• Denebola

    Köttbullssmeten blir för lös, hur får jag runda köttbullar?

    Jag brukar göra köttbullar enligt recept i Vår kokbok, men jag tycker att den smeten blir väldigt lös. Därför har jag börjat använda mindre vätska än vad som anges, men jag tycker fortfarande att smeten blir för lös. När jag steker köttbullarna så "faller de ihop" och slutar vara runda. I slutändan blir de snarare trekantiga än runda. Är det någon som har något tips på vad jag kan göra? Eller någon kanske har ett bättre recept att dela med sig av?


    Jag har inte klen benstomme, det är bara det att jag är smal.
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-11 13:35
    Receptet jag brukar använda:

    400 g blandfärs
    3/4 dl havregryn
    1 msk potatismjöl
    1½ dl mjölk (fast jag tar inte så mycket, kanske hälften)
    1 tsk salt
    1 ägg
    ½ lök
    svartpeppar

    Blandar havregryn, potatismjöl och mjölk, låter det stå 10 min innan jag blandar i resten av ingredienserna.
  • Svar på tråden Köttbullssmeten blir för lös, hur får jag runda köttbullar?
  • Jazza

    Jag brukar blanda lite ströbröd och mjölk, låta stå en stund och svälla och sen blanda i. Sedan har jag även ett ägg i smeten.


    Ät gul snö, har du tur är det öl!
  • Jazza

    Om man vill ha GIvariant, kan man ta majsströbröd.


    Ät gul snö, har du tur är det öl!
  • garib

    blanda inte med vatska eller strobrod.krydda bara och ha i riven lok.

  • Denebola
    Jazza skrev 2010-04-10 14:33:22 följande:
    Jag brukar blanda lite ströbröd och mjölk, låta stå en stund och svälla och sen blanda i. Sedan har jag även ett ägg i smeten.
    Så gör jag också, men det blir ändå för lös smet. Jag kan ju skriva ner receptet jag brukar använda:

    400 g blandfärs
    3/4 dl havregryn
    1 msk potatismjöl
    1½ dl mjölk (fast jag tar inte så mycket, kanske hälften)
    1 tsk salt
    1 ägg
    ½ lök
    svartpeppar

    Blandar havreryn, potatismjöl och mjölk, låter det stå 10 min innan jag blandar i resten av ingredienserna.

    Kan det ha att göra med att jag brukar göra dubbel sats?
    Jag har inte klen benstomme, det är bara det att jag är smal.
  • Pyff

    Låt ströbrödet suga in vätskan ordentligt innan du har i köttfärsen - för jag antar att du ska ha ströbröd enligt receptet? Annars är det vääldigt konstigt Har aldrig några problem med att få köttbullarna hänga ihop..........


    Pyff på er!
  • Denebola
    garib skrev 2010-04-10 14:34:30 följande:
    blanda inte med vatska eller strobrod.krydda bara och ha i riven lok.
    Så man stryker mjölk och havregryn helt ur receptet?
    Jag har inte klen benstomme, det är bara det att jag är smal.
  • Jazza
    Denebola skrev 2010-04-10 14:36:35 följande:
    Så man stryker mjölk och havregryn helt ur receptet?
    Havregryn och potatismjöl har jag aldrig haft i.
    Ät gul snö, har du tur är det öl!
  • Denebola
    Pyff skrev 2010-04-10 14:36:12 följande:
    Låt ströbrödet suga in vätskan ordentligt innan du har i köttfärsen - för jag antar att du ska ha ströbröd enligt receptet? Annars är det vääldigt konstigt Har aldrig några problem med att få köttbullarna hänga ihop..........
    Det står ströbröd eller havregryn men jag brukar ta havregryn, det borde ju funka bra vilket som.

    Köttbullarna hänger ihop, men de tappar som formen.
    Jag har inte klen benstomme, det är bara det att jag är smal.
  • Denebola
    Jazza skrev 2010-04-10 14:37:13 följande:
    Havregryn och potatismjöl har jag aldrig haft i.
    Okej, du har köttfärs, lök, ägg (mjölk?) i bara? Plus kryddor förstås.
    Jag har inte klen benstomme, det är bara det att jag är smal.
  • Denebola

    Förresten, tack för att ni svarar! {#lang_emotions_sunny}


    Jag har inte klen benstomme, det är bara det att jag är smal.
Svar på tråden Köttbullssmeten blir för lös, hur får jag runda köttbullar?