringsrekomendation)
    Det lämnar 150 kcal som skulle täcka den riktiga maten hon skulle få i sig.

    Inte så konstigt att hon åt så dåligt då. Det var då en himla tur att jag blev övertalad av min man att vi skulle sluta med vällingen. För sen fick hon en himla matlust helt plötsligt. Inte så konstigt kanske....

  • sirisdotter

    Ja Sliii, jag är glad för det.  "Investerade"  i Nilssons båda böcker, när jag var i Pocket-shop sist.  De har legat på sängbordet ett halvår.  Började läsa den första, sedan fängslade nog någon annan bok.  Att ha dem som uppslagsverk kändes i natt perfekt!

    Vet att när tonåringen bodde hemma beställdes hemgjort potatismos (ganska högt GI) efter hård träningsdag  (kampsport).  Och det skulle ätas DIREKT efter hemkomst.  Till vardags passade inte så snabba kolhydrater, enligt tonåringen (samma barn som totalvägrat alla vällingar).
    Är ledsen, din teori törs jag inte uttala mig om.

    Superintressant med beräkningen av rekommenderad vällingdos och kaloribehov!  Starta gärna ny tråd!

  • LinaP

    Ja, och om man ska tro den andra tråden som jag länkade till så ligger maltodextrin på 142 i GI. Det är ju ganska extremt om man jämför med vanligt socker, som enligt den mer påläste här hemma (min man) ligger på "80 nånting".

    För att försöka att inte trampa nån på tårna. Men efter allt man läst nu om välling, så känns det som att det var nåt utav de dummaste man gjorde när man började med det. Tur man har en man som är klokare än en själv. Det tog ju som lite längre tid för mig att inse det han förstått i mer än ett år.

Svar på tråden maltodextrin i välling...?