Inlägg från: Maxipaxi |Visa alla inlägg
  • Maxipaxi

    Samma FP till alla!

    Maxipaxi skrev 2010-05-03 18:34:55 följande:
    Du ska väl inte använda citattecken runt "man"; det är ju helt enkelt opersonligt subjekt...
    Som sagt (om du läser i tråden), jag talar inte i egen sak. Jag är högutbildad och har det relativt bra ställt.

    Men jag ser det här landet gå åt h-v.
  • Maxipaxi
    Tandvärk skrev 2010-05-03 20:34:31 följande:
    "Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma." Haha, fast det är ju de som rånas på MEST pengar av staten i form av skatt som får tillbaka MEST pengar i form av fp. De som inte bidrar till skattekassan (arbetslösa, låginkomsttagare m fl) får heller inte ta del av kakan i någon vidare utsträckning. Helt och fullt rättvist med andra ord. Vore ju rent av äckligt om jag betalade tre gånger så mycket skatt som dig och ändå fick lika lite fp som dig. Enkelt. Att höja taket är helt rätt. Vi måste sluta curla alla låginkomsttagare. Var och en ansvarar för sig själv. Slopa Storebror.
    Storebror!? Du menar fler poliser och fler övervakningskameror!?

    Du pratar så dumt...

    Okej, låt oss ta bort skatter och krympa statskassan till noll. Då blir det t.ex. inga vägbyggen, inga oftentliga byggnader, inga offentliga skolor, inga offentliga sjukhus Alla studier skulle finansieras privat (skulle dina föräldrar haft råd med 200 000/år i studieavgift?), enorm arbetslöshet, knappt någon konsumtion (10 000 mångmiljonärers konsumtion räcker liksom inte), enorm brottslighet etc.

    Sådana länder är inte trevliga att bo i. Bangladesh, vill du bo där?
  • Maxipaxi
    Tandvärk skrev 2010-05-04 09:11:12 följande:
    Nej DU pratar så dumt. Du halkar runt på ett bananskal. Diskussionen handlade om inkomstbaserad fp eller inte, inte om skatter eller inte. Du skriver i ts att du tycker det är fel att vi (vilka är vi?!!! inkluderar inte "vi" I ALLRA HÖGSTA GRAD de som gynnas av ett höjt tak?) skattebetalare ska betala ut skyhöga ersättningar för att folk ska gå hemma. Den som har en skyhög lön betalar skyhög skatt får skyhög ersättning. Den som tjänar lite pengar betalar lite skatt får lite ersättning. Det är ju så enkelt! Du tänker Robin Hood. De som bidrar till statskassan i hög utsträckning, dvs höginkomsttagare, ska betala låginkomsttagarens fp. Rika ska ge till fattiga. VARFÖR?
    Din inställning är alltså att det man skjuter in, ska man också plocka ut!? I så fall borde man ju betala ut premier till arbetare vars barn inte studerar vid universitetet, eftersom slika studier kostar enorma pengar, och finansieras av alla men som i princip bara utnyttjas av medel- och höginkomsttagarnas barn. Vidare borde ju höga chefer inom t.ex. Volvo betala tillbaka stora summor till staten, eftersom deras lön i hög omfattning betalas genom statliga bidrag. Den största vinsten åt staten utgörs av lågutbildade arbetare som inte är sjuka för ofta. Högutbildade är i regel en förlustaffär för statskassan: De blir produktiva först efter 25-års ålder, och om de blir riktigthövavlönade, då ägnar de sig åt ekonomisk brottslighet, eller s.k. skatteplanering, genom att bl.a. hysta in stålarna på ett konto i Schweiz.

    FP är EN liten del av ett helt gytter av bidrag. Kalla dem försäkringar eller vad du vill, men det är bara en lek med ord.
  • Maxipaxi

    Riksdagslönen borde indexregleras efter tidigare lön, d.v.s. vad vederbörande hade i lön innan han/hon blev invald. Då skulle vi undkomma problemet med att politikerna utgör en egen klass. Grundtanken i en representativ demokrati är ju att parlamentet ska utgöra ett tvärsnitt av befolkningen. Som det är nu tillhör samtliga riksdagspolitiker övre medelklass, åtminstone om de har suttit under några perioder.

  • Maxipaxi
    Manchester skrev 2010-05-04 19:17:25 följande:
     När människor är fria att utforma sina egna liv, att behålla frukterna av sitt arbete, att skapa efter eget huvud, då växer välståndet.
    Varifrån har du fått detta?

    Snarare är det ju så att välståndet minskar ju större klassklyftorna är. Det är nämligen så att de som föds rika, tenderar att öka på sitt välstånd alltmer, och vice versa. Undantag finns självklart, men de ändrar inte den principiella strukturen i sammanhanget.

    Jag håller med om att fria val är mycket bra. Men det är ju bara så att de som är fattiga, inte kan göra några fria val alls.
  • Maxipaxi
    Manchester skrev 2010-05-04 19:17:25 följande:
     Jag tror att det stora problemet är att välbetalda MP-politiker, som själva åker taxi till jobbet, helt enkelt inte förstår vad de ställer till med om de höjer bensinskatten med flera kronor. De fattar liksom inte att många människors vardag går omkull när det plötsligt kostar några hundralappar mer i månaden att åka till och från jobbet. De inser inte att det finns barnfamiljer som inte har både dagis, jobb och sin hippa lägenhet inom bekvämt cykelavstånd på Söder i Stockholm.
    Man får ju dra av resor till/från jobbet i deklarationen, så länge de överstiger ett visst belopp. Vilket detta är vet jag inte f.n., men när jag gjorde det senast låg gränsen på 4000 kr/år, vill jag minnas.

    Jag tycker det är bra med höjd skatt på bensin/diesel. Förutom att det förbättrar miljön ger det också goda konsekvenser i form av ökad lokal kommers. Som det är nu sitter ju folk och kör flera mil till satellitstäder (men stora köpcentra) för att handla. Om folk promenerar till den lokala butiken ökar således också folkhälsan.
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-05 11:57:06 följande:
    Nä, även där kanske vi skulle införa samma ersättning som för föräldrapenningen? Lika lön för lika arbete? Möjligen prestationsreglerat (ju fler riksdagsmöten man är med på desto mer lön? Ju fler förslag man lägger och t o m får igenom -> mer lön?). Det där med rekryteringsargumenten tror jag inte riktigt på, för övrigt (om vi pratar om t ex halvering av eu-kommissionärernas ersättningar). Lönen är då fortfarande bra och på intet sätt dålig - och jag tror bara man får lära sig fiska i en annan damm.
    Nej, det viktiga är att klassamhället också är representerat i vårt parlament, i Riksdagen. Det är ju just representation det handlar om.
  • Maxipaxi
    Manchester skrev 2010-05-04 19:17:25 följande:
    Jag har väldigt svårt att se parallellen mellan feodalherrens hustru och mitt eget engagemang för större frihet för enskilda. När jag skriker mig hes om att människor borde få bestämma mer över sitt eget liv och behålla mer av sin egen lön så är det inte med en önskan att dela ut allmosor. Jag är inte heller vare sig för eller emot klassklyftor. Jag är för frihet och välstånd och jag råkar tro benhårt på att de hänger ihop. När människor är fria att utforma sina egna liv, att behålla frukterna av sitt arbete, att skapa efter eget huvud, då växer välståndet. Det kommer kanske inte att växa exakt lika mycket för alla, men det är inte huvudsaken. Om jag måste välja mellan ett system där ingen får det bättre och ett där somliga får det bara lite bättre, medan andra får det enormt mycket bättre, då väljer jag det senare. Däremot kan jag hålla med dig om att det är ett problem att alla politiker tillhör samma välbetalda skikt. Jag vet inte hur man ska lösa det. Om man skulle halvera stadsrådslönerna och sänka ersättningen till EU-kommisionärerna med 80% så skulle det förmodligen bli svårt att rekrytera riktigt bra personer till de posterna, men det är ändock ett problem. Men jag ser det förstås lite annorlunda jämfört med dig. Jag tror att det stora problemet är att välbetalda MP-politiker, som själva åker taxi till jobbet, helt enkelt inte förstår vad de ställer till med om de höjer bensinskatten med flera kronor. De fattar liksom inte att många människors vardag går omkull när det plötsligt kostar några hundralappar mer i månaden att åka till och från jobbet. De inser inte att det finns barnfamiljer som inte har både dagis, jobb och sin hippa lägenhet inom bekvämt cykelavstånd på Söder i Stockholm. Likaså har en rik sossepolitiker svårt att inse vad som händer när en skärgådskommun blir populär bland sommargäster och taxeringsvärderna skjuter i höjden. De begriper inte riktigt att en pensionär som bott där i 40 år inte automatiskt får en massa pengar att betala vare sig fastighets- eller förmögenhetsskatt för, bara för att grannarna sålt sina hus dyrt.
    Höjd reavinstskatt (kanske 90%) på spekulation skulle lösa detta. Alliansen påstår sig försvara "arbetslinjen", men att först köpa ett hus eller värdepapper för att sedan sälja dem är ju inget "arbete", utan spekulation. Konsekvensen av spekulationsekonomin är ökad inflation och konjunkturssvängningar. Arbete och arbetslön kan däremot per definition aldrig ge ökad inflation (eftersom arbetet i sig har sin motsvarighet i penningen).
  • Maxipaxi
    Krätchen skrev 2010-05-05 12:07:33 följande:
    Detta var nog det dummast jag har läst på FL. Har bara läst TS. Menar du att någon som får barn som 18åring, som inte har betalat många kronor i skatt ska få lika hög förädrapenning som någon som är 36(välutbildad och högavlönad), som förmodligen betalat en hel del i skatt? Vilken summa menar du att alla ska få? Så att det blir rättvist?
    Beloppet kan man alltid diskutera och räkna på. Schablonmässigt nämner jag i ingressen till denna tråd (läs noggrannare!) motsvarande en SGI på 250 000/år.
  • Maxipaxi
    Jättesuris skrev 2010-05-05 12:02:04 följande:
    Har bara läst TS. Låter som ett fullständigt förvridet vänsterförslag och helt verklighetsfrämmande. Vill man ha högre FP då får man förtjäna det, dvs jobba innan man skaffar barn. Det borde man kanske lagstifta om istället, inga barn förrän man har fast jobb............ Då slipper vi ju hela problematiken TS!
    Inga barn för infertila då!?
  • Maxipaxi
    Jättesuris skrev 2010-05-05 12:15:29 följande:
    Vad har det med saken att göra?
    Tänk!

    Om du tycker att skattebetalarna inte ska finansiera möjligheten för att lågavlönade att bli föräldrar, varför ska då staten finansiera möjligheten för infertila att skaffa barn?
  • Maxipaxi
    Jättesuris skrev 2010-05-05 13:03:11 följande:
    Ja, herregud.... Mer till allt och alla! Okej, kör i vind! Jag håller med dig, 250000 till alla i FP! Ska vi inte sänka pensionsåldern till 53 också? Och införa extra månadslöner till alla offentligt anställda? Och införa bidrag om man är gift? Och kanske till och med ett extra litet bidrag på 6000/månad bara för att man lever? Vänta nu, det låter bekant...
    Nej, men flexibel pensionsålder vore bra. Många vill arbeta längre än till 65 och det är väl bra.
  • Maxipaxi
    SchumiFerrari skrev 2010-05-05 13:17:09 följande:
    Den ligger numera på 9000:-/år.Ska jag handla i den lokala butiken får jag betöar mer än om jag kör till ett stort köpcentra där jag dessutom kan passa på att handla kläder/inredning/blommor mm.
    Okej, 9000. Således spelar det ingen roll om skatten höjs på bilbränsle, ang. resor till/från arbetet. 9000 spänn kommer många upp i trots att de åker kollektivt!

    Om folk kör mindre bil kommer ju att butiker öppnas i närheten av där folk bor, konkurrensen öka, och priserna sjunka relativt sett. Det blir då dyrare att köra till och handla i köpcentrat än att handla hos den lokala handlaren. Bra för alla, synnerhet för glesbygdsbefolkningen.
  • Maxipaxi
    Krätchen skrev 2010-05-05 13:10:44 följande:
    När vi ändå håller på Bidrag till alla singlar, kostar mer att vara singel. Fina kläder måste man ju då ha. Några tusingar till alla ensamstående, det är fan inte lätt att vara ensamstående. Slänger några tusingar på alla om behöver
    Det ligger nåt i det. De ensamstående straffas ekonomiskt på många sätt: Ensamståendebidrag vore nåt! Då skulle kanske fler flytta ihop av kärlek istället för p.g.a. ekonomi.
  • Maxipaxi
    SchumiFerrari skrev 2010-05-05 20:55:00 följande:
    Bara det att det hjälper ju inte de som bor i Glesbygd och måste köra bil till jobbet att det lägger mellan 2000-3000:-/,ånad i bensin/disel och sedan 500-1500:-/månad i skatt beroende på vilken bil man har... Tillbaka på skatten får du 1 gång om året och då får du kanske tillbaka 10.000-15.000 vilket inte täcker månadsutgifterna om du spara dem för att portionera ut varje månad...
    Ja, har man inte råd att ligga ute med transporterna under den tid det handlar om, och inte kan samåka med nån, och kollektiva färdmedel saknas, och inte har nån möjlighet att sälja bilen för att köpa en bränslesnålare, som har lägre skatt, ja då får man naurligtvis börja fundera på att flytta närmare arbetsplatsen.

    Samtidigt är det ju så att folk som bor i glesbygden, bor oerhört mycket billigare än i stan.
  • Maxipaxi
    EnAnka skrev 2010-05-05 21:55:31 följande:
    Nu har jag bara läst lite här och där i tråden men tänker ändå dela med mig av en tanke. Jag tycker faktiskt inte alls att det är orimligt att alla får lika mycket i ersättning för samma arbete (gå hemma med barnen). Däremot borde den absolut motsvara dagens lägstanivå i princip. Eftersom det då blir billigare med föräldraförsäkring så kan man sänka skatten motsvarande och då sänka den proportionellt så att de med högre inkomster får en mer sänkt skatt(i kronor räknat). Det här kan alltså personen spara själv i stället för att betala i skatt och så behöver inte alla betala oavsett om de vill ha barn eller inte utan helt enkelt samla ihop och ha friheten att använda pengarna som han/hon finner lämpligast. Jag ser ingen egentlig anledning till att personer som aldrig vill ha barn ska betala en massa för andra som vill. Människor har olika liv och bör därför ha möjlighet att fritt disponera över sina pengar i så stor utsträckning som möjligt.
    Vi är på samma linje. Det enda som skiljer oss åt är att jag tycker att generell FP bör höjas en smula. Barn ska inte behöva "lida" för att deras föräldrar är lågavlönade, arbetslösa. Jag menar inte för den sakens skull att de ska leva miljonärsliv. Men de ska inte behöva avstå från att spela fotboll i klubb för att deras föräldrar inte har pengar att köpa fotbollsskor.
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-06 10:56:39 följande:
    Något av en sanning med modifikation.. Jag bor på landet, men i en väldigt expansiv region, med huspriser som i godtycklig storstad.
    Ja, men då har ni ju stålar också, om ni kan amortera och betala räntor på ett hus i en sånt område.
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-06 10:54:59 följande:
    Men i undersökningar som the Economist (?)har gjort så landade Sverige väldigt högt upp på listan över länder med hög välfärd enligt ungefär de kriterier du ställde upp, tillsammans med Nederländerna. Och deras förvånade/förvånande slutsats blev att det i båda fallen rörde sig om länder med lägst klasskillnader och minsta klyftorna i undersökningen. När undersökningen gjordes om något år senare, såg man att klyftorna ökat i båda länderna och att de också plötsligt petats ifrån sin tron och ramlat nedåt i listorna. Det finns ett samband mellan välstånd och förhållandevis små klyftor. Sovjetunionen var för övrigt inget klasslöst samhälle, utan hade stora klyftor mellan "vanlig" befolkning, "elitbefolkning" och politokrati.
    Just precis.

    Detta är så självklart att man knappast behöver slå fast det fler gånger.

    Samhällen med stora klassklyftor blir förlorare i alla avseenden. De enda vinnarna är en liten klick av medborgarna. Men frågan är om ens de blir vinnare i det långa loppet. Kolla São Paulo, en av världens största städer, med 20 miljoner innevånare. Där finns en liten klick rika och en stor del fattiga. Fast de rika kan inte ens gå ut på gatorna en kväll utan att löpa risken att bli rånmördade, så de låser in sig utanför stan i "gated communities", bakom stora grindar. De har livvakter så att barnen inte ska bli kidnappade. Och pengarna de har investeras inte så som de borde, utan de ligger där i träda. Konsumtionen är alltför låg eftersom den stora massan inte har någonting att konsumera för. Och de statliga medlen går till fler poliser...
  • Maxipaxi

    Nej, där har du ju en poäng. Ett dåligt exempel från min sida.

    Dock, en hjälp vore det ju för dessa föräldrar; kanske skulle det bli några spänn över till fotbollskorna några år senare, t.o.m.

    Jag borde kanske starta en tråd om att alla s.k. försäkringar borde utgöras av ett enda belopp för precis alla, fast det är väl ingen idé att göra det här, på detta borgerliga forum. Och att fästa nåt hopp hopp till de röd-gröna är väl inte att tänka på; de är ju lika borgerliga de.

Svar på tråden Samma FP till alla!