Inlägg från: Äntligen dax |Visa alla inlägg
  • Äntligen dax

    Allergitråden

    Lindsey: skönt att din son tål havre iaf. Dessvärre är väl havren tyvärr ofta förorenad med vete. Är det bara havregryn så finns det ju rena sådana men jag har ingen aning om havredryckerna är garanterat vetefria t.ex.? Hur gammal är din son? Vi kommer att få vetefria produkter på livsmedelsanvisning. Dietisten har komponerat ihop ett testpaket åt oss med helt vetefritt dvs även utan vetestärkelse till att börja med. Kan hända att vanliga glutenfria produkter kommer att funka men vi börjar försiktigt.

  • Äntligen dax

    Lindsey: dottern har konstaterad reflux och den förvärras väldigt av hennes allergi. Hon småkräks hela dagarna om hon får i sig nåt hon inte tål. Hon har sura uppstötningar och även nattetid kommer magsaft upp i halsen på henne vilket resulterar i orolig sömn och gråtattacker på nätterna. Hon ligger som en banan och vrider huvudet groteskt bakåt och det är ett solklart tecken. Hon har även eksem på benen och lite sporadiska fläckar p resten av kroppen. Just eksemen är inte så farliga i hennes fall utan det är nog snarare magsymtomen som är det jobbiga. Allmänt gnälligt och kinkigt och matvägran brukar också tyda på att hon fått i sig något olämpligt. Hur reagerar din son?

  • Äntligen dax

    Är risdrycken fri från "spår av" diverse slag t.ex soja och spannmål?

    Dietisten sa att hon beställt livsmedel utan vetestärkelse och allt det andra. Vi får väl se när vi hämtar ut det men jag tittade på affären efter mjukt bröd och det verkar omöjligt. Skummjölkspulver i allt typ.

  • Äntligen dax

    Partouze: Min dotter har äggallergi som konstaterats med patch-test. Pricktestet när hon var några månader gammal visade inget och nyligen taget blodprov visar inte heller något så hennes allergi tillhör den långsamma varianten. Känns inte jättekrångligt att utesluta ägg nu när hon är 8 månader men det kanske kommer sedan. Pannkakor lär väl aldrig vara aktuellt eftersom hon är allergisk mot mjölk och vete också.

    Även om mjölk inte visade något på pricktestet kan ju din dotter ändå vara känslig för mjölk. Jag skulle utesluta båda ett tag och sedan testa bara mjölk när hon blivit bra. Pricktester på så små barn är tydligen inte jättebra. Iaf inte om de visar negativt. Kan ändå vara allergi.

  • Äntligen dax

    Är det någon som har koll på vad som normalt är lågallergen mat? Tänkte göra egen barnmat eftersom det är väldigt svårt att hitta någon bra burkmat på affärerna.

    Min tanke är att använda: potatis, sötpotatis, palsternacka, morot, broccoli, majs, nötkött.

    Vad tror ni om det?

  • Äntligen dax

    Testade några kex som kom i matleveransen. Dietisten sa att hon beställt säker mat men jag upplevde att hon reagerade på dem. Det enda som fanns i innehållsförteckningen som är nytt är lupinmjöl. Någon som vet vad det är?

  • Äntligen dax

    Nu behöver jag lite råd från erfarna föräldrar. Min dotter är 8 månader och vi börjar fundera på dagisplats. Hon har ju flertalet födoämnesallergier men det är ju allt vi vet. Ingen astma eller pälsdjursallergi i dagsläget men borde man välja ett allergisanerat dagis i alla fall?

  • Äntligen dax

    Här kommer ytterligare en fundering: min dotter brukar ibland börja gnugga sig i ögonen och bli rastlös och missnöjd vid maten. Kan det tyda på att hon reagerar på maten? Det ser ut som att det börjar klia i ögonen och munnen. Detta hände precis efter att hon ätit av nestles kalops. Det enda som är hyfsat nytt är lök och lagerblad. Kan barn reagera på det?

  • Äntligen dax

    Ni som har gjort patch-test, vilka födoämnen har ni fått testa. Vi fick testa mjölk, ägg, soja, vete och havre, samtliga med positivt utslag.

    Jag är dock övertygad om att det är en hel del andra födoämnen som hon är allergisk mot och funderar på att kräva att få testa fler. Men vilka kan man testa? Funderar faktiskt på att göra det själv hemma i värsta fall. Är ju egentligen inte speciellt avancerad. Är så spyless just nu på provocering och uteslutning och att aldrig få ha ett barn som mår helt bra. Köper barnmatsburkar för 5-månaders bara för att slippa allt för många ingredienser då jag inte orkar spekulera dagarna i ända. Senaste dagarna har varit dåliga och hon har fått några livsmedel som hon normalt inte brukar äta t.ex. lök som jag inte använder i min hemgjorda mat.

    Men sedan kan det ju vara brödsmulor under bordet som slunkit in...

    Känns lite motigt vissa dagar då allt bara är en kamp för att lyckas hålla dottern frisk utan att riskera näringsbrist. Fick jag välja skulle hon leva på baskost som jag vet fungerar men dietisten säger bestämt nej till detta just pga risken för näringsbrist.

    Samtidigt finns det ju så många svårt sjuka barn så då känns det här som ett riktigt i-landsproblem men skönt att få klaga lite hos folk med samma erfarenheter.

  • Äntligen dax

    Hur är det egentligen med fröer och dyl när man är allergisk mot soja och spannmål? Sesamfrön t.ex.? Eller linfrön, solroskärnor, pumpakärnor o.s.v.? Finns ju en hel del recept på sådant bröd på lchf-bloggar så det hade ju varit toppen.

    Mandel och kokos, vågar man ha det i bröd t.ex.? Tycker så synd om dottern när hon sitter med sina majskrokar dagarna i ända. Skulle vilja utöka hennes kost lite men samtidigt är det ju så jobbigt om det inte funkar.

  • Äntligen dax

    Kavat: Vår dietist pratade om "spår av" och menade att det inte är reglerat dvs det finns inga gränser för det. Hon hävdade att det kunde innebära stor mängd om det var första förpackningen i produktionen och tvärtom. Dessutom kan det variera från gång till gång så bara för att man tål det en gång så innebär det inte att man tål det nästa gång.

    Hur tänker ni andra kring just "spår av"?

  • Äntligen dax

    Hon menade alltså att man aldrig kan känna sig säker just beträffande mängden allergen när något innehåller "spår av"

  • Äntligen dax

    annahoj87: guacamole passar ju till tacos. Eller bara mosad avokado för att få det lite mindre torrt. Blanda med kokosmjölk eller havregrädde kanske? Med eller utan vitlök och chili beroende på tycke och smak.

  • Äntligen dax

    Hej!

    Har dåligt om tid just nu så jag har inte möjlighet att läsa bakåt i tråden så det är möjligt att det jag frågar redan har diskuterats, men hur gör ni med gemensamma köksredskap? Kan man dela stekpannor, kastruller, porslin, vispar osv med födoamnesallergiker? Min dotter börjar bli så stor att jag vill testa ge annat än burkmat men vågar jag laga mat i våra stekkärl eller måste jag köpa nytt? Några material som är säkrare? Porslin som diskats i maskin?

    Hur tänker ni andra när det gäller övriga familjens kost? Äter ni olika eller försöker ni äta samma. Jobbigt med brödsmulor under bordet men sonen vägrar ge upp sina smörgåsar till frukost.

  • Äntligen dax

    Trottoarbonden: Jag tänker också ungefär så. Just stekpanna och kastruller undrar jag dock hur det fungerar rent konkret. Läste att rostfritt stål saknar porer och därför inte tar åt sig av olika livsmedel. Men det blir ju lätt repor även i stål så då undrar man ju om det fastnar där? Ska nämligen investera i en ny stekpanna och kollar på olika ytskikt. Skulle helst slippa separata stekpannor.

    Håller med om att det är pest eller kolera vad gäller övrig kost. Tror att jag och maken lätt skulle ställa om vår kost till allergivänlig men det är syskonen son ställer till det. Storebror älskar bröd, fil, mjölk och pasta dessvärre. Känner dock att vi måste försöka hitta en kompromiss för jag orkar inte laga flera olika rätter.

  • Äntligen dax

    Hej hej!

    Länge sedan jag skrev något. Har liksom inte orkat mer än att hålla familjen flytande genom vintermörker och sjukdomar. Dottern har dock fått träffa en allergispecialist till slut. Vi avvaktar ytterligare provoceringar och hon får kalciumtillskott + neocate spoon och neocate active. Läkaren verkade helt övertygad om att hon har något som heter eosinofil esofagit. Vart det tar vägen med hennes allergier är ju såklart svårt att veta men läkaren rekommenderade ändå allergidagis så det får bli så. Hon är 14 månader nu och väger 9,2 kg. Petig i maten och ganska enkelspårig. Hittar hon något hon gillar kan hon dock äta som en häst. Sätter utan problem i sig en burk makrill i tomatsås men spottar ut potatis och grönsaker.

    En liten lustig sak var att när läkaren började fråga om ärftlighet för allergier tittade han på mig och sa att det syns lång väg att jag är allergisk. Jag har aldrig ansett mig vara allergisk. Har väl haft lite eksem ibland men inte kopplat det till allergi direkt. Men tydligen har jag vissa tecken som är vanligt bland atopiker bl.a ett extra veck på det undre ögonlocket samt lite mörka ringar/ökad pigmentering under ögonen. Kallas tydligen dennie-Morgan veck. Någon vars allergiska barn har det?

Svar på tråden Allergitråden