Behöver hjälp att ge råd
Har de försökt med soja-välling? Den är glutenfri och laktosfri. Finns på apoteket, men är ganska dyr. Om barnet är både gluten- och laktosintolerant kan de få sojaprodukter utskrivna på livsmedelsrekvisition. Jag tycker att dina vänner ska kontakta BVC, eller ännu hellre en barnläkarmottagning för att få professionell hjälp, kontakt med dietist osv. Allt efter det barnet växer kommer de att behöva specialanpassa hennes mat. För att det ska gå bra behöver de stöd och utbildning. Om de får tid hos en bra barnläkare kan de bli lotsade rätt.
Är de säkra på att flickan är både laktos- och glutenintolerant? Vem har ställt diagnosen? Har de inte någon kontakt med läkare och dietist? *Undrande och lite nyfiken* Mitt ena barn var mjölkallergiskt som liten och det andra var både mjölk- och äggallergiskt, och vi fick väldigt bra hjälp av både barnläkare och dietist. De informerade väldigt noga på dagis och sedan på skolan bl.a.
Nyponsoppa på natten låter inte bra. Det ger snabbt förhöjt blodsocker vilket leder till ökad insulininsöndring. Det snabba sockret förbränns snabbt men insulinnivån är fortfarande hög, vilket leder till snabbt insättande hungerkänslor. Självklart att barnet vaknar då! All denna nyponsoppa innebär att de har hamnat i en ond cirkel. De behöver hjälp att bryta mönstret och hitta bättre alternativ att ge flickan.
Nyponsoppan innehåller förvisso mycket C-vitamin, men också stora mängder socker vilket kan vara förödande för tänderna och leda till fetma.
Majsvällingen är glutenfri men innehåller laktos. Havre innehåller gluten och ska undvikas. Man ska aldrig överdosera välling, göra den tjockare. Det ska vara strukna mått, inte rågade. Ge hellre lite större mängd men med rätt koncentration om barnet inte tycks bli mätt.