Inlägg från: Filippinan |Visa alla inlägg
  • Filippinan

    alkohol i maten?

    Men hallå... fråga vilken kemist som helst så får ni svaret att alkoholen kokar bort. Att det sedan eventuellt existerar någon promille alkohol i vätskan som blir kvar är en annan sak. Men det visade ju Kalla fakta att det är några promille alkohol till och med i läsk (förra veckans program). Observera att det inte är samma sak med några promilles alkoholhalt i en dryck som i ditt blod, väldig skillnad. Det är LUGNT tjejer. Och att hänvisa till en familjelivstråd som "fakta" är lite banalt. Hörsägen från IOGT-NTO...

  • Filippinan

    Dessutom handlade tråden där IOGT hade uttalat sig om glögg. Och glögg värmer man ju bara, man kokar den ju inte.

  • Filippinan

    Kalla fakta testade även fil och hittade ingen alkohol i den. Däremot var det mer alkohol i Sprite än i bröstmjölk efter mamman hade druckit två glas rödvin.

  • Filippinan

    Men det är ju fortfarande så att de inte kan garantera att den HELT försvinner. De vill inte ta på sig nåt som du sedan kan motbevisa och läcka till pressen. Att det helt försvinner innebär ju att det är 0 promille kvar - och vi har ju redan snackat om att det inte ens är noll promille i läsk... Men gör som du vill. Men låt bli att skrämma upp folk som har ännu sämre koll än du själv.

  • Filippinan

    De skriver ju dessutom att du ska undvika alkohol i matlagningen under amningen... Det vet vi ju redan är helt ofarligt i och med att det är bevisat hur lite som går ut i bröstmjölken om man DRICKER alkohol. De har en nollgräns för att slippa få kritik.

  • Filippinan

    Nä du skriver faktiskt inte fakta. Det är rätt stor skillnad på uppgifter som man hämtat från EN källa och beprövad forskning. Och det du skriver om testerna på amning och alkohol är felaktigt. Det finns många fler tester gjorda som visar samma sak. SLV kommer att ändra sina råd VID AMNING om ett år ungefär.

  • Filippinan

    Jojjo: ja, de ska göra liknande tester själva och sen kommer de att ändra råden. Till och med i inslaget medgav ju representanten från SLV att nollgränsen är omotiverat hård vid amning men tillade att det fanns andra risker med att dricka när man har små barn (typ att man skulle bli fumlig med barnet). Då kontrade reportern med att i så fall borde inte papporna få dricka under amningsperioden heller. Då blev representanten väldigt tyst...

  • Filippinan

    Jojjo: jag kan ta reda på det. Jag har både vänner och familj som jobbar på labb och det är enkelt att analysera detta. Jag tror att det handlar om typ 99 % av akolholen som dunstar bort vid kokning. För mig känns det som att du vill att jag ska bevisa för dig att jorden är rund. Och för mig är det så självklart att det blir svårt att förklara.

  • Filippinan

    Varför var inte testet som TV4 utförde tillförlitligt?

  • Filippinan

    Det som påverkar fostret är mammans promillehalt. Och även om bara 80 % skulle försvinna vid kokning skulle mamman inte bli påverkad nämnvärt och därmed inte heller överföra nåt till fostret.

  • Filippinan

    Jojjo: det är inte bevisat vilken promillehalt i mammans blod som är skadlig för fostret, därför har man nolltolerans. Det är för att det inte är så enkelt för folk i allmänhet att hålla reda på hur mycket de tål eller hur deras promillehalt stiger om de dricker vin/öl. Men att smutta på vin är INTE farligt. Det är promillehalten som avgör och du får inte höjd promillehalt av att dricka en mun vin. Lägg av nu.

  • Filippinan

    Jojjo: inte försvinner HELT, de snackar PROMILLE. Känner du till PROMILLE???

  • Filippinan

    Ha det bra PamPam. Det är inte farligt eftersom din promillehalt inte kommer att stiga.

  • Filippinan

    Jojjo: detta påstående kräver jag att du följer upp med fakta.
    "Och barn har fått skadar av en mun vin! "
    Det stämmer helt enkelt inte. Det finns inga belägg för det. Det enda man vet med säkerhet är att alkohol ÄR skadligt men man vet inte i vilken mängd. Det är inte så att den munnen alkohol du sväljer går direkt ned i fostervattnet via nåt magiskt system. Det går igenom din vanliga matsmältninsapparat, en viss förbränningsprocess och sen ut i blodet. Det är BARA mängden alkohol i ditt blod som kan påverka fostret, inte det du sväljer rakt ned i magen. Och en mun vin påverkar inte promillehalten i blodet -> därför påverkar det inte heller fostret. Det finns INGA fall då ett foster fått skador för att mamman har druckit en mun vin.

  • Filippinan

    Från "Ett glas vin kan väl inte skada":
    Alkoholkoncentrationen blir lika hög i fostrets blod som i ditt när du
    dricker och även barnets hjärna och centrala nervsystem påverkas. Det
    finns inga tillförlitliga uppgifter om vilka halter ett foster klarar.

    Bara för att täcka upp det jag skrev om att det är din egen promillehalt som är det enda som påverkar barnet.

  • Filippinan

    Nej, jag dricker inte heller ALLS under min graviditet, inte ens en mun.
    Däremot har jag haft vin i fisksoppa som jag kokat.

  • Filippinan

    Nä eftersom du räknar med att alkoholen inte dunstar alls blir det ju inte riktigt rätt... Jag ska försöka ta reda på hur mycket alkohol som dunstar om man kokar 1 dl i 10 min. Jag tror att det är en väldigt stor del.

  • Filippinan

    Någonspappa säger det som jag också har skrivit förut, att det är typ 99 % som försvinner. Så det är lugnt. För in det i din uträkning Zandra så får vi se hur mycket promillehalten stiger om man äter en kakbit!

  • Filippinan

    DoktorC jag tycker inte heller att man ska dricka när man är gravid men Jojjo påstod att det är bevisat att det har uppstått fosterskador om mamman druckit EN MUN vin och det kan jag inte gå med på. Vi pratar bara teoretiskt, jag skulle inte dricka en mun vin. Däremot har jag gravida kompisar som gör det och jag säger inget om det.

  • Filippinan

    Vad kul med en kille här inne på forumen. Det är så ovanligt!

Svar på tråden alkohol i maten?