• Bei Bei

    Allergitråden

    Hoppar in här i tråden. Har en dotter på 7år som precis fått diagnosen celiaki. Hon har ätit helt glutenfritt sen april i år. Jag blir bara inte klok på dietisten och hennes läkares oenighet. Dietisten säger att vi kan rosta bröd i samma brödrost, bara att vifta ut lite smulor innan?! Hon säger att vi kan använda samma smörbytta och att lösgodis är helt ok, bara att läsa på innehållsförteckningen. Läkaren tycker inte vi ska ha samma smör, vilket jag håller med om, man ser ju tillomed brödsmulor i smöret. Brödrosten lika så och lösgodiset blandas ju allt i plastskoporna? Hur gör ni? Vi är noga och tar hellre det säkra före det osäkra. Dottern har varit så sjuk och nu när hon äntligen (senaste månaden) mår bättre vill vi inte riskera något. Vore intressant att höra vad ni andra fått för direktiv?


    ♥ Ronja ♥ Hannes ♥ Minna
  • Bei Bei

    Och hur lång tid tar det att få intyget? Vi har fortfarande inte fått något och har vetat nu i en månad att det verkligen är celiaki. Måste ju ha intyget till skolan och försäkringsbolaget.


    ♥ Ronja ♥ Hannes ♥ Minna
  • Bei Bei
    Kavat skrev 2012-07-30 20:29:15 följande:
    Jag har celiaki och här funkar det inte med gemensamt smör, brödrost osv. Men jag tål inte ens glukossirap i vanligt godis, så lösgodis går bort det med.

    Jag hade inte chansat, men det beror nog på hur känslig man är och alla är olika. Jag är superkänslig...
    Så lurigt att de inte alltid står vad glukossirapen innehåller. Vi har helt slutat med lösgodis efter doktorns samtal för 3 veckor sedan. Hon verkar dock tåla de fria havregrynen, så det kör vi på.
    Hon är i nuläget helt bra i magen, inga smärtor alls vilket är underbart! Hon har blivit glad, pigg, stark & gått upp i vikt igen. (hon var jättedålig hela vintern, halva våren.) Egen smörbytta har vi kört från början. Min svägerska har celiaki och vi fick tipset om det redan från början.
  • Bei Bei
    Kavat skrev 2012-07-30 20:31:10 följande:
    Det beror nog på semestrar och att läkaren prioriterat annat.

    Kontakta läkaren och fråga.
    Försäkringsbolagen brukar kunna gå in och kolla i journalerna. Men stöt på läkaren så ni får ett intyg till skolstarten.
    Skolan har låtit henne äta glutenfritt utan intyg hittills. (då hon varit under utredning) Men det vore skönt att ha allt färdigt vid skolstarten nu när det är bekräftat.
    Min dotters läkare går nästan inte att få tag i. Heeelt galet hopplöst. Men får väl ringa och ringa och ringa. =/
  • Bei Bei
    Kavat skrev 2012-07-31 19:48:06 följande:
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Varning!!!

    Finax krispiga flingor (glutenfria) innehåller havre trots att det bara står betfibrer på förpackningen!

     
    Åh vad ARG jag blir. Det är då själva FAAAN att man inte kan lita på ens glutenfria produkter. GRRR!!! Tack för upplysningen!
  • Bei Bei

    min dotter hade det så hela tiden i vintras & halva våren. Feber som kom och gick, inga andra symtom och småsyskon som går på dagis och var friska?! Då visste vi inte att hon har celiaki, men började utreda om det. Vid allergi blir ju kroppens immunförsvar nedsatt så hans feber kam mkt väl ha samband med allergisk reaktion mot något.


    Trasan0606 skrev 2012-08-01 09:29:30 följande:
    Kan barn få feber som allergisk reaktion? Skrutten har nu på kort tid fått feber för andra gången på kort tid utan att vi träffat andra sjuka men jag misstänker att han fått i sig spår av mjölk vid ett par tillfällen (han har kräkts lite) så vi är på semester. Kan inte minnas att jag hört talas om det förut men hade se funderingarna i våras med när han fick feber från ingenstans...

    ♥ Ronja ♥ Hannes ♥ Minna
  • Bei Bei
    Trasan0606 skrev 2012-08-01 09:52:22 följande:
    Bei Bei - tack för svaret! Då kan det kanske vara som jag misstänkt... Har hennes feber hållit sig borta sen celiakin konstaterades ( med undantag för riktig sjukdom)?
    Hon har bara haft feber en gång sen i april. Hon var sjuk nästan varje dag i perioder, så det är STOR skillnad!
    :)
    NU är hon sig själv igen, hon äter (mängder) är glad, stark, pigg & inte så där förskräckligt tunn & glåmig längre. Underbart är det! Var riktigt orolig för henne ett tag.
  • Bei Bei
    Molina skrev 2012-08-08 21:02:55 följande:
    Vet att många har gluten barn här.... Kan en sån reaktion visas genom förstoppningar och avstannande av vikt?
    Det enda jag vet är att det ger diaree och eksem och självklart dålig viktuppgång.
    Dom ska köra igång en omfattande allergiutredning på min dotter nu och gluten/sädesslag står först ut.
    Min dotter fick förstoppning, så ja det kan man även om jag har förstått att lös avföring är mer vanligt. Hon gick ned i vikt och blev jättesjuk.
  • Bei Bei

    Lite ledsen och uppgiven i dag. I måndags började dottern skolan (fritids) och då fick vi det härliga beskedet att skolan kommer baka frukost/mellanmålsbröd, (hon har celiaki) jätteskönt eftersom jag halva våren fick baka bröd och ta med.
    (Hon gillar inte köpebrödet) Ett till barn i samma sits gjorde att de bestämde sig för att baka.
    Så i går (tisdag) bjöds det på kanelbullar på fritids, ingen hade tänkt på min dotter så hon fick vara utan.
    Hoppas så att det var en engångsgrej, hade vi vetat om att det skulle fikas så kunde jag ha tagit med! (dessutom ligger en affär i närheten som har glutenfria bullar och muffins i frysdisken)

    Dottern har under första året i förskoleklassen stundvis varit lite utsatt så detta kände verkligen inte bra. =(
    Som tur är verkar hon ta det klokt och förståndigt. I dag ska jag räcka över en påse bullar till frysen så det inte händer igen.

    Inser att det kommer hända igen, så det är väl bara att försöka acceptera, men det känns så fel. Stackars barn!

  • Bei Bei
    Molina skrev 2012-08-16 19:32:49 följande:
    Tack!
    Hittade en bra sida nu efter mycket letande.
    Men vanlig havre innehåller för hög halt av gluten för att kallas glutenfri. Vanlig havre hanteras i fabriker där andra sädeslag hanteras och växer på åkrar där andra sädeslag har vuxit och därmed kan det finnas inslag av råg, vete och korn.
    Men det finns sk fria havregryn som är hanterade i enskilda fabriker där det inte förekommer råg, korn och vete. Den havren är odlad på mark där det under ett visst antal år inte odlats några andra sädeslag.

    Så vanlig havredryck och vanlig havre är inte säker från gluten.
Svar på tråden Allergitråden