• joana9­3
    Äldre 2 May 20:23
    12312 visningar
    28 svar
    28
    12312

    Varning för salvor med jordnötsolja

    Jag vet många mammor som smörjt in sina bebisar med salvor, helt omedvetna om att de innehåller jordnötsolja. Om barnet inte redan är allergisk kan det utveckla kraftik allergi. Och om barnet redan är allergisk kan det i värsta fall gå riktigt illa.

    Salvor som jag vet innehåller jordnötsolja är Idominsalva och försvarets hudsalva.

    Ville bara tipsa om det, för det är inte ofta man tänker på att nötter finns i salvor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-03 15:20
    Jag är medveten om att jordnötter inte är en nöt EGENTLIGEN, men dom flesta som är allergisk mot nötter är mer allergisk mot jordnötter.

    Ville bara uppmärksamma er mammor lite. För det är lätt att glömma bort det, speciellt när man inte är allergisk själv eller tidigare har haft allergiska barn.

    För det är ju föräldrarnas ansvar!

  • Svar på tråden Varning för salvor med jordnötsolja
  • Äldre 2 May 22:19
    #1

    jordnöt är ingen nöt utan en baljväxt, dvs släkt med ärtor, bönor, linser mfl


  • Grizel­da
    Äldre 2 May 22:22
    #2
    Miralicia skrev 2010-05-02 22:19:41 följande:
    jordnöt är ingen nöt utan en baljväxt, dvs släkt med ärtor, bönor, linser mfl
    Det spelar väl ingen roll för den som är allergisk mot jordnötter?
  • Äldre 2 May 22:49
    #3
    Grizelda skrev 2010-05-02 22:22:31 följande:
    Det spelar väl ingen roll för den som är allergisk mot jordnötter?
    Nej, men TS skrev att man kanske inte tänker på att det finns nötter i salvor och det är ett väldigt vanligt misstag som ofta görs - att man sätter likhetstecken mellan jordnötter och andra nötter som hasselnöt, valnöt mfl.

    Det mesta i "personlig hygien-väg" kan innehålla olika allergener som mjölkprotein, ägg, soja, vete, havre, mandel etc, så som allergiker lär man sig att noga läsa på rubbet man kommer i kontakt med - om man reagerar på kontakt, för det är det inte alla som gör. Många reagerar enbart om de äter det.

    Sen är det också väldigt stor skillnad på oljor av olika allergener och de hela produkterna.
    Oljorna pressas, filtreras och raffineras så det är extremt liten proteinmängd kvar i de färdiga oljorna och det är proteinet som orsakar den allergiska reaktionen. I varmpressade oljor av tex soja kan man i princip inte uppmäta några halter av sojaprotein och de allra flesta sojaallergiker har inga problem med att klara av att äta produkter innehållande sojaolja. Tex Nutramigen (special-modersmjölksersättning) har indikation för såväl mjölkproteinallergi och sojaallergi - trots att den innehåller sojaolja.
  • Grizel­da
    Äldre 3 May 09:23
    #4
    Miralicia skrev 2010-05-02 22:49:51 följande:
    Nej, men TS skrev att man kanske inte tänker på att det finns nötter i salvor och det är ett väldigt vanligt misstag som ofta görs - att man sätter likhetstecken mellan jordnötter och andra nötter som hasselnöt, valnöt mfl.Det mesta i "personlig hygien-väg" kan innehålla olika allergener som mjölkprotein, ägg, soja, vete, havre, mandel etc, så som allergiker lär man sig att noga läsa på rubbet man kommer i kontakt med - om man reagerar på kontakt, för det är det inte alla som gör. Många reagerar enbart om de äter det.Sen är det också väldigt stor skillnad på oljor av olika allergener och de hela produkterna. Oljorna pressas, filtreras och raffineras så det är extremt liten proteinmängd kvar i de färdiga oljorna och det är proteinet som orsakar den allergiska reaktionen. I varmpressade oljor av tex soja kan man i princip inte uppmäta några halter av sojaprotein och de allra flesta sojaallergiker har inga problem med att klara av att äta produkter innehållande sojaolja. Tex Nutramigen (special-modersmjölksersättning) har indikation för såväl mjölkproteinallergi och sojaallergi - trots att den innehåller sojaolja.
    OK, då förstår jag vad du menar . Jag har nämligen stött på många verkliga "nötter" som på fullt allvar tror att man inte kan vara allergisk mot jordnötter, eftersom jordnötter inte är släkt med nötter. Eftersom jordnötsallergi kan vara dödlig, är det bra att TS gör människor uppmärksamma, även om det inte är vanligt med en sådan allvarlig allergi. Min son kan varken använda Försvarets hudsalva, Idomin eller Lactacyd, som jordnötsallergiker i enstaka fall kan reagera på.
  • tuzzla
    Äldre 13 May 10:41
    #5

    va?! 


    Känns ju bra att man stod på sig då, även som ung förstagångsmamma!!!
    Jag vägrade ge redan min äldsta son AD-droppar som var baserade på jordnötsolja. BVC sa att det inte fanns några allergiframkallande ämnen kvar i oljan, så det skulle vara helt ofarligt, men jag krävde ändå att få den vattenbaserade!
    Nu var (och är) inte några av mina barn allergiska, men jag tyckte ändå att det var en korkad ingrediens att tillsätta i något som ska ges till barn!
  • tuzzla
    Äldre 13 May 10:43
    #6

    ...och i min värld borde det isf vara lika illa med oljan, varesig den finns i hudsalva lr AD-droppar??

  • Äldre 13 May 23:39
    #7

    Så kan man använda nämnda salvor om man är allergisk emot jordnötter?

  • Äldre 13 May 23:52
    #8

    Jordnötsoljan som används är ren från proteiner och är inte allergiframkallande. Min jornötsalelrgiska dotter kan använda salvor med jordnötsolja.

  • La Lola
    Äldre 13 May 23:54
    #9
    tuzzla skrev 2010-05-13 10:41:33 följande:
    va?!  Känns ju bra att man stod på sig då, även som ung förstagångsmamma!!! Jag vägrade ge redan min äldsta son AD-droppar som var baserade på jordnötsolja. BVC sa att det inte fanns några allergiframkallande ämnen kvar i oljan, så det skulle vara helt ofarligt, men jag krävde ändå att få den vattenbaserade! Nu var (och är) inte några av mina barn allergiska, men jag tyckte ändå att det var en korkad ingrediens att tillsätta i något som ska ges till barn!
    Krävde att få....Här köper vi D-droppar (tidigare AD-droppar) själva.
    *mamma till Alma 10 år (-00) och Hedda 1 år (-09)*
  • ääni
    Äldre 13 May 23:55
    #10
    Dr Mupp skrev 2010-05-13 23:52:46 följande:
    Jordnötsoljan som används är ren från proteiner och är inte allergiframkallande. Min jornötsalelrgiska dotter kan använda salvor med jordnötsolja.
    Det var bra att veta! Tack!
Svar på tråden Varning för salvor med jordnötsolja