Inlägg från: Maxipaxi |Visa alla inlägg
  • Maxipaxi

    Samma FP till alla!

    Koffie skrev 2010-05-03 13:41:19 följande:
    Helt OK - men då borde alla välfärdsförsäkringar ha samma ersättningsnivå, och skatten sänkas. Eller? Det beror ju lite på nivån man lägger sig på förstås. Om vi alla ska få samma ersättning som Sveriges bäst betalda människa så krävs det nog en rejäl skattehöjning. Om vi lägger oss på en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen eller medianen är det frågan om det blir någon höjning/sänkning av skatten alls - och om vi lägger oss på någon sorts miniminivå borde skattesänkning bli följden, så att folk som normalt tjänar mer än så har en bättre möjlighet att lägga undan pengar till just om/när de blir sjuka/arbetslösa/föräldrar osv.
    Just precis, samtliga välfärdsförsäkringar bör ha samma ersättningsnivå.

    De rika och/eller högavlönade (behöver nödvändigtvis inte betyda samma sak) kommer alltid att kunna lägga undan pengar och det är väl inget fel i det, så länge det inte blir för mkt (för stora penningbuffrar minskar ekonomisk rörlighet i samhället). Vad det handlar om att jämna ut klassklyftorna en smula.

    Sen ska man komma ihåg att de högavlönade alltid utnyttjar skattemedel mer än lågavlönade, per person. Ta t.ex. universiteten, som är skattefinansierade. Det är inte de fattiga föräldrarnas barn som läser vid universitet. I motsats till vad många tycks tro så är de högavlönade bidragstagare (d.v.s. får ut mer ur staskassan) i högre utsträckning än de lågavlönade. Och ta statsstöd till den s.k. finkulturen; går de fattiga på opera? Går de fattiga på Dramaten? Och vilka använder våra vägar mest? Och hur stort statsstöd får t.ex. inte AB Volvo? Vill man vara cynisk kan man säga att de högavlönade får sina höga löner och fallskärmar bekostade av staten. Min uppfattning är att statligt stöd till industrin borde villkoras; de borde ges blott om företagen uppfyller vissa krav, om avsaknad på miljonlöner och miljonfallskärmar.
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-03 14:05:51 följande:
    En annan invändning som många kommer ha på en sådan genomsnittlig lön, är att det inte längre finns mycket av sporre att arbeta, för de som tjänar mindre än denna ersättningsnivå. Det kan man ju tycka vad man vill om, men är ändå ett problem man kanske måste fundera en stund på. Kanske det inte är ett problem? Kanske det kan användas för att tvinga upp lönerna i de sektorerna? Hur ska man förebygga fusk och överutnyttjande? osv
    Just precis! Det är ju bl.a.  det som är poängen med inkomstutjämnande välfärdssystem. I Italien t.ex., är skatterna låga och löneskillnaderna enorma. Där är det bara de rika kvinnorna som har råd att bli mödrar, och har fått till konsekvens att hela ekonomin stagnerat. Inte ens med universitetsutbildning -om du saknar rätt efternamn och således rätt kontakter-, så kommer du över 1500 euro/mån. Det spelar alltså ingen roll att skatten är låg, du kan inte leva på din lön ändå, eftersom prisnivån är ungefär som i Sverige numera. En servitör kanske tjänar 500 euro på ett heltidsjobb och då kan du tänka dig. Därför tvingas han att bo hemma hos sina föräldrar ända tills de dör och han kan ta över bostaden. Att gifta sig + skaffa barn är inte att tänka på.
  • Maxipaxi
    Candra skrev 2010-05-03 15:35:45 följande:
    Taket ska försvinna istället tycker jag.. I samband med förlossningen var min sambo hemma de där tio dagarna papporna får. På de dagarna förlorade vi 10.000. Sjukt!
    Förlorade ni såpass så har ni säkert så ni klarar er. Jag förstår inte denna girighet.
  • Maxipaxi
    manet en skrev 2010-05-03 15:50:55 följande:
    Varför ska reglerna uppmuntra till passivitet och bidragsberoende? Enda sättet att få en konstant ersättningsnivå annars är väl att göra skatten konstant också. Att beräkna allas inkomst till 250 000 skulle väl ge en skatt på ca 80000 per år och person. Så, visst, om ni betalar det...
    Tvärtom. De högavlönade kommer att vilja börja jobba snart för att inte gå miste om slantar, och då anställer de barnflickor! Det ger bra rulle på ekonomin och skulle minska arbetslösheten bland unga kvinnor!
  • Maxipaxi
    Candra skrev 2010-05-03 15:58:01 följande:
    Girighet!? Varför ska vi inte bli upprörda över att staten tar så mycket av VÅRA pengar när vi redan betalar sjukt mycket i skatt varje månad!?
    Se exemplet om Italien ovan. Låga skatter ger stagnerande ekonomi och det drabbar alla i slutänden, i synnerhet de högavlönade kanske man skulle kunna säga eftersom det är de som får gå ned mest i standard.

    Vore det inte för vårt skattesystem så skulle du inte varit högavlönad idag (om du nu inte är född in i familjen Wallenberg el. motsv.). Så enkelt är det.
  • Maxipaxi
    annbom skrev 2010-05-03 15:55:00 följande:
    Den komunistiska ideen har redan prövats och människan är inte så nobel att vi klarar av den.
    Eftersom du inte vet vad kommunism är bör du tiga om saken.
  • Maxipaxi
    Candra skrev 2010-05-03 16:07:12 följande:
    Min sambo sliter som fan för de pengarna, han åker hemifrån strax innan 7, och är inte hemma förens efter 19 nån gång. Inte ens då är han ledig, de kan ringa när som helst, så måste han sätta sig och jobba. Är IT-chef och gör han inte det så kan allt skita sig helt. Han betalar redan runt 20.000 i skatt, är det då inte sjukt att även förlora 10.000 bara för att få vara hemma några dagar med sin nyfödda? Det har inte med girighet att göra, men i det här landets idiotiska system finns ingen rättvisa. Inte nog med att skatten är hög nog som den är, tjänar man över en viss summa så ska man även skatta av det separat.
    Okej, 0 kr/mån till de arbetslösa som är hemma med barnen, och 10 miljoner till de stormrika. Är vi överens? Låt oss ta bort alla skatter helt och hållet. Allt ska vara privat.

    Till att börja med kan ju du och din man börja att spara till era barns barnsköterska, skolgång, sjukförsäkringar etc. Och skulle du bli sjuk, så kostar väl ett privat sjukhus 10 000/dag, samt mediciner, behandlingar etc. En allvarlig sjukdom betingar väl en tre-fyra miljoner; en riktigt allvarlig, kanske 10 miljoner.

    Fixar ni det?
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-03 16:22:24 följande:
    Du, DET är iaf ingen stor fråga för mig, om mannen torkar ungen i ändan ller om kvinnan gör det, eller om de väljer att leja in en barnflicka för jobbet.

    Det är däremot en viktig fråga för feminister.

    Låt oss säkra våra barns fria val inför framtiden. Det är det viktiga.
  • Maxipaxi
    annbom skrev 2010-05-03 17:36:18 följande:
    Märklig inställning du har.

    Jag ser det som att dessa kvinnor helt enkelt får chansen att skaffa barn och dessutom att ge dem också ett materiellt sett vettigt liv.

    Varför skulle du störas av att lågavlönade män/kvinnor kan bilda familj och dessutom kan ge barnen en del av allt det som de medel-högavlönade ger sina barn.

    Är det nån slags missunnsamhet gentemot dem från din sida?

    Ponera en skolresa. "Barnen" ska skjuta in 300 kronor för resan, per person. Det där barnet med mamman som får 180kr/dag, kan inte åka med. Barnet får hitta på en ursäkt, t.ex. att han/hon har ont i huvudet. Varje gång det är skolresa, samma svepskäl.

    Jag tycker mamman ska ha råd att skicka iväg barnet med de andra. Inte du, uppenbarligen. Hur är du egentligen funtad?
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-03 17:01:15 följande:
    *gapskratt* Nä, det där är ju en ideologisk avvägning man får göra - det beror ju helt på vad "man" tycker är viktigt och värt att prioritera.
    Du ska väl inte använda citattecken runt "man"; det är ju helt enkelt opersonligt subjekt...
Svar på tråden Samma FP till alla!